Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Uporedili smo iOS 8.3 i iOS 9. Da li se nadograditi, pitanje je sad!? (FOTO)

Uporedili smo iOS 8.3 i iOS 9. Da li se nadograditi, pitanje je sad!? (FOTO)

Ovo vam je možda i najbolji paramerar pomoću koga ćete doneti odluku da li da se nadogradite na novi iOS 9 ili ne…

WWDC2015 nije jedini način i trenutak gde je mogao da se vidi novi iOS 9. Odmah nakon konferencije, programerima je dostavljena “developer preview” verzija iOS 9 operativnog sistema. To znači da mi već sada možemo probati, do duše dosta tromast, iOS 9 i uporedimo ga sa drugim verzijama.

>> Predstavljen je novi iOS9: najinteligentniji i najbolje urađeni iOS do sada! WWDC 2015 <<



>> iPhone vam sada može reći ko vas zove iako broj nemate sačuvan u kontaktima! WWDC2015 <<

>> Sa novom iOS 9 platformom ste sigurniji nego ikada! WWDC2015 <<

Mnogi jednostavno ne žele da se nadograde na novije verzija iOS-a iz mnogih razloga a najčešći razlog je nedostatak JailBreak-a. No, jako popularan sajt PhoneArena.com je uradio slikovito upoređivanje koje ćemo mi preneti uz kratku diskusiju. Pa pogledajte:

Redizajniran korisnički izgled opcije “nedavno korišćene aplikacije” 

Kao što smo spomenuli “Recent Apps Menu” je potpuno redizajniran gde sada baš podesća na istu opciju koju ima Android 5 LolliPop, samo horizontalnim prikazom. Nedavno korišćene apliakcije su prikazane po prouorima koji su poređani jedno preko drugog. Naziv tih aplikacija je ispisan iznad svakog prozora gde se takođe nalazi i ikonica. Pristup omiljenim kontaltima iz Recent Menu aplikacije je na iOS 9 uklonjen.

Nova “Spotlight” pretraga

Kada sa početnog ekrana prevučete prst sa leve ivice ka desnoj tada pristupate “Spotlight” pretrazi. Naravno, kada ste u fioci sa aplikacijama, pretrazi pristupate prevlačenjem prsta sa vrha ekrana na dole. “Spotlight” pretraga se sada prikazuje preko celog ekrana zajedno sa nekim korisnim skraćenicama i preporukama iOS 9 sistema koje su pametno i intuitivno organizovane. Tu se prikazuju kontakti koje ste nedavno pozivali ili kojima ste pisali, zajedno sa aplikacijama koje ste nedavno koristili. Super je to što se u novoj “Spotliht” pretrazi prikazuju obližnja mesta koje biste mogli da posetite tako da je pretraga nekog kafića, restorana ili radnje svedena na tri dodira. Na samom dnu “Spotlight” pretrage se nalazi neke zanimljive vesti koje se prikazuju na bazi vašeg prethodnog interesovanja.



Siri je sada “mnogo lepša asistenkinja” nego ranije “ali i pametnija”

Korisnički izgled Siri asistenta je sada drugačiji gde se primećuje da su dodate neke animacjie puno raznih boja. Osim toga Siri je sada u svakom segmentu znatno pametnija gde je svesna vašeg sadržaja na telefonu tako da uvek možete da je zamolite da vam pronađe neku fotografiju ili video zapis.

Nove dodatne opcije vezane za bateriju

Duboko u podešavanju telefona se na novom iOS 9 operativnom sistemu mogu naći dodatne opcije za bateriju. Ono što će vam se sigurno dopasti je opcija “Low Power Mod” jer će vam omogućiti dodatnih 3 sata života telefona kada ostanete kratki sa “đusem”. Takođe tu su i neke opcije za statistiku baterije.



Muzička aplikacija je redefinisana i modifikovana

Kao deo Apple-ovog novog servisa ova aplikacija je dobila integrisan muzički servis na koji se korisnici mogu pretplatiti. To svim korisnicima omogućava da, pored svoje lokalno sačuvane muzike imaju i striming servis koji uz internet konekciju pruža preslušavanje ogromne baze muzičkog sadržaja. Naravno, ova apliakcija je poprimila i neke estetske koje će vam se sigurno svideti.



Dodatne opcije pri preslušavanju muzike

Ne samo da je Apple implementirao novi muzički servis u okviru novog iOS 9 operativnog sistema, već je preslušavanje muzike načinio mnogo pametnijim! Nime, na bazi vašeg intereosvanja, koje se pri postavljanju aplikacije unosi, nova “Apple Music” apliakcija će vam nakon završetka tekuće pesme prepopručiti neke nove. Preporuka novih pesama će biti i u skladu sa vašim aktivnostima tako da će sadržaj koji se preporučuje zavisiti od toga da li vozite, trenirate, boravite na poslu i slično.

Unapređeni mod čitanja u Safari internet pregledaču

Za razliku od ranijeg moda za čitanje u "Safari" internet pregledaču sada imamo par opcija više koje će nam znatno olakšati čitanje. Primera radi sada uz promenu veličine karaktera možemo birati font i promeniti boju pozadine.

Promena izgleda kamera aplikacije

Malu pažnju je dobila i kamera aplikacija gde su nađinjene promene gotovo nebitne. HDR, timer, LED blic tasteri su sada malo izmenjeni i reorganizovani.

Promene u podešavanjima kamere

Značajnija promena po pitanju kamere se primećuje u podešavanjima. Za razliku od od podešavanja na iOS 8 , na iOS 9 sada možete birati format snimanja između:

  • 720p @30fps
  • 1080p @30fps
  • 1080p @60fps

Pre ste je izvbor bio sveden samo na:

  • 1080p @30fps
  • 1080p @60fps

Apple Maps” aplikacija je takođe dobila malo ljubavi

Sada u novo Apple mape aplikaciji uživo možete pratiti izveštaje o saobraćaju Da li je saobraćaj zagušen ili ne.

Nova opcija “Transit” u Apple mapama

Nova funkcija u okviru “Apple Maps” aplikacije koja je vredna pomena je “Transit” pregled ruta. Za sada je to dostupno u Americi, a uskoro će biti i u Kini.

Kvalitetnija pretraga u Apple mapama

Vidi se da je Apple rešio da svoju aplikaciju “Apple Maps” dovede u red. Sada imamo priliku da koristimo mnogo pametniju pretragu koja se zasniva pre na određene destinacije po kategorijama nego po destinacijama u blizini. Sve to je upakovano kroz jedan fin raznobojni  korisnički izgled zarad intuitivnije pretrage.

Unapređena tastatura i aplikacija “Notes

Apple je shvatio koliko je “Notes” apliakcija bitna njihovim korisnicima tako da je dodao par zgodnih alatki:

  • unos beleški iscrtavanjem ruku po ekranu,
  • opcija štikliranja unešenih beleški
  • korigovanje karaktera putem dostupnihopcija

I konačno, Apple je sovojoj novoj tastaturi omogućio prikaz malih i velikih karaktera pri unosu teksta.

Profilna fotografija

Primetili smo još jednu sitnu promenu koja se tiče imanika. Umesto da samo bude vaše ime i prezime sada se tu nalazi profilna fotografija koja se vuče sa vašeg iCloud naloga.

Bolje kontreole obaveštenja

Još jedno unapređenje koje se javlja na novom iOS 9 operativnom sistemu se tiče obaveštenja. Sada imate veću kontrolu nad obaveštenjima gde ih možete grupisati ili po vremenu ili po aplikaciji kojoj pripšadaju.

Nove opcije u podešavanjima

U podešavanjima u okviru kategorije “General” sada se mogu naći dve dodatne kategorije “Search” i “CarPlay”. “Search” kategorija vam pruža mogućnost da odaberete koje će aplikacije biti obuhvaćene pri pretrazi a kategorija “CarPlay” je naravno vezana za to da li će se vaš iPhone povezivati sa vašim automobilom putem ili ne.

 

Passbook”je prekršten

Kategorija “Passbook & Apple Pay” i dalje postoji ali joj je promenjen naziv pa se sada zove “Wallet & Apple Pay”. Uz naziv je promenjena i ikona.

Kontrole SIM kartice

Kontrole SIM kartice su sada blago izmenjene gde su dodate neke opcije koje zavise od mrežnog operatera koji se koristi. Takođe, sve te opcije su relocirane iz kategorije “Phone” u kategoriju “Cellular”.

Podešavanja aplikacije za preslušavanje muzke su pojednostavljena

Obzirom da je aplikacija za preslušavanje dobila promene po pitanju integrisanja “Apple Music” servisa i po pitanju estetskog, mogli smo da naslutimo da su podešavanja promenjena. Po našu sreću sve je promenjeno u cilju da nam prilagođavanje aplikacije bude lakše i jednostavnije.