Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HP Spectre X360 je Windows 10 računar koji može sve! (VIDEO) [2017]

HP Spectre X360 je Windows 10 računar koji može sve! (VIDEO) [2017]

Uradili smo test HP Spectre X360 računara i shvatili da se radi o jednom vrlo moćnom uređaju, gotovo perfektnog dizajna i odlične autonomije. Više o njemu pročitajte u daljem tekstu. #WinWithWindows

Tokom Microsoft First league programa smo imali prilike da testiramo razne, veoma moćne Windows 10 prenosive računare.

 



Svi ti računaru su na neki svoj način bili sjajni. Naravno, svaki od njih ima po neki sitan nedostatak, ali ništa toliko značajno.

Sa druge strane, HP Spectre X360 računar je sjajan u svakom smislu te reči! Kada se u obzir uzme kategorija u koju spada ovaj računar, on je bez imalo sumnje perfektan.

Dizajn HP Spectra X360 računara će bukvalno svakoga oduvati! To govorimo jer se radi o izuzetno tankom uređaju koji nije samo tablet, već i laptop! On je tanak svega 14 milimetra i teži ne više od kilogram i 300 grama.



Uprkos svojoj ekstremnoj kompaknosti, apsolutno ništa ne trpi! Pa tako, HP Specrta X360 ima Bang & Olufsen postavku koja podrzumeva dva zvučnika sa prednje strane baze, odmah iznad tastature, i dva zvučnika sa zadnje strane baze, na bokovima. Kvalitet tona je fantastičan za jedan ovako tanak računar. A u slučaju da ton nije po vašem ukusu, pomoću Bang & Olufsen aplikacije ga je moguće prilagoditi.

A kada već spominjemo tastaturu, moramo napomenuti da je ona takođe odlično napravljena. U bolji je same baze, ima pozadinsko osvetljenje, kao i odličan odaziv na dodir pri samom kuckanju. Ona se prostire od levog boka baze pa sve do desnog, ne ostavljajući neiskorišćen prostor. Tastatura je sama po sebi premium, ali to ne znači da će svima odgovarati. Različite su potrebe korisnika te nekome može zasmetati to što su strelice tasteri sitni.  



Uglavnom, uz tastaturu dolazi i sjajan Synaptic trackpad koji je možda i najbolji model same Synaptick kompanije. On naravno podržava sve uobičajene gesture, a ono što ga razlikuje od ostalih je sjajna preciznost, odličan odaziv na dodir i njeova velika površina.

Sve je simetrično pozicionirano. Ako pogledate ekran, videćete da on na bokovima ima vrlo malo prostora od ivice kućišta u kom je smešten, pa do ivice samog ekrana. Taj prostor je identičan praznom prostoru uzmeđu ivice tastautre i ivice same baze računara.



Isti slučaj je i sa praznim prostorom iznad i ispod ekrana. Taj malo veći prostor ispod ekrana je odlično uklopljen sa rešetkom zvučnika koji se prostire duž cele baze, odmah iznad tastature. Sve je nekako proporcionalno i simetrično što definitivno utiče na taj generalni pozitivni utisak o dizajnu.

Okolišemo oko ekrana i nikakao da kažem nešto o više njemu. U pitanju je IPS ekran, dijagonale 13.3 inča, FullHD rezolucije sa zaštitnim staklom koje se prostire od ivice do ivice. Dakle, ne samo preko površine ekrana, već preko cele baze ekrana. To automatski znači da je ekran osetljiv na dodir što negde nagoveštava još nešto, zar ne? Da, u pitanju je konvertabilni uređaj što se može naslutiti iz samog naziva jer “X360“ označava upravo to.

Ekran sam po sebi ne poseduje nikakve nedostatke i apsolutno ništa ne razočarava kod njega. Jedina stvar koja vredna pomena je to što ekran nema toliko jako osvetljenje pa on bude malo zamračen pri korišćenju vani.

HP Spectre X360 poseduje i FullHD kameru koja je okružena mikrofonima i infrared senzorima što omogućava Windows Hello sigurnosnu proveru. To znači da računar možete otključati svojim licem, brzo i precizno, bez obzira da li ste u mraku ili ne. Mi nismo imali nikakvih problema pri korišćenju, te ne verujem da će bilo ko drugi imati.

Inače, blizu kamere se nalaze i dve antene za DualBand WiFi (2.4 ghz i 5.0 ghz) te je sasvim logično zašto je i taj prostor iznad ekrana malo veći.

Dakle, kada otvorite HP Spectre X360 ugledaćete jednu skladnu postavku hardvera. Prosto sve izgleda fantastično. Tanko, simetrično, metalno, kvalitetno, pouzdano i bukvalno bez greške.

A gde su konektori? Ima li ovako tanak računar više od jednog konektora? Pa, iako to obično nije slučaj sa ostalim ultra-tankim uređajima, HP Spectre X360 poseduje nekoliko, veoma korisnih konektora. Na desnom boku baze računara se nalaze čak dva USB Tip C konektora koji mogu poslužiti za punjenje, za sinhronizaciju sa ostalim uređajima, ali i za korišćenje eksterne grafike zahvaljujući TunderBolt 3 tehnologiji.

Pored ova dva USB Tip C konektora se nalaze tasteri za kontrolu tona samog računara što često bude od koristi kada ga transformišete u tablet. Na levom boku se nalazi taster za uključivanje računara, tu je i rešetkica za izduvavanje vreline koju generišu komponente, zatim imamo 3.5 milimetra kombinovani konektor za slušalice i mikrofon, kao i USB port pune feličine.

Nije vam jasno otkud rešetkica na računaru koji je ovako tanak i u celosti od metala? Pa, unutar kućišta se nalaze dva ventilatora koji u situacijama preoptrećenja procesora i ostalih komponenti počinju da intezivnije da rade u pokušaju da efektivno spuste temeperaturu. Manji ventilator je tiši i sasvim logilno češće aktivan, dok se veći aktivira samo u situacijama kada je to potrebno.

Tokom intezivnijeg korišćenja HP Spectra X360 računara smo primetili da on ima realnih poteškoća po pitanju hlađenja komponenti. U jednom momentu, dok smo montirali video rezenziju na njemu, je on bio toliko vruć da nije bilo moguće držati na butinama. Gornja strana računara, tamo gde je rešetka za zvučnike, je bila toliko vrela da nije bilo moguće duže držati prst. Ovo je ozbiljan problem! I to bio mogao biti jedini pravi nedostatak o kojem treba razmisliti.

Na poleđini baze računara se nalaze četri gumene stopice koje sprečavaju habanje kućišta i omogućavaju bolje hlađenje. Te iste stopice sprečavaju i habanje poleđine ekrana kada se on presavije za 360 stepeni.

Šarke koje spajaju bazu i ekran su u celosti od metala i u istoj boji kao i ostatak računara. Šarke su čvrste, bez tog neželjenog hoda, te ekran ne talasa previše kada ga dodirujete. Naravno, u pitanju su šarke koje omogućavaju računaru da se transformiše u tablet.

Ako je neki konvertibilni uređaj stvarno zgodan za korišćenje u tablet režimu, onda je to HP Spectre X360. Kada njegov ekran presavijete za 360 stepeni, on se transformiše u ne tako debeo trinaesto-inčni tablet, kao što nije slučaj kod ostalih konvertibilnih uređaja. Istina, tablet je tablet i on se ne može porediti sa konvertibilnim uređajima, ali ako je neko najbliži tom korisničkom iskustvu koje tablet ima, to je onda HP Spectre X360 računar.

Kada je reč o performansama, ni taj aspekt ne trpi zbog kompaktnog kućišta HP Spectra X360 računara. Windows 10 radi sjajno na njemu zahvaljujući moćnim komponentama koje poseduje!

A koje su to komponente zapravo? Pa, HP je zakoplikovao stvar brojnim kombinacijama. Korisnik može kupiti ovaj računar sa ekranom koji je više rezolucije, sa i7 procesorom umesto i5, sa drugačijom postavkom zvučnika, tačnije sa dva zvučnika umesto četiri ili sa posvećenom grafikom umesto integrisanom…

Što se tiče modela koji je kod mene, on raspolaže Intel i5 Kaby lake procesorom, model 7200U, sa 8 GB DDR3 integrisanom radnom memorijom, sa 256 Samsung SSD internom memorijom i Intel HD 620 grafičkim čipom.

Kao što vidite, u pitanju su izuzetno moćne komponente namenjene za biznis korisnike. Ozbiljan gejming na ovog uređaju nije moguć, niti bilo šta od toga treba očekivati. Sa druge strane, montiranje video zapisa je krajnje fludino, kao i obavljanje svih ostalih manje zahtevnijih zadataka.

Da se razumemo, model HP Spectra X360 koji je bio kod nas definitivno nije preterano moćan računar. On je u stanju da pruži sjajne performanse za svakodnevne potrebe jednog biznis korisnika. Primera radi, nama je radio bez greške dok smo kuckali tekstove, pravili Instagram video snimke ili čak dok smo montirali rezenziju samog HP Specrtra X360 računara.

Istina, bilo nam je naporno pri montiranju jer je ekran baš mali za te stvari. No, jedan USB Tip C na HDMI, ili bilo koji drugi video izlaz rešava problem, naravno uz dostupnost nekog monitora. Windows 10 je velikim delom zaslužan za sjajne performanse koje smo iskusili jer svaka nadogradnja donosi bolji optimizaciju i fluidniji rad.

Uglavnom, evo rezultata geekbench 4 testa i sami se uverite u to koliko je ovaj model, sa Intel i5 KabyLake procesorom i 8 GB RAM-a, zapravo moćan.

Čak dve trećine unutrašnjosti baze HP Spectra X360 računara čini baterija. To govori koliko je kompaniji bitno da ovaj uređaj može da traje dugo nakon poslednjeg punjenja. Nama je baterija trajala negde oko 7 sati, nekada malo duže, a nekada kraće, u zavisnosti od toga kako smo koristili računar. Uglavnom, traje dovoljno dugo da računar može da se ponese na posao, bez brige da li će mi zatrebati punjač… A i ako zatreba, za vrlo kartko vreme ga je moguće napuniti do kraja jer poseduje tehnologiju brzog punjenja. Plus, ako vam se istroši baterija na telefonu, moći ćete da je napunite pomoću HP Spectra X360 računara, čak i kada je on u stanju sna. Meni je ovo često bilo od koristi.

Što se cene ovog računara tiče, na našem tržištu se kreće oko 150000 dinara. 

Smatramo da nije potrebno dodatno objašnjavati zbog čega tvrdimo da je HP Spectre X360 jedan od najboljih, prenosivih, konvertibilnih Windows 10 računara u svom cenovnom rangu. Mnogo toga je dovedeno skoro do savršenstva, a brojni detalji čine korisničko iskustvo kvalitetnim i prijatnim. Ostao je još jedan računar koji treba da testiramo u okviru MFL programa, tako da ćemo uskoro napraviti neka poređenja i istaći po čemu se oni razlikuju.

Na poleđini baze računara se nalaze četri gumene stopice koje sprečavaju habanje kućišta i omogućavaju bolje hlađenje. Te iste stopice sprečavaju i habanje poleđine ekrana kada se on presavije za 360 stepeni.

Šarke koje spajaju bazu i ekran su u celosti od metala i u istoj boji kao i ostatak računara. Šarke su čvrste, bez tog neželjenog hoda, te ekran ne talasa previše kada ga dodirujete. Naravno, u pitanju su šarke koje omogućavaju računaru da se transformiše u tablet.

Ako je neki konvertibilni uređaj stvarno zgodan za korišćenje u tablet režimu, onda je to HP Spectre X360. Kada njegov ekran presavijete za 360 stepeni, on se transformiše u ne tako debeo trinaesto-inčni tablet, kao što nije slučaj kod ostalih konvertibilnih uređaja. Istina, tablet je tablet i on se ne može porediti sa konvertibilnim uređajima, ali ako je neko najbliži tom korisničkom iskustvu koje tablet ima, to je onda HP Spectre X360 računar.

Kada je reč o performansama, ni taj aspekt ne trpi zbog kompaktnog kućišta HP Spectra X360 računara. Windows 10 radi sjajno na njemu zahvaljujući moćnim komponentama koje poseduje!

A koje su to komponente zapravo? Pa, HP je zakoplikovao stvar brojnim kombinacijama. Korisnik može kupiti ovaj računar sa ekranom koji je više rezolucije, sa i7 procesorom umesto i5, sa drugačijom postavkom zvučnika, tačnije sa dva zvučnika umesto četiri ili sa posvećenom grafikom umesto integrisanom…

Što se tiče modela koji je kod mene, on raspolaže Intel i5 Kaby lake procesorom, model 7200U, sa 8 GB DDR3 integrisanom radnom memorijom, sa 256 Samsung SSD internom memorijom i Intel HD 620 grafičkim čipom.

Kao što vidite, u pitanju su izuzetno moćne komponente namenjene za biznis korisnike. Ozbiljan gejming na ovog uređaju nije moguć, niti bilo šta od toga treba očekivati. Sa druge strane, montiranje video zapisa je krajnje fludino, kao i obavljanje svih ostalih manje zahtevnijih zadataka.

Da se razumemo, model HP Spectra X360 koji je bio kod nas definitivno nije preterano moćan računar. On je u stanju da pruži sjajne performanse za svakodnevne potrebe jednog biznis korisnika. Primera radi, nama je radio bez greške dok smo kuckali tekstove, pravili Instagram video snimke ili čak dok smo montirali rezenziju samog HP Specrtra X360 računara.

Istina, bilo nam je naporno pri montiranju jer je ekran baš mali za te stvari. No, jedan USB Tip C na HDMI, ili bilo koji drugi video izlaz rešava problem, naravno uz dostupnost nekog monitora. Windows 10 je velikim delom zaslužan za sjajne performanse koje smo iskusili jer svaka nadogradnja donosi bolji optimizaciju i fluidniji rad.

Uglavnom, evo rezultata geekbench 4 testa i sami se uverite u to koliko je ovaj model, sa Intel i5 KabyLake procesorom i 8 GB RAM-a, zapravo moćan.

Čak dve trećine unutrašnjosti baze HP Spectra X360 računara čini baterija. To govori koliko je kompaniji bitno da ovaj uređaj može da traje dugo nakon poslednjeg punjenja. Nama je baterija trajala negde oko 7 sati, nekada malo duže, a nekada kraće, u zavisnosti od toga kako smo koristili računar. Uglavnom, traje dovoljno dugo da računar može da se ponese na posao, bez brige da li će mi zatrebati punjač… A i ako zatreba, za vrlo kartko vreme ga je moguće napuniti do kraja jer poseduje tehnologiju brzog punjenja. Plus, ako vam se istroši baterija na telefonu, moći ćete da je napunite pomoću HP Spectra X360 računara, čak i kada je on u stanju sna. Meni je ovo često bilo od koristi.

Što se cene tiče, on je jedno vreme na našem tržištu koštao oko 150000 dinara. Malo je povoljniji u inostranstvu tako da preporučujemo da vam tetka iz Švajcarske malo pomogne! Šalu na stranu, postoje razni online popusti pa malo pročešljajte internet pre kupovine. 

Smatramo da nije potrebno dodatno objašnjavati zbog čega tvrdimo da je HP Spectre X360 jedan od najboljih, prenosivih, konvertibilnih Windows 10 računara u svom cenovnom rangu. Mnogo toga je dovedeno skoro do savršenstva, a brojni detalji čine korisničko iskustvo kvalitetnim i prijatnim. Ostao je još jedan računar koji treba da testiramo u okviru MFL programa, tako da ćemo uskoro napraviti neka poređenja i istaći po čemu se oni razlikuju.