Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC One M9 - Test

HTC One M9 - Test

Ovo je telefon za sve tipove korisnika.  On je unikatan, napravljem u celosti od aluminijuma i oplenjen modernim komponentama što ga čini kompletnim uređajem. Pročitajte detaljnu recenziju koju smo mi uradili. Iznenadićete se koliko je HTC One M9 odličan uređaj, ukoliko do sada niste imali prilike da ga probate ili da čitate o njemu...

Hajde da vas ubacimo u kožu proizvođača pametnih telefona, može? Recimo da ste vi onaj koji je odgovoran za kreiranje najboljeg uređaja koji kompanija može da ponudi. Vaša dužnost je da svake godine napravite vodeći telefon koji će svaki put oduševiti sve. On mora biti vredan prelaženja sa prošlogodišnjeg modela na njega. Recimo da ste pre par godina kreirali vrhunski telefon koji su svi sa oduševljenjem prihvatili i tako kreirali "DNK" te serije telefona. Dok ste prošle godine napravili telefon koji je ispratio uspeh prethodnog modela ponudivši blage vizuelne promene uz odlična hardverska unapređenja. Da li biste sada napravili potpuno drugačiji telefon koji će odbaciti sve ono dobro što ste gradili svih ovih godina? Znate kako kažu “ono što je dobro ne treba menjati...“ Dakle, verovatno biste nastavili sa poliranjem prethodne verzije i unapređivanjem dizajna, performanse, kamere i ostalih malih ali odlučujućih sitnica. U tome je HTC najbolji od svih, provereno vam govorimo!



Stoga, HTC je upravo to uradio sa svojim novim HTC One M9 telefonom koji smo mi prethodnih 10 dana imali na testu. Zahvaljujemo im se na razumevanju i podršci koju su nam ukazali poslavši nam jednu test jedinicu. U daljem tekstu ćete imati prilike da pročitate zašto je HTC One M9 telefon jedini uređaj na svetu koji nije razočarao svoje istinske fanove, a koji je ujedno uspeo da pridobije nove korisnike i potencijalne fanove.

Dizajn

Nemoguće je, a ne uporediti HTC One M9 sa svojim prethodnicima što dovodi do nekih kratkih zaključaka vezano za dizajn uređaja. Prosto rečeno, HTC One M9 je gotovo plod onoga što su One M7 i One M8 napravili. Dakle, One M9 je pokupio ono najbolje i pretvorio se u do sada najskladiji telefon One serije.

Pozadina One M9 telefona je skoro identična prethodnim One uređajima ako izostavimo neke promene vezane za kameru. Prošlogodišnji model je imao postavku dveju kamera na poleđini što je sa One M9 telefonom to promenjeno postavkom jednog velikog senzora od 20 MPx. To nije uticalo na to kako će telefon stojati u ruci, tako da se to predivno iskustvo nije izgubilo.

Znači, pozadi na One M9 telefonu se ne mogu uočiti gotovo nikakve drastične promene sem kamere što mnoge raduje. Ljubomorni uvek imaju da prigovore. Ipak njihov prigovor fanove HTC uređaja ne vređa jer kako oni govore “kiklop” One M9 (zbog ogromne površine kamere) će nadživeti mnogobrojne “krtice”.



Na ivicama uređaja se mogu uočiti portovi za NanoSIM i MicroSD kartice. Memorije telefona se može proširiti čak do 2 TB. Tasteri za manipulaciju tona telefona su sada razdvojeni u dva tastera ispod kojih se nalazi i taster za zaključavanje telefona. Obzirom da su sva tri tastera sada na jednom mestu, nije baš lako, od samog starta, navići se na to. Često nam se dešavalo da umesto tastera za otključavanje telefona, ubodemo taster za smanjivanje tona.

Na prvi pogled, prednja strana je takođe gotovo identična One M8 modelu. Jedina prava promena koja se desila je to što petoinčni 1080p ekran zauzima više prostora nego ranije, gde on čini 68.4% tela telefona. Tako sada, gornji BoomSound zvučnik biva malo kraći gde ipak kraj sebe uspeva da spakuje 4 UltraPixel kameru.



Ako ste imali prilike da držite HTC One M9 telefon možda niste ni primetili jednu najveću strukturnu promenu koji je One serija doživela. Naime, celokupna prednja strana telefona je napravljena od aluminijuma i to u jednom komadu. Ranije su tu bile kvalitetno plastične kapice koje su na svom mestu držale zvučnike a sada i taj deo telefona predstavlja remek delo pri izradi telefona što HTC izdiže iznad svih. No, valja spomenuti da to nije dovelo do nekih drastičnih promena po pitanju čvrstine uređaja. On je i dalje čvrst kao i ranije, ništa manje, ništa više.

Telefon je dovoljno tanak. Razlika je gotovo neprimetna u odnosu na M8 ali to je zapravo nebitna stvar kada se uzme u obzir da je M9 pristojno uskog struka od svega 9.4 mm. Što se boje tiče za sada imamo dve kombinacije, srebrno-zlatna ili samo srbrna. Mi smo imali srebrno-zlatnu varijantu kod nas i možemo vam reći da je HTC pogodio idealnu kombinaciju. Telefon lepo leži u ruci ali je ipak malo klizav. Na to ne gledamo kao manu jer svi telefoni koji su izrađeni od aluminijuma su blago klizavi.



Ne možemo reći da se HTC nije potrudio da unapredi iskustvo korišćenja HTC One M9 telefona. Zlatno-rozikasta bordura koju One M9 ima dobrinosi boljem stisku telefona što će svakako umanjiti šanse da vam on ispadne. Uloga bordure nije samo zarad čvršćeg i sigurnijeg stiska tu već i zbog toga što ona blago unapređuje sam dizajn.

Aluminijumska površina telefona se u fabrici tretira specijalnim postupcima zarad otpornosti na grebanje i habanje. Tačnije, aluminijumska šasija pre pakovanja telefona prođe preko 70 faza poliranja i 300 minuta tretmana. O samoj izradi i kvalitetu One M9 telefona bismo mogli da vam govorimo u nedogled ali verujemo da vi već znate dosta o tome.

Celu priču oko impresivnog dizajna HTC One M9 telefona ćemo završiti opisivanjem pozice nepomenutih portova. Dakle, MicroUSB port se nalazi na samom dnu telefona, sa donje strane. A pokraj njega, sa njegove desne strane, nalazi se i audio izlaz.

Sa gornje strane telefona se nalazi infrared senzor. Ako nismo pomenuli do sada, sa prednje strane telefona se nalazi stereo postavka BoomSound zvučnika, senzori za blizinu, kamera i ekran. A sa zadnje strane telefona je mikrofon, kamera i dvotonski LED blic.

Ekran

Dok se rivali HTC-a bore koji će pre iskriviti telefon i načiniti njihove ekrane savitljivim, a da rezolucija i dalje ostane QuadHD, HTC lagano, bez imalo straha, na svom vodećem telefonu “fura” neosporivo odlični petoinčni FullHD Super LCD 3 ekran. Mnogi smatraju da HTC kaska po pitanju ekrana i da je HTC One M9 trebao da ima QuadHD ekran, međutim HTC ne smatra tako. Koristeći HTC One M9 i mi smo zaključili da nam na 5 inča nije potrebna veća rezolucija jer je 1080p itekako dovoljno. Pogotovu zbog toga što je HTC sredio neke sitnice na ekranu koji HTC One M9 ima što je znatno unapredilo njegov kvalitet i iskustvo korišćenja.

Oduševljeni smo preciznošću boja. Čisto bela i duboko crne boje se odlično reproduktuju, takođe sa velikom preciznošću. Teško je naći telefon koji ima ekran koji nenaglašava boje, koji ima čisto belu boju i koji ujedno obiluje duboko crnom bojom. Oštrina ekrana je takođe dovedena do samog savršenstva u skladu sa mogućnošću 1080p rezolucije. Sve u svemu, ekran je izuzetno kvalitetan i odazivan. A ako nas pitate, smatramo da nam je duži vek baterije bitniji nego QuadHD rezolucija na ekranu od 5 inča.

Zvučnici

HTC je prepoznatljiv po kvalitetnoj izradi telefona i pakovanju par vrhusnkih zvučnika u svoje telefone! BoomSound je ponovo tu, treću godinu za redom, sa stereo postavkom visoko kvalitetnih zvučnika koji su pozicionirani sa prednje strane One M9 telefona, pri vrhu i pri dnu. Prema našim utiscima, do sada nismo naišli na telefon sa zvučnicima koji podsećaju na HTC One M9. Filmska muzika, rok, tehno, bukvalno bilo koji tip i karakter zvuka se neverovatno dobro reproduktuje na ovim BoomSound zvučnicima. Tonovi su oštri, razgovetni, bez šuma i nekih nepravilnosti, a što je takođe bitno, BoomSound zvučnici su dovoljno glasni.

Postoje i neke softverske modifikacije koje možete iskoristiti ukoliko ste izbirljivi tako da i sa te strane možemo potvrditi da se radi o samom vrhu.

Korisnički izgled

Sećate li se onog starog Sens-a, onih otpisanih dana Sense korisničkog izgleda? Da, da… Sa onim ogromnim vidžet satom i HTC-ovim vizuelnim prisustvom u skoro svakom bitu Android platforme. To su bila teška vremena za HTC softverski odeljak kompanije. To više nije slučaj. HTC je napravio ogromne napore ka tome da se smanji "presvlačenje" Android platforme, a rezultati tih napora su se pokazali već pre par godina. Sada je Sense brži, skladniji i pametniji. HTC je sa svojim novim Sense 7 korisničkim izgledom uspeo da kreira telefon koji će odgovarati Android “gušterima” i onim naprednim korisnicima. Novi Sense 7 je prilagođen benefitima Android 5 LolliPop-a gde iskorišćava njegov maksimum zarad što pametnijih usluga korisničkog izgleda.

Kao i uvek, sat i vremenska prognoza vidžet na samom početku zuri u vas, samo sada na mnogo suptilniji način.

Ako se pitate koji je to čarobnjak koji živi sa leve strane početnog ekrana, odgovor je BlinkFeed. Fioka sa aplikacijama je takođe dobila malo “šminke” gde su ikonice aplikacija dobile material design izgled. Kretanje kroz fioku sa aplikacijama je i dalje vertikalno što je po nama sačuvalo duh HTC-a.

Da se ne lažemo, presvučeni notifikacioni panel i fioka sa aplikacijama je oduvek bio zaštitnički znak svakog proizvođača Android telefona. HTC je u tim segmentima uspeo da ostane svoj. Naravno, sve se kreće ka inovacijama i pametnim funkcijama tako da Sense 7 donosi neke zgodne funkcije početnog ekrana koje na bazi vaše lokacije i aktivnosti prepoznaje koja će aplikacija vama biti potrebna i smešta je na dodir od vas. Ipak, ukoliko procena Sense 7 nije toliko precizna, uvek je možete modifikovati po svojoj želji i prevući aplikacije ili foldere po vašoj želji na “pametni deo” (vidžet) početnog ekrana.

HTC je proširio vidike BlinkFeed-a omogućivši korisnicima sinhronizaciju ovog servisa sa svojim društvenim mrežama. Dokaz da se HTC trudi da svojim korisnicma, svih regiona, omogući da preko BlinkFeed-a prate omiljene domaće ili strane magazine, sajtove ili portale, je to da je nedavno sklopio ugovor sa njima. Primera radi, najskorija saradnja koja je napravljena je upravo sa našim portalom i sajtom “www.sportkse.net”, pa sada vi možete da nas pratite, i mnoge druge, preko BlinkFeed-a.  

 

Ovog leta uživajte u kvalitetnom HTC BlinkFeed sadržaju novih partnera Sportske.net i PametniTelefoni.rs.

Posted by HTC Srbija on петак 3. јул 2015.

 

Sve u svemu, BlinkFeed je posato pametniji tako da nakon kratkog upoznavanja sa vama, tj. postavke BlinkFeed-a, on će početi da vam servira samo ono što vas interesuje. Ukoliko ste osoba koja prati dešavanja, koja se svakodnevno opšte edukuje, onda je BlinkFeed prava stvar za vas.

Dopada nam se kako su uredili notifikacioni panel, jednostavno sve izgleda “taman”. Gledajući na ovaj telefon iz više perspektiva, zaključili smo da je Sense 7 napravljen sa dosta pažnje prema svim profilima korisnika. HTC se trudio da udovolji svima ali nije zaboravio svoj identitet, tako da će se gotovo svi lako navići na elegantni Sense 7.

Moramo da istaknemo da nam se sviđa to što je sistem za temiranje prisutan jer Android nije Android ukoliko su mu ruke vezane. Svaki korisnik HTC-a je u mogućnosti da veoma lako promeni celokupan korisnički izgled u nekoliko dodira putem tema koje dostavlja HTC.

Teme nisu jedini servis koji HTC pruža svojim korisncima. Tu su cloud servisi, kao i mnogi drugi koji će vam se sigurno dopasti. Nama barem jesu, čak možda i više od onih Samsung-ovih.

Kamera

E ovde stvari mogu da postanu malo zategnutije kod izbirivih ljudi. HTC je jedno vreme zagovarao UltraPixel kamere govoreći da je to budućnost kamera na pametnim telefonima. Onda je na kraju, predstavljajući One M9 na MWC2015 u Barseloni pokazao da im UltraPixel više nije toliko draga tehnologija, čim su joj dodelili sekundarnu ulogu na svom novom vodećem telefonu. Naime, HTC One M9 na poleđini ima kameru od 20 MPx, a sa prednje strane ima kameru od 4 UltraPixel.

Zadnja kamera od 20 MPx nas konkretno nije toliko razočarala koliko je brojne svetske kritičare. Ogradićemo se time da telefon ne mora da ima vrhunsku kameru da bi bio odličan telefon. Tačno je da fotografije nisu najbolje na svetu, ali svako ko vam kaže da su loše, on vas laže. HTC One M9 ima zadnju kameru koja se po kvalitetu njenih fotografija može smestiti i visoku klasu, bez greške.

Moramo da pohvalimo odlične modove fotografisanja, intuitivni korisnički izgled kamera aplikacije, kao i mogućnost snimanja u UltraHD rezoluciji.

Nama najkorisniji mod bio je "Raw kamera" koji omogućava naprednije fotografisanje. To podrazumeva ručni odabir ISO, balans bele boje, fokusa, kontrast i slično...

Kako ne bi ispalo da “pokrivamo” kameru One M9 telefona navešćemo šta se nama nije dopalo. Fotografisanje u uslovima slabijeg osvetljenja jeste malo lošije nego što se moglo očekivati ali to svakako ne znači da su fotografije loše. Takođe, ekspozicija je veoma spora i neretko netačna što podrazumeva da nekada morate da napravite dve fotografije.

No, ne volimo mnogo da filozofiramo oko toga kako se kamera telefona ponaša jer priložene fotografije govore sve. U daljem prilogu imate fotografije načinjene zadnjom kamerom HTC One M9 telefona pa sami procenite da li mi nekog štitimo.

Kao što vidite, prvih nekoliko fotografije su načinjene u periodu od nekoliko minuta, a zbog malo lošije ekspozicije mnogo je tamnih delova koje bi trebalo da budu svetliji. Tek nakon nekoliko fotografija ekspozicija se kalibrisala. To nije hardverski problem već softverski tako da korišćenjem moda "Raw kamera" to možete rešiti.

Ovde je recimo sve ispalo iz prve kako treba. Dakle, možemo da zaključimo da se ponekad dešava da ekspozicija bude pogrešna, ne stalno.

Ovo su fotografije načinjene unutar kuće gde su uslovi osvetljenja prosečni:

Evo nekih fotografija načinjenih izbliza:

Ebo jedne fotografije načinjene u lošim uslovima osvetljenja uz dvotonski LED blic:

Evo kako se zadnja kamera HTC One M9 telefona snalazi u lošim uslovima osvetljenja. Jedna je načinja uz mnogo uličnih svetiljki, a jedna sa veoma malo:

Što se prednje kamere tiče, tu već nema dileme. Kamera je odlična i smatramo da je jedna od najboljih u toj klasi. Naravno, ne može se takmičiti sa kamerama koje su na selfi telefonima ali u odnosu na sve ostale uveliko može.

Pogledajte fotografije načinjene prednjom kamerom pa procenite sami. Prva u nizu je načinjena u oslovima sobnog osvetljenja tokom noći:

Sledeća je načinjena u odličnim uslovima osvetljenja:

Ova fotografija demonstrira koliki ugao prednja kamera može da uhvati:

No, za one skeptične ćemo samo reći sledeće. HTC je napravio neverovatno dobar softver namenjen za uređivanje načinjenih fotografija. Pomoću njega možete srediti lice, umanjiti ga, očistiti i slično. Takođe, možete smanjiti ili povećati oči, pobeleti beonjače, dodati filtere, iseći fotografije, promeniti boje i još mnogo, mnogo toga.

Performanse

HTC možda nije prvi koji je izbacio Snapdragon 810 telefon, međutim ispod aluminijumske “haube” se nalazi poprilično ozbiljna mašina. Najprecizniji znak da HTC One M9 ima stabilne performanse u ekstremnim uslovima je to što smo zaboravili na to da li ćemo da naiđemo na neku grešku ili štucanje pri surovom testiranju koje smo sproveli. Kao što imamo običaj, nakon par dana testiranja kamere, prešli smo na težak gejming gde smo obarali rekorde u Asphalt 8 igrici.

Ni jednom nam se nije desio scenario koji podrazumeva framedrop, štucanje ili neke greške. Ono što smo primetili je da se greje malo više nego što bi trebalo u trenutku kada se optereti. Ova rečenica je za nas nekako “deja vu” jer svaki put kada opisujemo performanse nekog telefona spomenemo kako se on greje kada se optereti. To dakle znači da je zagrejavanje sasvim normalno. Koliko se tačno greje? Pa toliko da smo tokom igranja igrica primetili da se zagrejao ali ne toliko da smo zaželeli da ga spustimo da se ohaldi. Detaljne karakteristike telefona možete pročitati na priloženom linku:

>> HTC One M9 - karakteristike i cene <<
Baterija

Prema našem korišćenju, baterija nas i nije baš oduševila. 2.840 mAh je lepa cifra i taj kapacitet daje onoliko koliko se može naslutiti. Možda smo očekivali da baterija traje barem malo više od 10 sati aktivnog korišćenja, slučaj je bio negde oko 8 sati i 45 minuta surovog korišćenja koji podrazumeva gledanje video klipova putem 3G mreže, WiFi surfovanje, fotkanje, nešto malo gejminga i slušanje muzike sa interne memorije. Kada smo koristili telefon za pozive, poruke i nešto malo interneta uspeli smo da preživimo nekih 24 sata. Postoji mod štednje koji vam može pružiti do 3 dana baterije ali on onemogućava mnoge vitalne funkcije telefona sem poziva i poruka…

Gde kupiti

Kupovina ovog telefona je trenutno lak posao. Obzirom da je prošlo već neko vreme od kako je zvanično predstavljen kod nas, mnoge radnje ga imaju u svojoj ponudi. Ukoliko telefon želite da kupite za keš, situacija je malo zategnuta jer ćete morati dobar iznos novca da izdvojite. No, u ovakav telefon, koji može trajati veoma dugo a da pritom zbog načina njegove izrade on ostane gotovo neoštećen, vredi uložiti. Mi ćemo vas samo podsetiti da mts ima fenomenalnu ponudu koja će vam olakšati kupovinu HTC One M9 telefona. Kada biste se odlučili da ga kupite uz mesečnu pretplatu od 1.990 dinara, koja vam pre svega donosi mnoštvo minuta, poruka i 4G interneta, ostvarili biste popust na telefon do neverovatnih 24.000 dinara. Na priloženom linku imate detaljniju ponudu:

>> HTC One M9 - Miks XL <<

Zaključak

Ovo je telefon koji pleni ekstraordinarnim dizajnom i načinom izrade. Performanse su mu nalik ostalih vodećih telefona koji trenutno vladaju tržištem. Što se tiče kamere, HTC One M9 je za petama DSLR kamera, tako da ne možemo reći da je loša. Kako bismo bili iskreni dodaćemo da je zadnja kamera jedini razlog zbog čega HTC One M9 nismo smestili na krov sveta kao jedini najbolji telefon. Zbog njegovog dizajna i performansi, reći ćemo da HTC One M9 svoje mesto na krovu sveta deli sa nekoliko ostalih telefona. Ekran i baterija nisu ispratili “najnovija dešavanja”, mislimo na visoku rezoluciju i kapacitet koji su trenutno hit među novijim vodećim telefonim ali to ne mora biti nedostatak. Jedini pravi nedostatak je softverska greška koja je stigla uz nedavnu zakrpu. Ta gređka podrazumeva sporije punjenje telefona nego obično. HTC radi na rešenju koje u svkom momentu može da nam stigne takođe putem zakrpe.

Svaki verni korisnik zna da je HTC uspeo da napravi One M9 telefon čije je telo 97% od aluminijuma. To je toliko daleko otišlo da HTC logo nije više zalepljen na pozadini One M9. On je sada deo aluminijumske šasije, tačnije on je anodiran u šasiju. O BoomSound zvučnicima nećemo ni da govorimo! Koliko vodećih telefona sa karakteristikama poput One M9 ima takav set neverovatnih zvučnika!? Dakle, HTC One M9 je jedan elegantan, kompletan telefon visokih performansi sa par prepoznatljivih ekstravagantnih elemenata koji će sve ostavljati bez daha kada ugledaju One M9 zverku! “Pustite ih nek˙ zure!”

Pogledajte pravi selfi telefon koji sa svoje prednje strane pakuje vrhunsku 13 MPx kameru uz koju ide i dvotonski LED blic:

>> HTC Desire Eye - Test (VIDEO) <<