Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC Desire Eye - Test (VIDEO)

HTC Desire Eye - Test (VIDEO)

Prethodnih dana smo imali prilike da testiramo HTC Desire Eye i naši lepi utisci su udvostručeni u odnosnu na trenutak kada smo prvi put ugledali ovaj telefon. Pročitajte i pogledajte nešto više o fenomenalnom HTC Desire Eye telefonu! 

U New York-u 2014 godine predstavljen je dugo očekivani HTC Desire Eye. On poseduje i prednju i zadnju visoko kvalitetnu kameru od 13 MPx i još gomilu alatki za fotografisanje. Desire Eye je poslednji HTC-ov premijum telefon (srednje klase) koji bukvalno pravi prelaz između srednje (eng. MidEnd) i visoke (eng. HiEnd) klase telefona.

Zahvaljujući HTC-u koji nam je dostavio ovaj telefon na test, mi smo imali prilike da ga detaljno "pročešljamo" i uverimo se u glasine koje govore sve najbolje o njemu. Nije da nismo bili sumljičavi, ali eto tome je već nakon par sati korišćenja došao kraj.



HTC Desire Eye je sličan po specifikaciji i opcijama sa One (M8) tako da je ovo praktično plastična varijanta One (M8) modela. Kao što se može i očekivati naglasak ovog modela je na kameri. Samim tim prednja i zadnja kamera opremljena je senzorom od kontroverznih 13 MPx. Zadivljujuće zvuči.

Četvorojezgrani Snapdragon 801 procesor je i dalje više nego odgovarajući, kao i 2GB RAM-a. Desire Eye je jedini Desire koji poseduje 801 SoC do sada, i biće interesanto videti kako će HTC ispratiti definiciju telefona srednje klase u buduće. I ostale komponente su jako dobre takođe, uključujući i 5.2 inča Full HD LCD ekran koji se pokazao fantastično. Baterija je malo manjeg kapaciteta nego na M8 modelu sa 2,400 mAh, mada verujemo da to omogućava da Desire Eye ima tanak dizajn od svega 8.5 mm i teži samo  154 grama.

HTC Desire Eye je otporan na vodu, IPx7 kategorija (Otporan na vodu do metar dubine, maksimum 30 minuta). Za razliku od vodootpornih Sony Xperia telefona, HTC nema plastičnih čepića za microUSB i audio portove, što je olakšavajuća okolnost pri korišćenju telefona.

Dizajn

HTC Desire Eye je napravljen od fine uglađene plastike koju krase dve blage boje. Na početku postojaće modeli koji će biti tonirani svetlom i tamnom plavom bojom kao i druga kombinacija bele prednje i zadnje površine sa crvenom bordurom oko telefona. Iako zvuči poprilično jeftino, plastika od koje je napravljen HTC Desire Eye ostavlja solidan utisak dok telefon držite u ruci. Nije da se može porediti sa M8 modelom koji svojom izradom oduševljava i skeptike ali slobodno možemo reći da je HTC Desire Eye telefon koji je kvalitetno napravljen, bez obzira što je plastičan.

Za ovih deset dana koliko je telefon kod nas na testu, primetili smo da su reakcije našeg okruženja na dizajn HTC Desire Eye telefona iznenađujuće pozitivna. Kažemo “iznenađujuće” jer znamo da naši prijatelji ne vole telefone velike dijagonale, ipak kada smo primetili to da se napadno interesuju oko telefona bilo nam je jasno da je HTC Desire Eye jedan “zavodnik koji vreba iz drugog plana”. Na pitanje “šta vam se najviše dopalo” odgovori su: “boja i oblik je super, konačno telefon koji nije previše zaobljen ili iskrivljen svuda redom”, zatim “ meni je super to kako su uklopili kamerice sa prednje i zadnje strane i sviđa mi se nekako kako stoji u ruci, e ekran je ekstra”. Komentar koji je pobedio je: “auuu kako je dobar taj telefon, mnogo mi se dopada što ima veliki ekran a sa druge strane telefon nije veliki”.



Nakon ovakvih reakcija slobodno možemo zaključiti da telefon, iako spada u srednju klasu i ima plastično kućište, privlači pažnju svojim prelepim dizajnom. Naše mišljenje delimo sa njima ali moramo da kažemo da je jedini nedostatak kada u potpunosti gledamo na telefon, to što su tasteri za otključavanje i manipulaciju zvuka malo kruti za korišćenje. Dešavalo nam se da ne možemo lako da otključamo telefon jer taster nije registrovao dodir na taster. Uvek se mora jače pritisnuti da bi se telefon otključao. Eto to je nešto na šta bi smo skrenuli pažnju. Opet to nije nešto što vas treba odbiti od telefona jer HTC Desire Eye možete probuditi duplim dodirom po ugašenom ekranu i već tada ga možete otključati. Pretpostavljamo da su tasteri kruti jer je telefon otporan na vodu, pa su tastere morali da naprave tako da voda ne može proći pored njih.

Ekran

Znate i sami da se najviše vremena provodi gledajući u ekran telefona dok ga koristite. E tu se HTC Desire Eye takođe može pohvaliti! To koliko je ekran lep utisak ostavio kod nas govori pogrešna informacija koju smo mi izneli u video recenziji. Naime mi smo pohvalili ekran u našoj video recenziji ovog telefona i rekli da on ima "440 i nešto ppi" dok je ppi tj. gustina piksela zapravo 424. Nismo mnogo progrešili ali smo gotovo sigurni bili da je ekran HTC Desire Eye telefona kvalitetniji nego što jeste. Dakle, HTC Desire Eye ima LCD 3 FullHD ekran, rezolucije 1080p.



Za ovih deset dana koliko smo mi koristili telefon primetili smo da se ekran odlično ponaša u uslovima jake sunčeve svetlosti i ne stvara onu takozvanu “dumnu zavesu”. Razlog tome je jak kontrast koji garantuje dobro osvetljenje ekrana, čak i kada se telefon koristi napolju. 16 miliona boja pružaju živopisne ilustracije ekrana tako da se on takođe može smatrati adutom uz prednju kameru od 13 MPx.

Korisnički Izgled

Svima je dobro poznat Sense 6 koji HTC forsira na svojim telefonima. Nama konkretno nije ostavio nikakav loš utisak, čak nas je i iznenadio pojedinim svojim funkcijama. BlinkFeed radi fantastično, a Sense 6 je kao i prethodni Sense korisnički izgledi, veoma jednostavan i prost. Sense 6 je idealan za one koji po prvi put koriste Android telefon jer je taj korisnički izgled veoma intuitivan i jednostavan za korišćenje.



Uglavnom Sense 6 donosi neke nove funkcije u okviru cele platforme pa se tako mogu naći neke skraćenice, opcije i funkcije veoma zanimljive prirode.

Kamera

Odlika koja je Desire Eye telefonu dala ime je prednje pozicionirana kamera od impresivnih 13 megapiksela, dual LED blic i širokougaoni objektiv. Prednje kamere su dugo bile zapostavljene na pametnim telefonima ali to se sada menja zahvaljujući nezaustavljivom apetitu za selfijem kao i želja da kompanije naprave nešto drugačije. Zato smo predhodnih meseci mogli videti niz novih telefona sa 8Mpx ili 5Mpx prednjom kamerom, uključujući i model HTC Desire 820. To koliko je prednja kamera dobra govori to da smo mi ovih dana samo "škljocali". Tako je! Iako nismo pristalice selfi fotografije, mi smo se kompletno fotkali u toj meri da nam sada nedostaje HTC Desire Eye.  Kvalitet fotki koje su načinjene prednjom se može porediti sa nekim fotkama načinjene zadnjom kamerom vodećih modela današnjice.

Prednja i zadnja kamera na Desire Eye su skoro identične po specifikaciji, mada zadnja kamera poseduje malo bolji „F-Nubmer“. Kamera deluje slično kao in na Butterfly 2, a relativno velika rezolucija cilja na korisnike koji su bili sumnjičavi kod modela M8 kod kog je rezolucija manja.

Iz iskustva koje možete imati sa HTC Desire Eye kao i sa ostalim HTC telefonima ovog tipa možete zaključiti da su to modeli za fotografisanje u svim okolnostima. A slikanje prednjom kamerom sa Desire Eye će svakako promeniti Vaše mišljenje o selfiju i možda Vas uvede u taj svet fotkanja veoma lako.

HTC je u ovaj model spakovao pregršt novih funkcija koje olakšavaju vaše fotkanje i snimanje pogotovo sa prednjom kamerom. Tu je Face Tracking opcija koja se stara da lica do četri korisnika budu u kadru tokom video poziva i konferencija. Split Capture Vam dozvoljava da kombinujete sliku ili video pri snimanju sa prednje i zadnje kamere. A Crop Me In vam daje tu mogućnost da sebe ubacite dok snimate zadnjom kamerom.

Takođe, moramo da spomenemo da je HTC rešio da kreira poseban taster samo za kameru i fotkanje, pa se tako na dnu desne strane Desire Eye telefona može naći taster posvećen kameri. Pomoću njega lako i brzo možete startovati aplikaciju za slikanje i snimanje i načiniti video zapise ili fotke pomoću njega. Da bi ste napravili selfi dovoljno je da izgovorite „smile“ ili „action“.

Performanse

HTC Desire Eye je raketa! Na njemu vrlo lako možete pokrenuti bilo koju igricu ili koristiti više naprednijih aplikacija u isto vreme. Kao što rekosmo multi tasking je jača strana HTC Desire Eye telefona i to je nešto što je neophodno. Zamislite samo da imate telefon koji pravi fenomenalne fotke a da se sa druge strane ne može sat vremena startovati aplikacija za slikanje. Zato je HTC mislio o svemu i u ovaj uređaj ugradio Qualcomm Snapdragon 801 čipset sa četvorojezgranim procesorom na 2.3 GHz Krait 400. Grafika Adreno 330 je takođe tu i ona omogućava pokretanje “hi-end game” naslova. Mi smo se oprobali u mnogim zahtevnim igricama, da ih ne nabrajamo sada, i nismo iskusili bilo kakvu grešku ili poteškoće pri radu. Visoka rezolucija i solidna grafika je doprinela jako prijatnom iskustvu. Sve u svemu, performanse telefona su na sasvim zadovoljavajućem nivou. Čini nam se da je tome doprinelo i 2 GB RAM-a koji HTC Desire Eye sadrži.

Nešto više i detaljnije o karakteristikama pogledajte OVDE.

Gde kupiti HTC Desire Eye i kako

Kada je reč o kupovini ovog telefona mi uvek volimo da preporučimo kupovinu preko nekog operatera. Trenutno on ide samo preko VIP mrežnog operatera, a nadamo se da će se uskoro pojaviti u ponudi MT:S-a ili Telenora.

Što se tiče kupovine za gotovinu ona varira između 350 i 400 evra. Možete ga naći u Dr Mobil radnji ili Mobil Factory.

Ne propustite da pogledate našu video recenziju koja detaljno opisuje telefon: