Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

U čemu je razlika između kopije i originalnog telefona?

U čemu je razlika između kopije i originalnog telefona?

Prethodnih dana smo imali diskusiju o tome da li je pametno kupiti kopiju nekog poznatog telefona ili ne. Tokom te rasprave dotakli smo se i teme, u čemu je razlika između original telefona i kopije? Pročitajte kratak tekst koji ovu polemiku rešava!

Prvo ćemo reći da kineski telefoni i kopije nisu ista stvar. Kineski telefoni su uređaji proizvedeni od strane kompanija koje posluju u okviru svog brenda, odnosno svog imena ukoliko još nisu kreirali brend. Kopije su telefoni proizvedeni od strane “fantom” kompanija kojima se teško ulazi u trag i koji svoje proizvode obeležavaju sa iPhone, Samsung, LG, HTC i slično. Znači kopije nemaju svoj brend već koriste tuđ u nameri da osiguraju svoju profit i prodaju. Često se dešava da “kompanije”, ako ih tako možemo nazvati, koje proizvode kopije nisu nigde ni registrovane i na taj način dodatno izbegavaju troškove plaćanje poreza i slično.

Sve ove informacije govore da se uređaji koji su kopije itekako osakaćeni kada su karakteristike i performanse u pitanju. Na crnom tržištu se nalazi ogroman broj kopija, a neke najpoznatije su Korejanske i Dubaji kopije. Ujedno to su i najbolje odrađene kopije koje ostavljaju impresivan utisak na one koji nisu dobro upućeni u to kako izgleda original. Sve u svemu, postoji dve vrste kopija, kvalitetnije i lošije. O kvalitetnijim smo upravo sada govorili, a o lošim ćemo vam reći da su veoma, veoma loše napravljeni i bukvalno svako ko malo poznaje pametne telefone može razaznati razliku između loše kopije i originala.



U čemu se zapravo to razlikuju kopije i kako ih vi možete "provaliti"

Prvo na šta treba da obratite pažnju je fizički izgled. On može odmah otkriti neke informacije koje će vam koristiti u “istrazi” koja vam predstoji. Proverite da li su svi senzori, kamerica, tasteri za manipulaciju zvuka, otključavanje telefona i početni ekran, pozicionirani na mestu. Zatim pogledajte da li je slot za SIM karticu na istom mestu kao i na originalu i slično. Ukoliko niste sigurni kako original tačno izgleda, uvek se možete informisati pomoću video rezencija i testova telefona.

Sledeće što možete da uradite je da pogledate kako se ponaša kamerica i ekran telefona. Kada je reč o kopijama, oni zbog svoje niske cene ne mogu imati kvalitetnu kamericu i ekran kao što je slučaj na originalnim telefonima. Kada otključate kopiju i ugledate ekran i kameru sve će vam biti jasno.

I na kraju, kako bi ste bili sigurni da li je telefon kopija ili ne, proverite da li su broj izrade i ostale informacije Android platforme poput onih na originalu. To takođe možete proveriti na internetu u recenzijama i testovima tih telefona. Ukoliko kupujete Sasmung telefon a niste sigurni da li je kopija, jedan od lakših načina da proverite da li se radi o kopiji je da preuzmete aplikacije koje proveru vrše automatski. Jedan od najpoznatijih aplikacija je Genuine Galaxy koju možete preuzeti direktno sa ovog LINKA.

Dodaćemo samo da OVDE imate detaljan tekst i uputstvo kako da uz pomoć IMEI tabele proverite da li je telefon kopija ili ne.

Da li treba kupovati kopije?

To je stvar izbora ako nas pitate. Svako ko iole poznaje pametne telefone znaće da kopije nemaju ni jedan jedini vid podrške, kako hardverske, tako i softverske. Mnogo je negativnih strana kupovine kopije zarad jedinog benefita, a to je niska cena i imitacija glamuroznih skupih telefona. Ako bi ste nas primorali da vas posavetujemo da li da se odlučite za telefon srednje klase ili kopiju, odlučili bi smo se za telefon srednje klase. Presudan je nedostatak podrške kod kopija. Za kopiju bi smo se jedino odlučili kada bi morali da biramo između niske klase i Dubaji kopije. E tada bi smo žrtvovali podršku zarad boljih performansi u odnosu na nisku klasu original telefona.