Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Acer Switch Alpha 12 je svestrani Windows 10 računar! (VIDEO)

Acer Switch Alpha 12 je svestrani Windows 10 računar! (VIDEO)

Testirali smo zanimljivi Acer Switch Alpha 12 računar koji može biti od koristi na razne načine. #WinWithWindows

Prethodnih nedelju dana smo imali prilike da probamo dva jako zanimljiva računara, ali ni u kakvom smislu slična. Jedina stvar koja im je zajednička je Windows 10 platforma!

 



U pitanju su HP Spectre X360, o kojem smo vam već pisali i u video prilogu govorili, i Acer Switch Alpha 12, o kojem ćemo vam danas pisati.

Svako ko prati rad Acer kompanije zna da se oni trude da ponude tržištu malo pristupačnije modele uz kompromis po pitanju karakteristika ili same izrade. Ovaj put, Acer je iznenadio novim modelom koji dolazi u okviru linije koja nije tako premium. Možda je Switch Alpha 12 bio idelan za lansiranje neke nove linije, ali šta je, tu je.

Radi se o Windows 10 uređaju koji ima kvalitetnu, metalnu izradu, moćne komponente i veliki broj režima u kojim se može koristiti. Kada kažemo “veliki broj režima”, mislimo na to da ga je moguće koristiti

- kao laptop zahvaljujući tastaturi koja dolazi uz njega



- kao tablet, jer tastatura koja dolazi uz njega može da se raskači

- kao desktop, uz odgovarajući “dock”

Navedeno svakako opravdava naše tvrdnje da se radi o svestranom uređaju, ali to nije sve! Acer Switch Alpha 12 dolazi i sa olovčicom koja nije tek obična. Radi se o Synaptic stylus olovčici koja može osetiti jačinu pritiska po ekranu što korisniku omogućava da jačim pritiskom izvuče deblju, a slabijim pritiskom tanju liniju po ekranu. Olovčica koristi jednu AAA bateriju koja može trajati veoma dugo.



Već smo se i mi sami zamrsili u pokušaju da vam sve ispričamo pa se dotičemo svih aspekata odjednom. U cilju organizovanijeg predstavljanja uređaja, počećemo od dizajna, kao što radimo u svim našim recenzijama do sada.

Dizajn

Moramo priznati da se nama lično dizajn i ne dopada previše. No, bićemo objektivni i pohvaliti Acer je se držao tih elemenata koji jedan računar čine premium. Pa tako, Switch Alpha 12 je u celosti napravljen od aluminijuma, ako izuzmemo tastaturu koja zvanično nije deo samog uređaja, već dodatak.



Na prvi pogled, Acer Switch Aplha 12 deluje kao standardan metalni tablet koji ima nešto više konektora u odnosu na ostale. Međutim, ako dobro pogledamo, primetićemo da se tu nalazi i metalni stalak koji korisnicima omogućava korišćenje Acer Switch Alpha 12 računara u raznim položajima, sve do kosine od 165 stepeni. Verovali ili ne, kosina od 165° će često biti od koristi jer je tada najzgodnije koristiti olovčicu. Inače, stalak je na dnu obložen gumom koja sprečava neželjeno klizanje računara pri korišćenju.

Na desnom boku računara imamo jedan 3.5 mm audio izlaz. Zatim USB 3.0 konektor pune veličine putem kog je moguće naputniti telefon. Odmah pored je i USB Tip C konektor koji može poslužiti za punjenje samog Acer Switch Alpha 12 računara, iako on ima posvećen konektor za punjenje odmah pored. Tu je i MicroSD slot koji je praktično skriven sve dok se stalak ne pomeri.

Na levom boku se nalazi Windows taster, tasteri za kontrolu tona i taster za uključivanje tj. buđenje uređaja iz stanja sna.

Sa prednje strane uređaja imamo ekran dijagonale 12 inča koji je UltraHD rezolucije! Zanimljivo zar ne? Tas prostor oko ekrana nije preveleliki, ali definitivno ne prati današnje trendove tankih ivica oko ekrana. Ono što će mnoge prijatno iznenaditi je to što su zvučnici odmah iznad ekrana, sa prednje strane. Pametan potez Acer komapnije, moramo priznati. Doduše, zvučnici nisu nekog premium kvaliteta, ali su dovoljno glasni i jasni.

Inače, iznad ekrana se ne nalaze samo zvučnici, već i mikrofon sa selfie kamerom za video pozivanje. Ovo je jedan od retkih premium Windows 10 računara koji ima i zadnju kameru rezolucije 5 MPx sa autofokusom.

Na gornjoj strani računara boravi samo mikrofon, dok na donjoj konektor za komunikaciju sa tastaturom. Ono što je zanimljivo je to što Acer Switch Alpha 12 poseduje vodeno hlađenje! To omogućava računaru da bude ekstremno tih! Vodeno hlađenje i SSD umesto HDD je definitivno tajni recept za tih računar.

Ekran

IPS ekran je sjajan, tu nema sumnje. Njegova visoka rezolucija svakako doprinosi kvalitetnijem prikazu slike, a boje koje reprodukuju su veoma blizu realnim. Ugavo vidiljvosti je širok i u gotovo svakom uglu je sve potpuno jasno i bez distorcije.

Performanse

Što se karakteristika tiče, Acer Switch Alpha 12 dolazi sa Intel Core i7 procesorom, model U6500, što je svakako zanimljiv izbor kompanije budući da se nisu odlučili za neki procesor Intel Core M serije. Naravno, Core U serija procesora je moćnija u odnosu na Core M te bi to trebalo da znači bolje performanse samog uređaja.

Inače, tu je integrisani Intel-ov grafički čip HD 520, kao i 4 GB DDR3 radne memorije koja radi na 1600 mhz. Interna memorija je kapaciteta 256 GB tipa SSD. Neke ostale karakteristike vredne pomena su DualBand WiFi (2.4 GHz i 5.0 GHz) i Bluetooth 4 povezivost.

Nismo radili neke konretne testove i opterećivali preterano Acer Switch Alpha 12 računar jer nismo imali dovoljno vremena za to. Koristili smo ga kao i svaki prosečan korisnik, što podrazumeva sve po malo:

- surfovanje internetom

- gledanje filmova

- slušanje muzike

- igranje igrica na netu

- uređivanje fotografija u Photoshop programu

- kuckanje tekstova u Microsoft Office programima

- crtanje stylus olovčicom

Kao što vidite, ništa specijalno nismo radili na njemu. Shodno tome, to naše osnovno korisničko iskustvo koje smo imali je bilo krajnje fluidno. Doduše, same njegove karakteristike i obećavaju ono što smo mi već iskusili.

Ono čime nismo oduševljeni, a očekivali smo da hoćemo biti, su performanse tj. korisničko iskustvo sa stylus olovčicom. Ok, znali smo da ona nije baš najbolja, ali smo očekivali da je njome moguće nacrtati nešto malo ozbiljnije. Međutim, koliko god smo se trudili da polako izvučemo pravu liniju, to nismo uspevali. Linija je uvek nekako bila izlomljena i gruba. Pravu liniju smo mogli da izvučemo samo u situaciji kada crtamo nešto što nije sitno… Realno, crtež se često svodi na detalje i sitne poteze…

No,lepo nas je iznenadilo to što Windows 10 tačno zna kada koristimo olovčicu što nam omogućava da odmorimo dlan na ekran uređaja dok crtamo, bez tog neželjenog efekta koji podrazumeva crtanje dlanom umesto olovčicom.

Možda nismo adekvatni za konačnu ocenu stylus olovčice, ali prema onome što smo mi iskusili, rekli bismo da je sve nešto (malo) iznad proseka…

Što se tastature tiče, onda naravno dolazi u kompletu sa trackpad-om koji je, pa hajmo reći pristojan. Tasteri imaju poprilično fin odaziv pri pritisku, iako je tastatura veoma tanka. Čak je i pozadinsko osvetljenje na raspolaganju što je za svaku pohalu. Zahvaljujući magnetima koji su unutar tastature, vlro lako je moguće podesiti blagi nagib zarad prijatnijeg kuckanja. Naravno, uvek tastaturu možete postaviti u potpuno ravan položaj, ukoliko vam to odgovara.

Sve u svemu, tastatura je kvalitetano napravljena i prilikom kuckanja se ne mogu primetiti značajne neželjene vibracije i gibanja. Tačnije, tastatura je identična tastaturi za Microsoft Surface Pro računaru, koja se inače doplaćuje 100$.

Baterija

Nećemo previše govoriti o bateriji jer ona krajnje prosečna. Naime, baterija je nama trajala negde oko 7 do 8 sati što je i više nego dovoljno. Sigurni smo da ćete biti zadovoljni performansama baterije Acer Switch Alpha 12 računara.

Zaključak

Acer Switch Alpha 12 je defintivino jedan vrlo moćan i inovativan računar koji dolazi po znatno nižoj ceni u odnosu na njemu sličnim! Acer je stvarno napravio odličnu stvar gde je uspeo da napravi nešto veoma slično Microsoft Surface Pro računaru, a da sa druge strane njegova cena bude niža.

Niža cena kod Acer Switch Alpha 12 ne podrazumeva lošiju izradu, lošiji kvalitet, slabije performanse i slično. To je jako bitno da znate jer za 140.000 dinara dobijate Windows 10 računar koji može da vam posluži u raznim ulogama!

Korišćenje Windows 10 platforme na jednom ovakvom računaru je sjajno iskustvo jer bukvalno svaki apsekt dolazi za izražaja. A kako i ne bi kada je ovo uređaj koji se može koristiti kao laptop, desktop ili tablet!

Windows Ink Workspace itekako bude zgodniji za korišćenje sa olovčicom. Igranje igrica i gledanje filmova je takođe bolje u tablet režimu, a kuckanje tekstova i obavljanje nekih ozbiljnijih zadataka je svakako lakše kada se uređaj koristi u laptop režimu. Još jednom, u pitanju je svestran uređaj!

Izuzetno je prenosiv, baterija mu dugo traje, performanse su i više nego zadovoljavajuće, izrađen je kvalitetno te je sve ovo je vredno uloženog novca! Pritom, dobijate tastaturu i olovčicu uz računar, bez doplaćivanja, što nije slučaj sa Microsoft Surface Pro uređajem.