Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC U Ultra - Prvi stakleni telefon HTC kompanije! (VIDEO)

HTC U Ultra - Prvi stakleni telefon HTC kompanije! (VIDEO)

Uradili smo test HTC U Ultra telefona. Radi se o jednom unikatnom telefonu koji će svojim dizajnom oduševiti sve. Međutim, kada se cena uzme u obzir, onda se svakako mogu pronaći nedostaci koji će neke razočarati… Pročitajte sve što treba da znate o ovom telefonu pre nego što se odlučite da ga kupite…

Mi smo čitali o HTC U Ultra telefonu i pre nego što je on stigao u našu redakciju na test. Čitajući tako mnoga iskustva ostalih novinara i recezenata, pomislili smo kako je HTC U Ultra totalan promašaj. Međutim, to i nije baš tako.

 



Radi je se o telefonu koji označava period tranzicije HTC kompanije po pitanju izbora materijala pri izradi permium telefona tj. po pitanju dizajna. Ranije smo imali prilike da koristimo najbolje izrađene pametne telefone ikada, a dolazili su upravo iz kompanije HTC. Kasnije smo takođe imali prilike da koristimo vrhunsku kameru u istom tom vrhunskom, metalnom pakovanju. Sećate se?

Ali, svi su to već sada uspešno kopirali pa je HTC rešio da promeni neke stvari. Promene zahtevaju eksperimentisanje i to je jednostavno neizbežno! Samo ostaje pitanje da li će to eksperimentisanje doneti rezultate ili ne?

U prvom mahu je delovalo da taj potez HTC-a neće doneti rezultate jer u trenutku kada je U Ultra lansiran, U11 nije ni bio najavljen. Sada, u trenutku pisanja ove recenzije, HTC U11 je lansiran i znamo da se radi o telefonu koji ima skoro identičan dizajn, ali sa znatno unapređenim karakteristikama u odnosu na HTC U Ultra. Shodno tome, pišemo vam iz perspektive koja je analitički nastrojena. Naravno, nećemo izostaviti činjenice koje su jako bitne za one koji će možda kupiti HTC U Ultra telefon.



Pakovanje

Moramo da napomenemo da kutija koja dolazi uz HTC U11 nije premium. Barem što se nas tiče. Smatramo da je kutija premium uređaja jako bitna stavka jer ona ostavlja prvi utisak na kupca. No, nadali smo se da će nas sadržaj kutije obradovati, ali nije.

U kutiji se dobijaju U Sonic slušalice, HTC brendirana iglica za izvalačenje fiokice za SIM i MicroSD i maskica, kao i brzi punjač, što je svakako za pohvalu. To je sve…Bez USB Tip C na 3.5 mm konvertera, bez zaštitne folije na ekranu, bez USB na USB Tip C adaptera i slično. OK, sve ovo navedeno nekako spada u neku kao ekstra opremu koja generalno ide uz telefon kao poklon. Dakle, to nije nešto što je obavezno. Uglavnom, u pakovanju dolazi i tkanina za čišćenje što je definitivno obavezno i neophodno.

Uz dizajn pakovanja koji nam se nije dopao, kvalitet samog USB Tip C kabla je takođe loš. Previše je tanak, plastičan i grub. Ne uliva nam poverenje i pretpostavljamo da će mu brzo proći vek trajanja…



Pakovanje HTC U11 telefona je daleko bolje što je definitivno rezultat osluškivanja kompanije svojih korisnika i recezentata.

Dizajn

HTC U Ultra po svemu sudeći ima unikatan dizajn koji podrazumeva zadnju staklenu površinu nazvanu Liquid Glass. Kako HTC ističe, ona je sačinjena od sedam slojeva stakla tako da telefon reflektuje svetlost na jedan veoma dopadljiv način. Istina, ta zadnja površina je pravi magnet za otiske i praktično je nemoguće koristiti ovaj telefon bez neke zaštite. Dakle, ili da ga zaštitite nekom futrolom ili da stalno čistite otiske.



Na toj staklenoj poleđini telefona, pri samom vrhu, se nalazi i kamera od 12 MPx, dvotonski LED blic i laserski autofokus. Negde na sredini poleđine telefona je HTC brending, dok pri dnu telefona boravi i jedan mikrofon.

HTC U Ultra ima čak 4 mikrofona koji su tu kako bi beležili 3D audio prilikom snimanja. Moramo reći da smo imali poteškoća pri beleženju video zapisa jer je ton imao nekih smetnji. Pretpostavljamo da je to do naše test jedinice.

Bukvalno svaka strana telefona ima po jedan mikrofon. No, sa gornje strane telefona je drugi mikrofon i fiokica za SIM i MicroSD kartice. Fiokica je plastične strukture što je malo razočaravajuće za jedan telefon ovog cenovnog ranga…

Sa donje strane telefona imamo treći mikrofon, USB Tip C konektor i rešetkicu zvučnika koji emituje dublje tonove. Da, 3.5 mm audio izlaz je izostavljen jer HTC veruje da je njihova U Sonic tehnologija i U Sonic slušalice mogu efektivno da zamene već poprilično zastareo audio konektor.

Možemo vam reći da nam se dopada kako U Sonic slušalice funkcionišu. One skeniraju uho korisnika kako bi napravile perfektan audio profil pa tako sve što korisnik preslušava koristeći U Sonic slušalice biva znatno kvalitetnije. Sve se vrlo lako podešava, u svega par dordira, što je veoma bitno. Jedina naša zamerka je što ne postoji način da se ton pojača izvan granice za koju HTC U Sonic tehnologija smatra da je štetna po uho čoveka.

Levi bok telefona je potpuno čist i bez tastera, dok se na desnom boku nalaze tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona. Tasteri su kvalitetno izrađeni, od metala naravno, sa sjajnim odazivom pri pritisku. Dopada nam se to što je taster za zaključavanje reljefan jer se tako mnogo brže prstom napipa tj. pronađe.

Što se prednje strane telefona tiče, tu možemo primetiti dva ekrana. Jedan je dijagonale 5.7 inča, a drugi je dijagonale 2.05 inča! Pored tog manjeg, kako ga mi zovemo, pomoćnog ekrana, se nalazi i prednja, selfie kamera čiji je senzor rezolucije 16 MPx.

Izand kamere i pomoćnog ekrančića se nalaze ambijentalni senzorni, led notifikaciona lampcia i slušalica koja služi kao zvučnik koji emituje više tonove. Upravo tu se nalazi i četvrti mikrofon koji zajedno sa ostala tri može da zabeleži 3D / HiRes audio koji smo pominjali.

U suštini, prostor oko ekrana uopšte nije preveliki. Ali, moramo reći da je HTC iz nekog, nama nepoznatog razloga “sprčio”, da se tako izrazimo, čitač otiska prstiju i kapacitativne tastere za navigaciju kroz Android na samo dno prednje strane telefona. Pored toga što tasteri nisu proporcionalno raspoređeni, do njih je prstom teško dosegnuti kada HTC U Ultra koristite jednom rukom. Često nam se dešavalo da omašimo taster za nedavno korišćene aplikacije, a još čeće taster za korak unazad.

Što se dizajna tiče, HTC je napravio uspešnu tranziciju sa metala na staklo jer svi koji su imali prilike da lično pogledaju i probaju telefon su se oduševili njegovim izgledom. Shodno tome, svi ti neki sitni nedostaci kao što su loše pozicionirani kapacitativni tasteri, nekako padaju u senku...

Ono što se konkretno nama nije dopalo po pitanju dizajna je to što je telefon deblji (8 mm) i po malo teži. Tačno je da se radi o prostranom telefonu, ali nekako imamo utisak da bi HTC U Ultra bio pun pogodak da je imao uži struk i kada bi težio manje od 170 grama.

*Fotografije HTC U Ultra telefona u punoj rezoluciji pogledajte OVDE.

Ekran

HTC je prvo iznenadio izborom materijala pri izradi telefona, ali se tu nije zaustavio pa je svom novom flagship modelu podario i dva ekrana. To je veliko iznenađenje za sve, a pogotovo za recezente koji uveliko govore kako je to, citiramo, bestidno kopiranje LG V10 odnosno LG V20 telefona.

Nećemo previše govoriti o tome ko koga kopira, već ćemo samo reći kako je sekundarni ekran vrlo koristan dodatak za sve, a pogotovo naprednije korisnike. On je dijagonale 2.05 inča i ima identično kvalitetan prikaz slike kao i primarni ekran čija je dijagonala 5.7 inča.

Taj dodatni ekran vam može poslužiti na razne načine. Tačnije, kada je primarni ekran aktiviran, pomoćni ekran prikazuje 6 različitih stranica. Nama najzanimljivije stranice su one koje prikazuju kontakte, skraćenice za aplikacije i stranica sa perzonalizovanom porukom. Skoro svaku stranicu je moguće prilagoditi prema ličnim preferencama tako da uvek možete odrediti koje će to aplikacije biti na raspolaganju za brzo pokretanje ili koji će to kontatki biti prikazani za brzo pozivanje...

Ovaj dvoinčni ekran je od veće koristi kada je primarni ekran u stanju sna tj. isključen. Tada, prostom gesturom podizanja telefona ekranom prema licu, pomoćni ekran može da prikaže informacije o datumu, vremenskoj prognozi, napunjenosti baterije i slično. A ako u tom momentu prevučete prst preko ekrana, prikazaće vam se još stranica koje sadrže određene alatke, personalizovanu poruku ili informacije o nadolazećem događaju.

Za sada, ovaj mali ekrančić nema neku bitniju ulogu pri korišćenju pojedinih aplikacija, ali se nadamo da će u budućnosti imati. To govorimo jer on trenutno ima neku svoju ulogu kada se koristi kamera aplikacija. Tada on prikazuje slajder za zumiranje što je svakako korisno. Isto tako se nova obaveštenja prikazuju prvo na pomoćnom ekranu što dovodi do toga da korisnik ne bude uznemiravan dok nešto pregleda ili radi na primarnom ekranu.

Voleli bismo da vidimo kako će HTC iskoristiti prednosti sekundarnog ekrana U Ultra telefona kroz neke buduće nadogradnje. Treba imati u vidu i to da je pomoćni ekran van domašaja prsta, kada telefon koristite jednom rukom, tako da se on smatra nepraktičnim.

Primarni ekran je tipa LCD 5 i ima izuzetno kvalitetan prikaz slike, a Quad HD rezolucija, sa 513 piksela po inču je doprinela tome. Pri gotovo svakom uglu je ekran 100% vidljiv, bez distorcije boja i slike. U okolnostima jake sunčeve svetlosti, ekran ne gubi značajan procenat vidljivosti jer je osvetljenje ekrana dovoljno jako.

Primetili smo da su se mnogi žalili na curenje svetla, žargonski rečeno, ali mi to nismo uočili. Da jesmo, sigurno bismo to spomenuli. Ne postoji apsolutno ništa što bismo zamerili ovom ekranu. Boje nisu prenaglašene, ipak je ovo LCD tip ekrana, prikaz je oštar, odaziv na dodir fantastičan i sve je jednostavno u najboljem redu.

Ono što bismo zamerili se više odnosi na zaštitu ekrana nego na sam ekran. Iako po specifikaciji HTC U Ultra ima Gorilla Glass 5 generacije, mi smo uspeli na zaradimo tragove korišćenja iako smo telefon nosili isključivo u džepu, skorz solo, bez ključeva u njegovom društvu i slično… Uzimajući to u obzir, savetujemo da obavezno zaštitite telefon folijom ili staklom.

Ono što treba da znate je da HTC U Ultra nije iskoristio svoju staklenu zadnju masku kako bi implementirao tehnologiju bežičnog punjenja. To nam praktično olakšava da zaključimo da je prelazak sa metala na staklo za sada isključivo zarad estetske dobiti.

Kamera

HTC U Ultra ima poprilično pristojnu postavku kamera! Sa zadnje strane imamo senzor rezolucije 12 MPx koji je sposoban da napravi video u 4K rezoluciji. Naravno, senzor je podržan optičkom stabilizacijom slike, laserskim i faznim autofokusom, kao i dvotonskim LED blicem.

Naše korisničko iskustvo je uglavnom pozitivno. Dopada nam se kako kamera beleži boje. Zapravo, to je nas je oduševilo! Boje su izuzetno precizno zabeležene, bez prenaglašavanja ili ispiranja. Naravno, načinjene fotografije su često bistre i bogate detaljima. Fotografisali smo u različitim uslovima osvetljenja gde smo uglavnom dobijali odlične rezultate. Doduše, dešavalo se da se ne dobijemo idealnu fotografiju pri prvom okidanju, ali ne tako često.

Jedino što bismo zamerili je malo slabije “handle-ovanje” ekspozicije i šetajući fokus. Po pitanju fotografija, to nije preveliki problem, ali po pitanju video snimaka, to zna nekada da bude iritantno. Uglavnom, pro režim te probleme rešava jer fokus i ekspoziciju ručno možete podesiti.

KARAKTERISTIKE ZADNJE KAMERE

Rezolucija

12 MPx

Otvor blende

f/1.8

Žižna daljina

26 mm

Autofokus

Veličina senzora

Laserski i fazni

1/2,3 Inča

Veličina piksela

1.55 µm

Video zapis

4K (30fps), FullHD (30fps) 720p (120fps)

Sa druge strane, prednja, selfie kamera je praktično bez greške. Ona je rezolucije 16 MPx i  može da beleži video u FullHD rezoluciji. Takođe, selfie kamera poseduje i UltraPixel režim koji kombinuje podatke četri piksela u jedan koji je znatno kvalitetniji tj. sa mnogo više primljene svetlosti. Ovo automatski znači da HTC U Ultra sa UltraPixel režimom može da napravi znatno kvalitetnije selfie fotografije u lošim uslovima osvetljenja.

Budući da HTC U Ultra raspolaže sa četri mikrofona, audio zapis je fantastičan. Prilikom testiranja zadnje i prednje kamere, došli smo do zaključka da je HTC U Ultra veoma pogodan za vlogovanje. Odličan kvalitet videa koji prednja kamera napravi i audio zapis visoke rezolucije definitivno mogu biti tajni sastojci kvalitetnog vlogovanja.

Fotografije načinjene zadnjom kamerom HTC U Ultra telefona (12 MPx):

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena sa maksimalnim zumom

*Fotografija sa bokeh efektom

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja uz dvotonski LED blic

Fotografije načinjene prednjom kamerom HTC U Ultra telefona (16 MPx):

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

*Fotografija u lošim uslovima osvetljenja sa blicem koji ekran simulira

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja koristeći UltraPixel režim

*Više fotografija i primer video zapise možete pogledati na ovom LINKU, u punoj rezoluciji.

Kao što vidite, fotografije su izuzetno kvalitetne i bogate detaljima. Čak i kada se zumira, video snici ili fotografije su itekako upotrebljivi.

Kada je reč o kamera aplikaciji, tu smo se razočarali. Očekivali smo da će više opcija biti na raspolaganju. Čak i one opcije koje jesu na raspolaganju su nekako loše organizovane.

Iako obe kamere podržavaju AutoHDR, često nam se dešavalo da telefon isključi tu opciju. Takođe, nije moguće podesiti 60 frejmova po sekundi prilikom beleženja videa u FullHD rezoluciji.

No, ostoje režimi koje će se možda dopasti mnogima. Jedan od njih je “Zoe Camera” koji pravi fotografije slične onim koje iPhone pravi. Dakle, kada okinete u tom režimu, telefon beleži fotografiju koja je zapravo video sa tonom koji traje maksimum tri sekunde.

Sledeće što nam je zapalo za oko je simuliranje blica prilikom beleženja selfie fotografija. Kada se okine selfie, ekran telefona na kratko u celosti prikaže belu boju sa maksimalnom stopom osvetljenja.

Takođe, super je to što je kameru moguće pokrenuti brzim duplim pritiskom na taster za zaključavanje telefona, bilo da telefon koristite ili da je on u stanju sna. Nešto više o kamerama HTC U Ultra telefona saznajte u posebnoj video recenziji za koju možete pronaći linku opisu ovog videa.

Performanse

Ako vas zanima kako se HTC U Ultra sanalazi po pitanju performansi, onda mi tu nemamo mnogo da govorimo. U trenutku kada je HTC U Ultra lansiran, on je dolazio sa najnovijim čipsetom Snapdragon 821, koji sada doduše nije najnoviji ali to ne znači da on nije moćan.

Dakle, Snapdragon 821, 4 GB RAM-a i Adreno 503 grafički čip će definitivno potrkepiti potrebe i najnaprednijih korisnika. Mi nismo iskusili apsolutno nikakve greške, kočenja ili neprijatnosti prilikom korišćenja telefona.

Multitasking je fluidan, korišćenje aplikacija na podeljenom ekranu i igranje igrica je prošlo apsolutno bez greške. Sigurni smo da će svi biti prezdovoljni perfromansama telefona. Detaljne karakteristike HTC U Ultra telefona pročitajte na priloženom linku:

>>  HTC U Ultra - karakteristike i cene <<

4G LTE povezivost je dostupna. Mi nismo imali nikakvih poteškoća što se toga tiče te je signal uvek bio čvrst. Interna memorija je 64 GB što će za većinu biti dovoljno, a ukoliko ne bude, mogućnost proširenja putem MicroSD kartice je svakako tu...

Evo AnTuTu u Geekbenchmark rezultata:

AnTuTu Benchamrk

Geekbench 4

Čitač otiska prstiju je sjajan! Veoma je precizan i brz, iako je izuzetno tanak. Nemamo baš nikakvih zamerki na njegov rad. Između ostalog, brzo ćete se navići na njega jer on služi kao taster za vraćanje na početni ekran.

Što se zvučnika tiče, HTC U Ultra poseduje stereo Boomsound postavku. Donji zvučnik emituje dublje tonove, dok slušalica emituje više tonove. Kvalitet zvuka je definitivno vrhunski, ali je bas nekako slabiji. Sve u svemu, sigurni smo da ćete biti zadovoljni.

Baterija

Baterija HTC U Ultra telefona je manjeg kapaciteta, svega 3000 mAh, što je izuzetno malo za telefon ovih proporcija. Mi smo uspevali da dočekamo veče sa jednim punjenjem, ali samo u situacijama kada ga nismo previše koristili. U suprtotnom, kada telefon koristimo malo više, 5 sata popodne je maksimalna granica pre nego što se isključi. Baterija slabijeg kapaciteta nam nije toliko teško pala jer telefon dolazi sa brzim punjačem te se on za veoma kratko vreme može napuniti.

Softver

HTC U Ultra pokreće Android 7 Nougat koji je presvučen HTC Sense korisničkim izgledom. Prosto je neverovatno koliko je HTC optimizovao svoj Sense UI ovaj put! Svi elementi koji su prepoznatljivi za Sense su naravno tu kao što su HTC aplikacije, njihova vertikalna fioka sa aplikacijama, blinkfeed i slično. Međutim, na radost mnogih, ne postoji ni jedna jedina preinstalirana aplikacija. Čak su pojedine HTC aplikacije kao što je galerija izostavljene…

HTC U Ultra dolazi sa “Sense Companion” digitalnim asistentom koji će konstantno učiti o svom korisniku. Što korisnik duže koristi telefon, i naravno pruži sve neophodne informacije svom digitalnom asistentu, Sense Companion će bolje služiti svojoj svrsi. To znači da u startu Sense Companion neće biti od ogromno koristi koliko će recimo za par meseci ipak biti.

Nažalost, on za sada ne funkcioniše na našem jeziku. No, ukoliko koristite engleski jezik, onda ćete moći da se poslužite sa HTC Sense Companion asistentom. Inače, Sense Companion će se često oslanjati na manjii ekran kako bi svojim vizuelnim delovanjem uštedeo bateriju.

Doapda nam se to što je HTC U Ultra moguće probuditi iz stanje sna duplim dodirom po ekranu ili ga vratiti u stanje sna istom tom esturom. To nam omogućava da brzo proverimo obaveštenja ili iskoristimo benefite sekundarnog ekrana.

Zaključak

Jedini pravi nedostatak i mana HTC U Ultra telefona je cena. Ništa drugo. On trenutno košta oko 600€ i to uopšte nije malo. Telefon nije otporan na vodu i prašinu, ne poseduje tehnologiju bežičnog punjenja, malo je deblji i zvučnici mu nisu baš najkvalitetniji. Sve to dovodi do zaključka da HTC U Ultra nije napravljen da oduševi apsolutno sve, već one kojima je stalo do generalno dobrog telefona sa odličnim kamerama i unikatnim dizajnom.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.0/10 > Baterija je manjeg kapaciteta. Telefon dolazi sa tehnologijom brzog punjenja i brzim punjačem.

Dizajn - 9.5/10 > Inovativni dizajn koji podrazumeva staklenu površinu nazvanu "Luquid glass". Magnet za otiske.

Ekran - 9.5/10 > Odličan QuadHD ekran sa jakim pozadinskim osvetljenjem i visokom rezolucijom. Sekundarni ekran dostupan. 

Pozivanje - 9.0/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost.

Funkcije - 8.0/10 >  Opcije sekundarnog ekrana. Dostupan Sense Companion digitalni asisten koji koristi AI.

Operativni sistem - 10/10 > Android 7 Nougat direktno iz kutije uz sve elemente HTC Sense korisničkog izgleda.

Kamera - 9.5/10 > Prednja i zadnja kamera su odlične. Slabija kamera aplikacija. Tokom snimanja, fokus nekada šeta. 

Performanse - 9.0/10 > Snapdragon 821 uz Adreno 530 i 4GB RAM-a dostavlja vrhunsko korisničko iskustvo kada su performanse u pitanju.