Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je CyanogenMOD, da li ga treba instalirati i kako? (VIDEO)

Šta je CyanogenMOD, da li ga treba instalirati i kako? (VIDEO)

Sve o CyanogenMOD-u, sažeto napisano, kolilko god vam se činilo da smo ga opširno opisali. Ukoliko ste neko ko je tek počeo da menja operativne sisteme na sovom telefonu ili ste neko ko želi da počne onda je ovaj tekst "mala enciklopedija" koja će vam biti od krucijalnog značaja. 

Kada korisnik Android uređaja prvi put zaželi da nešto ozbiljnije učini po pitanju operativnog sistema prvo na šta će naletetei je root, recovery i custom ROM.  Root se savladava veoma brzo, pogotovu u današnje vreme gde se root-ovanje telefona obavlja preko aplikacije. Nekada je to bio pravi programerski posao, sada svako dete to ume. Evo nekoliko linkova koji će vam objasniti šta je root, recovery i customROM, kao i linkovi ka uputstvima za root-vanje:

>> Šta je ROOT, Recovery i Custom ROM? <<

>> Kako “rutovati” telefon? <<



>> Kako root-ovati Android uređaj pomoću aplikacije! (VIDEO) <<

>> Kako proveriti da li je vaš telefon rutovan (root)? <<

Iz priloženog možete i sami zaključiti da je root-ovanje sada “mačiji kašalj”, međutim instaliranje Custom Recovery-a je malo napredniji posao jer nekada zahteva korišćenje CMD-a i komandi koje su poznate samo onima koji su upućeni pomoću, recimo naših uputstva. Da budemo iskreni, za neke telefone je instalacija Custom Recovery-a takođe posao u tri klika ali na nekim i ne baš. HTC telefoni zahtevaju otključavanje Bootloader-a pa tek onda instalaciju Custom Recovery-a gde se na većini HTC modela to radi preko CMD-a. Naravno, CMD nije nikakva nemoguća misija ali za one koji počinju je CMD ravno hiroglifima. Ista situacija je sa Sony i LG telefonima sa manje, više različitom procedurom. U rpilogu imate linkove koji objašnjavaju instalaciju Custom Recovery-a na pojedinim telefonima i to kako se koristi. Pročitajte, pogledajte i izvucite i sami zaključak. Ali uvek imajte na umu da se vrednim istraživanjem može doći do bukvalno svake informacije koja vam je potrebna radi uspešno obavljenog root-ovanja, instaliranja Custom Recovery-a itd.

>> Kako instalirati i koristiti recovery na Samsung telefonima? (VIDEO) <<

>> Kako instalirati ClockworkMod Recovery na ZTE Blade 3 telefonu? <<

>> Kako root-ovati i instalirati custom recovery na Nexus 5 sa LolliPop-om? <<

>> Kako instalirati recovery na Samsung Galaxy Core (Duos) telefonu? <<

>> Kako napraviti rezervnu kopiju celog Android telefona putem custom recovery-a? <<



I na kraju dolazi šlag na tortu gde nakon root-ovanja i instaliranja Custom Recovery-a treba da se instalira neki CustomROM. Nekada niste imali mnogo veliki izbor po pitanju CustomROM-ova. Jednostavno nije bilo mnogo onih koji su izrađivali CustomROM-ove a oni koji su to radili uglavnom su bili orijentisani samo na vodeće telefone. Kada bolje razmislimo tada nije bilo ovoliko modela telefona tako da je u svakom slučaju situacija bila zanimljiva.

Prvo na šta bi ste naleteli pri pretrazi CustomROM-a je čuveni CyanogenMOD 7. Sećamo se te boot animacije koja nas je oduvala a da ne govorimo o korisničkom izgledu i nekim zanimljivim opcijama. Nekada davno HTC Wildfire je bio izuzetno popularan telefon kod nas. Srećom taj model telefona je imao podršku Cyanogen zajednice gde je na prvioj listi Google pretrage sve bilo u znaku CyanogenMOD-a Tek kasnije kada smo malo dublje ušli u celu priču primetili smo da su se vrteli još par manje značajnih CustomROM-ova za HTC Wildfire.



>> HTC Wildfire karakteristike <<

Taj telefon je radio fenomenalno. Mnogi njegovi vlasnici su bili ponosni sa svojim Wildfire telefonom ali to nije trajalo dugo. Tada je gromoblasno napredovala industrija pametnih telefona gde je za svega godinu dana HTC Wildfire sa visoke klase spao prvo na srednju, a ubrzo potom i na nisku klasu uređaja. Da se razumemo, HTC Wildfire je za naše tržište tada bio suva visoka klasa, iako se mnogi ne bi složili sa tim. U tom trenutku, doživljavajući ogromne probleme u radu sa telefonom, mnogi su se okretali alternativama. Jedna od njih je baš CyanogenMOD 7. Mnogo puta smo bili oduvani CyanogenMOD ROM-om, a prvo prijatno iznenađenje po pitanju performansi se desilo kada smo spazili da možemo da podignemo takt procesora i tako ubrzamo telefon. To je bilo neverovatno iskustvo. Telefon je poludeo i počeo da radi kao “zmaj”. Ali postojale su i negativne okolnosti overclock-a. Kada bi smo postavili tatk da bude viši nego fabrički onda bi se telefon često restartovao. No, nama to nije smetalo jer nam je mnogo bitnije bilo da “rokamo” neke aplikacije koje nam do tada nisu bile dostpune.

>> Microsoft planira da investira u Cyanogen!? <<



Hajde malo da isključimo vremeplov i da se preorijentišemo na sadašnjost. Trenutno na internetu imamo baš mnogo CustomROM-ova. I to kvalitetnih CustomROM-ova. Međutim, sada već korporacija Cyanogen je uspela da zadrži svoj status i opstane kao izvor najboljih CustomROM-ova. Verovatno će neko od vas reći da CyanogenMOD više nije najbolji i izneti neke slične konstatacije. Evo šta mi mislimo.

CyanogenMOD ima jako kvalitetnu istoriju gde su na njegovom usavršavanju radili mnogi programeri. Mnogi najbolji programeri koji su nekada čak radili i probono. Zamislite tu skupinu ljudi koja već godinama radi na jednom CustomROM-u, svakodnevno! To koliko su oni napredovali govori da sada imaju svoj zvanični operativni sistem koji se naziva Cyanogen OS. Čak ih Google smatra najvećom pretnjom po sebe.

>> CyanogenMod je pretnja za Google! <<

Da ne okolišemo previše , CyanogenMOD je najbolji zato što je podrška neverovatno velika, zato što se svakodnevno dobijaju unapređenja gde korisnik ovog CustomROM-a uvek ima najnovije funkcije. Ovo nije sve, ali ćemo o tome, zašto je CyanogenMOD najbolji, objasniti kroz sledeći tekst. Ne znamo koliko vam je poznato to da CustomROM-ove prati ta jako gorka činjenica da su oni nestabilni? To je u 90% slučajeva tačno. Međutim kod nekih CustomROM-ova to i nije slučaj. Naravno, nije CyanogenMOD jedini stabilni CustomROM ali on drži najveći procenat stabilnih ROM-ova.

Evo kako ćemo to dokazati. Cyanogen je još odavno uveo različite faze izrade CyanogenMOD-ova. U početku su bile prisutne tri faze:

  • Nightly
  • Release Candidate a.k.a. RC
  • Stable

Nightly faza podrazumeva svakodnevne izrade ROM-a koji su doradeđni i unapređeni. Pa tako svaki dan, ili svaki drugi, treći dan, možemo sa zvaničnog sajta preuzeti novu verziju CyanogenMOD-a za koju se ne garantuje stoprocentna stabilnost u radu. Mahom su oni 95% stabilni ali kako bi se ogradili ukoliko se jave neke greške te izrade ROM-ova idu kao “nightly”.

Release Candidate je faza u kom je CyanogenMOD ROM jako blizu stabilne verzije gde praktično nema neke greške pri radu ali se možda negde nađu. (Nikada nam se nije desilo da RC CyanogenMOD bude nestabilan i da ima greške u radu)

Stable je potpuno stabilan, proveren u svakom segmentu i u neku ruku zvaničan CyanogenMOD.

Šta mi preporučujemo? Pa, ako volite CyanogenMOD onda ćete svakako “furati” nightly jer on ima ono najnovije. Ako se tek upoznajete sa CyanogenMOD-om, savetujemo RC ili Stable.

Dakle, slobodno možemo reći da je stabilnost u radu veoma bitna stavka Cyanogen korporacije gde praktično kroz ove faze filtriraju svaki CyanogenMOD. To je možda i najveća prednost ovog ROM-a u odnosu na konkurenciju.

I na kraju smo ostavili ono najzanimljivije što ćemo pohvaliti kod CyanogenMOD-a, a to je neverovatna modifikacija svakog segmenta operativnog sistema. Možete modifikovati, početni ekran, zaključani ekran, notifikacioni panel, panel sa dodatnim opcijama, ikonice, skraćenice i još mnogo toga. Dakle izgled i funkcionalnost celokupnog operativnog sistema se lako može prilagoditi prema svojim potrebama. Nećete verovati šta sve možete modifikovati. Nećemo ići u detalje jer i sami možete probati CyanogenMOD gde ćemo vam u daljem tekstu priložiti neka uputstva za instalaciju.

Dodaćemo da je od CM11 verzije dodat sistem za temiranje CyanogenMOD-a gde u tri dodira možete promeniti pozadinu, boje, font, ikonice, tonove, izgled notifikacionog panela i panela za podešavanja. To jedan super dodatak jer nam omogućava automatizovan način osvežavanja telefona novom temom.

Kako bismo sve nedoumice razjasnili dodaćemo da je CyanogenMOD neverovatno brz! Sve verzije su odlične počevši od CM10 pa sve do CM12. Performanse su zapanjujuće i zato svi vole CyanogenMOD. Sve navedeno do sada bi palo u vodu kada bi performanse bile loše. Mnogi se odluče za CyanogenMOD samo zbog toga što drastično brže radi. Čini nam se da će sve oduševiti kada saznaju da CyanogenMOD ima tako malo preinstaliranih aplikacija da nećete verovati svojim očima. Među njima su neke poput: alarm, kalendar, lampa, snimač glasa i slično.

Hm, baš smo odužili ovaj tekst a tek što smo počeli. Shodno tome da smo vas već umorili dugim tekstom, navešćemo još par informacija o tome kako se instalira CyanogenMOD kako bi ste mogli da pogledate video koji će objasniti ono čega se nismo dotakli.

Jednom kada instalirate Custom Recovery, instalacija CyanogenMOD-a je bizarno laka. Sve što je potrebno da učinite je da preuzmete CyanogenMOD sa zvaničnog sajta, zatim Google aplikacije koje su spakovane u jednoj ZIP datoteci (GAPPS) i prebacite ih na memoriju telefona. Poželjno bi bilo da sve to sačuvate na MicroSD. Čim to obavite, prebacite se u Custom Recovery, pronađite prvo CyanogenMOD, dodirnite na njega radi instalacije (eng. flash) pa zatim isto obavite sa Google aplikacijama. U nekim situacijama je nakon flešvanja potrebno da uradite "Wipe Cache" i "Wipe Data" kako bi ste potpuno očistili telefon i pripremili ga za prvo podizanje novog operativnog sistema.

Postoji jedan automatizovan način instalacije CyanogenMOD-a, preko računara naravno, a uputstvo za to imate na priloženom linku. Imajte u vidu da ovaj automatizovan i jako prostiji način ne podržava ogroman broj uređaja:

>> Kako instalirati CyanogenMod na telefon ili tablet? (Android LolliPop, KitKat, JellyBean) <<

Ukoliko ne uspete preko računara da instalirate CyanogenMOD probajte pomoću sledećih uputstva:

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S2!? <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S3 telefonu!? <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na Samsung Galaxy S3 Neo GT-I9300I? <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop (CM12) na Samsung Galaxy S4 telefon? <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na Galaxy Core Duos? <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na Sony Xperia S? <<

>> Kako instalirati Android 5 LolliPop na HTC HD 2 telefonu? <<

>> Kako instalirati Android KitKat na ZTE blade 3 telefonu? <<

Moramo da dodamo i to da je ovo jedini način da se pojedini telefoni nadograde na nove Android verzije.

Imajte na umi da ne postoji CyanogenMOD za svaki model telefona tako da ako ga ne nađete na zvaničnom sajtu onda potražite nezvanične verzije na internetu, a preporučujemo XDA Developers sajt. Pre nego što odlučite da instalirate neki nezvanični CyanogenMOD savetujemo da prvo pročitate sve u okviru naslova “Known issues” kako bi ste utvrdili da li postoje neke greške u radu dotičnog nezvaničnog CyanogenMOD-a.

Verovatno smo propustili nešto jer ovo je jako opširna tema ali nadamo se da smo to pokrili u video prilogu: