Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

10 najvećih promena na Windows 10 operativnom sistemu! (VIDE0)

10 najvećih promena na Windows 10 operativnom sistemu! (VIDE0)

Svi ste do sada već čuli za Microsoft-ov najnoviji poduhvat, odnosno operativni sistem Windows 10 koji je programerima predstavljen 30. septembra 2014. godine, a krajnjim korisnicima 29. jula. Međutim koliko znate šta je sve tu novo?

Mi Vam danas predstavljamo 10 najvećih promena kod operativnog sistema Windows 10.

Windows tablet računari nikada nisu bili bolji nego sada! Od kako je Windows 10 predstavljen u pušten u etar, imali smo prilike da vidimo neke fantastične tablet računare o kojima smo i pisali:

>> Ovo je najmoćniji Windows 10 uređaj koji je juče ugledao svetlost dana! <<



>> Kineski "Onda" tablet pokreće Windows 10 i Android KitKat 4.4 <<

>> Chuwi Vi10 je naša preporuka za sve one koji hoće odličan tablet po povoljnoj ceni! <<

>> Cube I10 DualBoot je tablet za koji mnogi smatraju da je odlična kupovina tj. BestBuy! (VIDEO) <<

>> Novi Teclast X98 Pro je tablet bomba! <<

Evo zašto je Windows 10 pun pogodak:

Start Meni 

Leva strana Start Menu je gotovo identična sa Start Menu iz operativnog sistema Windows 7 ako se izuzmu modifikacije u vidu tonaliteta boja i bordure. S`tim što je „power“ taster premešten sa dna na vrh samog Starta, a skraćenice My Computer, My Documents, Music, Videos, Pictures i Control Panel su premeštene u gornji levi deo gde ste nekad mogli da kačite (pin) skraćenice vaših omiljenih aplikacija.Taj potez oslobaća prostor na desnoj strani gde sada možete naći animirane pločice odnosno Live Tile!



Siguran sam da sada mislite kako su baš taj Metro View i Live Tiles dosađivali na Windows 8 OS-u međutim ovde to neće biti slučaj. Primera radi, Vi ste u mogućnosti da otkačite sve Live Tile-ove i da tu zakačite samo omiljene aplikacije poput Skype-a, Facebook-a, YouTube-a i slično. Animacija koju Live Tile pruža sa dodirom News Feeds-a odnosno ažuriranja najnovijih informacija vezanu za operaciju Tile-a će Vaš doživljaj korišćenja ovog OS-a podići na visok nivo. Taj vizuelni effekat i funckionalnost koju novi Start Menu pruža će Vas definitivno oduševiti i navesti da pređete sa Windows 7 na Windows 10. A kec iz rukava novog starta je potpuna manipulacija i personalizacija što korisniku pruža da novi Start Menu prilagodi sebi onako kako on želi.

 Windows 10 za uređaje na dodir

Za razliku od predhodnog Microsoftovog sistema Windows 10 je znatno bolji za korišćenje kada su u upitanju uređaji na dodir. Ovaj put su se potrudili mnogo više da kada ovaj sistem koristite na tabletu nemate Death End. Sada bukvalno gde god da se nađete imaćete mnoštvo opcija, mogućnost gesture i mnogo više saveta u toku korišćenja sistema i aplikacija na njemu. Sada više nemate mogućnost da prelaženjem kursora preko levog ćoška monitora idete kroz aktivne aplikacije (Task Switching), na šta su se mnogi korisnici žalili i govorili kako zna da smeta pri radu.

Joe Belfiore iz Microsoft-a je na predstavnjanju 30 septembra rekao:



„Mi želimo da se korisnici Windows 7 osećaju kao kada prelaze sa automobila [Toyota] Prius na Tesla model a da ne moraju da uče nov način vožnje.“

Menadzer aktivnih aplikacija. (Task View)

Stari menadzer aktivnih aplikacija je na tih i neslavan način završio karijeru i na njegovo mesto došao novi efektivniji i elegantniji menadzer koji nam sada jednostavnom i već poznatijom kombinacijom tastera ALT+TAB daje uvid u sve aktivne aplikacije i prozore. Microsoft se uči na svojim greškama i u svom novom sistemu izbacio je sve suvišne operacije i dao naglasak na dobri stari ALT+TAB



Asistent organizacije prozora (Snap Asisst) 

Ovo je moćna alatka koja Vaš rad na računaru olaksava i pruža lagodniji rad i pregled svim otvorenim prozorima odjednom. Zgrabite prozor, prevucite ga u ćošak ili stranu gde želite kako bi ste oslobodili prostor za još jedan ili više prozora. Na ovaj način možete da imate uvid u više web stranica, word, exel radove i folder na jednom monitoru odnosno odjednom.

Komandna Linija (Command Prompt)

Još jedno prilično uzbudljivo unapređenje za one koje koriste komandnu liniju a to je da ona sada dobija skraćenice preko tastature. Dakle ne morate više ići preko desnog klika već možete jednostavnom kombinacijom CTRL+V nalepiti željeno.
 
Windows Explorer

Nova lokacija za „Početak“ (Home) je sada podrazumevani korisnički izgled za Windows Explorer. Takođe inovacija je dugme za deljenje sadržaja na internet koje se nalazi na traci zadataka tj task bar-u. Nadamo se da će ova opcija biti uvršćena i u listi na desnom kliku (Context Menu).

Continum

Ovo je možda ono što je nedostajalo windows 8 operativnom sistemu. Continum je alatka koja Vaš uređaj čini mnogo pametnijim. Tačnije, kada prikačite tastaturu na uređaj on se transformiše u desktop varjantu i prilagođava se za rad preko tastature i miša. Međutim kada isključite miš i tastaturu, uređaj se transformiše i prelazi u Metroview varijantu na jedan stilizovani i diskretan način. U tom stanju uređaj se u potpunosti prilagođava za dodir i postaje jedan moćan tablet. Ovo govori koliko je sada Microsoft uspeo da spoji Desktop i Tablet uređaje. Naš utisak je veoma upečatljiv u vezi ovoga i smatram da će Windows 7 i 8 biti brzo prevaziđeni od strane korisnika.

Windows 10 Aplikacije

Od sada Microsoft radi na tome da sve aplikacije koje možete naći u Windows App Store-u budu dostupne za sve tipove uređaja, mobilne telefone, tablet ili desktop uređaje.

Njihova parola jeOne product family, one platform one store“.

Plutajuće Aplikacije (Universal App`s)

Nove univerzalne aplikacije će raditi tako da će imati svoje prozore koje ćete moći da preuveličavate i organizujete po svojoj želji. Iskreno ovo je omogućeno i u nadogradnji Windows 8 sistema kada je Windows 8.1 doneo ta unapređenja. Ali govori se da će biti još sitnih dodataka i unapređenja kod univerzalnih aplikacija. Ostaje nam samo da vidimo koliko.

Windows 10 za firme i preduzeća

Microsoft kaže da se nada da će mnogo više doprineti boljem radu firmi i preduzeća korišćenjem njihovog novog Windows 10 za razliku od Windows 8. Belfiore je rekao da je već začeo dijalog sa firmama radi što boljih unapređenja. Realnost je takva da Microsoft stvarno treba da se potrudi mnogo više kako bi firme rešile da pređu na Windows 10. Ovo što smo do sada videli jeste dobar početak i Microsoft je pokazao da je Windows 10  već u ovoj fazi dorastao potrebama firmi i preduzeća. Dosta novih opcija će definitivno privući nova pravna lica i Windows 10 načiniti uspešnim kao što je nekada Windows XP bio. Očekuje se da će Windows 10 Enterprise imati jak i ozbiljan softwer za zaštitu podataka kompanije. Imaće i app store koji će moći da se uređuje, kao i bolju sinhronizaciju  sa mobilnim uređajima. Takođe podaci kompanije i privatni podaci će biti razdvojeni i neće se mešati pri korišćenju računara.

Pogledajte šta Joe Belfiore ima da kaže za Windows 10.