Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC Desire 820 - Test

HTC Desire 820 - Test

Probali smo taj čuveni telefon kojeg mnogi hvale! Pa… Čini nam se opravdano! Evo zašto bi HTC Desire 820 mogao biti upravo vaš izbor iako ga na prvi pogled možda ne biste kupili!

Uh, odakle početi!? Zar vi ne primećujete da smo mi kao kupci bombardovani raznoraznim modelima telefona gde nam se tako otežava da donesemo odluku koji je onaj što nama odgovara ? Nekako kao grom iz vedra neba, stigao nam je na test telefon o kome smo čitali ali koji do sada nismo imali prilike da lično probamo. Ipak, dok se ne proba lično ili dok se dobro ne istraži o njemu, nije lako proceniti da li će nam telefon odgovarati.

HTC Desire 820 nas je podsetio da HTC zna da ugodi potrebama korisnika koji čine većinu. Iako dosta znamo o telefonima, mi sebe uvek svrstavamo u grupu blago nadprosečnih korisnika Android uređaja. Shodno tome, HTC Desire 820 nam je legao kao “kec na desetku”!



Evo gde nas je “osamstodvadesetica” oduševila a gde je mogla da nas oduševi…

Dizajn

HTC Desire 820 jeste plastičan! Ako ste to negde načuli, to je tačno. Ali da li je plastika baš uvek negativna okolnost, ondosno izbor pri izradi telefona? Moramo to da razjasnimo jednom za svagda!

Nekada su premium telefoni bili plastični, zar ne? Oni su tada smatrani fenomenalnim, prelepim, itd. Šta sada? Od kako je staklo i metal “postao” premium materijal, plastika je u svim slučajevima krš? Hmm, to nije fer! Staklo jeste lepo, ali je klizavo i teško za održavanje! Metal je takođe fenomenalan, ne sporimo to, ali telefoni od metala ne bivaju uvek najlepši. Ono što hoćemo da kažemo je da svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Prednosti uvek dođu do izražaja, više nego mane ako proizvođač telefona uspe da to tako napravi. Mislimo da je HTC sa Desire 820 upravo to i uspeo.

Desire 820 ima plastično kućište koje je čvrsto izrađeno. Tanak je svega 7.7 milimetara, što je za telefon koji ima dijagonalu 5.5 inča veoma bitna stavka. Težak je 155 grama, možda je malo teži od ostalih telefona ali to je opet stvar ukusa. Spakovan je tako da su mu jedini sastavi na samoj ivici kod ekrana što je lep potez HTC-a. Takođe, ram telefona, zadnja kamera i LED blic imaju borduru tj lajsnicu, uslovno rečeno, koja je drugačije boje od tela telefona gde se tako pravi prijatno zanimljiv kontrast. U našem slučaju, HTC Desire 820 je miš-sive boje a lajsnica je bele.



Da ne zaboravimo, bordura se može primetiti i oko tastera za manipulaciju tona i tastera otključavanja telefona koji su smešteni sa leve strane kada je on ekranom okrenut ka vama. Ista priča je i sa MicroSUB konektorom koji je smešten na dnu telefona.

Dok držite telefon u ruci, ni u jednom momentu nećete osetiti neku vrstu nezadovoljstva zato što je on napravljen od plastike. Možda vam se baš dopadne to što nije klizav u ruci i to što nije sklon habanju pa ćete se osećati mnogo opuštenije prilikom korišćenja. Jednostavno nećete brinuti gde ga spuštate. Istina, vremenom se možete desiti da zadnja strana bude blago izlizana, ali to samo u slučaju nepažnje. Test jedinica koja je kod nas bila, ranije je izlagana na mnogim štandovima gde je pretrpela razna sigunrosna fiksiranja i zaključavanja, kao i isprobavanja od strane potencijalnih kupaca pa se zato primećuju određeni tragovi po njoj.



Dakle, dizajn HTC Desire 820 telefona je inovativan, izrada odlična ali od plastike, a njegove proporcije su takve da ne narušava lagodnost korišćenja jednom rukom. Lagan je i ne kliza što je super.



Korisnički izgled

HTC Desire 820 pokreće Android KitKat 4.4.4 pa samim tim preko njega je napakovan i Sense 6 korisnički izgled. Verujemo da vam je poznato da je Sense 6 jedan od boljih korisničkih izgleda i da se lako može prilagoditi prema željama korisnika. Nažalost, mi nemamo tu informaciju da li će Desire 820 biti nadograđen na Android 5 LolliPop. Za one koji ne pozanju Sense 6 UI ukratko ćemo vam predstaviti kako to izgleda.

Što se notifikacionog panela tiče, u okviru njega imate taster za podešavanje osvetljenja ekrana, za WiFi, za pristup podešavanjima telefona, zatim tastere za podešavanje rotacije ekrana, Bluetooth, režim aviona, ušteda baterije, ekstremna ušteda baterije, paketni podaci, režim tona, DND i taster za HTC Mini+.

U samom vrhu notifikacionog panela imate informacije o datumu, vremenu, opciju za prilagođavanje prikazanih tastera unutar notifikacionog panela, kao i taster za prelaz na panel sa notifikacijama.

Kada je reč o podešavanjima telefona, tu možete detaljnije prilagoditi telefon prema vašim potrebama i željama, budući da su vam mogućnosti prilagođavanja ogromne.

Podsetićemo da je BlinkFeed takođe prisutan gde mu se prevlačenjem prsta sa leve na desnu stranu preko početnog ekrana pristupa. Nešto više o samom BlinkFeed media centru pročitajte na priloženom linku:

>> BlinkFeed je odličan društveni i media hub. Evo zašto! <<

Ekran

Pojedini ovaj telefon svrstavaju u fablet kategoriju jer mu je dijagonala ekrana 5.5 inča. Mi smatramo da je baš to (trenutna) granica koja određuje da li je telefon fablet ili ne. Naime, HTC Desire ima solidan LCD ekran koji prikazuje prirodne boje, bez prenaglašavanja. Rezolucija mu je 720*1280 sa gustinom piksela od 267 ppi.

Možda je rezolucija mogla biti malo viša gde bi se tako ppi popeo barem na 350, međutim nije. Čini nam se da je to propust HTC-a jer cena Desire 820 telefona svakako pokriva troškove. No, ni ovaj prikaz koji sada ima nije loš i verujemo da će mnogi biti zadovoljni. Šteta samo što barem ivice oko ekrana nisu malo tanje pa tako samo 67% tela telefona sa prednje strane zauzima ekran.

Sufrovanje internetom putem Desire 820 pruža fantastično iskustvo, baš zbog njegove dijagonale ali naravno i njegovih karakteristika. Gejming je takođe uzbudljiv budući da se sa prednje strane iznad i ispod ekrana čuju par vrhunskih zvčnika.

Performanse

Bićemo iskreni, kada je reč o komponentama ispod ekrana, ne možemo reći da tu postavku nismo do sada videli nigde. No, to ne znači da Desire 820 nije moćna mašina.

"Kroz vene" HTC Desire 820 telefona "teče krv koju pumpa" dobro poznati Snapdragon 615 čipset, što znači da osam jezgra rade na 1.5 GHz. Zahvaljujući njemu, 2 GB RAM-a i Adreno 405 grafici, Desire 820 radi bez greške. Odazivan je, ne koči, ne štuca, čak je i 3D gejming vrlo prijatan.

Mnogo aplikacija koristimo na telefonu koji testiramo. Nisu to aplikacije koje su previše zahtevne ali nisu baš ni naivne. Opet, iako je naš Desire 820 bio prenatrpan raznim aplikacijama, multitasking je “šljakao” punom parom sa minimalnom stopom zastoja i štucanja.

Sigurni smo da će Snapdragon 615 čipset zablistati ako Desire 820 bude nadograđen na Android 5 LolliPop jer on ipak ima 64 bitnu arhihekturu. No, i bez nadogradnje, ovaj telefon daje odlične performanse, a tome svedoči i AnTuTu benchmark test koji smo odradili.

Desire 820 je uspeo da postigne 29.716 poena što ga po rezultatima ostalih telefona automatski smešta odmah ispod LG G3 tj. iznad HTC One telefona. Detaljne karakteristike telefona pogledajte na priloženom linku:

>> HTC Desire 820 - karakteristike i cene <<

Doduše, interna memorija nije prevelikog kapaciteta gde je dostupno 16 GB, ali ako je to malo, putem MicroSD kartice je vrlo lako možete proširiti. Ako podvučemo liniju, možemo zaključiti da ovaj telefon može obaviti mnoštvo naprednih zadataka bez mnogo muke.

Baterija

Baterija nas nije oduševila ali nas nije ni razočarala. Nekako smo ravnodušni po tom pitanju. 2.600 mAh je kapacitet baterije koji daje onoliko koliko se može naslutiti. Uspevali smo da “ostanemo živi” 9 sati aktivnog korišćenja, a negde oko 6 sati smo “preživljavali” kada smo surovo koristili HTC Desire 820 što podrazumeva gledanje video klipova putem 3G mreže, WiFi surfovanje, fotkanje, nešto malo gejminga i slušanje muzike sa interne memorije. Kada smo koristili telefon za pozive, poruke i nešto malo interneta uspeli smo da preživimo nekih 19 sati. Imajte na umu da je ova test jedinica izlagana na mnogim štandovima pa zato ovo što smo mi sada izneli po pitanju baterije gledajte kao najgori scenario.

Kamera

Papiri govore da Desire 820 pakuje zadnju kameru od 13 MPx i prednju od 8 MPx. Već tu možemo naslutiti da se radi o selfie nastrojenoj postavci kamera. Malo ćemo govoriti o zadnjoj kameri jer nam je prednja više pažnje pokupila.

Dakle, zadnja kamera daje pristojne fotografije koje su skaldu sa karakteristikama samog senzora. Odmah ispod kamere je LED blic. Zadovoljni smo fotografijama koje pravi zadnja kamera i one u većini slučajeva, koji god da su uslovi osvetljenja, ispadnu poprilično oštre i pune detalja. 1080p video zapis i nije baš tako bajan. Čini nam se da zadnja kamera ne uspeva da uhvati dovoljno detalja tokom snimanja pa tako snimci ispadnu kao da su 720p. Mikrofon koji je zadužen za beleženje tona tokom snimanja je takođe mogao biti za nijansu bolji.

Kao što smo spomenuli, prednja kamera daje odlične fotografije sa puno detalja. Istina, ništa toliko spektakularno ali svakako iznad proseka. Brz fokus, opcija za digitalno šminkanje i tajmer od tri sekunde je dobitna kombinacija koja nas je osvojila kada je reč o prednjoj kameri.

Uspeli smo da napravimo mnogo lepih selfie fotografija zato vam provereno govorimo je ova postavka kamera odlična, pogotovu ako je uporedimo sa Desire 816 modelom koji sa prednje strane pakuje 5 MPx kameru slabijih mogućnosti. Pogledajte fotografije načinjene prednjom kamerom:

*Načinjeno prednjom kamerom - 8 MPx

Kamera aplikacija je gotovo “gola”. Kada je startujete imaćete na raspolaganju nekoliko tastera. To su tasteri za okidanje, snimanje, pregled fotografije, izbor modova, podešavanje LED blica i podešavanje same kamera aplikacije. Idealna je za one koji vole jednostavno i brzo.

Dodaćemo da postoji ručni mod koji omogućava ručno podešavanje opcija kao što su balans bele boje, kontrast, ekspoziciju, ISO, fokus i slično. Takođe, tu je i mod koji pruža mogućnost pravljenja fotografija prednjom i zadnjom kamerom gde prvo okine prednja kamera pa onda zadnja.

Zaključak

Generalno, nama se ovaj telefon dopada i bez problema bi mogao da nam bude uređaj koji bismo svakodnevno koristili. Kamera bi nam svakako bila od koristi, performase bi zadovoljile naše potrebe, a  ekran bi završio svoj deo posla…

Naravno, ekran je mogao biti malo veće rezolucije. Oseća se nedostatak koju Android 5 LolliPop treba da nadomesti i iskreno se nadamo da hoće. Ne dopada nam se njegova cena, ali budući da ide preko mrežnih operatera, ta prepreka se može zaobići. Evo kako bismo mi ocenili telefon na skali od 1 do 10:

Evo naših ocena:

Baterija - 6/10 > Prosečna baterija.

Dizajn - 8/10 > Izrada telefona jeste plastična ali veoma čvrsta i zanimljiva.

Ekran - 7/10 > Odličan ekran, ppi i rezolucija bi mogla biti bolja.

Pozivanje - 9/10 > Stabilnost signala odlična a slušalica i mikrofon još bolji. LTE podrška je razlog visokoj oceni.

Funkcije - 8/10 > Sense 6 i BlinkFeed. Ne treba govoriti više.

Operativni sistem - 7/10 > Android KitKat 4.4.4 iz kutije bez nagoveštaja o nadogradnji na Android 5 LolliPop.

Kamera - 8/10 > Fotografije su odlične, pogotovu u uslovima lošeg osvetljenja. Video zapis malo slabiji.

Performanse - 8/10 > Odlične performase za telefon srednje klase.