Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

LG G4 Stylus - Test

LG G4 Stylus - Test

Zahvaljujući LG Srbija, odakle nam LG G4 Stylus stiže na test, imali smo prilike da se okušamo u digitalnom crtanju i proverimo koliko mi zapravo imamo talenat kada je reč o baratanju sa olovčicom.

Mi se i nismo baš lepo pokazali, međutim LG G4 Stylus jeste. Detaljnije u daljem tekstu.

Svi smo svesni koliko je LG G4 telefon dobar uređaj, prelepog dizajna, odličnih karakteristika sa veoma moćnom postavkom kamera. Kada se taj model pomene, automatski svi pomisle na najbolje. Shodno tome, LG G4 Stylus odmah asocira na moćan telefon, poput LG G4 modela, stim da Stylus podrazumeva i olovčicu. 

Situacija i nije baš tako bajna. Naime, LG G4 Stylus je telefon srednje kalase koji pored sličnog naziva ima i sličan dizajn premium uređaju LG G4. Pogledajte u čemu se sve razlikuje LG G4 Stylus od LG G4 telefona, koje nedostatke ima, ali i to zašto je ovaj model dobar.



Dizajn

LG G4 Stylus odaje tako dobar utisak da je to neverovatno! Kada ga pogledate, na “prvu loptu” biste sigurno pomislili “ovo je još nešto slično LG G4 telefonu”. Međutim, LG G4 Stylus samo podseća na LG G4 model, otud i sličan naziv.

Izbor materijala pri izradi ovog telefona je plastika, i to u potpunosti, a reklo bi se da je LG G4 Stylus napravljen od metala. Površina njegove zadnje maske neodoljivo podseća na karbonsku foliju, a ako malo bolje pogledate, zaključićete da je sve to samo visoko kvalitetna plastika koja imitra pomenuto.

Čak i prednja plastična lajsna, koja je hromirana, obogaćuje dizajn LG G4 Stylus telefona time što imitira metal.

Telefon fantastično prijanja šaci i ponaša se odlično prilikom korišćenja jednom rukom.LG G4 Stylus nije previše težak, tačnije on ima oko 163 grama. Tanak je pa tako njegov struk ima 9.6 mm.



Sa zadnje strane telefona se može primetiti LG brending štampa, zatim za LG telefone, prepoznatljivi tasteri za manipulaciju tona i zaključavanje i otključavanje telefona. Iznad njih je kamera, LED blic i laserski autofokus.

Na dnu zadnje strane telefona, u levom uglu je solidan zvučnik, a na bokovima telefona se ne nalazi ni jedan taster.



Zadnja plastična maska se skida, a ispod nje se nalazi lako zamenljiva baterija, slotovi za SIM i MicroSD karticu.



Sa gornje strane LG G4 Stylus telefona se nalazi olovčica, sekundradni mikrofon i 3.5 mm audio izlaz. Dok na donjoj strani telefona boravi MicroUSB konektor i primarni mikrofon namenjen pozivima.

Sa prednje strane LG G4 Stylus telefona se nalazi prostrani ekran, prednja kamera, senzori ali ne i ambijentalni senzor što znači da osvetljenje ekrana neće moći da se koristi u automatskom režimu već je potrebno ručno podešavati koliko će ekran biti osvetljen ili zatamnjen.

Odmah pored pomenutih senzora nalazi se slušalica, dok se na dnu ekrana ne mogu naći kapacitativni tasteri jer se oni iscrtavaju na ekranu u okviru korisničkog izgleda Android platforme.


Korisnički izgled

Kao i na ostalim LG telefonima srednje i vise klase, LG G4 Stylus ima KnockCode što znači da duplim dodirom po ekranu možete da ga probudite ili kada je uključen da ga ugasite. Ovo je veoma korisna funkcija koja izvorno dolazi upravo iz LG-a.

Što se verzije korisničkog izgleda tiče, ovde imamo LG UI 4 koji je malo siromašniji od korisničkog izgleda koji se nalazi na LG G4 telefonu. Na samom početnom ekranu, kada pogledate levo i desno, primetićete da su prisutne tri stranice. Vi možete dodati maksimalno 7 stranica.

Što se tiče ikonica iznad navigacionih tastera, njih je moguće urediti i u nizu dodati maksimum šest ikonica, neračunajući taster za fioku sa aplikacijama.

Notifikacioni panel je veoma sličan ostalim LG uređajima koji rade na Android 5 LolliPop-u. On uključuje slajder za kontrolu osvetljenja ekrana, zatim slajder za kontrolu tonova telefona i na vrhu imamo skraćenice koje nam olakšavaju aktiviranje pojedinih funkcija. Prva u nizu tih funkcija je QuickMemo, koji je tu najviše zbog olovčice koja ide uz telefon, zatim se nizaju skraćenice za aktiviranje WiFi i Bluetooth modula, paketne podatke i slično.

Ukoliko volite da prilagodite to koje će vam se sve skraćenice prikazivati u notifikacionom baru, a koje ne, onda to u podešavanju telefona možete obaviti. Takođe, vrlo lako možete sami odrediti redosled tih skraćenica.

Kada je reč o fioci sa aplikacijama, sve je veoma poznato vernim korisnicima LG telefona budući da je sve veoma slično telefonima tipa, LG G4, LG G Flex 2 i tako dalje. U samom vrhu imamo dva isečka: aplikacije i vidžeti, ali tu je i taster za pretragu aplikacija. Naravno, fioka sa aplikacijama se takođe može uređivati putem (tri tačkice) tastera za dodatnih opcija.

Aplikacija za pozivanje je klasična, veoma jednostavna i elegantna. Aplikacija za SMS dopisivanje isto tako. Sigurni smo da će vam se sve to dopasti… Jedna od zanimljivih funkcija ovog telefona je “dvostruki prozor” koja vam omogućava da koristite više aplikacija na jednom ekranu. Shodno tome, vi u istom momentu možete pregledati fotografije u galeriji i neki sadržaj na YouTube-u.

“Glance View” je takođe prisutan što je po nama izuzetno cool način da se proveri vreme ili da postoji neki propušteni poziv ilil poruka.

Što se nas tiče, olovčica koja dolazi uz telefon nije previše napredno napravljena. Nije kao na pojedinim Samsung telefonima poput Note 4 i Note 5 modela. Možemo reći da je ona tu da posluži u nekim situacijama kada treba da uhvatite neku brzu belešku ili tako nešto. Pa ako preferirate pisanje rukom, onda je olovčica idealno rešenje.

Takođe, u okviru QuickMemo aplikacije imate neke opcije zgodne za uređivanje fotografija, možemo reći, ili pravljenje nekih novih skica tj. beleški. U samom vrhu ovde imate izvor između nekoliko različitih unosa, odnosno olovka. Na raspolaganju su vam, četkica, marker ili HB olovka. Naravno, uvek ste u mogućnosti da podešavate širinu i providnost unosa, tačnije onoga što iscrtavate, zarad što lepših i boljih radova.

U suštini, sve ove opcije, i uopšte aplikacija, biva korisna samo ako je vama to potrebno. Dakle ako ste kreativni i imate ideju kako možete iskoristiti olovčicu, onda ćete sigurno njome biti zadovoljni. U suprotnom, verujemo da će vam ona često boraviti u svojoj futroli.

Kamera

Što sepostavke kamera tiče, nemamo baš mnogo toga da govorimo… Počećemo sa korisničkim izgledom kamera aplikacije prvo. Dakle, sam “User Inetrface” kamera aplikacije je po našem mišljenju previše jednostavan. Ipak je kamera aplikacija mogla imati neku funkciju više budući da je kamera od 8 MPx solidna!

Sa leve strane imate tri tačkice taster pomoću kog možete ukloniti sve opcije sa ekrana i jednostavnim dodirom bilo gde po ekranu napraviti fotku. Opcije koje se nizaju sa strane su zbunjujuće poređane, priznajemo, no one ipak dobrodođu u pojedinim momentima. Shodno tome, kada vam je potreban blic tu je prekidač za njegovo stalno aktiviranje, aktiviranje prema okolnostima osvetljenja ili deaktiviranje.

Ispod prekidača za blic je taster za promenu kamere, međutim promenu kamere možete obaviti jednostavnim prevlačenjem prsta po ekranu. Sledeći taster je “režim”, putem kog možete birati između dva moda: Automatski i Panorama.

I na kraju je taster za podešavanje u okviru kog se nizaju razne opcije. Prva u nizu je HDR što je nekako obavezno za ovakav telefon, a super je i to što je AutoHDR takođe prisutan... Zatim tu je taster putem kog možete odabrati format fotografije, da li će to biti 4:3 ili 16:9, to zavisi od vas. Tu je i taster koji aktivira okidanje putem glasovnih komandi. To podrazumeva glasnije izgovaranje reči “ptičica”, “viski” ili “LG”, kako bi telefon okinuo. Ne znamo zašto, međutim kamera okida i kada izgovarate reč “kimči”. Čudno zar ne?

Ispod opcije “okidanje putem glasovnih komandi” je taster za podešavanje tajmera, zatim opcija za prikaz mreže preko ekrana i na kraju opcija putem koje možete odrediti destinaciju čuvanja načinjenih fotografija i video snimaka. Možete birati između interne memorije ili MicroSD kartice. To je to što se tiče korisničkog izgleda kamera aplikacije. Slobodno možemo reći da je veoma jednostavan.

Pre nego što završimo, spomenućemo da se sa desne strane ekrana nalazi taster za pregled načinjenih fotografija, zatim taster za snimanje i taster za okidanje.

Dakle LG G4 Stylus ima zadnju kameru od 8 MPx koja je sposobna da napravi FullHD video snimke sa @30 fps. Obično u dobrim uslovima osvetljenja ili uz blic fotografije načinjene prednjom kamerom bivaju kvalitetne. Kako se kamera snalazi u lošim uslovima osvetljenja prilikom snimanja u FullHD rezoluciji pogledajte u našoj video recenziji LG G4 Stylus telefona koja je priložena na kraju ovog teksta.

*Fotografija načinjena u dobrim, dnevnim, uslovima osvetljenja (8MPx)

Međutim, čim se načine fotografije u lošijim uslovima osvetljenja, odmah se primeti šum koji nekako bode oči.

*Fotografija načinjena u lošim, noćnim, uslovima osvetljenja. (8MPx)

Smatramo da AutoHDR funkcija mnogo znači ovoj kameri tako da bismo mogli nekako da “sažvaćemo” njene performanse. Kakav tek ovo telefon bio da ima kameru poput one na LG G4 telefonu!?

*Fotografija načinjena pod osvetljenjem sijalice. (8MPx)

Evo kako izgledaju Selfie fotografije. Čini nam se da ćete biti zadovoljni, mii barem jesmo. Naravno, postoje telefoni sa besnim selfie kamerama, međutim naglasak LG G4 Stylus-a je na olovčici, ne na prednjoj kameri.

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja (5MPx)

Pogledate dobro sve selfi fotografije na priloženom linku! Složićete se sa nama da nisu ni malo loše.

>> Fotografije načinjene prednjom kamerama LG G4 Stylus telefona (Prednja 5 MPx - Zadnja 8 MPx) <<

Sve u svemu, po fotografijama načinjene kamerama LG G4 Stylus koje smo vam priložili sami možete proceniti da li vam ovaj telefon može zadovoljiti vaše fotografske apetite! Na priloženom linku pogledajte detaljnije test kamere ovog telefona.  

Ekra

Ovde imamo ekran dijagonale 5.7 inča koji nije baš lagan za korišćenje jednom rukom. Možda je najveći nedostatak LG G4 Stylus telefona upravo ekran jer nema FullHD rezorluciju. On dolazi sa rezolucijom 720*1280 što je zapravo HD. Ekran ne prikazuje previše oštru sliku. Ruku na srce, ako izuzmemo blago izpran prikaz boja, “manjak” piksela po inču se i ne primećuje baš previše.

IPS LCD ekran LG G4 Stylus telefona uspeva da spakuje 258 piksela po inču što je u suštini blago iznad proseka. No, budući da ovde imamo ekran baš dugačke dijagonale, ppi bi po našem mišljenju trebao biti barem malo viši.

Najiskrenije, ekran, iako je je možda najveći kandidat za najlošiju ocenu, nije baš tako loš u praksi. Karakteristike svakako ne ulivaju poverenje, međutim prilikom našeg testa nije nam baš toliko nedostajala viša rezolucija od HD-a, koju on ima.

Srećom po sve vlasnike ili potencijalne vlasnike LG G4 Stylus telefona, preko ovog prostranog ekrana nalazi se Corning Gorilla Glass zaštitno staklo, treće generacije. Ne bi valjalo da telefon ovih proporcija nije zaštićen nekom kvalitetnom zaštitom budući da je rizik lomljenja ekrana pri prvom padu veoma visok. Zašto? Pa, dovoljno je reći da čak 73% prednje strane LG G4 Stylus telefona čini upravo ekran!

Što se odaziva na dodir ekrana tiče tu smo veoma zadovoljni. Ni u jednom momentu nismo imali neprijatnih situacija prilikom kucanja poruka. Jednostavno dodir je veoma precizan. Tokom testiranja smo dosta kuckali, a znate i sami da volimo da odgovorimo na sve poruke na našoj stranci, tako da vam provereno govorimo da je pravo uživanje kuckati se putem LG G4 Stylus-a…

Performanse

Odmah da se razumemo, postoji mnogo verzija LG G4 Stylus telefona! Verzija koju smo mi imali na testu je namenjena našem tržištu i nosi kodni naziv H635. Kada smo na početku rekli da se radi o telefonu srednje klase, to smo najviše mislili kada je reč o performansama.

Dizajn je nesumnjivo odličan, ekran je solidan, kao i kamera, međutim performanse su u skladu sa telefonima upravo iz srednje klase. Ispod haube LG G4 Stylus telefona pouzdano radi Cortex A53 četvorojezgrani procesor, takta 1.2 GHz.

Za veoma solidan prikaz i gejming zaslužan je Adreno 306 grafički čip koji radi uz 1 GB RAM-a. Snapdragon 410, Adreno 306 i 1 GB možda ne zvuči kao moćna postavka, što u suštini i nije, međutim ova “luda ekipa” svoj posao obavlja fantastično.

Tokom korišćenja telefona nismo naišli na neke greške, kočenja ili poteškoća u radu koje su vredne pomena. Multitasking jeste malo sporiji, ali to ne znači da treba da imate čelične živce da biste koristili LG G4 Stylus i za neke zahtevnije poslove.


Kada je reč o gejmingu, ovaj put smo malo promenili igricu sa kojom testiramo performanse telefona. Sada smo probali RealRaceing, malo da promenimo, što da ne! Iako je igrica zahtevna, ne previše doduše, naša vožnja je protekla sasvim pristojno. Bez ozbiljnih frame dropova ili bilo kakvih neprijatnih momenata. Zahvaljujući velikom ekranu, igranje igrica na LG G4 Stylus je pravo uživanje, pogotovu ako iskoristite olovčicu u te svrhe!

Uradili smo i AnTuTu benchmark gde nam je on dao malo obeshrabljujuće rezultate. Naime, AnTuTu benchmark nam je dao 25560 bodova. Detaljnije o karakteristikama LG G4 Stylus telefona pročitajte na priložnom linku:

>> LG G4 Stylus - Karakteristike i Cene <<

Baterija

LG G4 Stlyus ima pozamašnu bateriju kapaciteta 3000 mAh. Svakako da je to zbog velikog ekrana, međutim kada se telefon koristi sa smanjenim intezitetom osvetljenja ekrana, ovaj pametnjaković uspeva da ostane budan čak 2 dana. Naravno, ukoliko ga slabije koristite, pretežno za pozive i poruke.

 

  • Ako ste neko ko često surfuje internetom i ko je online konstanto, onda možete da računate na 15 sati maksimum!
  • Što se intezivnog korišćenja telefona tiče, nemojte se nadati da možete izdržati više od 8 do 9 sati.
  • Nama je baterija komotno davala 12  sati energije nakon poslednjeg punjenja gde nam otprilike uvek ostane nekih 20% pre nego što se i mi ne prebacimo u stanje sna!

 

Zaključak

Nije teško doneti zaključak o tome kakav je ovo telefon, zar ne? Dakle, ekran LG G4 Stylus telefona nije baš najoštriji, kada je rezolucija u pitanju, međutim fokus kod njega je na InCell tehnologiji što ostavlja odličan utisak kada pogledate ivice ekrana gde se ne može golim okom uočiti spoj stakla i ekrana.

Olovčica je svakako prednost za one koji vole da hvataju brze pisane beleške ili možda za one koji praktikuju digitalno crtanje, uređivanje i bilo koju sličnu umetnost. Uglavnom, uvek je u pripravnosti i nikada ne smeta.

Tu su brojne softverske prednosti koje nam dolaze uz LG G4 Stylus poput KnockCode tehnologije, osvetljenja prednje kamere brilikom pravljenja selfie-a, odličan glance view,opcija dvostruki prozor, poboljšani QuickMemo i slično.

Performanse su solidne, kao i sam dizajn telefona, a kamera je sasvim u skladu sa karakteristikama.

Za srednju klasu, kojoj inače pripada ovaj telefon, ne možemo reći da LG G4 Stylus ima neke izrazite nedostatke. Nama se lično dopao telefon, a osim malo slabije kamere nismo primetili apsolutno ništa što bi nam moglo zasmetati.

Šta više, dopada nam se autonomija ovog telefona, ipak ekran od 5.7 inča je veliki potrošač. Takođe, uživali smo u 4G+ brzom mobilnom internet protoku gde smo surfovanje podigli na viši nivo zahvaljujući prostranom ekranu i olovčici.

Eto jedini pravi nedostatak je možda taj ambijentalni senzor koji bi nam olakšao čuvanje baterije kroz automatsko podešavanje osvetljenja ekrana, ali to je nekako lako zanemariti.

Sve u svemu, odličan telefon! Nadamo se da smo uspeli da vam prenesemo što bolje naše utiske o ovom telefonu i da ćete sada lakše odlučiti da li je ovo telefon za vas ili ne.

Evo naših ocena:

Baterija - 8/10 > Baterija blago većeg kapaciteta.

Dizajn8.5/10 > Izrada telefona jeste plastična ali unikatna i premium izgleda.

Ekran - 7.5/10 > Solidan ekran, ppi zadovoljavajuć kao i rezolucija koja je HD (720p).

Pozivanje - 9/10 > Stabilnost signala odlična, a 4G+ LTE povezivost je prisutna.

Funkcije - 9/10 > LG Glance View, poboljšani QuickMemo, dvostruki prozor i još par funkcija čine ovaj telefon veoma korisnim.

Operativni sistem - 8/10 > Android 5.1.1 LolliPop iz kutije sa rasterećenim LG UI 4 korisničkim izgledom.

Kamera - 7/10 > Fotografije su prosečne, možda malo slabije u uslovima lošeg osvetljenja. Video zapis solidan.

Performanse - 7/10 > Solidne performanse za telefon srednje klase.

Zahvaljujemo se našim prijateljima koji su omogućili snimanje recenzije LG G4 Stylus telefona. Za video produkciju su zaslužni momci iz profesionalnog fotografskog studia ALTAI koji svoj posao obavljaju maksimalno profesionalno. Takođe zahvaljujemo se elitnom kafiću Dvor iz Kragujevca koji nas je ugostio i omogućio snimanje u predivnom ambijentu.

>> Kafe Dvor <<

>> ALTAI Photography <<