Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Coolpad Modena i Coolpad Porto - Test

Coolpad Modena i Coolpad Porto - Test

Zahvaljujući Coolpad-u, prethodne nedelje smo imali prilike da testiramo dva njihova telefona koji imaju za cilj da osvoje tržište regiona, kada je niža i srednja klasa u pitanju. Da li će uspeti u tome saznajte u daljem tekstu.

U poslednje vreme je sve više i više proizvođača pametnih telefona. Verujte nam da ni mi sami ne možemo da zapamtimo koji su to sve brendovi vredni pomena. No, Coolpad nema taj problem budući da se radi o proizvođaču koji je rangiran kao sedmi u svetu i četvrti u Kini.

Doduše, naše tržište nije baš upoznato sa Coolpad brendom. Malo je onih koji su se sa Coolpad-om prvi put susreli na kineskim sajtovima kupujući uglavnom Coolpad F1. Ranije je to bio jedini način da se dođe do Coolpad telefona. Sada, Coolpad je i zvanično prisutan na Balkanu pa tako naši kupci sebi mogu da obezbede dva jako zanimljiva telefona, Coolpad Modena i Coolpad Porto.



Ljubitelji fudbala sigurno neće imati problem da zapamte nadimke ovih uređaja. Modena - Italijanski klub, a Porto - Portugalski klub… No, njihovi nadimci nisu ono što će oduševiti kupce, već dizajn, dobre performanse i povoljna cena. Naime, Coolpad je sa ova dva modela rešio da ponudi skladne uređaje koji nude nešto novo. Modena i Porto nisu uređaji koji imaju takmičarski fokus. Detaljnije u daljem tekstu.

Dizajn

Sama kutija Modena i Porto telefona odaje odličan utisak. U njoj je sve uredno spakovano zajedno sa pratećom opremom koja podrazumeva slušalice, USB kabel i punjač. Dakle, od samog starta Coolpad uliva poverenje.

Modena

Ako pogledate Modena telefon, prvo što ćete zaključiti je da se radi o uređaju velike dijagonale. Njegov ekran ima čak 5.5 inča, stoga nas ne čudi što ga mnogi svrstavaju u fablete. No, iako je ekran prostran, dizajn Modena telefona je poprilično impresivan. Deluje izuzetno moderno i podseća na premium telefone. Iako je izrađen od plastike, Modena telefon je čvrst, ne upreda se i ne škripi pri korišćenju.



Što se tehničkih karakteristika tiče, Modena sa svoje prednje strane ima tri kapacitativna tastera koji su tu u svojstvu navigacije kroz Android korisnički izgled. Iznad tih tastera prostire

se ekran, doduše kamufliran tako da kada je ugašen izgleda kao da nema ram oko sebe tj. ivice sa strane. To je upravo onaj plus koji dajemo Coolpad telefonima, što se dizajna tiče.

Iznad ekrana se nalazi slušalica, senzori i prednja kamera. Sve pomenuto što krasi izgled prednje strane Modena i telefona, kao i Porto modela, zaokružuje hromirana lajsna.



Sa gornje strane telefona imamo usamljeni 3.5 audio izlaz, sa desne strane (kada je telefon ekranom okrenut prema vama) je taster za otključavanje i zaključavanje telefona, a sa leve strane su tasteri za manipulaciju tona telefona.



Sa donje strane telefona je mikrofon i MicroUSB konektor putem kog se telefon puni ili povezuje sa računarom.

Na poleđini telefona boravi kamera od 8 MPx, LED blic, zvučnik i mikrofon namenjen za snimanje tona prilikom pravljenja video zapisa.

Zadnja maska Modena telefona se može skinuti što korisniku omogućava da pristupi bateriji, SIM slotovima i slotu za MicroSD karticu. Bateriji se može pristupiti ali se ne može tek tako zameniti. Zamena baterije se ipak vrši u servisu.

Porto

Porto model na prvi pogled odaje malo drugačiji utisak. Kada smo prvi put videli oduševili smo se koliko je tanak. Tačno je da ekran kraće dijagonale doprinosi tom našem utisku, međutim 8 mm na 4.7 inča nije zanemarljivo.

Porto je takođe izrađen od plastike, a osim toga što je manji i što ima blago isturenu kameru zajedno sa blicem, on je u potpunosti isti kao i Modena što se dizajna tiče. Dakle, kapacitativni tasteri ispod ekrana u stilu Android 5 LolliPop-a su takođe prisutni, kao i kamuflirani ekran, slušalica iznad njega, senzori i prednja kamera.

Sa gornje strane Porto telefona se takođe nalazi 3.5 mm audio izlaz, ali nije usamljen jer je tu i IR senzor.

Za razliku od Modena telefona, Porto sve tastere pakuje sa desne strane telefona, a uložak za SIM karticu sa leve strane telefona.

Dodaćemo to da se zadnja maska, izrađena od indijskog oraha, kod Porto telefona ne skida.

Otud i to da se SIM kartica kod njega ubacuje uz pomoć uloška.

I naravno, sa donje strane telefona je MicroUSB konektor i mikrofon namenjen pozivima.

Ekran

Ovo je segment gde se Modena i Porto najviše razlikuju, međutim isti taj segment im je zajedničko najlošija strana.

Oba telefona pakuju IPS LCD ekran koji zadovoljava svakog prosečnog korisnika, bez dileme. Kod Modene, ekran zauzima 70.3% prednje površine telefona, dok Porto 64.6%. No, ono što mi smatramo da je lošija strana ne znači da je to razlog da ove telefone okarakterišemo kao nepogodne za kupovinu. Hteli smo da istaknemo da su ekrani segment gde je Coolpad uštedeo kako bi snizio cenu ovih uređaja što je više moguće. Šta više, ekrani su toliko loši, kada se u obzir uzmu karakteristike kao što su ugao vidljivosti, boje, odaziv na dodir i slično.

Rezolucija ekrana Porto i Modena telefona je zapravo ono što će neke možda uplašiti. Njihovi ekrani raspolažu rezolucijom od 540*960 što u suštini nije ni HD. Nedostatak HD rezolucije se najviše primeti kada zaželite da pregledate HD sadržaj na YouTube-u, inače se to uopšte i ne primećuje.

Dok smo koristili ove uređaje, zaključili smo da Porto ima malo bolji prikaz slike jer je manje dijagonale i ima blago viši ppi u odnosu na Modena telefon.  Ako vam je to bitno, onda vam preporučujemo da se odlučite za Porto model.

Performanse

Ako vas zanima kako se ovi telefoni ponašaju u praksi, tj. kakve su im performanse, odgovor je veoma jednostavan. Modena uspe nekada da zaštuca, dok Porto radi bez greške.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da oba telefona imaju isti čipset, tačnije Snapdragon 410, koji podrazumeva četvorojezgrani procesor, takta 1.2 GHz, možda vam zvuči čudno kada kažemo da Modena ima za nijansu slabije performanse. Verujemo da je to zbog veličine ekrana. Iako im je grafički čip takođe isti, Adreno 306, naše iskustvo je pokazalo da Modena pri korišćenju multitaskinga i nešto slabijeg gejminga nije uspela sve tako glatko da iznese.

Sa druge strane, Porto nam ni u jednom momentu nije pokazao ništa vredno pomena. Ipak, treba istaći da su ovo telefoni koji spadaju u niži deo srednje klase tako da ne treba očekivati previše. Ipak se ovde radi o uređajima čija je filozofija bazirana na to da pruže što više mogu za što manja ulaganja, tj niži novac.

No, da ne filozofiramo i mi previše, ukratko ćemo samo reći da performanse sigurno neće biti razlog zbog čega ćete ikada zažaliti ako sebi obezbedite jedan od ovih uređaja. Za uložen novac sigurno dobijate najviše. Detaljnije karakteristike telefona možete da pročitate na priloženim linkova:

>> Coolpad Modena - karakteristike i cene <<
>> Coolpad Porto - karakteristike i cene <<

Kamera

Ovo vas verovatno najviše interesuje. Pa… Znamo da priložene fotografije uvek prenesu ono najbitnije za vas, možda nekada i najbolje, ali mi nećemo da propustimo priliku a da ne istaknemo par stvari.

Zadnja kamera Modena i Porto telefona

Zadnja kamera Modena i Porto telefona je 8 MPx i ona pruža sasvim prosečne performanse. To podrazumeva fotografiju sa kojom će verovatno svi biti zadovoljni. Neće vas možda oduševiti ali će svakako biti dovoljno dobra da ne poželite da zamenite telefon za neki drugi iz srednje klase u tom cenovnom rangu. Dakle, prosečno… Takođe, zadnja kamera Modena i Porto telefona je u stanju da napravi solidan FullHD video sa @30 fps.

Fotografije načinjenje zadnjom kamerom od 8 MPx Modena i Porto telefona:

Modena

Porto

Prednja kamera Modena telefona

Prednja, selfie kamera na Modena telefonu je 2 MPx čije fotografije u suštini mogu da prođu kao solidne. Nama se lično i ne dopadaju previše jer često uređujemo selfie-će koje pravimo, no to ne znači da se vama neće dopasti. Priložene fotografije će vam to najbolje demonstrirati.

*Fotografije načinjene prednjom kamerom Modena telefona

Fotografije načinjene prednjim i zadnjim kamerama Coolpad Modena telefona možete pregledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Fotografije načinjenje kamerama Coolpad Modena telefona <<

Prednja kamera Porto telefona

Sa druge strane, Porto ima prednju kameru čiji je senzor 5 MPx i koja pravi sasvim zadovoljavajuće selfie fotografije. Što se naših kriterijuma tiče, veoma su dobre. Prednja kamera Modena i Porto telefona uspevaju da naprave HD video zapis sa @30 fps.

*Fotografije načinjene prednjom kamerom Porto telefona

Fotografije načinjene prednjim i zadnjim kamerama Coolpad Porto telefona možete pregledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Fotografije načinjenje kamerama Coolpad Porto telefona <<

Korisnički izgled

Oba Coolpad telefona, Modena i Porto, pokreće Android 5.1.1 LolliPop što svi u suštini mogu da naslute kada pogledaju kapacitativne tastere.

Generalno korisnički izgled dosta podseća na čist Android korisnički izgled (eng. stock Android UI), međutim ne u potpunosti. Zaključani ekran je standardan za Android 5 LolliPop sa tri skraćenice za pozivanje, otključavanje i kameru, dok je početni ekran blago izmenjen.

Za razliku od stock Android-a, mi ovde nemamo fioku sa aplikacijama pa tako sve aplikacije bivaju spakovane na stranicama pored početnog ekrana. Ikonice su izmenjene pa take sve one, barem većina, imaju malo drugačiji izgled.

Srećom za one koji ne vole presvlačenje korisničkog izgleda, izgled ikonica i animacije prilikom kretanja kroz stranice se mogu izmeniti.

To je možda, pored toga što nema fioke sa aplikacijama, jedina stvar na koju je Coolpad uticao kada je reč o korisničkom izgledu.

Notifikacioni panel je netaktnut pa tako on izgleda kao na stock Android-u, dok panel sa podešavanjima ima par dodatnih opcija koje se obično mogu pronaći na CyanogenMOD-u.

Aplikacija za pozivanje je standardna, kao i aplikacija za slanje SMS poruka. Ovi Coolpad telefoni se ističu i po tome što podržavaju gesture preko ugašenog ekrana koje pokreću internet pregledač, kameru i slično. Sigurni smo da nećete imati nikakvih problema da se prilagodite Modena ili Porto telefonu, naravno kada je reč o korisničkom izgledu.

Baterija

Coolpad Modena je telefon čiji ekran ima veću dijagonalu pa samim tim on dolazi sa baterijom većeg kapaciteta, 2.500 mAh. Da li je to dovoljno? Budući da telefon ima veliki ekran slabije rezolucije i čipset koji nije žderač energije, usuđujemo se da konstatujemo da je baterija sasvim OK. To znači da ćete Modena telefon moći da koristite celi dan, tipa internet, malo fotkanja, malo gejminga, SMS, pozivi i naravno poruke na Face-u.

Coolpad Porto dolazi sa baterijom manjeg kapaciteta, tačnije 1800 mAh, ali to ne znači da telefon ima slabiju autonomiju. Ekran kraće dijagonale odmah podrazumeva bateriju manjeg kapaciteta. No, dizajn Porto telefona ne bi bio ovako privlačan da je baterija većeg kapaciteta.

Kao i Modena, Porto nam vredno “šljakao” celi dan prosečnog korišćenja koji smo opisali gore.

Gde kupiti

Kao što smo više puta spomenuli. Coolpad Modena i Porto telefoni su povoljni. To dokazuje i njihova cena koju možete pogledati na sledećim linkovima:

>> Coolpad Modena - Gigatron <<

>> Coolpad Porto - Gigatron <<

Zaključak

Kada je naše tržište u pitanju, Coolpad telefoni su definitivno među boljim uređajima u svom cenovnom rangu i klasi. Naravno da putem kineskih sajtova sebi možete poručiti svašta, međutim zaboravite na garanciju. Coolpad ima ovlašćeni servis svuda po Balkanu tako da svaki njihov kupac ne mora da brine oko toga.

Ako pogledate kako Modena i Porto telefoni izgledaju, onda ćete sigurno biti oduševljeni. Ako krenete da ih koristite brzo ćete shvatiti da za uložen novac možda nećete naći bolji 4G telefon, sa solidnim performansama i povoljnom cenom.

Sve u svemu, nama se Porto malo više dopao jer nam je ekran malo prijatniji, verovatno zbog manjih proporcija. On takođe ima i IR senzor koji se može iskoristiti za TV.

Coolpad Modena doduše nudi veći ekran i DualSIM podršku pa tako kupci mogu lakše da se odluče između ova dva telefona, budući da su sitnice ono po čemu se razlikuju.

Sve priložebne fotografije Coolpad Modena i Port telefona detaljnije možete pregledati (u punoj rezoluciji) na priloženom linku:

>> Fotografije Coolpad Modena i Porto telefona << 

Evo naših ocena:

Baterija - 7/10 > Prosečna baterija.

Dizajn - 8/10 > Izrada telefona jeste plastična ali veoma čvrsta i zanimljiva.

Ekran - 6/10 > Solidan ekran, ppi zadovoljavajuć ali rezolucija bi mogla biti barem HD.

Pozivanje - 9/10 > Stabilnost signala odlična. LTE podrška je razlog visokoj oceni.

Funkcije - 8/10 > Čist korisnički izgled sa blagim modifikacijama. Mogućnost gesture preko ugašenog ekrana zarad startovanja pojedinih aplikacija je veoma zgodna opcija.

Operativni sistem - 8/10 > Android 5.1.1 LolliPop iz kutije.

Kamera - 7/10 > Fotografije su prosečne, možda malo slabije u uslovima lošeg osvetljenja. Video zapis solidan.

Performanse - 7/10 > Solidne performanse za telefon srednje klase.