Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HarmonyOS 2 na Huawei Watch 3 Pro - Recenzija! (Video)

HarmonyOS 2 na Huawei Watch 3 Pro - Recenzija! (Video)

Ova Huawei Watch 3 Pro recenzija će vam otkriti sve o ovom satu, uključujući to kako funkcioniše novi HarmonyOS 2 na njemu. Pokazaćemo vam koje su sve funkcije i opcije dostupne, kao i to šta se sve nalazi u okviru podešavanja sata.

Huawei Watch 3 i Watch 3 Pro su štiklirali sve stavke koje definišu jedan pametan sat. Pre svega, pokreće ga najnoviji HarmonyOS 2 operativni sistem.

 



Samim tim, moguće je instalirati aplikacije, plaćati preko sata koristeći NFC tehnologiju, koristiti poseban broj telefona direktno na satu uz eSIM, slušati muziku preko zvučnika sata ili putem povezanih Bluetooth slušalica, povezati se na internet preko WiFi-a, meriti razne parametre vašeg zdravlja kao što je recimo telesna temperatura, i još mnogo, mnogo toga. Dakle, sve što jedan pametan sat treba da ima, to ima i Huawei Watch 3 serija pametnih satova.

Ipak, da li su te funkcionalnosti samo štiklirane stavke na papiru ili korisni alati, funkcije i opcije, koje će unaprediti korisničko iskustvo svih onih koji se na kraju odluče za Huawei Watch 3 ili Watch 3 Pro satove? Odgovor na to ćete dobiti u ovoj detaljnoj recenziji u kojoj želimo da se dotaknemo svakog aspekta. 

Hajdemo za početak da napravimo jedno brzo putovanje kroz, ne tako davnu istoriju. Ne znamo da li pamtite, ali Huawei je 2015. godine lansirao svoj prvi pametni sat, pod nazivom “Huawei Watch”. Dolazio je sa WearOS operativnim sistemom i bio je vrlo elegantnog izgleda. Mi smo imali prilike da ga testiramo, i već tada nam se dopalo kako kompanija Huawei vidi to tržište. Nakon tog modela, izašao je Huawei Watch 2 koji nam se nije preterano dopao jer je izgledao kao fitnes uređaj, ali on je, zahvaljujući WearOS-u, bio interesantan mnogima.



Već 2018. godine, Huawei lansira Watch GT model koji na prvu loptu ne obećava mnogo. Pokretao ga je, na neki način, ograničeni LiteOS operativni sistem koji je Huawei razvio, te nije bilo moguće instalirati aplikacije. Naravno, mi smo ga testirali i došli do zaključka da se radi o sjajno balansiranom uređaju koji pored brojnih svojih funkcionalnosti ne gubi prvobitni smisao, a to je sat na zglobu ruke čija baterija može da traje najmanje 14 dana, a potencijalno i više. Savetujemo da pročitate tu recenziju.

>> Huawei Watch GT - Recenzija <<

Nakon vrlo uspešnog lansiranja Watch GT modela, stiže Watch GT 2 sa nekim unapređenjima kao što je mogućnost pozivanja tj. primanja poziva na satu i tome slično. Ipak, pravi iskorak te linije satova je bio Watch GT 2 Pro. Razloga da pređete sa Watch GT na Watch GT 2 Pro je bilo mnogo. Oni su se nizali počevši od premium dizajna pa sve do brojnih funksionalnih unapređenja. 



>> Huawei Watch GT 2 Pro - Pametan sat ili nešto više od toga? [RECENZIJA] <<

>> Nedelju dana sa Huawei Watch GT2 Pro satom! Kupujemo! <<



Međutim, u međuvremenu su nastali problemi između Kine i Amerike pa su na snagu stupile brojne restrikcije i sankcije. Više o tome svakako možete pročitati ovde:

>> Da li će Android i dalje raditi na Huawei telefonima? <<

>> Huawei beleži dobar rast prihoda iako se suočava sa problemima! <<

>> Huawei gradi fabriku čipova u Šangaju kao odgovor na Američke sankcije! <<

>> Huawei već šest godina razvija svoj operativni sistem! <<

Poenta je to da je Huawei bio uslovljen da razvije sopstven operativni sistem za sve svoje uređaje, uključujući i pametne satove. Obzirom da je kompanija imala za cilj da pratkično ujedini sve uređaje pod krovom istog operativnog sistema, mi danas imamo nove Huawei Watch 3 pametne satove sa HarmonyOS 2. U pitanju je operativni sistem koji će koristiti svi Huawei uređaji, počevši od telefona, pa sve do tableta, gedzeta, pametnih kućnih uređaja, kamera i tome slučno.

Ok, mi ćemo se potruditi da napišemo apsolutno sve što znamo o Huawei Watch 3 Pro satu, a vi na kraju donesite sud o tome da li je on dovoljno dobar za vas. 

>> Kako poslati ili odgovoriti na SMS poruku preko Watch 3 Pro sata? (VIDEO) <<

Dizajn

Huawei Watch 3 Pro je premium uređaj u svakom smislu te reči. Sačinjen je od materijala koji se koriste za izradu nekih svemirskih letelica. Barem tako Huawei tvrdi. 

Ne sumnjamo u zvaničnu specifikaciju koja kaže da je kućište od titanijuma, zadnja površina od meko polirane keramike, dok se sa prednje strane nalazi safirno staklo koje najefikasnije štiti ekran.

Ok, možda zvuči kao napucana reklama, ali verujte nam na reč da je bitno da sat bude kvalitetne izrade, što Huawei Watch 3 Pro sigurno jeste. Mnogo puta smo zakačili sat na raznim nezgodnim mestima. Najstrašnije je bilo kada je sat očešao rđavi rukohvat u zgradi. Pomislili smo da se svaka šara rđavog metala preslikala na staklo sata. To se naravno nije desilo i ekran izgleda kao nov, bez ikakvih tragova korišćenja. Za nas je to izuzetna karaktersitika jednog nosivog uređaja.

Huawei Watch 3 Pro i dan danas, nakon mesec dana korišćenja, izgleda kao da je sada izvađen iz kutije. Jedino što nije odolelo vremenu i korišćenju je kožna narukvica. Ona polako počinje da gubi onu svežinu koju ima kada je nova.

Dakle, sa prednje strane sata imamo ekran, prečnika 45mm, ako u obzir uzmemo crni okvir oko ekrana. A ako ne računamo taj crni okvir, onda je ekran prečnika 36mm. Ekran nema prsten ili neka ispupčenja, te je prednja površina sata potpuno ravna. On je, kao što smo već spomenuli, prekriven staklom od safira. Radi se o najotpornijoj zaštiti za ekran koja trenutno postoji.

Okvir sata je izrađen od titanijuma i nekako nam se čini da je mat završnica magnet za skupljanje prljavštine. No, to se lako da rešiti čišćenjem, ali je potrebno da imate adekvatan pribor jer prstom ne možete dopreti baš svuda.

Zanimljiv detalj kod okvira je to što ima male proreze tamo gde se kači narukvica. To znatno olakšava kačenje nove narukvice. A kada već govorimo o narukvici, Watch 3 Pro dolazi sa 22mm kožnom narukvicom, braon-bež boje, koja ima oprugicu za jednostavno kačenje.

Na desnom boku Watch 3 Pro sata imamo dva tastera od kojih je jedan zapravo digitalna kruna. Nju je moguće rotirati i tako je koristiti za kretanje kroz korisnički izgled HarmonyOS-a. Super je to što se tokom rotiranja krune oseća vibracija koja dodatno upotpunjava korisničko iskustvo. 

Dodirom na donji, klasični taster, pristupate svim trening režimima. Taj taster je moguće modifikovati tako da umesto pokretanja liste sa trening režimima podesite da se pokrene neka druga opcija. Mi smo recimo podesili opciju “telefon”.

Zadnja površina sata, tj. onaj deo sata koji dodiruje vaš zglob, je od posebne vrste keramike koja ne iritira kožu. Dobro je znati i to da se radi o veoma otpornom materijalu koji je takođe vrlo teško polomiti. Ako to imamo na umu, za Watch3 Pro možemo reći da je gotovo neuništiv.

Takođe, keramika uokviruje razne senzore za praćenje vašeg pulsa, zasićenja kiseonika u krvi i kvaliteta sna, ali i za definisanje telesne temperature. Oni su zapravo nazvani TruSeen 4.5 što objedinjuje 4 senzora i 6 dioda. Novitet je mogućnost merenja telesne temperature korisnika i taj novitet je Huawei doneo sa novom Watch 3 serijom satova u susret trenutnoj covid situaciji. 

Zadnja keramička površina sadrži rešetkicu za zvučnik i nekoliko rupica za koje verujemo da su smisleno postavljene. Pretpostavljamo da je rupica na desnoj strani zadnje keramičke površine za mikrofon, dok su perostale dve koje se kriju ispod gornjeg kaiša zapravo tu kako bi omogućile pojedinim senzorima da normalno funkcionišu. Ovo nisu proverene informacije, već samo naša pretpostavka.

Iako je Huawei Watch 3 Pro vrlo sličan Watch GT 2 Pro modelu na prvi pogled, oni se zapravo dosta razlikuju. Pre svega, Watch GT 2 Pro je debeo 13.5 milimetara, dok je Watch 3 Pro debeo 16 milimetara. Isto tako, Watch GT 2 Pro je težak 54 grama, dok je Watch 3 Pro težak 64 grama. 

Na papiru, razlike nisu ogromne, ali su zato u praksi lako uočljive, pogotovo kada satove poređate jedan pored drugog. Vidi se da su oba modela premium izrade, elegantnog izgleda, ali je jasno da je Watch 3 Pro ustvari napredniji model, pre svega zbog krune, a na kraju i zbog svoje zapremine. 

Naravno, dobrim delom je ovaj sat većeg gabarita zbog veće baterije koja treba da potkrepi Watch 3 Pro dobrom dozom energije. Ipak se radi o daleko sposobnijem uređaju koji zahteva dosta “đusa” kako bi se iskoristio njegov pun potencijal.

I za kraj ćemo dodati da ne treba da brinete da li ćete pokvasiti Huawei Watch 3 Pro sat. On je otporan na kratko prskanje i kontakt sa vodom. Iako u specifikaciji piše do 50 metara dubine, to se zapravo odnosi na pritisak koju voda u toj dubini može da napravi. Svakako vas savetujemo da sa ovim satom ne ronite i ne držite ga predugo unutar vode, bez obzira na dubinu. Mi do sada sat sa ruke nismo skidali, a voda nam nikako nije bila neprijatelj. Ipak smo želeli da zabeležimo statistuku plivanja kada već to možemo.

 

Ekran

Huawei Watch 3 Pro ima sjajan AMOLED ekran, prečnika 36mm, rezolucije 466x466 piksela, sa oštrinom prikaza od 326 piksela po inču. Na stranu specifikacije, prikaz slike je stvarno odličan. Sve je prilično oštro i jasno, bez ikakvih šansi da spazite piksel ili bilo kakav grub pikaz. Barem to nije moguće golim okom.

Čini nam se kao da Watch 3 Pro zapravo ima ekran sa stopom osvežavanja do 60 Hz jer kretanje kroz HarmonyOS izgleda mnogo fluidnije. Naravno, tome su doprinele i druge karakteristike sata.

Osvetljenje ekrana je prilično jako. Može da dosegne do 1000 nita što je i više nego dovoljno da prikaz slike bude vidljiv i na jakom suncu. Kako ne bi morali ručno da menjate jačinu osvetljenja ekrana, tu je automatski režim koji će prepoznati kada treba da pojača osvetljenje ekrana, a kada da smanji. Shodno tome, kada je mrak, osvetljenje ekrana će se sniziti, ali kada je dan i kada izađete na sunce, osvetljenje se pojačati.

Ekran ima izvanredam odaziv na dodir. Sve vrlo precizno obavlja. To vam govorimo jer kuckanje poruka na ovako malom ekranu uopšte nije teško i retko kada se dogode slučajni dodiri. I kada se dogode, to je usled naše slabije koncentracije. 

Budući da se radi o AMOLED ekranu sasvim očekivan je “Always On Display” režim koji će radi uštede energije prikazati vreme i druge informacije aktivirajući samo one neophodne piksele.

Performanse

Huawei Watch 3 Pro dolazi sa nešto ozbiljnijim karakteristikama za razliku od prethodnih Watch GT modela koje je pokretao LiteOS. Ovaj put Watch 3 Pro dolazi sa 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije.

Ipak, nije to sve. Na raspolaganju su WiFi 2.4 GHz, Bluetooth 5.2, NFC i eSIM. Sve ovo praktično omogućava Watch 3 Pro satu da funkcioniše potpuno nezavisno od telefona. Bez problema ga možete koristiti za pozivanje, za korišćenje aplikacija koje zahtevaju internet, za preslušavanje muzike na satu ili preko Bluetooth slušalica. Naravno, sve to bez sinhronizacije sa telefonom. 

Zahvaljujući HarmonyOS-u, moguće je instalirati aplikacije trećeg lica na Watch 3 Pro. One se učitavaju prilično brzo, ali ne i odmah. Potrebna je sekunda ili delić sekunde da se aplikacija podigne jednom kada dodirnete na nju. Ni sa jednom aplikacijom, kako onom preinstaliranom, tako i onima koje smo naknadno instalirali, nismo imali poteškoća pri radu. Prosto rade odazivno i bez grešaka. Dešavalo se da nismo mogli neke aplikacije da sinhronizujemo sa telefonom, ali to je stvar neke druge prirode, nije pitanje performansi sata. 

Nama se baš dopada to što Watch 3 Pro ima NFC jer tako možemo plaćati u prodavnicama jednostavnim dodirom sata preko terminala. Ipak, to još ne možemo koristiti kod nas jer ni jedna domaća bankarska aplikacija nije razvila aplikaciju za HarmonyOS. Sigurni smo da će se to promeniti kroz godinu dana jer će HarmonyOS uskoro biti dostupan za mnoge Huawei telefone što će programere navesti da svoje aplikacije adaptiraju za ceo ekosistem.

Zvučnik je baš glasan. Jasno je da ne može reprodukovati kvalitetan ton, ali je bitno da se tokom telefonskih poziva sagovornik dobro čuje. Isto tako, mikrofoni odlično kupe ton. Sa kim god da smo obavili telefonski poziv, niko se nije požalio na to da nas loše čuje.

Kada je reč o GPS modulima, a ima ih 5 različitih, oni rade fantastično. Precizno beleže svaki korak i detaljno upisuju putanju kretanja na mapi.

TruSeen 4.5 nam omogućava da pratimo rad srca, zasićenost kiseonika i još mnogo različitih parametara. Huawei nas je navikao da sa Watch GT modelima precizno pratimo mnoštvo parametara koji definišu stanje našeg zdravlja i kondicije. 

Ni sa Watch 3 Pro se ništa nije promenilo, samo smo ovaj put dobili i senzor za merenje telesne temperature. Mi uobičajeno uvek dobijemo vrednost od oko 34 do 36 stepeni, ali smo primetili da na rezultat može uticati to da li smo prethodno koristili Watch 3 Pro ili ne. Kada malo duže koristimo Watch 3 Pro, on se zagreje i samim tim zagreje zglob ruke što može dovesti do toga da se rezultat merenja telesne temperature podigne za stepen ili dva.

Obradovalo nas je to što možemo da koristimo zaseban telefonski broj na Watch 3 Pro satu, ali smo se kasnije i malo razočarali zbog toga jer naši mrežni operateri ne dozvoljavaju korišćenje jednog broja telefona na 2 ili više različitih uređaja. To u prevodu znači da na Watch 3 Pro satu treba da imate jedan broj telefona, a na svom telefonu drugi broj telefona. Čak nije moguće prebaciti prepaid SIM karticu na eSIM i tako izbeći dodatnu mesečnu pretplatu. Ovo svakako dodatno loše utiče na celokupno korisničko iskustvo i obesmišljava eSIM tehnologiju i tu mogućnost Watch 3 Pro sata. Inače, kada ipak odlučite i dodate eSIM broj telefona na Watch 3 Pro, onda možete računati i na LTE mobilni internet direktno na satu. 

Baterija Watch 3 Pro sata je 790 mAh časova i ona bi prema specifikaciji trebalo da obezbedi oko 20 dana korišćenja. To je slučaj kada sve isključite i ostavite da samo osnovne funkcionalnosti sata rade. Kada sve uključite i podesite tako da iskoristite pun potencijal Watch 3 Pro sata, onda možete računati od 3 do 6 dana korišćenja. Vek trajanja baterije može prilično varirati jer neke aktivnosti mogu ozbiljno uticati na to koliko će se baterija brzo trošiti. 

Magnetni, bežični punjač koji dobijate u pakovanju može da napuni Watch 3 Pro za nekih 2 do 3 sata što je pričično sporo. Svako ko je do sada koristio Huawei uređaje zna da je i sat vremena previše za punjenje. Huawei je svoje korisnike razmazio brzim punjenjem tako da je možda trebalo da to primeni i kod Watch 3 Pro modela. 

Korisnički izgled - HarmonyOS 2

Prvi uređaj kojeg pokreće Harmony OS 2, a da smo mi imali prilike da probamo, je Watch 3 Pro sat. Shodno tome, mi ćemo vam u ovom videu pokazati svaki ćošak tog operativnog sistema. Isprobaćemo sve funkcije i opcije na Huawei Watch 3 Pro satu.

Prvo što vidite kada pogledate Watch 3 Pro je novi “Always On Display” koji je prilagođen da bude u skladu sa licem sata. Od kako je lansiran HarmonyOS 2 i predstavljen Watch 3 Pro, na marketu su se pojavile takozvani “watch face-ovi” sa svojim “Always On” licima koji nisu generički.

Naravno, kada pritisnete krunu ili donji taster Huawei Watch 3 Pro sata, pristupićete licu tj. “watch face-u” koje ste prethodno postavili. Ta lica su sada često animirana što je takođe novitet. A ako u okviru lica imate informaciju o radu srca, ili neku drugu informaciju, dodirom na nju ćete pristupiti aplikaciji ili ekranu koji prikazuje više detalja istih tih informacija.

Prvlačenjem prsta sa leve strane ekrana ka desnoj pristupate brzim informacijama o vremenu. A ako ste prethodno slušali muziku na telefonu, satu ili nekom drugom uređaju, tu će biti prikazana ikona preko koje možete pristupiti aplikaciji za brzu kontrolu te muzike. Inače, dodirom na brze informacije o vremenu pristupate posvećenoj, preinstaliranoj aplikaciji za vremensku prognozu. 

Prevlačenjem prsta sa dna ekrana ka vrhu pristupate panelu sa brzim obaveštenjima. Kažemo brzim jer obaveštenja čiji je sadržaj duži, se neće u celosti prikazati. Moći ćete da vidite jednu rečenicu i to je to. Takođe, nije moguće vršiti interakciju direktno iz obaveštenja što znači da ne možete odgovoriti na poruku, otvoriti neku pristiglu fotografiju i tome slično.

Jednostavno rečeno, imate kratka obaveštenja koja će vam sigurno staviti do znanja o čemu se otprilike radi. Definitivno ćete često uzimati telefon kako biste detaljno pogledali o čemu se radi i eventualno reagovali to. Takođe, veliki minus je to što nije moguće izbrisati pristigla obaveštenja jedno po jedno, već je potrebno izbrisati ih sve odjednom. Isto tako, kada pregledate obaveštenje na satu, ona neće biti razrešena na telefonu. Isto važi i u obrnutom smeru. Kada obaveštenje pregledate na telefonu, ono neće biti razrešeno na Watch 3 Pro satu.

Prevlačenjem prsta sa desne strane ekrana na levu, pristupate pločicama sa brzim obaveštenjima o vašim dnevnim aktivnostima, zatim pločici gde možete videti statistiku o radu vašeg scra, zasićenosti kiseonika krvi ili opciji za merenje telesne temperature. Redosled ovih pločica uvek možete promeniti ili ukloniti suvišne pločice. 

Prevlaćenjem prsta sa vrha ka dnu ekrana pristupate panelu sa brzim opcijama među kojim su podešavanja sata, režim rada u avionu, “ispusti vodu” opcija, zvuk, “Uključen ekran” opcija koja aktivira ekran na duži period, zatim opcija pronađi telefon, opcija “ne uznemiravaj” koja utišava sve aktivnosti sata, baterijska lampa i skraćenica za alarm aplikaciju.

Odmah ispod brzih opcija i skraćenica se nalaze neke korisne informacije. Tu možete videti da li je bluetooth ili NFC aktivan. Ako jeste, videćete belu NFC ili Bluetooth ikonu. A ako ste povezani sa nekim uređajem, onda će ta bela Bluetooth ikona promeniti boju i postati plava. Tu su i informacije o napunjenosti baterije i datumu.

Kada pritisnete krunu, pristupićete svim instaliranim aplikacijama. Prikaz aplikacija može biti mrežast, baš kao kod Apple satova, ili u vidu liste kao što je to bio slučaj kod ranijih Watch GT modela.

Ako zarotirate krunu, mreža sa aplikacijama će se uvećati ili smanjiti. A ako imate listu umesto mreže, onda se rotiranjem krune podižete ili spuštate niz listu. 

Što se aplikacija tiče, imate dobar deo preinstaliranih korisnih aplikacija kao što su “Gasovne beleške” za kreiranje audio beleški, tajmer, štoperica ili alarm. Nove aplikacije možete instalirati preko Huawei AppGallery prodavnice koju imate na satu. 

Bitno je da znate da instaliranje aplikacija možete vršiti i preko Huawei Health aplikacije na telefonu. Tako je možda i bolje jer detaljnije možete videti koja aplikacija čemu služi. Mi smo instalirati nekoliko korisnih aplikacija o kojim nešto više kasnije govoriti.

A ako želite da promenite redosled aplikacija, to onda možete uraditi dugim dodirom na aplikaciju koju želite da izmestite i prostim prevlačenjem je spustite tamo gde želite. Brisanje aplikacija možete obaviti direktno iz menija, dugim dodirom na aplikaciju sve dok se ne pojavi kantica, na koju treba da dodirnete kako biste završili proces. Isto to možete uraditi u okviru HuaweiAppGallery prodavnice na satu, pristupanjem “Installed” sekciji ili u okviru Huawei Health aplikacije na telefonu.

Što se tiče preinstaliranih aplikacija, tu imamo “Telefon” aplikaciju za pozivanje. U okviru te aplikacije možete pregledati istoriju poziva i već odatle napraviti poziv. A ako želite da birate novi broj, onda to možete učiniti dodirom na “Tastatura” i prosto uneti željeni broj. Uvek možete napraviti poziv pronalaženjem broja u okviru “Kontakti” aplikacije.

Dok ste u pozivu, imaćete opcije za isključivanje mikrofona, crvenu slušalicu za prekidanje poziva i četiri tačkice taster za dodatne opcije među kojim možete pronaći traku za pojačavanje zvučnika sata.

A kada vas neko pozove, sat će vibrirati i zvoniti, prikazaće vam se broj ili kontakt informacije, zatim crvena slušalica za odbijanje poziva i zelena za primanje poziva. Kada povežete bluetooth slušalice sa telefonom i neko vas pozove, vi na satu kada se javite poziv će se prebaciti na sat, neće ići preko telefona. 

Bilo bi super da možete da primite poziv dodirom na zelenu slušalicu na satu, a da razgovor obavite putem bluetooth slušalica. Malo je bezveze što to nije moguće, ali se Nadamo da će Huawei to da popravi uskoro!

Sledeća aplikacija koju imamo je za vremensku prognozu i ona prikazuje informacije za tekući dan. Prevlačenjem prsta sa dna ekrana ka vrhu, pristupate dodatnim informacijama o prognozi vremena. Ne zaboravite, uvek možete koristiti krunu kako biste se kretali dole ili gore dok ste u aplikaciji. 

Tu je i “Muzika” aplikacija koja u okviru sekcije “Preporučeno” ima odličnu bazu pesama koje preko interneta možete potpuno besplatno da preslušavate. Te pesme su organizovane prema kategorijama kao što su romantic, happy i slično, a njih ima oko tridesetak. 

Ako vam se dopadne neka pesma iz tih kategorija, onda je označite kao omiljena dodirom na srculence ikonicu, kako bi kasnije mogli lakše da je pronađete u okviru “Omiljeno” kategorije. 

A ako neku pesmu želite da sačuvate za preslušavanje u režimu bez interneta, onda dodirnite “četri tačkice” taster za dodatne opcije i preuzmite je dodirom na “Preuzmi” opciju.  Odmah ispod je i taster “Dodaj na listu pesama” ukoliko želilte da dodate pesmu na neku sopstvenu playlistu. 

Da ne dodje do zabune, da biste dodali neku pesmu na svoju playlistu, potrebno ju je prvo kreirati pomoću telefona, koristeći Huawei Music aplikaciju, jer to nije moguće učiniti direktno na satu. Na satu je moguće samo dodavati pesme na već kreirane playliste. Sve ranije preuzete pesme ili one koje su prebačene sa telefona na memoriju sata se mogu pronaći u okviru sekcije “Pesme”.

Takođe, u okviru ove aplikacije možete i kontrolisati preslušavanje muzike koje je započeto preko neke aplikacije na satu. Primera radi, ako preko telefona koristite spotify aplikaciju, u okviru Music aplikacije možete direktno na Watch 3 Pro satu da kontrolišete preslušavanje muzike. Znači može je preći na sledeću pesmu, utišati ili pojačati ton, pauzirati preslušavanje i slično. Watch 3 Pro praktično dobije ulogu mini daljinca. 

Jedna od često korišćenih aplikacija je “Spavanje” i tu možete pogledati koliko dugo ste spavali poslednje noći. Sve dodatne informacije o kvalitetu vašeg sna je ipak potrebno proveriti u okviru Huawei Health aplikacije.

Imamo i novu “Beleške” aplikaciju koja nam omogućava da kreiramo glasovne beleške. Ona je svakako sjajan dodatak svima koji beleže svoje misli. Ipak, problem je u tome što nije moguće imenovati te glasovne beleške već se one čivaju pod nazivom “Snimak”, uz odgovarajući redni broj. Osim preslušavanja kreirane glasovne poruke, jedino što možete uraditi sa njom je da je izbrišete. Brisanje više glasovnih poruka odjednom se vrši dugim dodirom na jednu od njih pa kada se pojave kockice, štiklirajte one koje želite da izbrišete i dodirnite na taster “Izbriši”.

Huawei AppGallery Prodavnica je takođe dostupna, ali u nešto jednostavnijem izdanju. Kada joj pristupite dobićete “Pretražo” opciju putem koje možete pretražiti željenu aplikaciju. Zatim ispod imate “Aktuelno” sekciju koja lista nekoliko preporučenih aplikacija. I na kraju imate “Ažuriraj, Instalirano i Podešavanja” opcije čiji naziv nedvosmisleno objašnjava čemu one služe.

Nećemo sada baš svaku preinstaliranu aplikaciju probati jer većina njih funkcionišu prilično jednostavno. Sigurni smo da ćete sami zaključiti šta sa kompas ili alarm aplikacijama možete postići. Dodaćemo samo su tu i mnogi trening režimi, zajedno sa zasebnom aplikacijom koja vam govori koliko dugo treba da se odmorite nakon poslednjeg treninga. Ta aplikacija analizira napore vašeg tela i na osnovu tih parametara vam definiše koje je vreme potrebno da prođe da biste ponovo, bezbedno po vas, mogli da nastavite sa treningom.

I spomenućemo samo da aplikacija za merenje telesne temperature funkcioniše vrlo jednostavno. Ona u roku od par sekundi može da izmeri vašu trenutnu temperaturu nakon čega će da prikaže statistiku iz prethodnog perioda. 

A sada da spomenemo par reči vezano za aplikacije koje smo instalirali. Bitno je da znate da se na Huawei AppGallery polako ali sigurno širi lista korisnih applikacija za Watch 3 pro. Mi smo već instalirali nekoliko njih.

Prva koju bismo izdvojili je “Handcent SMS” aplikacija jer vam omogućava da čitate cele SMS poruke ili odgovorite na njih direktno preko sata. Naravno, uvek možete sami kreirati novu prepisku. Stekli smo iznenađujuće pozitivno iskustvo kada je reč o kuckanju poruka na sitnom ekranu Watch 3 Pro sata. 

Naravno, tu je i Petal Maps aplikacija koja vam na jednostavan način govori kuda da idete kako biste stigli do krajnje destinacije. Sledeća aplikacija koja nam se dopala, a koju smo preuzeli sa Huawei AppGallery prodavnice je Stocard. Ona nam omogućava da preko telefona dodamo naše lojaliti kartice skenirajući kamerom njihove bar kodove. Sihronizacijom Stocard aplikacije na telefonu sa Stocard aplikacijom na Watch 3 Pro satu dobijamo sve te dodate bar kodove direktno na satu.

Da ne bismo dodatno odužili video, samo ćemo brzo pomenuti “Mr. Pillster” aplikaciju koja nas podseća da uzmemo terapiju u naznačeno vreme. Takođe, Listonic aplikacija je sjajan dodatak za brzi i organizovani soping jer vam omogućava da pregledate listu proizvoda koje treba da kupite. I naravno, SofaScore aplikacija je tu da nam brzo i jednostavno prikaže rezultate najbitnijih utakmica. 

Zanimljivo je to da su jedino Rain-Viewer i SofaScore nezavisne aplikacije koje smo instalirali na Watch 3 pro satu. Za sve ostale koje smo pomenuli je potrebno imati istu tu aplikaciju instaliranu i na telefonu.

Naravno, Huawei Watch 3 Pro možete koristiti sa bilo kojim Android ili iOS uređajem. Kod iOS uređaja dobar deo funkcija neće biti dostupan, dok kod Android ipak hoće. Ono što smo mi primetili, jer smo Watch 3 Pro koristili sa Galaxy Note 10 modelom, je da aplikacije koje smo preuzeli sa Google Play prodavnice nisu htele da se sinhronizuju sa Watch 3 Pro satom. Bilo je potrebno da ih izbrišemo i ponovo instaliramo sa Huawei AppGallery prodavnice nakon čega je sve radilo besprekorno. 

Brzim duplim dodirom na krunu možete da pristupite listi aktivnih aplikacija. Tu ih možete prinudno isključiti jednu po jednu, prevlačenjem prsta na gore preko željene aplikacije. A možete i sve da ih zatvorite odjednom dodirom na “kantica” ikonicu. Takođe, na ovaj način se možete prebacivati iz jedne aktivne aplikacije u drugu.

Ako želite da promenite lice sata, to možete učiniti dugim dodirom preko lica sata koje trenutno koristite. Kada se pojavi lista, pronađite neko novo lice sata i dodirnite na njega kako biste ga postavili. 

A ako vam se ne dopadnu lica koja se nalaze na prvobitnoj listi, onda dodirnite na “plus” taster i pristupite dodatnim licima. 

Sva ova lica imaju sopstvene “Always On Display” lica što je za svaku pohvalu. A neka od ponuđenih lica možete prilagoditi dodirom na mehanički taster ispod njih. To ih automatski čini interaktivnim što je sjajno. 

No, treba da znate da pojedina lica troše više energije nego inače. Animirana lica su obično energetski zahtevnija, baš kao i ona lica koja stalno menjanju sadržaj. Da ne dodje do zabune, broj lica na satu je ograničen. Ako baš želite neko novo lice, onda preko Huawei Health aplikacije možete pretražiti ogromnu bazu i instalirati ono što vam se dopadne preko telefona.

I za kraj, hajdemo da prođemo podešavanja sata. Tu ima svašta nešto zanimljivo. Kada pristupite podešavanjima Watch 3 Pro satu, prvo što ćete ugledati je Huawei ID. To će vam potvrditi da ste vaš Watch 3 Pro postavili kako treba.

Ispod se nalazi WiFi kategorija unutar koje možete aktivirati ili deaktivirati WiFi modul. Takođe, tu pronalazite dostupne WiFi mreže radi prijavljivanja na njih. A na dnu liste imate opciju “Sačuvane mreže” putem koje možete izbrisati pristupne informacije za WiFi pristupne tačke na koje ste se ranije prijavili.

Zatim imamo Bluetooth kategoriju koja nam praktično omogućava isto što i WiFi kategorija, a to je da se povežemo sa obližnjim Bluetooth uređajima kao što su telefon, slušalice i slično.

“Mobilna mreža” je četvrta kategorija u nizu i ona udomljava opcije “Režim rada u avonu” i “prenos podataka” tj. aktiviranje mobilnog interneta ukoliko ste prethodno dodali eSIM. A ako niste prethodno dodali eSIM, odmah ispod ćete imati opciju za njeno dodavanje ili eventualno brisanje. Na dnu liste sa opcijama imate “Status mreže” opciju koja vam govori koliko je signal čvrst. 

Sledeća je NFC opcija i tu možete, ili uključiti, ili isključiti NFC. Potom imamo “Slike sata i pokretač” opciju unutar koje možete menjati lica, aktivirati “Uvek na ekranu” i izabrati generičko lice sata koje će se pojavljivati kada je sat u stanju mirovanja. Podsetićemo vas da će se podrazumevani stil AOD-a prikazati samo kada uz standardno lice sata ne dolazi i AOD lice. 

I na kraju imamo “Pokretač” gde menjate način prikaza aplikacija tj. da li će se one prikazati u okviru mreže ili liste.

“Prilagođene prečice” je ustvari ono o čemu smo ranije govorili. Tu možete podesiti kojim će se redosledom prikazivati određene pločice tj. ukloniti postojeću ili dodati novu.

“Prikaz i osvetljenje” kategorija vam omogućava da podesite nivo osvetljenja ekrana, aktivirate automatsko nivelisanje osvetljenja, podesiti kada će ekran preći u stanje sna, za recimo 10, 15, ili više sekundi, i na kraju koliko će dugo ekran biti uključen kada aktivirate opcijiu “Uključen ekran”. Možete podesiti 5, 10, 15 ili 20 minuta.

Sledeća kategorija je “Zvuci i vibracija” i tu imate opcije za podešavanje glasnoće zvučnika ili glasnoće AI Voice-a. A ako želite, možete promeniti i melodiju zvona sata ukoliko vam se ne dopata ona podrazumevana. Naravno, osim u okviru brzih opcija, i unutar ove kategorije možete pronaći opciju za utišavanje sata. A odmah ispod se nalaze i opcije za aktiviranje vibracije dok ste u utišanom režimu ili kada vas neko poziva.

Takođe, ovde imamo i opciju “Ne uznemiravaj” koja će onemogućiti sve tonove i vibracije na satu, sem za alarm. Isto tako, tada vam neće raditi i gestura “podigni za budjenje” te vas sat neće ometati slučajnim aktiviranjem ekrana.

Ako vas nervira to što sat vibrira kada rotirate krunu, onda dodirom na prekidač “Haptika sata” to možete isključiti. Poslednja opcija u nizu se odnosi na CBS poruke i tu možete definisati koje vrste obaveštenja mogu da vam pristižu.

Sledeća kategorija u okviru podešavanja je “Obaveštenja” i tu možete podesiti koje sve aplikacije mogu da vam šalju obaveštenja. Imate i podkategoriju “Prikaži onemogućeno” gde imate brzi uvid u sve aplikacije čija su obaveštenja isključena. Naravno, već tu možete ponovo da uključite obaveštenja ukoliko ste se predomislili.

Kategorija PIN je tu ukoliko želite da zaključate svoj sat. Opcije su vrlo jednostavnei služe isključivo tome da definišete PIN i kasnije manipulišete njim.

Zatim imamo kategoriju “Aplikacije” koja nam lista sve instalirane aplikacije, uključujući i one sistemske. Kada pristupite aplikaciji dobićete opcije za brisanje, ako se ne radi o sistemskoj aplikaciji. Ako je aplikacija ipak sistemska, onda ćete moći da je onemogućite. Takođe, imate mogućnost da prinudno zatvorite aplikaciju ili promenite dozvole koje su joj dodeljene. A ako vas zanima koliko memorije zauzima aplikacije, onda dodirnite na “Skladište” gde osim informacija o zauzetom kapacitetu memorije imate i opcije za brisanje podataka aplikacije ili brisanje keš podataka.

Sledeća bitna kategorija je “Baterija” gde možete da vidite napunjenost baterije i procenjeno vreme trajanja. Ali, tek kada preko ekrana prevučete prst na gore pristupićete zakopanim režimima za uštedu baterije. 

Bar jedan od ovih režima bi trebalo da ima skraćenicu u okviru brzog panela. Ok, tu je ultra dugi režim za uštedu baterije, a odmah ispod naslova se vidi procena veka baterije nakon njegovog aktiviranja. Drugi režim “Ušteda energije” se nalazi na dnu liste i on vam nešto malo može produžiti bateriju time što ćete deaktivirati “Uvek na ekranu” i “Podigni za budjenje” opcije. Tu je i “potrošnja energije” opcija koja vam govori koliko hardwer trosi bateriju, a koliko softver.  

Prelazimo na sledeću kategoriju, a to je “Bezbednost i privatnost”. Tu možete isključiti definisanje lokacije koje se vrši preko WiFi i Bluetoot modula.

Takođe, tu možete aktivirati “Hitan SOS poziv” opciju koja omogućava satu da napravi hitan poziv jednom kada prepozna iznenadan pad ili zdravstvene parametre koje ugrožavaju život. To recimo može biti srčani udar. Ovo je sjajna opcija, samo se nadamo da nam neće biti potrebna, a ako bude, onda bi bilo dobro da radi kako treba.

I na kraju, po treći put u okviru podešavanja imamo opciju “Menadzer dozvola” za koju smo već objasnili čemu služi.

Kategorija “Funkcije pristupačnosti” ima podkategoriju “Pokreti” gde možete uključiti ili isključiti gesture “Podigni za buđenje” i “Pokret za odgovaranje na pozive”. Takođe, tu je i podkategorija “Pristupačnost” koja poseduje opcije “Pokret uvećavanja”, “Pritisni taster za gore za prekid poziva”, “Tekst u govor” i “Čitač ekrana”. 

Zatim imamo kategoriju “Taster za dole” iako nije taster za dole nego donji taste, ali nema veze. Sve u svemu, ova kategorija tj. opcija vam omogućava da promenite funkcionalnost donjeg tastera sata. Možete ga u celosti isključiti ili podesiti da pokrene bilo koju aplikaciju koji imate na satu.

Sledeća kategorija je “Podešavanje treninga” i tu možete podesiti da li će sat prepoznati vašu trenutnu aktivnost i ponuditi vam da pokrenete njeno praćenje uz odgovarajući trening režim.

I na kraju, poslednja funkcionalna kategorija je “Sistem i ažuriranja” unutar koje možete pronaći opcije za ažuriranje sistema, podešavanje datuma, prekid veze sa telefonom, restartovanje, isključivanje ili resetovanje sata.

Poslednja kategorija unutar podešavanja je “Više informacija” i ona je informativnog karaktera. Tu možete videti tačan model sata, tačan naziv uređaja, verziju operativnog sistema, pravne informacije i slično.

Kao što vidite, sve je vrlo slično LiteOS koji je pokretao prethodne Watch GT satove. Shodno tome, neće biti potrebno da se navikavate na novo okruženje, funkcije i opcije. Sve je kao i ranije, stim da sada možete da instalirate aplikacije.

Fitnes

Huawei Watch 3 Pro je odličan i za fitnes namenu. Možda tako ne deluje na prvi pogled, ali ovaj sat ima preko 100 trening režima! Stvarno je impresivno koje sve parametre ovaj sat može da zabeleži.

Sve stare dobre fitnes opcije i funkcije su i sada tu. Naravno, Watch 3 Pro odlično beleži kretanje tokom treninga, prati aktivnosti našeg tela putem senzora i kasnije mi to možemo da pogledamo u okviru Huawei Health aplikacije. Mi stvarno nismo primetili neka odstupanja. Pripremamo detaljan test fitnes mogućnosti Watch 3 Pro sata da ne zaboravite da se pretplatite na naš kanal!

Zaključak


Huawei Watch 3 Pro je izuzetno sposoban pametni sat kojeg pokreće kompanijin najnoviji HarmonyOS 2. Ovo automatski znači viši nivo optimizacije. Ipak, problem je u tome što “prvi” ne znači uvek i “najbolji”. Šta više, često prvi ne znači najbolji.

Ako Huawei Watch 3 Pro uporedimo sa Watch GT 2 Pro modelom, ne postoji ni malo sumnje u to da se radi o velikoj hardverskoj razlici. Ali za sada se ne može reći da postoji ogromna softverska razlika. HarmonyOS 2 veoma podseća na LiteOS. Međutim, ono što izdvaja Huawei Watch 3 Pro od svih prethodnih Huawei Watch GT satova je to što će vremenom biti mnogo nadogradnja, optimizacija i aplikacija koje su glavni adut ovog sata. Ovo znači da će Huawei Watch 3 Pro iz meseca u mesec biti sve bolji i korisniji. Jednostavno rečeno, Huawei Watch 3 Pro ima snažnu osnovu u vidu premium dizajna, vrhunske izrade, odlične specifikacije i vrlo plodnog operativnog sistema! Sve što mu je potrebno je vreme!

Sa druge strane, bićemo direktni i konkretni kada je reč o tome šta nam nije radilo kako treba i šta nam se nije dopalo kod Watch 3 Pro sata. Pre svega, obaveštenja neretko štekaju tj. nismo ih dobijali na vreme ili uopšte nismo dobijali. Takođe, iako smo to u podešavanjima aktivirali, dešavalo se da ne dobijemo obaveštenje kada se konekcija sata i telefona izgubi. I još jedan problem sa obaveštenjima je to što se često ne čuje ton, iako je to aktivirano. 

Nekako nam je generalni utisak da nedostaju opcije za dodatno prilagođavanje sata. Primera rada, nigde nismo uspeli da pronađemo opciju za menjanje jezika sata. Isto tako, sve opcije za štednju baterije sata su zakopane duboko u podešavanjima.

Cena sata je 59999 dinara. Može se kupiti u zvaničnom Huawei Shop-u ili drugim prodavnicama kao što su Com Trade, Gigatron i slično.