Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei FreeBuds 4i - Recenzija (VIDEO)

Huawei FreeBuds 4i - Recenzija (VIDEO)

Sjajan zvuk i napredna tehnologija redukcije buke nisu nešto što samo skupocene bežične slušalice mogu ponuditi. Huawei je nedavno lansirao, nove, FreeBuds 4i slušalice, koje za svoju cenu donose i više nego što je bilo ko očekivao.

 

Huawei je u martu, 2021. godine, lansirao FreeBuds 4i slušalice nakon čega su one polako počele da postaju dostupne svuda u svetu. Mi smo imali prilike da ih dobijemo 9. aprila pa smo do sada imali dovoljno vremena da ih valjano testiramo.



Ukoliko do sada niste pogledali video u kojem smo otpakovali Huawei FreeBuds 4i slušalice, predlažemo vam da ga sada pogledate i saznate šta sve dolazi u pakovanju uz same slušalice. 



U ovom članku ćemo obraditi sledeće kategorije:

- Dizajn

- Performanse

- Audio primeri

- Karakteristike

- Baterija

- Aplikacija



- Zaključak

Ne zaboravite da se na dnu članka nalazi i video recenzija. 



Dizajn

Na prvi pogled nam je jasno da Huawei FreeBuds 4i slušalice dolaze u nešto drugačijem izdanju u odnosu na prethodni model, FreeBuds 3i. Ovaj put imamo ovalno kućište, sa ravnim leđima. To je naravno napravljeno tako da one stabilno stoje na ravnim površinama. Novi dizajn kućišta nema nikakvih praktičnih unapređenja te ćemo to okarakterisati kao vizuelno osveženje.

Osveženje je i to što FreeBuds 4i slušalice dolaze u tri različite boje. Pored uobičajenih, bele i crne boje, ovaj put FreeBuds 4i dolaze i u crvenoj boji.



Sa prednje strane kućišta FreeBuds 4i slušalica imamo Huawei štampu, ispod koje se nalazi i LED lampica. Naravno, ta lampica nas obaveštava o napunjenosti baterije kućišta, ali i samih slušalica. Takođe, ista ta lampica nas, kada svetli u beloj boji, obaveštava o tome da li su slušalice prebačene u režim za uparivanje. Kasnije ćemo govoriti nešto više o tome kako se zapravo slušalice uparuju sa telefonom.

Na dnu FreeBuds 4i kućišta se nalazi USB Tip C konektor za brzo punjenje. Iako smo se svi već navikli na bežično punjenje kod skoro svih uređaja, FreeBuds 4i ne poseduje tu mogućnost. ipak je to ostalo rezervisano za premium modele.

Poklopac kućišta ima prilično lošu oprugu. Kada se kućište samo malo nagne ka sebi, jer to je nekako i prirodno prilikom vađenja samih slušalica, polopac se silom gravitacije sam zatvori. To, uz škripucanje kada se kućište pritisne dok je poklopac zatvoren, odaje malo jeftiniji utisak. No, ruku na srce, plastika koja je korišćena pri izradi deluje kvalitetno. A magneti koji drže poklopac zatvorenim i slušalice unutar kućišta su jaki i to funkcioniše bez grešaka.

Šta više, upravo ti magneti i glatka klizava plastika, nam na neki način otežavaju vađenje slušalica iz kućišta. Biće potrebno malo vremena dok sami ne pronađete najzgodniji položaj za izvlačenje slušalica, ali to ne bi trebalo da utiče na neko generalno korisnično iskustvo.

FreeBuds 4i slušalice dolaze sa silikonskim vrhovima što je po našem mišljenju udobnija opcija za razliku od recimo FreeBuds 3 modela koji nemaju te silikonske vrhove. Prosto je udobnije za korišćenje na duže vreme, a zahvaljujući dobroj autonomiji baterije, to će često biti slučaj.

Umesto cilindričnog tela slušalice, ovaj put imamo nešto tanje telo u obliku dužeg kvadra sa zaobljenim ivicama. Nekako nam ovaj dizajn deluje suptilnije, ali to je na kraju stvar ukusa o kojem naravno ne treba previše diskutovati. Tu su i metalni pinovi za punjenje slušalica dok su slušalice u kućištu. Odmah pored su i mikrofoni. Obe slušalice imaju po dva proreza, sa unutrašnje strane, za koja verujemo da je zadužen jedan mikrofon. Isto tako, imamo i jedan prorez sa spoljne strane slušalica gde boravi još jedan, sekundarni mikrofon.

Naša pretpostavka je da mikrofon koji prikuplja ton kroz proreze sa unutrašnje strane slušalice zapravo služi za redukciju buke, dok je sekundarni mikrofon sa spoljne strane fokusiran na govor.

FreeBuds 4i slušalice ne dolaze sa dodatnim senzorima, iako to možda na prvi pogled deluje tako jer postoji crna rupica na samoj glavi slušalice. I mi smo u početku pomislili da je senzor, ali smo kasnije shvatili da je to u pitanju rešetkica i da se radi o otvoru koji obogaćuje ton koji se preslušava.

Neki naš generalni utisak po pitanju dizajna je vrlo pozitivan. Drago nam je da vidimo da FreeBuds 4i dolaze sa silikonskim vrhovima jer to obezbeđuje bolju redukciju buke, ali i udobnije korišćenje. 

Performanse

Prvo što smo   primetili kod FreeBuds 4i slušalica kada smo počeli da ih koristimo je vrlo kvalitetna aktivna redukcija buke. Vrlo precizno i dugoročno slušalice uspevaju da uklone svu buku, a da se pritom ne javi onaj neželjeni efekat vakuma. Tačnije, to se nama dešavalo, ali vrlo, vrlo retko. U našem slučaju samo jednom za nekih 15 dana aktivnog korišćenja.

Koliko mi znamo, ni jedne druge bežične slušalice u cenovnom rangu do 10.000 dinara nemaju tako dobru aktivnu redukciju buke kao što FreeBuds 4i ima. Istina je doduše da FreeBuds 4i slušalice ne mogu baš da se takmiče sa recimo FreeBuds Pro modelom kada je u pitanju aktivne redukcije buke, ali su zato vrlo blizu i vrlo kompetentne.

Osim odlične aktivne redukcije buke, FreeBuds 4i može da se pohvali vrlo balansiranim kvalitetom zvuka. Visoke frekvencije su na mestu, baš kao i niže, dok je bas prilično solidan, taman onoliko dobar da ne primetite da tu nešto nedostaje. Dakle, vrlo vrlo balansiran zvuk, bez obzira da li preslušavate muziku na 50% glasnoće ili na 100%. Kada pojačate ton do kraja, zvuk se čuje vrlo glasno, ali bez gubitka jasnoće i bez distorzije zvuka. A ako volite da preslušavate muziku baš glasno, onda ćete biti vrlo zadovoljni performansama FreeBuds 4i slušalica.

Dakle, pored odlične aktivne redukcije buke, Huawei FreeBuds 4i slušalice se mogu pohvaliti i sa vrlo kvalitetnim zvukom. Tu nema dileme.

Zahvaljujući Bluetooth 5.2 modulu, FreeBuds 4i slušalice bez problema mogu da se povežu sa više različitih telefona. Isto tako, veza je stabilnija, a latencija niža. To u praksi znači da možete telefon da ostavite u sobi, a da svuda u kući slušate muziku bez bilo kakvih prekida. Moguće je preslušavati muziku na razdaljini do nekih 7-8 metara udaljenosti od telefona, sa sve preprekama u vidu zidova.



Pre nego što nastavite dalje, pogledajte detalje karakteristike Huawei FreeBuds 4i slušalica:


  • Po slušalici

    Visina: 37,5 mm

    Širina: 21 mm

    Dubina: 23,9 mm

    Težina: Oko 5,5 g

    Kućište za punjenje

    Visina: 48,0 mm

    Širina: 61,8 mm

    Dubina: 27,5 mm

    Težina: Oko 36,5 g


  • Kapacitet baterije:

    Po slušalici: 55 mAh (min.)

    Kućište za punjenje: 215 mAh (min.)

    Vreme reprodukcije:

    Trajanje reprodukcije muzičkih sadržaja: 10 sati (sa isključenim smanjenjem šuma)

    Trajanje reprodukcije muzičkih sadržaja: 7,5 sati (sa isključenim smanjenjem šuma)

    Trajanje glasovnih poziva: 6,5 sati (sa isključenim smanjenjem šuma)

    Trajanje glasovnih poziva: 5,5 sati (sa isključenim smanjenjem šuma)

    Litijum-jon polimer baterija

  • Komanda pritiskanjem: dva puta / dugačak pritisak

  • Bluetooth kompatibilnost: BT 5.2

    Pop-up uparivanje: podržano* 

    Detekcija istrošenosti: podržana

  • Obe slušalice koriste ugrađene kapacitivne senzore

  • 10 mm, dinamički 

  • Aktivno smanjenje šuma

    Smanjenje šuma poziva

  • Slušalice

    Silikonske naušnice (tri veličine)

    Kućište za punjenje

    USB-C kabel za punjenje

    Uputstvo za brzo pokretanje

    Sigurnosne informacije

    Garantni list

Ono što smo recimo mi primetili je da postoji razlika u latenciji kada FreeBuds 4i slušalice koristite sa Huawei telefonima i kada ih koristite sa nekim drugim telefonima. Primera radi, odazivnije i bez primetnog kašnjenja prenose zvuk za Huawei P30 Pro telefona nego sa Galaxy Note 10+ telefona.

Ipak, to su jedva primetne razlike. Korišćenje FreeBuds 4i slušalica za gledanje filmova sa online servisa kao što je recimo HBO Go je prava poslastica. Zvuk je kvalitetan, ne kasni i eliminiše se okolna buka. Isto važi za pregledavanje videa sa YouTube-a. Sve radi u najboljem redu. A za sadržaj sa lokalne memorije telefona da ne govorimo. Tada latencije gotovo da nema.

Slušalice je takođe moguće koristiti nezavisno. Dok se recimo jedna puni unutar kućišta, vi možete da koristite drugu i tako naizmenično.

Takođe, obe slušalice imaju po jedan kapacitativni taster pri samom vrhu. Ti tasteri omogućavaju gesture u vidu duplog dodira ili jednog dužeg dodira. Pa recimo kada dva puta dodirnete levu ili desnu slušalicu, pesma koju preslušavate će se pauzirati. Isto tako ako dodirnete slušalicu i dugo zadržite prst, aktiviraćete aktivnu redukciju buke. A ako biste ponovo dodirnuli i dugo zadržali prst, prebacili biste se u “awereness” režim koji redukuje buku, ali i propušta neke ambijentalne zvukove koji bi mogli da budu korisni za vas, kao što je recimo sirena od automobila. Naravno, treća, ista ta gestura dugog dodira po slušalici bi isključila sve režime redukovanja buke.

Pomenute gesture funkcionišu bez obzira na koji telefon koristite Huawei FreeBuds 4i slušalice. Naravno, njih možete putem bluetooth-a upariti sa bilo kojim Windows računarem, iOS uređajem ili Android telefonom. Nije obavezno da to budu samo Huawei uređaji. Ipak, ako želite da mapirate gesture, onda je potrebno instalirati AI Life aplikaciju sa App Gallery prodavnice. Ona vam omogućava mnogo toga, o čemu ćemo malo kasnije govoriti. No, sada ćemo samo spomenuti da pomoću aplikacije možete da promenite šta će se desiti kada izvršite gesture. Pa recimo umesto pauziranja muzike, na dupli dodir može da se aktivira digitalni asistent ili pusti sledeća tj. prethodna pesma.

Super je to što mogu da se mapiraju gesture individualno tj. za svaku slušalicu ponaosob. To definitivno povećava raspon mogućnosti samih slučalica i unapređuje korisničko iskustvo. Još jednom želimo da naglasimo da Freebuds 4i slušalice mogu da se koriste bez AI Life aplikacije, ali to automatski znači da ćete biti uskraćeni za neke opcije.

Iako smo primetili da mnogi govore kako FreeBuds 4i slušalice nemaju tu mogućnost da pauziraju muziku kada se slušalica izvuče iz uha, to i nije baš tačno. Prilikom testiranja smo utvrdili da se vađenjem slušalice iz uha pauzira muzika koju preslušavate na YouTube-u, a vraćanjem slušalice u uho se ponovo pokreće preslušavanje muzike.

Bitno je spomenuti i to da ne postoji zvanični sertifikat koji garantuje otpornost slušalica na vodu. Tako da ako ih koristite dok trenirate napolju po kiši, postoji realna šansa da se one pokvare. Naše mišljenje je da bi one trebalo baš da budu natopljene vodom da bi došlo do toga, ali to nije i zvanična informacija te smo želeli da vam skrenemo pažnju da treba da vodite računa i o tome.



Baterija

Kućište FreeBuds 4i slušalica poseduje bateriju kapaciteta 215 mAh što bi trebalo da obezbedi slušalicama oko dva punjenja. Same slušalice raspolažu sa baterijom od po 55 mAh. To znači da možete preslušavati muziku do 10 sati, kada su slušalice napunjene do kraja. Ali, potrebno je podesiti jačinu tona na 50% i isključiti aktivnu redukciju buke ako baš želite tih reklamiranih 10 sati. U našem slučaju oko 5-6 sati je realan scenario ukoliko muziku preslušavate nešto iznad 65% jačine tona i sa aktivnom redukcijom buke. Ono što je super je što FreeBuds 4i slušalice podržavaju brzo punjenje te za svega 10 minuta punjenja dobijate 4h života tj. 4h korišćenja. Da biste FreeBuds 4i slušalice, zajedno sa kućištem, napunili do kraja, potrebno je nešto manje od sat vremena.

Aplikacija

Povezivanje Huawei Freebuds 4i slušalica sa uređajima različitog tipa je vrlo jednostavan proces. Potrebno je podići poklopac, pritisnuti jedva primetan taster na desnoj strani kućišta i sačekati da LED lampica zasvetli u beloj boji. Ukoliko koristite iPhone, Windows računar ili Android telefon koji nije Huawei, na listi dostupnih Bluetooth uređaja će se pojaviti FreeBuds 4i i sve što treba da učinite je da dodirnete na njih.

Međutim, ako koristite neki Huawei uređaj, povezivanje je daleko jednostavnije. Nakon što dugim dodirom na bočni taster prebacite slušalice u režim za uparivanje, na Huawei telefonu će se pojaviti prozor sa fotografijom Freebuds 4i slušalica i tasterom za povezivanje. Dodirom na taster “poveži” ste obavili ceo posao. Jednostavno da jednostavnije ne može biti.

Ipak, ukoliko želite da iskoristite pun potencijal Huawei FreeBuds 4i slušalica, onda vam je potrebna AI Life aplikacija, ali ne ona sa Google Play prodavnice, već ona sa Huawei App Gallery prodavnice.  Ne brinite, bez obzira koji Android telefon koristite, moći ćete da skinete Huawei App Galery aplikaciju i posle preko nje AI life aplikaciju. To jeste par koraka više, ali se definitivno isplati.

>> Kako instalirati Huawei AppGallery na bilo koji Android telefon? <<

Sama AI Life aplikacija vam nudi nekoliko dodatnih opcija i funkcija kada su FreeBuds 4i slušalice u pitanju. Prva stvar koja će vam se sigurno dopasti je to što kada otvorite poklopac kućišta, na telefonu će se automatski prikazati obaveštenje o napunjenosti baterije kućista i slušalica ponaosob. Tako ćete uvek znati da li su obe slušalice podjednako pune, a i to koliko je ostalo baterije u kućištu.

Kada pokrenete AI life aplikaciju, i dodirnete na Huawei FreeBuds 4i slušalice, pristupićete dodatnim opcijama i funkcijama. Prvo što ćete videti su informacije o napunjenosti baterije slušalica. I tu možete utvrditi koliko su slušalice napunjene, a koliko kućište.

Zatim se tu nalaze i tri tastera koji regulišu rad ANC-a tj. aktivne redukcije buke. Prvi taster je za aktivaciju te opcije, drugi je za deaktivaciju, a treći za prebacivanje slušalica u “Awernes” režim.

Odmah ispod imate opciju “Shortcuts” gde možete podesiti šta će se dogoditi kada dva puta dodirnete slušalicu, a šta kada dodirnete i zadržite prst. Vidite i sami da u vrhu ekrana imate “Double-tab” pa samim tim možete mapirati gesture za levu i desnu slušalicu ponaosob. Dakle, možete promeniti podrazumevanu aktivnost i podesiti neku drugu sa liste koja doduše nema preterano bogat izbor.

Kada se prebacite na “Touch & Hold” stranicu, dobićete mogućnost da tu gesturu isključite ili podesite između kojih režima redukcije buke ćete se prebacivati dugim dodirom na slušalicu. Primera radi, ako ne želite da koristite “Awernes” režim, već samo aktivnu redukciju buke, onda samo deštiklirajte ovo “Awernes” ovde i rešili ste se, u tom trenutku, vama nepotrebne opcije. To će dovesti do toga da dugim dodirom po slušalici isključujete ili uključujete ANC tj. aktivnu redukciju buke.

Putem aplikacije AI life možete ažurirati firmware Huawei Freebuds 4i slušalica što će dovesti do unapređenja njihovih performansi. Huawei redovno radi na tome tako da je to još jedan razlog da imate AI life aplikaciju na telefonu. 

Zaključak

Sebe smatramo prosečnim korisnicima kada su audio uređaji u pitanju. Nismo previše zahtevni, ali umemo da prepoznamo kvalitet. FreeBuds 4i i nisu premium slušalice i to se može primetiti vrlo lako, One su napravljene za niži cenovni rang i za veću korisničku grupu i samim tim, vrlo je teško napraviti proizvod koji će se baš svima dopasti. Nama se nekako čini da je Huawei ipak to uspeo i kod FreeBuds 4i modela implementirao sve ono što jedan prosečan korisnik može da poželi po ceni koja nije previsoka. 

Evo razloga zbog čega bi bez sumnje trebalo da kupite Huawei FreeBuds 4i slušalice:

- Udobne su.

- Dobar kvalitet zvuka.

- Solidna baterija.

- Odlična redukcija šuma

Evo razloga zbog čega bi možda trebalo razmisliti pre kupovine Huawei FreeBuds 3 slušalica:

- Lošije su izrade.

- Nemaju bežično punjenje-

Naša ocena za ove slušalice bi bi bila 7.5 od 10. Imate našu preproruku. Možete ih kupiti po ceni od 9500 dinara u Huawei Shopu ili nekoj drugoj radnji.