Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Chuwi Hi8 - Test

Chuwi Hi8 - Test

Konačno nam je stigao povoljni Chuwi Hi8 tablet kojeg pokreće Android 4.4.4 KitKat, ali i Windows 8.1 (Opcionalno Windows 10)! Testirali smo ga, detaljno... Evo koje su njegove prednosti ali i nedostaci... 

Ukoliko nas pratite, primetili ste da u poslednje vreme češće pišemo o kineskim DualOS tablet računarima. Razlog tome je saradnja koju smo uspostavili sa odličnom internet prodavnicom, GearBest.com koja nudi veoma zanimljive proizvode ali i cene.

Dogovor je bio da nam pošalju jedan tablet, a da mi zauzvrat uradimo objektivnu recenziju. Bićemo slobodni da navedemo sve što nam se nije dopalo, ali i ono što jeste. Pre nego što počnemo da govorimo o našim utiscima, reći ćemo koju reč o Chuwi kompaniji.



Chuwi

Chuwi je jedna od ozbiljnih kineskih kompanija koja se trudi da napravi napredne tablet računare, sa blagom dozom inovacije, koje kasnije prodaje po razumnim cenama. Da li to rade zbog politike firme, da li zbog toga što žele da ljudi čuju za njih i počnu da kupuju njihove proizvode, mi to ne znamo, ali sigurno je to da niska cena njihovih uređaja ne govori da su oni niskog kvaliteta.

Chuwi je to i dokazao i možda čak postavio neke nove standarde kada je reč o Dual OS tablet računarima. Kompanija je osnovana 2003 godine sa sedištem u Kini, gradu Šenženu, gde je polako krenula da se razvija. Sada broji oko 500 zaposlenih, a godišnji prihod im je između 50 i 100 miliona dolara. Tokom svih ovih godina oni su proizvodili MP3 i MP4 uređaje. Poslednjih godina su se fokusirali na tablet računare što im je donelo mnogo uspeha, a prema onome što smo imali prilike da vidimo slobodno možemo reći da su zaslužili uspon koji su doživeli.

Chuwi Hi8 je zapravo unapređena verzija Chuwi Vi8 modela. U mnogim aspektima su slični ali postoje neka unapređenja kod Hi8 modela po pitanju ekrana i procesora. Detaljnije o Chuwi Hi8 tablet računaru pročitajte u daljem tekstu.

Dizajn

Chuwi Hi8 je jedan fin tablet koji ima po našem mišljenju “pametan” dizajn. To govorimo zato što za malo uloženog novca, Chuwi je uspeo da napravi lep tablet, koji pre svega ima neke zanimljive i korisne detalje kada je dizajn u pitanju. Recimo, kada Chuwi držite vertikalno, na levoj i desnoj strani on ima dve metalne lajsnice koje su tu više da daju premium izgled i zaštite ga od oštećenja, jer svaki prenosivi uređaj “pobljubi asfalt” jednog dana. Zatim, njegova površina sa zadnje strane je tako izrađena da ima veoma sitan reljef što garantuje korišćenje tableta bez skupljanja otisaka. To nam se baš dopada.



Takođe, tablet je lagan i lepo stoji u jednoj ruci. On teži 310 grama, a razmere su mu 207 x 122 mm.

Tanak je 8 mm, što nam je drago da vidimo jer mi lično preferiramo “uzak struk” kada je reč o uređajima ovog tipa.



Za neke je nedostatak to što ovaj tablet nije izrešetan raznoraznim konektorima i slotovima, nama je to možda i prednost. Ipak Chuwi Hi8 ima ekran dijagonače 8 inča. Zamislite kako bi on izgledao sa svim mogućim konektorima na sebi!? Mislimo da je Chuwi pre svega zarad niske cene Hi8 tableta izostavio sve to, a ne zbog dizajna.

Ako pogledamo koji su nam konektori dostupni primetićemo MicroSD slot na sa desne strane Chuwi Hi8 tableta, kada ga držite horizontalno i ekranom prema vama.



Odmah ispod metalnih tastera za manipulaciju tona i uključivanje uređaja. Ne dopada nam se što je lako uočljiv taj “zarez” za MicroSD, možda su mogli da smeste na nekom malo suptilnijem mestu.

Chuwi Hi8 na dnu tableta nema ni jedan konektor, sem mikrofona, a na vrhu, sa gornje strane se nalaze 3.5mm Audio izlaz i MicroUSB.

Da ne zaboravimo, sa zadnej strane Chuwi Hi8 tablet računara se nalazi i brending štampa, jedan zvučnik i 2 MPx kamera.

Za prednje strane imamo IPS ekran dijagonale 8 inča, visoke rezolucije od 1920*1200. Ako i sami pogledate, zaključićete da ivice oko ekrana uopšte nisu preširoke, naravno ni spektakularno takne. Ono što hoćemo da nagovestimo je da Chuwi nije želeo da mu promakne i ta sitnica pa je tako celokupan solidan dizajn kompletirao i pristojnom širinom ivica oko ekrana.

Iznad ovog zanimljivog ekrana nalaze se ambijentalni senzori i 0.3 MPx kamera za Skype pozivanje, a ispod je “Windows Home” taster koji služi za početni ekran kako na, Windows OS-u tako i na Android OS-u.

Nažalost, izrada Chuwi Hi8 tablet računara i nije toliko kvalitetna. Ceo tablet je od plastike, većinom od one koja se lako giba i savija. Shodno tome, Chuwi Hi8 je sklon upredanju, a to rezultira samo jednim nesrećnim scenariom, pucanjem ekrana. To je ono što se nama desilo nakon nedelju dana korišćenja.

Naime, nedelju dana smo intezivno koristili Chuwi Hi8, proveravali performanse, proveravali kako se ekran snalazi, zatim smo pažljivo vodili računa o tome kako funkcioniše DualOS i da li se oba operativna sistema lepo ponašaju kada se opterete. Bukvalno smo ga bacili na detaljan test! Ne vodeći računa o tome gde ga i kako spuštamo prilikom pakovanja unutar torbe za laptop, nismo ni slutili da ćemo kasnije zateći razočaravajuću scenu.

Izvadili smo tablet, uključili i primetili “razliven” ekran, tačnije polomljen. Staklo je netaktnuto, ali je ekran pukao što nam govori da je tablet u jednom momentu dok je boravio u torbi bio nategnut, očigledno previše za njega gde je potom pukao ekran.

Kasnije smo istraživali o tome da li se još nekome slično dešavalo. Bili smo iznenađeni kada smo videli da naš slučaj nije usamljen.

Dakle, tablet sam po sebi ima veoma zanimljiv i “pametan” dizajn, ali slabiju izradu. Prema mnogima koji ovaj tablet koriste mnogo duže, problem upredanja se može rešiti jednostavnim aksesoarom, a to je tastatura sa zaštitom maskom.

*Napomena

Neke fotografije u daljem tekstu ćemo pozajmiti sa drugih sajtova jer nismo “na vreme” odradili foto sesiju.

Ekran

Chuwi Hi8 najznačajnija nadogradnja u odnosu na Chuwi Vi8 je upravo ekran. Sada novi osnoinčni model Chuwi kompanije ima IPS ekran dijagonale 8 inča visoke rezolucije 1920*1200 što je impresivno za uređaj ovog cenovnog ranga!

Dopalo nam se kako se ekran ponašao. Pre nego što nam je tablet stigao, imali smo tu informaciju da je ekran unapređen ali nismo slutili da će on imati toliko oštru sliku i još prikaz boja. S obzirom da Windows 8.1 ima Metro View korisnički izgled uz onaj klasični desktop, slobodno možemo reći da je rezolucija erkana uspela da iznese fantastičan prikaz bez pikselizacije, čak ni u desktop varijanti korišćenja tableta jer tada je sve sitnije.

*Izvor: Mobiletechasia.com

Kada tablet koristite sa Android OS-om, tada ćete tek uvideti kvalitet ekrana jer celokupan korisnički izgled prikazan krupnije. Uživali smo pri korišćenju mnogih aplikacija, i uopšte Chuwi Hi8 tablet računara jer nam je ekran to iskustvo dočarao.

Primetili smo da je zaštitna folija stigla uz tablet, i možemo vam reći da prst nekako fluidnije klizi po ekranu kada je ta folija na njemu. Stoga, savetujemo da uvek imate zaštitnu foliju, kako zbog prijatnijeg korišćenja, tako i zbog samo zaštite jer ekran nije baš otporan na habanje.

Kao što smo spomenuli, ekran Chuwi Hi8 tableta je najveća nadogradnja u odnosu na Chuwi Vi8 model, ali ako ste očekivali drastično više nita osvetljenja, možda ćete se razočarati kada čujete da on pleni sa 350 nita. To je naravno više nego na Vi8 tabletu, ali mnogi su se nadali da ekran ima 500 niti osvetljenja. Da se razumemo, ekran ima dobro osvetljenje, ali pri korišćenju u okolnostima jakog sunca, vidiljivost se blago izgubi i nije lako koristiti ga tada.

*Izvor: Mobiletechasia.com

Uglovi gledanja su poput onih na prosečnom pametnom telefonu, dakle dovoljno dobri za normalno korišćenje. Naš lični utisak je fenomenalan što se ekrana tiče. Nismo očekivali da tablet čija je cena ovako niska da ima ekran navedeno dobrog prikaza.

Performase

Android OS

Ovaj tablet smo koristi i na Android-u i na Windows-u. Android nam je više bio gejmerski deo tableta, a Windows poslovni. Ipak, zarad testa, pored par igrica koje smo instalirali dok smo koristili tablet sa Android OS-om, instalirali smo sve aplikacije koje inače koristimo. Jednostavno, odradili smo povraćaj celokupnog naloga koji koristimo svakog dana.  To porazumeva mnogoprojne servise, aplikaicje, nekoliko email naloga, mnogo društvenih mreža i slično. Sve smo  tokom “pikanja” igrica uzajamno koristili.

*Izvor: Mobiletechasia.com

Hmm, kako najpravilnije preneti to iskustvo po pitanju performansi? Pa… Ako moramo da ocenimo sa ocenom na skali od 1 do 10 reći ćemo da je visoka sedmica prava ocena. Zašto? Najveći razlog je to što nismo naišli na neko konkretno štucanje, sporo reagovanje, kočenje ili bilo koju sličnu grešku. Čak je i multitasking radio odlično. Svojevremeno smo koristili i Asus MemoPad HD7 koji takođe ima 8 inča, u odnosu na njega Chuwi Hi8 je “zverina”!

Prelaz između aplikacija, njihovo startovanje, kretanje kroz korisnički izgled dok se koristi Android na Chuwi Hi8 tabletu je veoma fluidno. Moramo istaći da smo sa te strane baš zadovoljni.

*Izvor: Mobiletechasia.com

Gejming je takođe solidan, što očekivali da će biti budući da je smo smatrači da procesor i RAM memorija ne mogu ispratiti gejming sa visokom rezolucijom. No, igrica koju obično igramo, Modern Combat 5 i Asphalt 8 su radile bez greške. Čak ni jedan, jedini FrameDrop se nije dogodio!

verujemo da se mnogi igrački naslovi mogu pokrenuti na ovom tabletu, ali nismo toliko sigurnio da će svi oni baš fluidno raditi. Ipak, posle svega, ovo nije gejmerski nastorijen uređaj.

Uradili smo i AnTuTu Benchmark test gde smo dobili rezultat 33350.

Windows 8.1

Kao što samo nagovestili, Windows 8.1 OS na Chuwi Hi8 tabletu smo pretežno koristili za posao. To automatski podrazumeva instaliranje Adobe Suite, Sony Vegas 10 Pro, Chrome 64x, Viber, Skype, PushBullet, Teamviewer, Microsoft Office 2013 i još nekoliko programa.

*Izvor: Mobiletechasia.com

Neki od ovih programa nisu ni malo naivni, ali su se ipak pristojno ponašali tokom, nažalost kratkih nedelju dana. Ne verujemo da bi tablet mogao da iznese neke jače desktop igrice, doduše nismo ni proballi. Međutim kako navode ostali sajtovi koji su testirali ovaj tablet, igrice poput CS:GO, Dota 2, Leage Of Legends, TF2 i Path of Exile uspevaju da se pokrenu i igraju bez nekih izrazitih grešaka, štucanja i kočenja. Pogledajte vidoe koji su momci sa TechTablets.com uradili pa se sami uverite kao izleda desktop gejming na Chuwi Hi8 tabletu:

Što se MetroView-a tiče, radi sasvim normalno, a aplikacije koje se preuzmu sa Microsoft Store prodavnice svakako rade bolje nego one u okviru desktop varijante. Kretanje između više aktivnih aplikacija je sasvim brzo, a učitavanje sadržaja unutar njih ne zahteva previše vremena, u najgorem slučaju pola sekunde.

Dodaćemo da je Chuwi Hi8 moguće nadograditi na Windows 10 već od momenta od kako je Windows 10 zvanično predstavljen. Chuwi je na svom zvaničnom sajtu objavio “sliku” (eng. img file) koju iz stanja oporavka možete podići i tako nadograditi ga na Windows 10. Više o svemu ovome pročitajte na priloženom linku:

>> Windows 10 je dostupan za Chuwi Hi8 tablet računare <<

Sve u svemu, Chuwi Hi8 ima fluidne performanse, ponavljamom neočekivano za tablet ovog cenovnog ranga. Što se karakteristika tiče, Chuwi Hi8 pakuje Intel Atom Bay Trail Z3736F procesor čiji takt može maksimalno da se podigne na 2.16 GHz. Ovom procesoru društvo pravi 2 GB  DDR3L RAM na 1333 MHz i 32 GB interne memorije. Detaljnije karakteristike možete pročitati na priloženom linku:

>> Chuwi Hi8 - Karakteristike i Cene <<
Baterija

Chuwi Hi8 pakuje ipod ekrana pakuje bateriju kapaciteta 4000 mAh. Znajući da je imalo još prostora u samom kućištu, žalimo što Chuwi nije spakovao bateriju još malo većeg kapaciteta.

Mi smo dobili potpuno nov tabler na test, dakle ne test jedinicu koja je ranije već korišćena, stoga solidan vek baterija nakon prvog punjenja. Tačnije, uspevali smo da koristimo Chuwi Hi8 aktivno čak 4 sata. Nekada i više u zavisnosti do aktivnosti koje obavljamo na njemu. Kada bi smo ga lagano koristili na Android OS-u, čisto neku društvenu aplikaciju, Viber i malo surfovanja po netu, Chuwi Hi8 na jedvite jade izdrži dobrih 10 sati.

Ipak, naš savet je da uvek imate punjač pri ruci, jer vremenom će se ovaj životni vek baterije sigurno smanjiti.

Zvučnik

E ovde su odlično reagovali gde su ispravili nedostatak Vi8 modela na koji su se žalili korisnici. Zvučnik koji ide unutar Chuwi Vi8 tablet računara ne uspeva da napravi preterano kvalitetan zvuk. Tačno je da se on čuje glasno, u nekim slučajevima i veoma jasno, međutim nedostaje bas. Kako navode korisnici ovog talbeta, zvuk je očajan.

Chuwi uspeo ovo da reguliše, ugradivši normalan zvičnik uz koji može da se odgleda film a da on ne zviči kao “raspevana kreštava veverica”. Dakle, Chuwi Hi8 sada ima pristojan zvuičnik smešten pozadi tableta na mestu gde ga prsti retko kada preklope i tako zaguše.

Kamera

Hmm… Još kad bi kamere bile ok, pa Chuwi Hi8 bi bio pravi svetski hit. Ipak, ovo je još jedan segment koji je žrtvovan zarad niske cene. Kamere ne mogu da pruže ništa više osim osnovnog kvaliteta prilikom Skype pozivanja. Ruku na srce, za to su jedino i dobre.

Što se nas tiče, mi nikada tablet nismo ni koristili kako bi smo napravili neku lepu fotografiju. Zamislite situaciju gde vadite osmoinčni tablet i fotografišete nešto što vam je zanimljivo. U tom momentu nemojte ste začuditi ako neko izvadi telefon i fotografiše vas. Šalu na starnu, mislimo da kamere nisu baš toliko zastupljene uopšte na tablet računarima pa nam je zato logično zašto je Chuwi baš njih “žrtvovao”.

Zaključak

Za svega 80 evra vi dobijete Windows 8.1 i Android 4.4.4 KitKat tablet koji ima veoma dobre performanse, odličan ekran, zanimljiv dizajn i 32 GB interne memorije. Nije loše zar ne!?

Niska cena podrazumeva lošije kamere, bateriju slabijeg kapaciteta, i krhku izradu. Ukoliko bolje razmislite, prednosti ovog tableta i njegova cena na sve ove nedostatke bacaju senku.

Koliko je tablet računara koji imaju ovakve performanse i koji su DualOS na našem tržištu, a da koštaju 80 evra? Mislimo da ih nema. Ako volite da igrate standardne, ne preterano zahtevne igrice, a treba vam tabet preko kog možete da obavljate i neke obaveze sa posla, onda je ovo prava kupivna. Pogotovu što postoji mogućnost da napravite vezanu kupovinu i tako za 100 evra sebi obezbedite Chuwi Tablet, zaštitu za ekran, kožnu futrolu i tastaturu za plastičnom zaštitom za tablet koja će ga ujedno ojačati i rešiti problem sa upredanjem.

Tablet možete direktno poručiti klikom na priloženi “KUPI” baner. Ipod “Add To Cart” narandžastog tastera vam je sekcija za vezanu kupovinu koju možete ostvariti klikom na narandžasti taster “Buy Together & Save”.