Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je Huawei Watch! Elegantan i moderan pametan sat sa odličnim ekranom! (VIDEO)

Ovo je Huawei Watch! Elegantan i moderan pametan sat sa odličnim ekranom! (VIDEO)

Testirali smo Huawei Watch i nije nam trebalo mnogo vremena da zaključimo da prelepo izgleda i da odlično radi! Dok je na ruci, osećaj je neverovatan. Koristeći ga, imate utisak da ste tajni agent 007!

Zahvaljujući Huawei timu iz Beograda, imali smo prilike da probamo Huawei Watch pametan sat. Omah ćemo vam reći da smo impresionirani njime.

 



Možda nećemo biti preterano objektivni jer je ovo prvi Android Wear nosivi uređaj koji smo imali prilike da koristimo duži period, ali ćemo se truditi da barem istaknemo činjenice, odnosno to, koji su njegovi nedostaci, a koje su to prednosti.

Otpakivanje

Kada nam je Huawei Watch stigao, iznenadili smo se njegovom ambalažom, odnosno ogromnom kutijom u koju je upakovan. Čitali smo mnogo puta o Huawei Watch satu i slušali razna korisnička iskustva gde smo otprilike zaključili da se radi o premium pametnom satu sa velikim fokusom na dobar dizajn i ekran. Međutim, nismo ni slutili da je Huawei baš toliko pažnje poklonio svakom detalju. Prvi detalj koji će vas oduvati je upravo kutija u koju je sat svečano upakovan.

Kada uklonite jedan deo kutije, ponovo dolazite do joše jedne manje kutije! Čudno zar ne? To je zato što prva kutija štiti drugu koja je sa pažnjom i smišljeno napravljena. Nešto poput onih kutija koje dolaze sa brendiranim, skupocenim analognim satovima.

Kada otvorite drugu kutiju, zabljesnuće vas prelepo upakovan Huawei Wach sa porukom koja glasi: “Timeless design. Smart Within”



Ispod sata se nalaze uredno upakovani papiri, punjač i kabel sa magnetnim konektorom za povezivanje sa satom.

Dakle, samo otpakivanje je uzbudljiv čin. Već tu korisnik može da nasluti da je sebi kupio nešto sasvim jedinstveno.

Kada smo već spomenuli magnetni konektor za povezivanje sa satom radi punjenja, moramo da dodamo i to da je on mogao biti malo bolje osmišljen. Ne dopada nam se to što 4 male iglice često ne uspevaju dobro da se konektuju sa satom. Zbog toga, desilo nam se da smo ostavili sat tokom noći da se puni, misleći da je povezan jer je magnet lepo uhvatio sat. Kada smo narednog dana počeli da ga koristimo, shvatili smo da se on nije punio. Dakle, novim korisnicima Huawei Watch sata savetujemo da prvo provere da li se na ekranu pojavio inidakor da se sat puni pa tek onda da konstatuju da je dobro povezan sa punjačem.



Ono što je zgodno, vezano za ovaj magnetni konektor, je to što se on može “zalepiti” za neku metalnu površinu i tu boraviti sve dok ne zatreba. Mi smo recimo njega odlagali na metalnu lampu koja nam je zakačena za radni sto.

Dizajn

Mislimo da ste već uspeli da kreirate neko okvirno mišljenje po pitanju dizajna, koje ćemo mi samo upotpuniti. Kao što možete videti na fotografijama, Huawei Watch ima potpuno okrugli AMOLED ekran koji je prekriven “Sapphire Crystal” staklom i koji je uokviren čvrstim nerđajućim čelikom. Sa takvim kućištem, nema sumnje da je Huawei Watch izdržljiv sat. No, nemojte verovati nama, već se oslonite na IP67 sertifikat koji Huawei Watch poseduje, a koji garantuje njegovu otpornost na prašinu i vodu.



Na poleđini sata, tamo gde je konektor za punjenje, se nalazi i senzor koji može da prati rad srca. Za razliku od ostalih satova premium klase, Huawei Watch ima dva senzora, umesto jednog. Samsim tim, Huawei se ponosito diči time da njihov sat može najpreciznije da prati rad srca korisnika.

Iskreno, mi smo probali tu funkciju, ali se nismo trudili da utvrdimo koliko je precizna. Možemo istaći to da se merenje otkucaja srca vrlo brzo privede kraju, verovatno jer dva senzora pružaju preciznije podatke.

Huawei Watch dolazi u raznim varijantama kada je reč o kućištu i narukvici. Mi smo na test dobili verziju sa metalnom narukvicom. Sat na ruci stoji fantastično. Elegantnog je izgleda pa samim tim u potpunosti upotpunjava korisnikov outfit. U gotovo svim okolnostima, zahvaljujući četrdeset različitih lica sata (eng. watch skin), Huawei Watch se bez problema stapa sa odevnim izborom korisnika, sem onog sportskog sa kojim je jednostavno nemoguće uklopiti ga.

Istina, kućište sata jeste malo deblje i teže, ali po našem ukusu to je samo prednost. Znate kako kažu: “ako sat nije dovoljno težak da ga osetiš na ruci, onda i ne nosiš sat.” Ono što bismo mi voleli da vidimo kao jedinstvenu funkciju ove verzije Huawei Watch sata je mogućnost da se dužina metalne narukvice lako i brzo prilagođava. Nemaju svi krupne zglobove na ruci, te duga metalna narukvica mora da se nosi kod sajdžije kako bi se skratila za  “zub” ili dva.

Ukusi su različiti, znamo. Ali, nemojte nam zameriti ako kažemo da Huawei Watch ima možda i najlepši dizajn od većine satova na tržištu. Izbor materijala pri izradi, izgled samog kućišta i detalji koji podrazumevaju prsten koji se proseže blago iznad nivoa ekrana, su svakako nešto što nas je osvojilo. Ako su satovi postali pametni, to ne znači da treba da im bude izmenjen lični opis. Shodno tome, ne bi baš voleli da uskoro vidimo futurističke nosive uređaje za koje se govori da su pametni satovi. Nekako je to loša kombinacija.

Performanse

Ako se pitate kako se ovaj sat ponaša i da li je dovoljno fluidan za korišćenje, onda ćemo vam dati jasan odgovor na to. Huawei Watch ima četvorojezgrani procesor, Snapdragon 400, takta 1.2 GHz koji radi uz 512 MB RAM-a i Adreno 305 grafički čip.

“Does it ring a bell?” Šta mislite, kakve performanse može pružiti ovako sićušan uređaj sa ovako dobrom postavkom. To govorimo jer pametni satovi koje pokreće Android Wear, trenutno, ne mogu obavljati neke napredne funkcije kao što mogu pametni telefoni. Samim tim, nije ni potrebno napraviti sat sa previše RAM-a, prejakim procesorom i slično.

Uz već pomenute karakteristike Huawei Watch sata, dodaćemo i to da je on opremljen žiroskopom, akcelometrom, barometrom, kao i  WiFi 802.11 b/g i Bluetooth 4.1 modulima. Da ne zaboravino, Huawei Watch ima 4 GB interne memorije, kao i mogućnost vibriranja u momentima kada stužu obaveštenja.

>> Huawei Watch - karakteristike i cene <<

Baterija

Baterija je kapaciteta 300 mAh, a zahvaljujući sistemu brzog punjenja, nije joj potrebno previše vremena kako bi se napunila. Očekivali smo, uopšte od pametnih satova, malo bolju autonomiju od one koju pružaju pametni telefoni. Međutim, to nije praksa. Huawei Watch nam je uglavnom pružao oko 15 sati “života”. Mi smo se ponadali da ćemo moći da ga nesmetano koristimo barem 2 dana i jednu noć što je zapravo 36 sati, ali ništa od toga. Najbolji rezultat koji je Huawei Watch postigao u tom polju su 20-21 sati rada nakon poslednjeg punjenja.

Ekran

Ekran je verovatno razlog, pored dizajna, zbog čega ovaj sat obožavaju mnogi! Mi se nećemo izdvajati iz te grupe koju čini većina, te ćemo vam reći da smo oduševljeni ekranom kojim je Huawei Watch opremljen.

Okrugli  AMOLED ekran, prečnika 1.4 inča, pruža neverovatno jasnu sliku, bogatu blago naglašenim bojama. Rezolucija ovog majušnog ekrana je 400*400 piksela što rezultira visokom gustinom piksela po inču koja iznosi čak 286 ppi.

Ekran je potpuno okrugao, bez “zareza” na dnu kao što se može videti na ekranu Moto 360 sata, prve generacije.

Budući da ekran ima visok kontrast, vreme i datum su čak vidljivi i u režimu štednje baterije. Buđenje sata iz režima sna/štednje baterije se može ostvariti jednostavnim pritiskom na krunu koja odlično utanja.

Bilo bi odlično da ovaj sat ima ambijentali senzor kako korisnici ne bi morali ručno da podešavaju osvetljenje ekrana. No, čini nam se da bi odličan dizajn bio narušen ugradnjom tog senzora, tako da nam on nije nedostajao previše.

Korisnički izgled

Što se korisničkog izgleda Android Wear tiče, tu smo tek oduševljeni. Putem emulatora smo i ranije imali prilike da probamo ovaj operativni sistem namenjen nosivim uređajima, ali tek sada smo spoznali njegov pun potencijal.

Huawei se odlučio baš za Google-ovo softversko rešenje za svoj nosivi uređaj i sasvim nam je logično zašto. Ovo je jedan od operativnih sistema koji imaju ogromnu podršku tvorca, ali i mnogih drugih programera. Ceo Android Wear ekosistem koji je još odavno podignut je sada baš narastao. Na Google Play prodavnici se mogu naći mnogo zanimljivih i korisnih aplikacija koje su namenjene za Android Wear. Verujemo da će vremenom ova platforma postati značajno prisutnija i na ostalim nosivim uređajima što će doprineti bržem razvoju.

No, Huawei nije prepustio baš sve Google-u. Aplikacije “Fitness Tracking” i “Dail Tracking” su zapravo softverski dodir Huawei kompanije. Pomoću njih možete pratiti svoje kretanje, rad srca, pređene korake, utrošene kalorije i slično.

Kako u suštini funkcioniše Android Wear? Putem glasovnih komandi, gestura ruku i dodira ekrana. Notifikacioni panel je gore i tu se nalaze skraćenice i prekidači za razne opcije poput: odabira željenog profila, prekidača za tonska upozorenja, kontrola osvetljenja ekrana, kao i skraćenica za podešavanje.

Panel sa podešavanjima je gotovo isti kao i onaj na telefonu: lista kategorija koja sadrži razne opcije.

Aplikacije su sa desne strane ekrana. A prevlačenjem prsta sa desne na levu stranu, preko lica sata, se dolazi do njih. Na istu tu desnu stranu možete da “putujete” do stranice sa kontaktima i stranice gde možete da razne dodatne opcije.

Sva nova obaveštenja se skladište na dnu ekrana sve dok ih ne raspustite. Obaveštenja, kao i zatvaranje aplikacije, možete raspustiti tako što ćete preko njih prevući prst sa leve na desnu stranu.

Dakle, mapa Android Wear platforme izgleda ovako: Gore su skraćenice i prekidači za aktiviranje pojedinih opcija, sa tasterom za podešavanje sata. Desno su aplikacije, kontakti i opcija za korišćenje glasovnih komandi, a dole su pristigla obaveštenja.

Kada sat okrenete prema sebi, on će se automatski probuditi iz sna jer taj pokret ruke znači da korisnik želi interakciju sa satom.

Menjanje lica sata je takođe veoma prost proces. Dugim dodirom preko postojećeg lica sata dolazi se do liste koja se prelistava horizontalno. Na toj listi imate još 39 različitih lica sata.

Iako nismo želeli da bacimo fokus na to kako neke aplikacije funkcionišu na pametnim satovima, ipak moramo da podelimo jedno iskustvo sa vama. Primera radi, kada idete u nabavku i kada kupujete po listi koja je sastavljena pomoću Google Keep aplikacije, kupovina je postaje “mačiji kašalj”! Zašto? Pa, sve što treba da uradite je da pokrenete Google Keep na svom satu i lista će vam biti na zglobu!

Mnogo, ali mnogo je lakše kupovati po listi sa zgloba svoje ruke, nego po listi koja je prikazana na telefonu. Dok držite telefon, automatski vam je jedna ruka zauzeta. Dok pratite listu putem pametnog sata, obe ruke su slobodne i sve je mnogo lakše.

Detaljnije o korisničkom izgledu Android Wear-a na Huawei Watch pametnom satu pogledajte u video snimku koji smo priložili na kraju ovog testa.

Zaključak

Hmmm, kako da vam ovo saopštimo, a da to bude kristalno jasno… Evo bićemo konkretni. Huawei Watch je prelep pametni sat koji će upotpuniti vaš Tech životni stil.

Mnogo toga je lakše uz pomoć pametnog sata. Kada vas neko poziva, pogledate u sat i za dve sekunde znate ko zove. Kada vam stigne obaveštenje na telefonu, pogledate u sat i za dve sekunde saznate da li je nešto bitno ili ne, a ako je bitno već sa pametnog sata možete da pročitate o čemu se radi.

Možete pronaći telefon jednostavnim dodirom na opciju “Find my phone” gde će on par sekundi kasnije zazvoniti. Možete pročitati SMS, Viber, Skype, Facebook itd, poruke i odmah odgovoriti na njih, bilo predefinisanom porukom ili ispisivanjem nove glasovnim komandama.

Sve ovo, i još mnogo toga, značajno olakšava neke poslove koje smo obično do sada obavljali na telefonu. Što se nas tiče, odgovaranje na poruke i nije baš tako prijatno iskustvo. Predefinisane poruke nisu toliko često zgodne, a ispisivanje novih putem glasovnih komandi nije tako fluidno. Dopalo nam se to što je moguće brzo poslati palac na gore kada vam neko pošalje poruku na Facebook-u.

Da se razumemo! Ako smatrate da ćete kupovinom pametnog sata preći na neki viši nivo zabave, tu se varate. Prelazak sa srednje klase telefona na premium, svakako doprinosi zabavi zahvaljujući mogućnosti igranja zahtevnih igara, korišćenje naprednijih aplikacija i fotkanje opasno dobrom kamerom. Međutim, prelazak sa analognog na pametni sat, postiže se veća produktivnost, manja zavisnost od telefona i ušteda vremena. Sve je nekako praktičnije kada je reč o obavljanju onih najbitnijih zadataka, a to su provera obaveštenja i poziva.

Smatramo da je Huawei uspeo da spoji lepo i korisno. Jedina bitnija zamerka koju mi imamo je cena. OK, znamo da se radi od vrhunskom uređaju, odlične izrade, ali 370€ je stvarno previše. Nadamo se da će se i taj problem u budućnosti rešiti. Sada, sve što nam preostaje je da jurimo online popuste i akcije.

Fotografije Huawei Watch sata, u punoj rezoluciji možete pogledati na priloženom linku:

>> Huawei Watch - Metal Band <<