Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Lansiran je novi Android Wear 2 za nosive uređaje! Evo šta je sve novo...

Lansiran je novi Android Wear 2 za nosive uređaje! Evo šta je sve novo...

Evo koji su to noviteti koje donosi Android Wear 2 operativni sistem... Da nagovestimo: novi Watchface, Android Pay, Google Play prodavnica, samostalne aplikacije, itd..

Na Google I/O konferenciji, 2016. godine, Android Wear 2 je bio najavljen za tekuću godinu. Međutim, evo nas u 2017. godini, polako grabimo prema 2018 godini, ali uz novi Android Wear 2 operativni sistem. Google je juče lansirao novi operativni sistem za nosivu tehnologiju. Evo koji nam to noviteti stižu…

 



Uređivanje poleđine sata - Watchface

To kakav će prikaz sata biti sada ne zavisi samo od proizvođača pametnog sata, već od nas samih. Sada, sami možemo birati da li će pored prikazivanja tačnog vremena i datuma biti prikazane informacije o bateriji, o fitnes aktivnostima i slično.

Takođe, celokupan prikaz sata tj. watchface se sada može menjati jednsotavnim prevlačenjem prsta preko njega. No, prevlačenjem prsta preko “watchface”-a se mogu inicirati i operacije određenih aplikacija.

Android Wear 2.0 Watch Face

Complications API za tvorce sadržaja trećeg lica

Zahvaljujući Complications API-u, tvorci watchface-a mogu da implementiraju informacije drugih Android Wear aplikacija. To se se odnosi na informacije o napunjenosti baterije, informacije brojača koraka, o vremenskoj prognozi i slično.

Što se tvoraca Android Wear aplikacija tiče, njima Complications API omogućava brzo lansiranje aplikacija koji su režimu sna radi prikazivanja pojedinih informacijama, čak i u takozvanom “Ambient” režimu kako se baterija uređaja ne bi previše trošila.

Kao što vidimo, nova Android Wear 2 platforma donosi neke beneficije kojima se programeri mogu radovati, ne samo korisnici…



Jednostavniji korisnički izgled

Došlo je i do promene korisničkog izgleda pa je tako Android Wear 2 znatno intuitivniji u dnostu na svog prethodnika. Prevlačenjem prsta preko ekrana, na levu ili desnu stranu, se sada menja watchface. Prevlačenjem prsta odozgo na dole se pristupa panelu sa podešavanjima. Pritiskom na glavni hardverski taster se pristupa listi osnovnih aplikacija, dok se dužim pritiskom na isti taster aktivira Google Now.

Tu su i mnogobrojne sitne modifikacije, a još jedna vredna pomena je “rotational” unos koji se može koristiti prevlačenjem prsta preko ivica okruglog ekrana ili rotiranjem fizičke krunice sata. Što prikaza lista tiče, one neće više biti na sredini već uz ivicu ekrana kako bi se bolje iskoristila “rotational” unos.

Prodavnica aplikacija i samostalne aplikacije

Android Wear 2 sada poseduje svoju prodavnicu aplikacija te više nije neophodan telefon kako bi se neka aplikacija instalirala. Unutar te Google Play prodavnice se mogu pronaći aplikacije koje su pravljene da samostalno funkcionišu na Android Wear 2 platformi, ali i one za čiji rad je potreban telefon.

Samostalne aplikacije su takođe novitet budući da je više pametnih satova koji imaju sopstevne 3G i WiFi module koji im omogućavaju rad bez posrednika, a to je u ovom slučaju pametni telefon. Treba napomenuti još jednu bitnu stvar a to je da će samostalne aplikacije ceo svoj posao obavljati koristeći hardver pametnog sata ili na obalku tj. cloud-u.



Lansiranjem samostalnih aplikacija se otvaraju novi horizonti Android Wear platforme te u skorijoj budućnosti možemo očekivati pametne satove koji su u celosti nezavisni od pametnih telefona. To će automatski omogući bolju sinhronizaciju iOS i Android Wear uređaja.

Takođe, šuška se da će Android Wear 2 dobiti novu Google Play Music aplikaciju, sa novim korisničkim izgledom, koja će moći da strimuje muziku.

Google asistent

Android Wear 2 je novi dom za AI Google asistenta, što je negde i logičan sled, zar ne? Glasovne komande su osnovna forma komunikacije kod nosive tehnologije tako da je lični digitalni asistent na tim uređajima sasvim prirodna stvar. Dobijaju se svi benefiti AI Google asistenta direktno na pametnom satu sve dok je on povezan na internet. Za one pametne satove sa WiFi 3G/LTE modullima, telefon uopšte nije ni potreban.



Unapređen sistem za dopisivanje

Android Wear 2 donosi i neka unapređenja za sistem dopisivanja. Budući da pametni satovi više ne zavise od pametnih telefona, oni su sada u celosti osposobljeni za dopisivanje na razne načine.

Možete koristiti standardni glasovni unos ili čak AI Google asistenta zarad boljeg korisničkog iskustva. Kako je AI Google asistent postala nativna opcija na Anadroid Wear 2 operativnom sistemu, prepoznavanje glasa, odnosno unost teksta glasovnim komandama je znatno kvalitetnije.

Za one kojima ovo i dalje nije odgovarajuće rešenje, Android Wear 2 dolazi sa QWERTY tastaturom. Ovim unapređenjima, Google smatra da će vreme dopisivanja biti znatno kraće i fluidnije.

Plaćanje putem Android Pay sistema

I konačno, Android Pay će moći da se koristi na Android Wear 2 uređajima, ali samo ukoliko oni imaju NFC. Nekako nam je prirodniji scenario plaćanja mahanjem pametnog sata preko NFC terminala, nego mahanjem pametnim telefonom.

Što se podešavanja platne kartice tiče, možete ručno dodati karticu unutar Android Wear 2 sistema tj, sata, ili koristiti onu već dodatu na svom pametnom telefonu. No, da bi sve ovo funkcionisalo, neophodan je zaključani ekran pametnog sata što dodatno osigurava bezbednost korinika. Bez zaključanog ekrana, Android Pay ne moće funkcionisati.

I na kraju, evo kako procedura plaćanja izgleda:

1. Otključajte pametni sat.

2. Pokrenite Android Pay aplikaciju.

3. Odaberite karticu za plaćanje.

4. Mahnite satom preko NFC terminala za plaćanje.

Unapređene fitnes opcije i Google Fit 

Google se sada još više fokusirao na fitnes opcije što se Android Wear 2 operativnog sistema tiče. Nova Google Fit aplikacija za Android Wear 2 nudi neke nove opcije vežbanja, kao i izazove koji motivišu korisnike. Zahvaljujući većoj podršci senzora na novom Android Wear 2 operativnom sistemu, Google Fit aplikacija je sada sposobna da sa većom preciznošću prati aktivnosti korisnika.