Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta su Cortex i Krait procesori i koje su razlike između njih?

Šta su Cortex i Krait procesori i koje su razlike između njih?

Evo šta zapravo znači “Cortex” ili “Krait” informacija na koju često nailazite kada čitate specifikacije nekog čipseta, odnosno procesora.

Treba istaći prvo to da recimo Snapdragon 820 nije procesor, već postavka čipova među kojima su uglavnom procesori kao što su Krait ili Cortex.

 



Nešto više o tome, kao i šta je konkretno čipset ili “chipset” pročitajte na priloženom linku:

>> Šta je čipset tj. chipset? <<

Krait

E sada, Krait je zapravo serija mirkoarhitekture *procesora čiji je tvorac Qualcomm, a bazirani su na ARM arhitekturi. Šta to znači? To znači da svi procesori koriste ARM v7 set instrukcija što podrazumeva 32-bitnu arhitekturu. To je danas već zastarelo. Ovo se koristilo kod Snapdragon 400/600/800, sve do Snapdragon 805 čipseta.

*eng. central processing unit, skr. CPU

ARM v8, dakle serije 8, ima set instrukcija koje podrazumevaju 64-bitnu arhitekturu što je u poslednjih par godina korišćenije u odnosu na ARM v7. Prema tome, Qualcomm je izumeo novu generaciju microarhitekture za svoje procesore, a nazvao je Kyro. Ako pogledate detaljnije karakteristike Snapdragon 820 čipseta, primetićete da je upravo Kyro tu upošljen.



>> Šta je GPU i kako funkcioniše? <<

>> Kako su kamere pametnih telefona napravljene? <<

Cortex

Cortex je sa druge strane serija IP jezgara procesora koji su takođe mikroarhitektovani od strane ARM kompanije i licencirani kao IP kod drugih kompanija koji ne dizajniraju jezgra svojih procesora već samo *sistem čipova oko IP jezgra samog procesora.

*eng. system on chips, skr. SoC



Coretx serija IP jezgara procesora takođe koristi ARM set instrukija arhitekture. Cortex A15 je u suštini implementacija 32-bitnog ARM v7 seta instrukcija arhitekture, a podržava 1-4 jezgra po klasteru tj. procesoru kavog mi znamo. Znači, ovo bi bilo nešto što bi moglo da se uporedi sa Krait serijom procesora, zar ne?

Kasnije, kada je 64-bitni ARM *v8 predstavljen, Cortex serija procesora su se takođe preselili na Cortex A53 i Cortex A73 što je nekako više ravno Krait generaciji procesora koji dolaze iz Qualcomm-a.



*Set instrcukcija arhitekture

Zaključak

E sada, pretpostavljamo da vam ovo ništa nije jasno, zar ne? Verujte da je i nama bilo izuzetno teško da mapiramo celu priču i pokušamo da je prevedemo što ispravnije moguće. Izvor koji smo koristili su zvanični sajt Qualcomm-a. Ono što je bitno da znate je sledeće:

Kada se podvuče linija, Krait je u suštini i baziran na istom setu instrukcija arhitekture kao i Cortex, stim da je sve modifikovano i prilagođeno tako da pruži bolje i “preciznije” performanse uređaja. Da podsetimo, Krait je Qualcomm licenciran, a Cortex ARM licenciran.

U čemu je štos, ARM dozvoljava (čitaj naplaćuje) brojnim proizvođačima da koriste njovu Cortex tehnologiju, ali i da je prilagođavaju prema svojim potrebama. To kasnije rezultira kroz posebne funkcije telefona ili tableta.

Cortex jeste napredovao i omogućio 64-bitnu arhitekturu, ali u poslednje vreme sve se više koristi Krait/Kyro. Cortex A72 i A73 svakako pružaju vrhunske performanse, međutim praksa proizvođača najboljih telefona na svetu je takva da se oni radije odlučuju za Krait tj Kyro.