Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice - Recenzija (VIDEO)

Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice - Recenzija (VIDEO)

Testirali smo Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice i evo šta sve treba da znate o njima pre nego što rešite da ih kupite! Saznajte koje su posebne funkcije Huawei FreeBuds 3 slušalica, koliko im traje baterija, koja je njihova cena i sve ostale specifikacije.

Huawei je kompanija koja u poslednjih par meseci prolazi kroz mnogo problema. Ipak, to ih ne sprečava da napreduju gotovo istim tempom kao i do sada. Shodno tome, Huawei je nesmetano lansirao Mate 30 Pro model, zajedno sa mnogim drugim uređajima među kojima je novi Huawei Watch GT 2 pametni sat i Huawei FreeBuds 3 slušalice. 

 



Mi smo na zvaničnom predstavljanju Huawei Nova 5T telefona i Huawei Watch GT 2 pametnog sata u Srbiji, dobili na test i nove Huawei FreeBuds 3 slušalice koje smo detaljno testirali i upotrebili u gotovo svim svakodnevnim okolnostima.

Za ovih dva meseca korišćenja smo stekli dovoljno utisaka kako bismo vam preneli dobre razloge zašto biste, ili ne biste, kupili Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice. 



Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice dolaze u premium pakovanju te ćete odmah biti oduševljeni čim započnete otpakivanje. Međutim, sam sadržaj pakovanja nije previše bogat. Uz same Huawei FreeBuds slušalice dobijate uputstvo za korišćenje i jedan prilično kvalitetan USB Tip C kabel.

Kada bolje razmislimo, ništa drugo nam nije ni potrebno. Ne treba nam torbica jer su slušalice, zajedno sa svojim okruglim kućištem, prilično kompaktne i vrlo lako staju u bilo koji džep.



Kućište koje služi kao prenosna baterija za punjenje slušalica je vrlo kvalitetne izrade. Iako je u celosti od plastike, dopada nam se to što se radi o vrlo simetričnom dizajnu, premijum završnice.



Na poleđini kućišta postoji hromiran kvadrat koji na neki način kamuflira prorez za šarku poklopca. Preko tog hromiranog kvadrata se može primetiti Huawei natpis što nekako upotpunjava celokupan utisak o dizajnu.

Sa donje strane kućišta imamo USB Tip C konektor putem kojeg se puni baterija kućišta i same slušalice. Treba imati na umu da kućište ima mogućnost bežičnog punjenja što će često biti od koristi.

Pored USB Tip C konektora boravi i mala led lampica koja korisnika obaveštava kada je baterija unutar kućišta pri kraju ili da li je puna. Kada svetli zeleno, onda je baterija u celosti napunjena. Kada svetli žuto, onda je baterija na nekih 50% napunjenosti. A kada svetli crveno, onda je baterija pri samom kraju ili gotovo prazna.

Sa desne strane kućišta imamo jedan jedva primetan taster i on je tu kako bi nam pomogao da po prvi put povežemo slušalice sa telefonom. Kasnije on nema neku značajnu ulogu jer se sve ostalo izvršava putem aplikacije na samom telefonu.

Kada otvorite poklopac kućišta na raspolaganju ćete naravno imati slušalice, ali i još jednu LED lampicu koja na pokazuje napunjenost baterija samih slušalica. Dakle, ne napunjenost baterije kućišta, već baterije slušalica i to radi takođe u tri boje. 

Kad svetli zeleno, onda su slušalice potpuno pune. Kada svetli u žutoj boji, slušalice su na oko 50% napunjenosti, a kada svetli crveno onda to znači da su slušalice pri kraju ili gotovo prazne.

Sjajno je to što mehanizam poklopca ima dobru oprugu pa se on neće slučajno zatvoriti kada to ne želite, a to se obično dešava kada pokušavate da izvučete slušalice jednom rukom.

Takođe, kućište je opremljeno jakim magnetima te će slušalice dobro leći u svoja ležišta. Ti magneti doprinose da poklopac bude čvrsto zatvoren te se pri izvlačenju kućišta iz džepa on neće neželjeno otvarati. Nama se baš ni jednom to nije dogodilo. Naravno, zbog tih istih magneta, i dobre opruge, ćete se navući da stalno otvarate i zatvarate poklopac. To je ozbiljan problem, da ne kažemo poremećaj, verujte…

Šalu na stranu, mi smo prezadovoljni izradom slušalica i kućišta. Dizajn samih slušalica je vrlo sličan AirPods slušalicama, ali ne i identičan. Nama se iskreno dopada što slušalice izgledaju kao dve tube koje viruckaju iz ušiju. Nekako nam deluju futuristički, dok AirPods izgledaju kao da su obične slušalice sa isečenim kablom.

Ono što bismo voleli da FreeBuds 3 slušalice imaju je nešto što će ih simetrično pozicionirati u ušne školjke. Znamo da to zavisi od samih ušnih školjki čoveka, ali neretko nam se dogodi da je jedna slušalica previše na gore, a jedna previše na dole, što na kraju rezultira nekako šašavim izgledom.

Sve ostalo po pitanju dizajna je u najboljem redu i u skladu sa tekućim trendovima. Dobro je to što Huawei FreeBuds 3 slušalice dolaze u dve boje, beloj i crnoj, što korisnicima daje kakav, takav izbor. Apple je recimo tu privilegiju uskratio svojim kupcima.

Dakle, imamo tu jednu malu tubu koja praktično skladišti bateriju. Ta baterija se puni pomoću dva metalna konektora. Jedan je na smom dnu tube tj. slušalice i on je praktično tu u svojstvu dekoraceije i proreza za mikrofon. 

Drugi metalni konektor za punjenje baterije je takođe na dnu slušalice, ali kod dela koji zapravo ulazi u ušnu školjku korisnika što naravno nije vidljivo prilikom korišćenja. Huawei je naravno mislio na estetiku pa se postarao da sve što se vidi bude prijatno za oko.

Obe slušalice imaju po dva mikrofona tako da pored onog koji boravi na dnu imamo i drugi koji je na spoljašnom delu tube tj. slušalice. Takođe, obe slušalice su na dnu obeležene sa sloviam “L” i “R” tako da uvek znate koja je leva, a koja desna. 

Naravno, Huawei FreeBuds 3 slušalice imaju glavnu rešetkicu kroz koju prolazi najveći procenat tona i ona ulazi direktno u uvo korisnika. Druga rešetkica se nalazi samom boku slušalice i ona je praktično orijentisana prema ušljnoj školjci korisnika. 

Pored te druge rešetkice se nalazi i snezor koji detektuje da li se slušalica koristi tj. dali je u ušnoj školjci korisnika. 

Postoji i treća, tanka rešetkica koja je orijentisana prema gornjem, spoljnom delu ušne školjke. Ta treća rešetkica nije prislonjena prema ušnoj školjci kao što je recimo druga rešetkica. 

Iskreni da budemo sa vama, nismo upućeni čemu tačno služe te sporedne rešetkice, ali rekli bismo da su tu kako bi dodatno obogatili sam ton koji repridukuju Huawei FreeBuds 3 slušalice. Naravno, u daljem tekstu možete da pročitate koliko je zapravo taj ton bogat…

Pre nego što počnemo da govorimo o kvalitetu tona, mikrofona i bateriji Huawei FreeBuds 3 slušalica, moramo istaći neke stvari koje su od velikog značaja, a tiču se dizajna. Naime, Huawei FreeBuds 3 su tako dizajnirane da perfektno prijanjaju uz ušnu školjku gotovo svakog korisnika. To automatski obezbeđuje stabilno držanje slušalica bez opasnosti da one ispadnu, bilo da se normalno krećete ili trčite tj. trenirate. 

Sjajno je to što su Huawei Freebuds 3 slušalice otporne na vlagu tj. na kratak kontakt sa vodom. To praktično znači da ne treba da brinete ukoliko se oznojite tokom treninga ili ukoliko malo pokisnete. Ovo, pored toga što čvrsto stoje u ušima, nam govori da su Huawei Freebuds 3 slušalice sjajne i za fitnes korisnike. 

Verovali ili ne, bili smo prilično razočarani kada smo probali prvi put slušalice. Ton prosto nije bio dovoljno glasan i kvalitetan prilikom preslušavanja muzike. Pozivi su radili super, ali sve ostalo nije. Pomislili smo da je do toga što su slušalice povezane na Galaxy S9+ telefon, ali se ispostavilo da to nije bio slučaj jer smo isti problem imali i sa Wiko telefonom.

Međutim, nakon preuzimanja AI Life aplikacije i ažuriranja firmware-a, Huawei FreeBuds 3 su nas oduševile! Međutim, nismo bili toliko zaljubljeni u slušalice u samom početku.

Da! One jesu reprodukovale prilično kvalitetan ton i jesu redukovale šum u ogromnoj meri, ali to prosto nije bio razlog zbog čega smo ih, nakon samo par nedelja korišćenja, bukvalno zavoleli.

Naime, mi ne možemo nešto ozbiljnije govoriti o kvalitetu tona jer prosto nismo iz te industrije i ne možemo izneti neke konkretne detalje o rasponu frekvencija i tome slično. Ali ono što vam možemo preneti je naše iskustvo. Huawei FreeBuds 3 su za naše “uvo” uspele da dostave ton koji je u većini slučajeva kvalitetniji od tona koje reproduku žičane slušalice koje obično dolaze u kutiji sa telefonom.

Ton nema taj bas koji imaju one slušalice sa silikonskim ulošcima, ali sa druge strane je ton definitivno čistiji i nekako oštriji. Nije da se bas gubi u celosti, ali on prosto ne dominira. Tokom preslušavanja muzike smo uvek uživali i nikada nismo imali neku konkretnu zamerku na kvalitet tona. Međutim, ono što nas je oduševilo je to koliko se dobro čuje sagovornik tokom razgovora i to bez uključene redukcije šuma.

Čarolija zapravo počinje kada duplim dodirom po levoj slušalici aktivirate redukciju šuma! Prosto je neverovatno koliko Huawei FreeBuds 3 uspevaju da reduku buku oko vas. Budući da su slušalice otvorenog tipa i ne blokiraju 100% ušnu duplju kada ih koristite, redukcija šuma je stvarno izvanredna.

E sada, hajdemo malo ozbiljnije da porazgovaramo o redukciji šuma. Huawei FreeBuds 3 slušalice mogu da reduku buku koja vas okružuje i do 15 decibela. To znači da tokom telefonskog razgovora ili preslušavanje muzike nećete imati ometanja u vidu buke automobila koji se kreću, klime, kuckanja po tastaturi, vetra i tome slično. Ta buka tj. šum će biti u dobroj meri eliminisan.

Sa druge strane ćete bez problema moći da čujete buku u vidu sirene automobila, malo glasniji govor ljudi ili bilo šta drugo što bi moglo da bude bitno za vas. Naravno, dešava se da čujete neku drugu buku, ali to su retke situacije. Huawei FreeBuds 3 su ipak slušalice koje ne zatvaraju u celosti ušnu duplju kao što to rade one slušalice sa silikonskim vrhom. 

E sada, iako Huawei FreeBuds 3 slušalice imaju svoj Kirin A1 čip, to ne znači da će redukcija šuma biti perfektna. Dešava se sa vremena na vreme da redukcija šuma prestane da radi kako valja ili prosto počne da generiše neki svoj šum usled pokušaja redukcije neke ne tako uobičajene buke koja vas okružuje. Budite svakako spremni i na te situacije. No, rešenje se ogleda u tome da prosto isključite i ponovo uključite redukciju šuma.

Kirin A1 čip nije tu samo kako bi omogućio redukciju šuma kod Huawei FreeBuds 3 slušalica. On je zadužen i za dobar odaziv tj. latenciju te zvuk neće kasniti za slikom na telefonu. Lošije bežične slušalice imaju taj problem da zvuk kasni za slikom koja se reprodukuje na telefonu što može biti ozbiljan problem prilikom gejminga ili gledanja YouTube-a, filma i tome slično. Odaziv kod Huawei FreeBuds 3 slušalica je često ispod 190 milisekundi što je fantastično.

Zahvaljujući Bluetooth 5.1 modulu, konekcija Huawei FreeBuds 3 slušalica sa telefonom je neverovatno brza! Slušalice se odmah povezu sa telefonom nakon otvaranja poklopca. Uveravamo vas da nećete stići ni da izvučete slušalice iz kućišta, a one će već biti povezane sa telefonom. 

Dakle, nakon prvog uparivanja FreeBuds 3 slušalica sa telefonom, povezivanje se svodi na otvaranje poklopca kućišta. To je sve! Ne treba ništa dodatno da uradite osim da otvorite poklopac i slušalice će biti spremne za korišćenje. Ovo je možda razlog zbog čega smo toliko zavoleli Huawei FreeBuds 3 slušalice jer one rade sjajno i sa telefonima koji nisu Huawei.

Osim brzog povezivanja, novi Bluetooth 5.1 modul omogućava slušalicama da se udaljite od telefona prilično daleko, bez obzira na prepreke koje se mogu naći između uređaja. Što se toga tiče, sigurni smo da nećete imati bilo kakvih poteškoća. Bez problema vaš telefon može biti, recimo u dnevnoj sobi, dok vi vodite razgovor putem Huawei FreeBuds 3 slušalica u vašoj spavaćoj sobi. Stabilnost u konekciji varira i od napunjenosti baterije te to uvek imajte na umu.

Ne možemo baš tačno da vam definišemo na kojoj razdaljini bi one mogle nesmetano da funkcionišu jer to zavisi od mnogih faktora, ali recimo da će na nekih 3 metara razdaljine, zajedno sa zidnim preprekama, raditi bez problema.

Mikrofoni Huawei FreeBuds 3 slušalice beleže vrlo dobro ton te će vas sagovornik čuti dovoljno dobro kada recimo koristite samo jednu slušalicu. Sa druge strane, ako koristite obe slušalice tokom telefonskom razgovora, onda će vas sagovornik čuti perfektno. Evo audio primera:

Kao što smo spomenuli, Huawei FreeBuds 3 slušalice imaju senzor na sebi koji omogućava telefonu da “zna” kada su one u ušima korisnika. To donosi neke vrlo zanimljive opcije među kojim je pauziranje muzike kada izvadite jednu slušalicu uz uveta. Tada možete da obavite telefonski razgovor, a čim završite razgovor i vratite slušalicu u uvo, muzika će pnovo početi da se reprodukuje.

Ova zgodna funkcionalnost je dostupna samo kada se slušalice koriste na Huawei telefonima sa novijim EMUI korisničkim izgledom. To je možda i jedini razlog zbog čega ih je bolje koristiti sa telefonima matičnog brenda.

Sve ostale funkcionalnosti su dostupne, bez obzira na to sa kojim ste telefonom uparili Huawei FreeBuds 3 slušalice. Shodno tome, uvek možete duplim dodirom na levu slušalicu uključiti ili isključiti redukciju šuma. Dok istom tom gesturom po desnoj slušalici možete zaustaviti ili pokrenuti muziku na telefonu. Super je to što ove gesture možete korigovati tako što ćete postaviti neku drugu aktivnost umesto ovih podrazumevanih. To možete korigovati putem AI Life aplikacije.


Dobro je znati da Huawei FreeBuds 3 slušalice podržavaju samo gesturu koja podrazumeva dupli dodor po njima. Tri dodira neće aktivirati ništa, niti jedan što automatski sprečava neželjeno primenjene gesture.

Baterija

Huawei FreeBuds 3 kućište dolazi sa svojom baterijom koja ima dovoljno kapaciteta za četiri ciklusa punjenja slušalica. Same slušalice imaju bateriju koja obezbeđuje do nekih četiri sata aktivnog slušanja muzike bez redukcije šuma, dok sa redukcijom taj životni vek se skraćuje na nekih tri sata. 

Ukoliko budete normalno koristili slušalice, onda računajte da će baterija trajati u proseku cele radne nedelje. Naravno, zajedno sa dopunjavanjem slušalica dok borave u svom kućištu. Nama su barem bile na raspolaganju od ponedeljka do petka, uglavnom za preslušavanje muzike u prevozu, za telefonske razgovore tokom dana i tome slično. 

Napunjenost baterije, kako kućišta tako i slušalica, možete okvirno pratiti putem LED lampica ili unutar AI Life aplikacije. Nešto više AI Life aplikaciji pročitajte u narednoj sekciji ove recenzije.

Huawei FreeBuds 3 se mogu kontrolisati uz pomoć AI Life aplikacije koju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:

>> AI Life <<

Oni koji ipak koriste Huawei Mate 30 Pro, onda će AI Life aplikaciju ipak moći da pronađu na Huawei App Store ili na proloženom linku:

>> AI Life - Huawei App Store <<

Jednom kada instalirate AI Life aplikaciju i povežete se sa Huawei FreeBuds 3 slušalica, prikazaće vam različite informacije i opcije.

AI Life prvo prikazuje da li ste konektovani ili ne, a kasnije i informacije o napunjenosti samih slušalica i kućišta. Ono što je super je što AI Life aplikaciji možete da vidite napunjenost samo leve ili samo desne slušalice.

Odmah ispod statusa napunjenosti slušalica se nalaze opcije za njihovu kontrolu. Tu možete podesiti skraćenice dupli dodir po levoj ili desnoj slušalici ili da aktivirate redukciju šuma, Što se skraćenica za dupli dodir po levoj i desnoj slušalici tiče, imate mali izbor mogućnosti, ali rekli bi da je sasvim dovoljan.

Kada je reč o redkucije šuma, ispod tastera za uključivanje ili isključivanje se nalazi i “točak” za ambijentalnu kontrolu redukcije. Uz pomoć njega možete korigovati redukciju šuma tako što će se slušalice fokusirati na, pomoću točka definisanu stranu.

Ono što je vrlo zanimljivo je to što slušalica redovno dobijaju nadogradnje firmware-a. Dakle, Huawei redovno unapređuje svoje FreeBuds 3 slušalice ažurirajući firmware. 

Kao što ste iz priloženog mogli da vidite, Huawei FreeBuds 3 slušalice su pristojno izrađene, dobrog su dizajna i sjajnih karakteristika. One čvrsto stoje u ušima, lagane su za nošenje, dobro se čuju i imaju brojne funkcije u vidu gestura koje će vam često biti od koristi.

Baterija je solidnog kapaciteta. Svakako da bi bilo bolje da baterija traje bar nekih 6h do 8h, ali ni 4h aktivnog preslušavanja muzike nije kratak period. Kvalitet reprodukcije tona je vrlo dobar! Mi smo barem uživali preslušavajući muziku. Mikrofoni su za ovu kategoriju slušalica i više nego dobri, a redukcija šuma u nivou konkurencije.

Ne postoji nešto čemu bismo zamerili Huawei FreeBuds 3 slušalicama, osim nekih povremenih grešaka po pitanju redukcije šuma. Smatramo da su odličan konkurent AirPods 3 slušalicama ako možda nisu i bolje.

Jedini konkretan nedostatak Huawei FreeBuds 3 slušalica na koji želimo da vam skrenemo pažnju je to što se one greju tokom korišćenja i to može sazmetati kada preko ušiju nosite kapu ili traku.

Dakle, tokom zimskog perioda se može osetiti taj vrući osećaj u ušima kada koristite Huawei FreeBuds 3 slušalic. Bitno je da znate da to nije vreli osećaj kao kada se recimo telefon zagreje, ali može biti neprijatan osećaj ponekad.

Cena ovih slušalica je viša nego što bismo možda očekivali, a kreće oko 200€ po našim prodavnicama. Mislimo da bi cena od oko 150€ bila idealna za Huawei FreeBuds 3 slušalice, ali ne možemo reći da one ipak nisu vredne trenutne cene. 

Evo razloga zbog čega bi bez sumnje trebalo da kupite Huawei FreeBuds 3 slušalice:

- Odlična sinhronizacija slušalica sa svim brendovima telefona.

- Odlična sinhronizacija sa različitim tipovima uređaja.

- Vrlo dobar kvalitet zvuka.

- Odlični mikrofoni.

- Dobar izbor prilagođavanj gestura.

- Kvalitetna izrada

- Solidna redukcija šuma

Evo razloga zbog čega bi možda trebalo razmisliti pre kupovine Huawei FreeBuds 3 slušalica:

- Mogu biti neudobne.

- Baterija ne traje previše dugo.

- Greju se kada ih prekrijete (kapom ili trakom za uši)

- Cena

Naša ocena za ove slušalice bi bi bila 9.0 od 10. Imate našu preproruku jer smo sigurni da ćete slušalicama biti prezadovoljni. To odgovorno tvrdimo.