Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC 10 - Test

HTC 10 - Test

U Aprilu mesecu ove godine, HTC je predstavio svoj najnoviji vodeći telefon. Na prvi pogled, ne toliko promenjen i unapređen, ali kada se sagledaju svi detalji i promene “ispod haube”, mnogo toga je drugačije. Da li je unapređeno toliko da će vam izmamtiti “vau” reakciju, to saznajte u daljem tekstu.

Nije tajna da ja lično obožavam HTC uređaje. Naravno, pojedini modeli mi se i ne dopadaju toliko, ali kada podvučem liniju, telefoni u čijem korišćenju sam najviše uživao su mahom HTC. Ipak, moja naklonost ovom brendu će biti ostavljena po strani jer ovaj test pišem i ime redakcije PametniTelefoni.rs. Shodno tome, naši prvi, prvi utisci su izvanredni.

HTC je telefon za sve one koji žele istinski moćan uređaj! On ima vrhunski dizajn, odlične karakteristike, znatno unapređeni Sense korisnički izgled i dobru postavku kamera! Oh, baterija! Životni vek baterije i brzina punjenja baterije nas je odmah oduševila. Da li nam verujete da smo zaboravili na najveći problem pametnih telefona sa desetkom? Zaboravili smo onih mučnih i konstantnih 5% baterije. O tome ćemo više u pasusu koji je posvećen bateriji, a sada da krenemo redom. Zna se šta sledi sada, zar ne? Prvo ćemo govoriti o dizajnu.



>> HTC 10 vs HTC One M9! Desetka je vredna nadogradnje! <<

>> HTC i kod nas zvanično predstavio svoj novi vodeći telefon! (VIDEO) <<

>> HTC 10 vam doslovno može spasiti život! Provereno! (VIDEO) <<

Dizajn

HTC prethodnih godina nije eksperimentisao samo u jednom segmentu kod svojih vodećih telefona. Od kako je One M7 svojim dizajnom zauvek okarakterisao HTC brend kao “top quality build”, HTC nije želeo drastično da menja ono što je dobro: dizajn. To znači da poslednjih 4 vodećih modela HTC One linije ima vrhunski dizajn sa kojim nikada nije bilo “eksperimentisano”. Kako su godine prolazile, dizajn jeste bio unapređivan ali je uvek imao istu notu - unibody izrada od najkvalitetnijeg aluminijuma.

Tako je i sa HTC 10 telefonom. On nasleđuje filozofiju svojih prethodnika te biva napravljen izjedna (eng. unibody) od metala, ali sa malim izmenama. HTC 10 ima blago zakrivljenu poleđinu na kojoj se, pri samom vrhu, mogu primetiti kamera, dvotonski LED blic, laserski autofokus i HTC brending na sredini.



Ako pogledamo bokove desetke primetićemo da su ivice oborene. Ivica prema ekranu je suptilno oborena, dok je ivica prema zadnjoj površini malo dublje oborena zarad prijatnijeg i sigurnijeg korišćenja telefona jednom rukom.

Telefoni koji su izrađeni od metala su obično nemirni u šaci i često vremenom završe na podu sa polomljenim ekranom. HTC 10 baš zbog svoje zadnje zakrivljene povšrine i pametno oborenih ivica retko kada umakne šaci korisnika.



Na desnom boku telefona se nalaze tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona, kao i uložak za MicroSD karticu. Na levom boku je samo uložak za NanoSIM karticu, dok se na donjoj strani uređaja nalazi rešetkica za zvučnik, USB Tip C konektor i mikrofon. Sa gornje strane telefona boravi 3.5 mm audio izlaz i IR senzor.  



Sa prednje strane se nalazi prostrani ekran, senzori, kamera, slušalica koja služi kao sekundarni zvučnik i LED notifikaciona lampica.

Pri dnu telefona, takođe sa prednje strane, su kapacitativni tasteri, kao i taster za početni ekran koji služi kao čitač otiska prsta. Kao što se može primetiti, HTC 10 nema veliku površinu iznad i ispod ekrana. Onaj HTC brending koji je ranije bio štampan ispod ekrana je uklonjen te je “brada” desetke znatno manja.

Kao što po priloženom možete da vidite, dizajn HTC telefona nije drastično izmenjen ali je svakako poprimio unapređenja. Ovo je nije telefon za one koji očekuju “transformesa” ili moža neki uređaj iz Star Trek serijala. Ovo je telefon za osobe koje žele moćan telefon, suptilnog i pametnog dizajna, sa odličnim ekranom.

Desetka sa svojih 161 grama istina jeste malo teži, ali to ne znači da se nećete brzo navići na nekih 30-40 grama više. Takođe, ne radi se o debelom telefonom, a to potvrđuje podatak koji govori da je HTC 10 tanak pristojnih 9 mm.

Sve fotografije HTC 10 telefona u punoj rezoluciji možete pogledati OVDE.

Ekran

HTC 10 ovaj put ipak ima ekran čija je rezolucija veća od 1080p. Svakako da je to super videti, ali na dijagonalu koja je 5.2 inča i FullHD rezolucija ne bi bila nedovoljna. No, HTC 10 ima Super LCD5 ekran, rezolucije 1440*2560 piksela što rezultira sa gustinom piksela od 565 ppi.

Ekran je prekriven Corning Gorilla Glas treće generacije čime smo iskreno razočarani. Ipak bi jedan premium telefona trebalo imati najnoviju generaciju zaštitnog stakla. Test jedinica koju smo mi imali prilike da probamo je već zaradila jednu malu ogrebotinu preko ekrana.

Što se boja tiče, sigurni smo da niko ne može pronaći nedostatak. Mi barem nismo. Boje su pravilno saturisane, nisu previše naglašene što je karakteristično za ovaj tip ekrana. Ugao vidljivosti je fantastičan, a o odazivu na dodir bi bilo naivno govoriti.

Sve u svemu, u pitanju je fantastični ekran, visoke rezolucije, koji svojim performansama u svakom segmentu pruža kvalitetno korisničko iskustvo. U prevodu, nema greške!

Performanse

HTC 10 je u trenutnku svog predstavljanja dolazio sa najnovijim Snapdragon 820 čipsetom. Sigurni smo da znate da se radi o izuzetno moćnom čipsetu. On podrazumeva četvorojezgarni procesor sačinjen od dva Kryo jezgra koja rade na 2.15 GHz i dva Kyro jezgra koja rade na 1.6 GHz. Ovaj čipset radi uz 4 GB RAM-a i Adreno 530 grafički čip. Interna memorija može biti, ili 32 ili 64 GB. Naravno, interna memorija se može proširiti pomoću MicroSD kartice do 256 GB.

Detaljne karakteristike HTC 10 telefona možete pročitati na priloženom linku:

>> HTC 10 - karakteristike i cene <<

Ovo su neke karakteristike koje otprilike nagoveštavaju i obećavaju odličan rad telefona. No, u praksi je situacija još bolja! Unapređeni, ali znatno olakšani HTC Sense se odlično uklopio u celu priču pa tako desetka radi kao zmaj! Kamera aplikacija se startuje veoma brzo, multitasking radi bez greške i štucanja, kao i sve ostalo u suštini.

Mnogo je teško opisati performanse telefona koje su odlične. Teško jer je u tom slučaju jedna rečenica dovoljna. Zamislite kada bi ispod podnaslova “Performanse” napisali samo “Ljudi, telefon razbija!” Nije dovoljno, zar ne? Nije zato što je potrebno uložiti malo više truda i na nekim primerima dokazati te tvrdnje. Shodno tome, mi ćemo vam priložiti benchamrk testove koje smo napravili i čiji rezultati opravdavaju naše kratko “desetka je zmaj!”.

Prema AnTuTu Benchamrk aplikaciji, mi smo sa HTC 10 telefonom dobili najniži rezultat od 119953 bodova! Impresivno, nema šta!

Ako pogledamo listu svih uređaja koji su testirani pomoću ove aplikacije, HTC 10 zauzima 19 mesto, odmah iznad telefona kao što su Huawei P9 (4G RAM-a), Honor V8, Meizu Pro 6. LG G5 beži za nekih 10k bodova, kao i ZUK Z2.

Sa druge strane, Geekbenchmark 4 za jednojezgrani test prikazuje da je HTC 10 postigao 1686 bodova, a za višejezgrani test 3597 bodova, što je negde i očekivano za ovu aplikaciju.

Igrice nismo probali na HTC 10 telefonu. Iskreno, nismo uspeli da nađemo vremena i pozabavimo se time, ali to ne znači da ne znamo da kako se on snalazi sa 3D gejmingom. Prema YouTube prilogu koji je kreirao BoredAtWork.com, HTC 10 se odlično snalazi sa zahtevnim 3D igricama. Šta više, desetka ne štuca, koči ili šteka prilikom intezivnog gejminga, ali se zato greje. To je generalno normalna pojava kod unibody telefona jer je aluminijum odličan provodnih toplote. Ono što je super je da HTC 10 ima opciju koja će smanjiti potrošnju baterije tokom gejminga time što će sniziti igricama rezoluciju. Ovo je veoma korisna opcija i sigurni smo da će je mnogi koristiti. Više o svemu pogledajte u video prilogu:

Što se zvučnika tiče, tu imamo malo čudniju stereo postavku u odnosu na ranije modele. Naime, jedan zvučnik je sa donje strane telefona, a drugi je onaj koji inače služi kao slušalica. Kvalitet zvuka desetke se nikako ne može meriti sa kvalitetom zvuka koji su pružali raniji modeli.

No, HTC 10 uspeva da dostavi poprilično glasan i kvalitetan zvuk i tako se izdigne za kategoriju više i pobegne od proseka zahvaljujući HTC BoomSound-u sa Dolby Audio sistemom.

Znači, ne očekujte ništa spektakularno, ali nemojte misliti da nećete biti zadovoljni. Treba napomenuti da HTC 10 dostavlja vrhunski zvuk putem slušalica zahvaljujući HiFi čipu koji poseduje. Na sreću svih potencijalnih kupaca, HTC 10 dolazi sa veoma kvalitetnim slušalicama što znači da nema potrebe za dodatnim troškom kako bi se iskoristilo HiFi korisničko iskustvo.

Čitač otiska prstiju je takođe sjajan. Doduše, jedina namena mu je i ona osnovna. Dakle, pomoću njega ne možete okidati, listati fotografije, spuštati panel sa podešavanjima i slično. U suštini, to nije ni toliko bitno sve dok je čitač otiska prstiju brz i pouzdan.

Korisnički izgled

Ok, znate šta je HTC Sense? Ako znate, ovaj put ga možda neće prepoznati. Promenjen je! Desetka dolazi sa znatno lakšim HTC Sense korisničkim izgledom što je u velikoj meri doprinelo boljim performansama telefona. Korisnici ovaj put imaju tu slobodu da biraju koje će to aplikacije biti instalirane, a koje ne. Dakle, preinstaliranih aplikacija gotovo da nema. To znači da više nećete morati da imate dve galerije, dve aplikacije za preslušavanje muzike, dve aplikacije za pozivanje i slično. HTC 10 ustavri dolazi sa brojnim aplikacijama kao što su sport uživo, Telenor banka, SOGe m-bank, itd, ali se one svakako mogu izbrisati.

Notifikacioni panel je kao i kod čistih Android korisničkih izgleda. Početni ekran isto tako, stim da je Blink Feed i dalje tu. Fioka sa palikacijama se vertikalno prelistava, a i dalje ima potpuno tamnu pozadinu tj. nije transparentna.

Sve je nekako idealno spakovano. Na novi HTC Sense kod desetke gledajte koa na blago modifikovani krosnički izgled koji imaju Nexus telefoni. Čak je i aplikacija za pozivanje poprimila neke suptilne izmene.

HTC Sense je prema našem sudu uvek bio jedan od boljih korisničkih izleda, ako naravno izuzmemo čisto Android korisničko iskustvo koje se može videti kod Nexus uređajima ili kod onih sa CyanogenMOD ROM-om. Kada vidimo da se evolucija HTC Sens-a kreće upravo ka sjedinjavanju ova dva korisnička izgleda, ne možemo a da ne pohvalimo to. Sigurni smo da ne postoji korisnik koji neće biti zadovoljan kako Android izgleda na HTC 10 telefonu.

Fotografije celokupnog korisničkog izgleda HTC 10 telefona možete pogledati OVDE.

Baterija

Konačno smo stigli do baterije! HTC 10 ima bateriju kapaciteta 3000 mAh, a zahvaljujući Qualcomm-u, sistem brzog punjenja treće generacije je dostupno. To znači, da za svega 30 minuta HTC može da se napuni čak i do 50%. To je nas oduševilo. Verujte nam da uvek zaboravimo kada smo poslednji put punili telefon. Ne zato što baterija spektakularno dugo traje, već zato što se spektakularno brzo puni.

Ostavimo telefon u toku dana nekoliko puta po 10-15 minuta na punjač i posle ga koristimo celi dan bez problema. Ne znamo koliko baterija traje prilikom 3D gejminga jer nismo igrali igrice, ali smo surfovali netom, koristili brojne aplikacije za pregled video zapisa, za slušanje muzike, Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Google+ i još gomilu drugih. Nama je telefon sa 100% napunjenosti uspevao da izdrži nekih 18 sati! Znači, nismo se skidali sa Facebook-a, prosečno smo koristili YouTube, WiFi je uvek bio aktivan, kao i internet preko SIM kartice, fotkali smo naravno, čitali raznorazni sadržaj, kako putem posvećenih aplikacija, tako i putem internet pregledača, itd. Nisu to ni malo naivne aktivnosti.

Doduše, bilo je situacija kada smo koristili Popcorn Time uz Google Play Music, kao i uz sve malopre pomenute aplikacije pa nam je baterija trajala oko 8-9 sati.

Naš sud je takav da HTC 10 ima bateriju za desetku! Kada se okolnosti uzmu u obzir: kapacitet, veličina i rezolucija ekrana, čipset, stereo zvučnici i slično, baterija je svakako odlika kojom se ovaj telefon može ponosno pohvaliti.

Kamera

Slobodno možmo reći da HTC ovaj put nije eksperimentisao sa kamerama te je rešio da jednostavno iskoristi ono najbolje što je bilo na raspolaganju! Što se nas tiče, mi smo i zadovoljni obema kamera HTC 10 telefona. Nismo oduvani, ali smo zadovoljni.

Zadnja kamera

HTC 10 ima zadnju kameru rezolucije 12 Ultrapiksela sa otvorom blende od f/1.8 i sočivima od 26mm. Veličina senzora je 1/2.3 inča, dok je veličina piksela 1.55 µm. Laserski autofokus je takođe prisutan za što precizniji i brži fokus. Zadnja kamera je sposobna da beleži snimke u 2160p rezoluciji sa 30 frejmova po sekundi. Ona može da napravi snimak i sa 120 fps, ali u 720p rezoluciji. Zahvaljujuči optičkoj stabilizaciji slike, načinjeni snimci HTC 10 telefona budu bez onih trzaja koji se obično pojavljuju zbog drmusave ruke korisnika. Evo jednog primera koji možete pogledati OVDE.

Ove karakteristike su super, tu nema sumnje, međutim kako se kamera snalazi u raznim okolnostima: dobrim ili lošijim. Kao i uvek, to će priložene fotografije najbolje prezentirati, ali pre toga ćemo vam izneti naše utiske.

Postavićemo se u kožu prosečnog korisnika i diskutovati samo o nekim osnovnim stvarima. Prvo što smo primetili je da zadnja kamera beleži veliki broj detalja i da je oštrina fotografija skoro uvek na najvišem mogućem nivou. Naravno, laserski autofokus tu igra ogromnu ulogu, kao i Ultrapiksel senzor. Kada su uslovi osvetljenja dobri, desetka može da napravi takvu fotografiju da i kada se zumira ona bude oštra i bogata detaljima. Ono što će svakako svi primetiti je da fotografije obično nisu saturisane kao na ostalim vodećim telefonima. Primećuje se nedostatak toplijih tonova tj. nedostatak jarke crvene, malo jače braon boje. Čak nekada i plava ne bude toliko plava.

Ako izuzmemo tu ispranost boja, a neće nam to biti teško jer HTC 10 beleži fotografije u RAW formatu pa tako boje lako naknadno možemo korigovati, zadnja kamera beleži fotografije koje definitivno obiluju kvalitetom. Evo odmah ćemo vam pružiti jedan primer. Pogledajte fotografiju ispod:

Ukoliko ne zumirate, primećete da je svaki detalj zabeležen toliko oštro da lišće i grane ne evoluiraju u siluetu već ti elementi fotografije ostaju jasno prikazani. Pa čak i kada zumirate kvalitet se ne gubi!

Pogledajte ostale fotografije načinjene zadnjom kamerom HTC 10 telefona:

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljena (izbliza / makro)

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

Kamera aplikacija

Pre nego što krenemo sa primer fotografijama prednje kamere dotaći ćemo se kamera aplikacije. I ona je doživela ogromne promene. Njen korisnički izgled je sveden na par tastera i nekoliko režima. Nije to naš ukus, ali bez obzira na to ne možemo reći da kamera aplikacija nije korisno organizovana. Kada je pokrenete, na raspolaganju su tasteri za okidanje, taster za prebacivanje u režim za snimanje, taster za promenu kamere, skraćenica za galeriju, taster za kontrolu LED blica, taster za podešavanje HDR-a i taster za pristupanje ostalim režimima.

Ostali režimi su prikazani u padajućem panelu, a režimi vredni pomena su: Zoe kamera, Pro režim, usporeni snimak, Hyperlapse i eventualno panorama režim.

Ista priča je i kada promenite kameru. Isti je raspored opcija, a svi dostupni režimi su vam izlistani u okviru padajućeg panela gde se između ostalog nalazi i taster za naprednija podešvanja, tipa za podešvanje rezolucije, za aktiviranje mreže preko ekrana, za promenu skladištae fotografije na MicroSD i slično.

Prednja kamera

Prednja kamera HTC 10 telefona je rezolucije 5 MPx. Iako nije 8 MPx, kao i kod većinu premium telefona, prednja kamera je sposobna da napravi inzvaredne selfie fotografije. Ona ima otvor blende f/1.8, a veličina sočiva je 23 mm, dok je veličina piskela 1.34 µm.

Ono što prednju kameru HTC 10 razlikuje od ostalih telefona je optička stabilizacija slike! HTC je među prvim proizvođačima telefona rešio da implementira OIS u okviru prednje kamere svog vodećeg telefona. Shodno tome, prednja kamera HTC 10 telefona može da kreira jasne i oštre selfie fotografije, kao i 1080p video snimke, bez obzira na to da li je telefon na stativu ili ga korisnik drži u svojoj ruci.

Pogledajte ostale fotografije načinjene prednjom kamerom HTC 10 telefona:

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

Sve fotografije načinjene HTC 10 telefonom, u punoj rezoluciji, možete pregledati OVDE.

Zaključak

Iako mnogi smatraju da je HTC 10 prosečan telefon u visokoj klasi, to je ogromna greška. Naprotiv, HTC 10 ima vrhunski dizajn, možda najbolji. Zatim ima fantastičan QuadHD ekran, veoma dobru auido postavku, moćne performanse i solidnu postavku kamera.

Jedini segment u kom HTC 10 ne blista su kamere. Pošteno govoreći, HTC 10 pravi odlične fotografije koje su svakako iznad proseka, ali to nije dovoljno kako bi ga svrstali u kategoriju telefona sa najboljim kamerama.

Dakle, ko nije opsednut perfektnom fotografijom u svim mogućim okolnostima, HTC 10 je najbolji izbor od svih poznatih premium telefona!

Evo naših ocena:

Baterija - 9.5/10 > Baterija dugo traje, a neverovatno brzo se puni!

Dizajn - 10/10 > Koa i uvek, HTC ima telefone sa najboljim dizajnom. I ovaj put metalno "unibody" kućište sa pametno oborenim ivicama i zakrivljenom pozadinom.

Ekran - 9.5/10 > Odličan SuperLCD5 ekran, QuadHD rezolucije, jasnog i doboro saturisanog prikaza.

Pozivanje - 9.5/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost. Čista desetka bi bila kada telefon ne bi imao lajsnice za antenu.

Funkcije - 9.0/10 > Fantastičan čitač otiska i IP 53 sertifikacija što znači osnovna otrpornost na vodu i prašinu.

Operativni sistem - 9.5/10 > Android 6.0 Marshmallow iz kutije sa mogućnošću nadogradnje na Android 7 Nougat. Odlično prilagođen HTC Sense, bez preinstaliranih aplikacija.

Kamera - 9/10 > Jedina slabija strana HTC 10 telefona su kamere. Desetka je svakako opremljena kamerama koje prave odlične fotografije i snimke, ali sve to nije dovoljno za TOP 5.

Performanse - 10/10 > HTC 10 je jedan od onih premium telefona koji su mnogi potcenili. Svi skeptici koji su probali HTC 10 su promenili mišljenje.