Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Predstavljen je novi iOS9: najinteligentniji i najbolje urađeni iOS do sada! (VIDEO)

Predstavljen je novi iOS9: najinteligentniji i najbolje urađeni iOS do sada! (VIDEO)

Pogledajte koje je sve promene doneo novi iOS 9. Ovo je do sada najbolji iOS koji smo imali prililke da vidimo!

Kao što je svima već poznato, Apple je 8. juna 2015. godine održao WWDC konferenciju gde je predstavio mnoge novitete softverskog karaktera. Najuzbudljiviji i najočekivaniji novitet koji su svi nestrpljivo čekali je novi iOS 9, za koji Apple voli da kaže da je “najnapredniji mobilni operativni sistem”.

Slobodno vam možemo potvrditi da se stvarno radi o nesvakidašnjem operativnom sistemu. Novi iOS 9 je redefinisani, proaktivni i inteligentniji naslednik iOS 8 verzije. Da bi Apple postigao sve navedeno morao je da učvrsti osnovne stubove svog iOS-a i nadogradi se u skladu sa trenutnim inovacijama u svetu. Imaćemo priliku da koristimo jedan revolucionaran operativni sistem koji je istinski redefinisan u cilju najkvalitetnijeg korisničkog iskustva. Pogledajte koje nam to promene dolaze sa novim iOS 9 operativnim sistemom.



Siri je sada pametniji i lepši asistent

Ne možemo da pričamo o inteligentim funkcijama novog iOS 9 operativnog sistema, a da ne spomenemo Siri. Navodno preko milljardu usluga tokom jedne nedelje pruži asistent Siri. Na novom iOS 9 Siri funkcioniše 40% brže nego ranije i daje 40% preciznije rezultate pri interakciji. Stoga, nadograđeni Siri može da obavlja mnogo više zadataka nego ikada.

Digitalni asistent Siri je sada u mogućnosti da pretražuje fotografije i video zapise na bazi datuma kreiranja ili lokacije. Obzirom da je “Siri” ženskog roda reći ćemo da je ona sada u mogućnosti da načini mnogo naprednije beleške, da detaljnije i pametnije zakaže sastanke i podsetnike, kao i da obavi još mnogo korisnih zadataka. Primera radi, kada se nađete blizu marketa, Siri će vas baš tada obavestiti da treba da kupite nešto što ste uneli u podestnik. Takođe, Siri je sada “mnogo lepša” sa mnogo više boja i blago promenjenim dizajnom tj. korisničkim izgledom.

iOS postaje proaktivan

Naravno, glasovne komande su jedno, a ono što su korisnici očekivali je sasvim druga priča. Srećni smo što možemo da vam prenesemo da je iOS 9 ozbiljno unapređen i po tom pitanju. Nova verzija iOS-a je primila mnoštvo promena. Jedna od njih je  recimo nova funkcija koja uzima u obzir vreme, datum, trenutnu lokaciju uređaja, i tip dostupne konekcije kako bi iOS predvideo mnogo toga, recimo koju aplikaciju želite da pokrenete.

Primera radi, ako povežete slušalice sa iPhone uređajem, on će prepoznati povezivanje i na osnovu informacija o lokaciji, vremenu, datumu, kretanju ili konekcije, lansiraće “Now Playing” na zaključanom ekranu. Sadržaj će naravno biti usklađen sa aktivnostima koje obavljate, da li trčali ili vozili automobil, telefon to prepoznaje.



Takođe, ako često u određeno vreme u toku dana koristite neku aplikaciju, iOS 9 će nakon nekog vremena početi da vam u to vreme predlaže baš tu aplikaciju kada otključate iPhone.

Naredni zanimljiv novitet je to što će novi iOS 9 automatski zakazati sve sastanke o kojim su vas obavestili putem email poruke. A da bi sve bilo u proaktivnom maniru, novi iOS 9 će vas uvek podsetiti da krenete na vreme na zakazani sastanak time što će proveriti da li je gužva u saobraćaju i obavestiti vas o tome.

A kako bi sve bilo još zanimljivije i korisnije, novi iOS 9 vam sada može reći ko vas zove iako broj nemate sačuvan u kontaktima! Nešto više o toj funkciji pročitajte na priloženom linku:



>> iPhone vam sada može reći ko vas zove iako broj nemate sačuvan u kontaktima! <<

Spotlight: potpuno nova priča

“Spotlight” pretraga je sada dobila zasluženu “generalku”, pored svih promena u novom iOS 9 operativnom sistemu, kojoj se i dalje pristupa prevlačenje prsta sa vrha ekrana na dole. Nova “Spotlight” pretraga se sada prikazuje preko celog ekrana zajedno sa nekim korisnim skraćenicama i preporukama iOS 9 sistema koje su pametno i intuitivno organizovane. Tu se prikazuju kontakti koje ste nedavno pozivali ili kojima ste pisali, zajedno sa aplikacijama koje ste nedavno koristili. 



Super je to što se u novoj “Spotliht” pretrazi prikazuju obližnja mesta koje biste mogli da posetite tako da je pretraga nekog kafića, restorana ili radnje svedena na tri dodira.

Na samom dnu “Spotlight” pretrage se nalazi neke zanimljive vesti koje se prikazuju na bazi vašeg prethodnog interesovanja.

Zamislite samo kako ovo može biti korisno dok obilazite grad koji ste prvi put posetili. pristupanjem “Spotliht” pretrazi na samom vrhu ekrana imaćete kontakt koje ste nedavno pozivali u slučaju da zalutate. Zatim odmah ispod imate nedavno korišćene aplikacije u slučaju da vam zatreba Facebook ili kamera aplikacija da postavite status ili uslikate nešto zanimljivo na šta ste naišli. I na kraju imate mogućnost pa pronađete obližnje kafiće kako bi, uz kafu i novosti koje su vam takođe priložene, odmorili nakon duge šetnje.

Opet moramo da spomenemo da glavna namena “Spotlight” pretrage nije “ubijena” gde direktno odatle možete pretražiti sadržaj na internetu, kao i na samom iPhone-u. Promena se i tu vidi gde dodirom na rezultat pretrage pristupate sadržaju direktno preko aplikacije koju koristite za taj tip aktivnosti. Primera radi ako pretražujete sadržaj sa interneta, dodirom na rezultat direktno otvarate stranicu. Međutim ako taj sajt ima svoju aplikaciju, koju između ostalog vi imate instaliranu na svom telefonu, stranica će se direktno otvoriti preko aplikacije umesto internet pregledača. Tu se nalaze još sitnih zanimljivih promena koje ostavljamo vama da istražite.

Sigurno ste se zapitali da li ovo ugrožava vašu privatnost? Mnogi ljudi brinu o tome da li će njihova privatnost biti ugrožena ovim novim funkcijama koje daju takav utisak kao da se sve operacije odvijaju u oblaku (eng. cloud). Pa, Appple nas uverava da smo mi, korisnici iOS-a, vladari svojih datoteka i aktivnosti tako da mi kontrolišemo situaciju. Pretrage nisu povezane sa Apple ID i ne dele se sa aplikacijama trećeg lica. Kako navode iz Apple-a, “sve se obavlja na iPhone telefonu!”

Multitasking: konačno pravi multitasking na prenosivim uređajima

Kao što su glasine kružile, iOS 9 donosi brojna unapređenja po pitanju toga kako iOS platforma radi sa nekoliko aplikacija odjednom. Najznačajnija promena po pitanju multitasking-a je “Split View” funkcija koja korisnicima omogućava da aplikacije rade u zasebnim prozorima koji su poređani jedno pored drugog. Ranije smo morali da izlazimo iz jedno da bi ušli u drugu aplikaciju, sada je to prošlost. Obe aplikacije u SplitView modu su istovremeno aktivne gde je čak moguće prevlačenje linkova, fotografija i sličnog sadržaja iz jednog prozora u drugi. Pravi multitasking je upravio stigao zajedno sa novim iOS 9.

Ovo nije sve! iOS 9 ima još super promena po pitanju rada sa više aplikacija odjednom (eng. multitasking).          Još jedna nova zanimljiva funkcija je “Picture in Picture” koja vam omogućava da dok surfujete internetom gledate video klipove u malom plutajućem prozoru.

A pomoću “Slide Over” funkcije u mogućnosti ste da dok koristite neku aplikaciju startujete novu koja će raditi u “Split View” modu, bez izlaženja aplikacije koju ste prvobitno koristili.

Nažalost, ove nove multitasking funkcije neće biti dostupne na svim iOS uređajima. “Split View” mod ćemo koristiti samo na iPad Air 2, a verovatno zbog hardverskih nemogućnosti se ovaj mod neće naći na ostalim iPad modelima. “Slide Over” i “Picture in Picture” funkcije će biti dostupne na  iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 i iPad mini 3 modelima. Što se tiče iPhone-a, za sada nemamo informacije o tome da će on imati neke od ovih funckija ali verujemo da iPhone 6 Plus ima nekih šansi da ih dobije.

Baterija i performanse

Ovo ne bi bila odgovarajuća nadogradnja iOS 8 verzija kada ne bi postojale neke promene vezane za performanse i bateriju. Novi iOS 9 donosi unapređenja koja će pružiti aplikacijama mnogo fluidniji rad. Omogućen je i veći pristup aplikacija GPU čipu što će doprineti animacijama bez štucanja i boljem grafičkom prikazu. Rezultati ovih promena je fluidnije kretanje niz listu (eng. scrolling), animacije bez štucanja i bolje performanse širom cele platfrome iOS-a.

U isto vreme, potrošnja baterije je toliko modifikovana da iz Apple kompanije obećavaju da će iPhone sa novim iOS 9 operativnim sistemom raditi sat vremena duže. A ako vam se često dešava da niste blizu nekog punjača, onda će vam novi mod čuvanja baterije koja je pri kraju, itekako dobro doći. Apple tvrdi da će iOS 9 sa svojom optimizacijom za potrošnju baterije zajedno sa novim modom čuvanja baterije koja je pri isteku, uspeti da iscedi dodatnih tri sata korišćenja

Apple mape

Mnoge preinstalirane aplikacije koje se mogu naći na iOS 9 platformi su unapređene pružajući vam bogatije iskustvo. Apple mape, primera radi, je sada mnogo bolja nego ranije sa svojom novom “Transit View” funkcijom. Apple mape sada pružaju pregled ruta javnog prevoza kao što su autobusi, vozovi, podzemni vozovi i trajekti. U početku, Transit View će biti dostupan samo za Ameriku a kasnije i za Kinu sa podrškom za 300 različitih gradova.

Beleške: nadogradnja koja se treba istaći

Još jedna aplikacija koja je tretirana sa dosta pažnje radi kvalitetnog nadograđivanja je Beleške (eng. notes). Nekada jako loša i siromašna aplikacija je sada dostojna svog naziva “Notes”. Tačnije, sada se radi o moćnoj aplikaciji za pravljenje raznih naprednih beleški. U okviru nove “Notes” aplikacije se sada mogu pronaći alati za koji tekstu pružaju mogućnost štikliranja, menjanje formata teksta i unošenje rukom pisanih beleški i još mnogo toga. Jedna od značajnijih promena je to što sada možete pomoću kamere napraviti fotografiju kojoj kasnije možete dodati belešku. Takođe, sada ste u mogućnosti da u Notes aplikaciji uvezete sadržaj iz aplikacija kao što su Safari, Apple mape i slično.

Apple novosti

Dok su neke aplikacije u novoj iOS 9 platformi napravljene preko onih postojećih, neke ostale su iz korena nove. Najnovija aplikacija je Apple novosti, koja je idealna za praćenje najnovijih vodećih vesti. Ova aplikacija vam dostavlja novosti koje su na bazi vašeg interesovanja. Te novosti nisu samo bačene pred vas već su lepo preuređene i prilagođene za prijatan pregled putem aplika