Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Mate 20 Pro - Kamera test (VIDEO)

Huawei Mate 20 Pro - Kamera test (VIDEO)

Evo kakve fotografije prave kamere Huawei Mate 20 Pro telefona! Prilažemo vam preko 340 primer fotografija koje su načinjene u različitim režimima i uslovima osvetljenja. 

Ako se sećate priloga koji smo objavili na dan lansiranja Huawei Mate 20 Pro telefona, onda znate da smo među prvima imali prilike da se upoznamo sa njim i prenesemo vam naše prve utiske. 

 



Definitivno je u pitanju jedan kompletan, premium uređaj koji u svakom pogledu nudi ono najbolje. Njegova izrada je kvalitetna, performanse su mu sjajne, baterija izvanredna, ekran fenomenalan, a kamere… Pa! Ako vas baš zanima kakve su mu kamere, onda predlažemo da pročitate ovaj tekst do kraja.

Kao urednik portala, imao sam priliku da dobijem Huawei Mate 20 Pro telefon na dugoročni test. Mogu vam reći da me je to ohrabrilo da napravim jedan prilično iskren i detaljan test. 

Budući da sam želeo da obuhvatim sve ono što bi jednog kupca moglo da interesuje, rešio sam da se test kamere sastoji iz čak tri dela:

Prvi deo testa je ovaj koji upravo čitate i koji će biti fokusiran na to kakve fotografije Huawei Mate 20 Pro telefon može da napravi, u raznim uslovima osvetljenja. Ali da se razumemo, priložiću fotografije koje nisu scenirane tako da ispadnu najbolje moguće.

Kao otac dva deteta, Huawei Mate 20 Pro sam najviše koristio kako bih zabeležio neke drage porodične momente. Svi znamo da su ti momenti kratki i da ih je teško zabeležiti sa telefonima čije kamere nisu baš preterano dobre. Kada je reč o Mate 20 Pro modelu, on se nije obrukao po tom pitanju. Uostalom, videćete i sami.



Drugi deo testa će biti fokusiran na to koje sve opcije kamera aplikacija Huawei Mate 20 Pro telefona ima, čemu služe i kako se koriste. Naravno, za svaku od tih opcija ćemo priložiti i primer fotografiju ili video, ukoliko je tog tipa. 

Treći deo testa će biti fokusiran na video sposobnosti Huawei Mate 20 Pro telefona. U tom testu ćemo govoriti detaljno o svim opcijama za snimanje, o rezoluciji, framerate-u, o dinamičkom rasponu i mnogim drugim stvarima. Naravno, upustićemo se u detaljniju diskusiju oko toga gde su kamere Mate 20 Pro telefona zablisate, a gde nisu. 

Bilo bi dobro da se udobno smestite jer će ovo biti prilično dugačak tekst, pogotovo zbog fotografija koje ćemo prilagati, uz naravno njihovu analizu. Tako da, ako kupujete Huawei Mate 20 Pro telefon zbog fotografisanja i želite da se uverite da ste napravili pravu stvar, onda ostanite sa nama do kraja.



Pre nego što započnem diskusiju i priložim vam primer fotografije, bilo bi dobro da pogledate specifikacije zadnjih kamera Huawei Mate 20 Pro telefona.

Primarna, standardna kamera dolazi sa unapređenim senzorom od 40 MPx koji uspešno menja monohromatski senzor koji se ranije pojavljivao. Otvor blende ove kamere je f/1.8. Ovaj senzor koristi fazni i laserski autofokus. Veličina senzora je 1/1.7", a žižna daljina 27 mm.



Sekundarna kamera dolazi sa senzorom od 20 MPx i ultra širokim objektivom od 107°. Otvor blende ove kamere je f/2.2. Ovaj senzor koristi fazni i laserski autofokus. Veličina senzora je 1/2.7", a žižna daljina 16 mm.

Treća kamera dolazi sa telephoto senzorom rezolucije 8 MPx koji omogućava optičko zumiranje do 3x. Otvor blende ove kamere je f/2.4. Ovaj senzor koristi fazni i laserski autofokus. Veličina senzora je 1/4", a žižna daljina 80 mm. Objektiv ove kamere ima optičku stabilizaciju. 

*Ukoliko želite da se dodatno informišete o tome šta zapravo znače sve ove karakteristike kamera, onda pogledajte priloženi članak:

>> Šta znače megapikseli, žižna daljina i ostale karakteristike kod kamera? (VIDEO) <<

Primarna kamera može da napravi fotografije do 40 MPx. Međutim, retko kada ćete koristiti tu rezoluciju jer sa tim postavkama nije moguće prebaciti se na telephoto i ultra wide kameru. 

Samim tim, Mate 20 Pro dolazi direktno iz kutije tako podešen da primarna zadnja kamera pravi fotografije od 10 MPx, formata slike 4:3. Dakle, automatski se ovde pravi kompromis.

Meni iskreno ne odgovara da pravim fotografije u 4:3 formatu, tako da sam se brzo prebacio na 18,8:9 format slike. Tu sam automatski izgubio još 4 MPx te su fotografije sa tim formatom slike (eng. aspect ratio) svega 6 MPx.

Da se razumemo, 6 MPx ili 10 MPx, stvarno nije malo. Za one koji se ne bave obradom fotografije ili za one koji neće štampati fotografije u velikim razmerama, onda ovo nije apsolutno nikakav nedostatak. No, za editore, vlogere ili one koji jednostavno vole da imaju fotografiju visoke rezolucije, ovo može biti problem. 

Zanimljivo je to da noćni režim kompresuje fotografiju na 10 MPx, iako telefonom fotografišete sa postavkama na 40 MPx. Dakle, ukoliko želite da napravite fotografiju koristeći fantastični noćni režim koji Mate 20 Pro ima, onda automatski možete da zaboravite na rezoluciju višu od 10 MPx. Iskreno se nadam da će u budućnosti to biti rešeno softverskim putem jer smatram da nije stvar hardverskog problema.

Naredna stvar koja mi je bila čudna je to koliko ultra wide kamera uspe da zabeleži u jednoj fotografiji kada se koristi “4:3” format slike. Prosto mnogo više u odnosu na ultra wide fotografiju formata 18,8:9. Kasnije sam zaključio da kamera zapravo “kropuje” tj. reže originalnu 4:3 fotografiju kako bi se dobila 18,8:9 fotografija.

*Fotografija br. 1 je formata 4:3, a fotografija br. 2 je formata 18,8:9.

Shodno navedenom, savetujem da uvek koristite “10 MPx / 4:3” postavke primarne kamere jer će tada ultra wide kamera beležiti fotografije u rezoluciji od 20 MPx, umesto kropovane fotografije, rezolucije 13 MPx. Nadam se da ste me razumeli.

Ok, hajdemo onda da pređemo na primer fotografije i malo prodiskutujemo o njima. Počećemo naravno o fotografijama koje su napravljene u dobrim uslovima osvetljenja.



*Napomena

Svim priloženim fotografijama možete pristupiti klikom na njih i tako ih pogledati u većoj rezoluciji. 

Priložene fotografije su napravljene u gotovo perfektnim uslovima osvetljenja. Ipak, treba imati na umu to da je sunce naspram kamere, što mnogo otežava proces kalibrisanja ekspozicije i pokazuje koliko je dobar dinamički raspon telefona.

*Priložene fotografije su formata 18,8:9 / rezolucije 12 MPx, 6 MPx, 6 MPx.

Ovde vidimo da su fotografije načinjene ultra wide i standardnim, RGB kamerama ispale fantastično! Pogledajte samo taj dinamički raspon! Nebo je plavo, bez blještavila i prejake ekspozicije, dok su sa druge strane svi ostali detalji pravilno osvetljeni.

Telephoto fotografija doduše nema taj dinamički raspon jer vidimo da je nebo praktično potpuno belo. Ipak, kvalitet približavanja je neverovatan. U narednim telephoto primer fotografijama ćete videti koliko one mogu ispasti artistički.

Evo još jednog seta fotografija koje su načinjene u odličnim uslovima osvetljenja. Ako pogledate fotografiju načinjenu telephoto kamerom, odmah ćete uočiti finu količinu detalja i nešto slabiji dinamički raspon.

*Priložene fotografije su formata 18,8:9 / rezolucije 12 MPx, 6 MPx, 6 MPx.

Iako sam bio uveren da mi telephoto kamera neće biti potrebna, prevario sam se. Evo još par artističkih fotografija koje su ispale fenomenalno, samo zahvaljujući telephoto kameri.

A evo i par fotografija načinjenih telephoto kamerom u nešto slabijim okolnostima osvetljenja.



*Napomena

Prilažemo vam sve fotografije koje smo napravili telephoto kamerom, kako u dobrim uslovima osvetljenja, tako i u lošim.

>> Huawei Mate 20 Pro - Telephoto kamera <<

Ogromnu ulogu kod ovih fotografija ima veštačka inteligencija koju upošljava kamera aplikacija. To se može isključiti u podešavanjima aplikacije, u produžetku opcije “Master AI”.

Ja "Master AI" nisam isključivao, ali moram biti iskren sa vama i spomenuti da je upravo ta opcija u nekoliko navrata dovela do toga da se kamera aplikacija naglo zatvori. Jedino bi restartovanje telefona rešilo taj problem budući da kamera nije htela da radi nakon naglog zatvaranja aplikacije. Kamera aplikacija nije htela čak ni naknadno, nakon brisanja iz keš memorije, da se pokrene.

Tako da, ne preostaje mi ništa sem da zaključim da moja test jedinica ima tih problema kada je veštačka inteligencija i kamera aplikacija u pitanju. Siguran sam da je stvar softverske prirode i da će se to rešiti u nekim od narednih nadogradnji.

No, evo  primer fotografije gde jasno možete da vidite koliko Master AI može da ih unapredi i poboljša. Tako da, ne sumnjam da ćete i vi ostaviti Master AI uključenim.

Ako uporedimo ove dve fotografije, neće nam biti teško da zaključimo na koji način je veštačka inteligencija unapredila fotografiju. Vidimo da AI izoštrio fotografiju korigujući kontrast, boju i senke.

Nekada je doduše i teško razlikovati fotografije koje su unapređene “Master AI” opcijom od onih koje su napravljene koristeći režim “Noć”. To govorim jer Master AI stvarno unapredi fotografiju tako što je pre svega izoštri, ali i osvetli tamo gde je to potrebno. 

*Napomena

Prilažemo vam sve fotografije koje su načinjene Huawei Mate 20 Pro telefonom i aktiviranom "Master AI" opcijom.

>> Huawei Mate 20 Pro - Master AI <<

Što se noćnog režima tiče, on je fenomenalan! Ja stvarno nisam imao prilike da koristim telefon koji može da napravi tako kvalitetne fotografije u lošim uslovima osvetljenja. Evo jednog odličnog primera.

*Ako vam se fotografije ne prikazuju dovoljno krupno, onda samo kliknite na njih kako bi pristupili originalnim verzijama.

Dobro pogledajte fotografiju koja je načinjena uz pomoć noćnog režima. Vidite da se kvalitet ne gubi i da se ne primećuje šum. Zar ne? A što je najbitnije, prikaz boja i samo osvetljenje je odgovarajuće realnoj sceni. U pitanju je proslava u jednom beogradskom klubu koji koristi prigušeno svetlo.

Evo kako izgledaju fotografije okinute primarnom, RGB kamerom, takođe u lošim uslovima osvetljenja, uz aktiviran noćni režim.

Ok, evo još jednog primera gde možemo da vidimo sjajne rezultate. Kao i sve ostale fotografije, i ova je načinjena iz ruke, a ne pomoću stativa.

Naravno, kada se fotografiše u noćnom režimu, preporučeno je da telefon bude na stativu kako bi se izbeglo zamućenje. Takođe, ukoliko u noćnom režimu fotografišete nešto što se kreće, rezultat može biti dobro osvetljena fotografija, ali sa “duh” efektom. Evo jednog takvog primera.

Ok, videli ste kako se telephoto i RGB tj. primarna kamera sanalazi prilikom fotografisanja u noćnom režimu. Složićete se sa mnom kada kažem da to izgleda fenomenalno.

Ipak, ultra wide kamera je za nijansu slabija kada je noćni režim u pitanju, baš kao što je telephoto kamera slabija kada je reč o dinamičkom rasponu. Evo jedne primer fotografije od 10 MPx, formata 4:3, koja je načinjena ultra wide kamerom, u noćnom režimu.

Kao što možete i sami da zaključite, fotografije u noćnom režimu su sjajne, bez obzira na tip kamere sa kojom fotografišete.

*Napomena

Prilažemo vam sve fotografije koje su načinjene zadnjim kamerama Huawei Mate 20 Pro telefeona, sa aktiviranim "Noć" režimom.

>> Huawei Mate 20 Pro - Noć režim <<

Evo i par fotografija koje su napravljene ultra wide kamerom, u dobrim, ili solidnim uslovima osvetljenja.

*Napomena

Prilažemo vam sve fotografije koje su načinjene ultra wide kamerom Huawei Mate 20 Pro telefeona - Loši, dobri i odlični uslovi osvetljenja: 

>> Huawei Mate 20 Pro - Ultra Wide kamera <<

Trebalo bi da znate za još jednu baš zanimljivu i korisnu mogućnost ultra wide kamere Huawei Mate 20 Pro telefona. Naime, kada se koristi ultra wide kamera, njome je moguće približiti se do subjekta koji fotografišete na svega 2.5 cm.

Naravno, ovo se može sjajno iskoristiti za fotkanje pčelica i nekih sitnih zanimljivosti, ali ja u januaru i februaru ove godine nisam uspeo da nađem ni jednu tako sitnu “živuljku”, sem pacova! I to nemirnog… 

Sve u svemu, evo kako ta funkcionalnost može lepo da se iskoristi na malo veće pacove…

Šalim se naravno. Nisam mogao da odolim, poklopilo se. Siguran sam da Aleksandar neće zameriti. Cool je to tip! Vidite kako dobre fotke mogu da budu kada se okinu pomoću ultra wide kamere. Evo još jednog konkretnog primera sa fokusom na 2.5 cm od kamere.

*Napomena

Pokušavam da ne zatrpam ovaj članak sa previše primer fotografija. Ipak, osećam da ono što priložim nije dovoljno da bi se pokazalo koliko su kamere Huawei Mate 20 Pro telefona sposobne. Shodno tome, želim da vas pozovem da posetite linkove koje sam prilagao, a koji vode ka “Google Photos” albumima sa mnogo različitih primer fotografija.

Ok, sada bi mogli da porazgovaramo o fotografijama koje smo napravili koristeći posebne režime Huawei Mate 20 Pro telefona. Jedan od njih je i “Portret” režim.

On može biti aktivan kada se koristi primarna i telephoto kamera. Portrait režim se često automatski aktivira jednom kada Master AI prepozna scenu za koju je prikladno zamutiti pozadinu. Obično su to scene u kojim je vidljiva silueta čoveka.

Suštinski, takozvane “portrait” fotografije načinjene na Mate 20 Pro telefonu su dobre. Nekada su fantastične, a nekada solidne. Evo par primera.

Ono što je zanimljivo je to da nikada nisam dobio neupotrebljivu “portrait” fotografiju. Možda je u pitanju koincidencija pa su sve okolnosti bile takve da "portrait" fotografija ispadne super. Sve u svemu, moje lično iskustvo je pozitivno uz malu primedbu da je zamagljenje nekada prejako.

*Napomena

Prilažemo vam sve fotografije koje su načinjene prednjom i zadnjim kamerama Huawei Mate 20 Pro telefeona, sa aktiviranim "Portret" režimom: 

>> Huawei Mate 20 Pro - Portret režim <<

Ipak, moram da istaknem da ovaj portrait režim ima i neke posebne opcije kao što je recimo odabir posebnog stila zamagljenja. Moguće je birati između običnih krugova, srca, vrtlog ili diskovi oblika.


Da objasnim. Kada okinete portret fotografiju sa aktiviranim, primera radi, srca oblikom, videćete da je pozadina zamagljena u obliku malih scra. Evo fotografije koja to još bolje pojašnjava.

Budući da volim da imam malo veću kontrolu nad situacijom, režim “Otvor blende” mi se više dopada kada želim da napravim neku vrstu “portrait” fotografije.

Osim toga što je zamagljenje postepeno tj. prirodnije, ja mogu da biram i intezitet zamagljenja. Šta više, sviđa mi se to što uvek mogu naknadno da odaberem polje zamagljenja.

Ovo je super u situacijama kad nekom date telefon da vas fotografiše. Ako on omaši fokus, vi bez problema možete naknadno to da sredite.

Evo kako fotografija može da izgleda kada se koristi režim otvor blende:

Kao i kod “Portret” režima, “Otvor blende” režim nije moguće koristiti uz ultra wide kameru, već samo uz primarnu ili telephoto kameru. Evo primer fotografije koja je načinjena koristeći režim  “Otvor blende” i telephoto kameru:

*Napomena

Prilažemo vam sve fotografije koje su načinjene RGB i telephoto kamerama Huawei Mate 20 Pro telefona, sa aktiviranim "Otvor Blende" režimom: 

>> Huawei Mate 20 Pro - Otvor Blende režim <<

I za kraj bih spomenuo da i Mate 20 Pro dolazi sa dobro poznatim “Slikanje Svetlošću” režimima. Jedan od najzanimljivijih režima iz te kategorije po mom mišljenju je “Tragovi farova”. 

Super je to što uz sve tri kamere, dakle ultra wide, RGB i telephoto, može da se iskoristi ovaj “Tragovi farova” režim. Evo primer fotografija:

I za kraj prilažem fotografije koje su načinjene tokom Huawei Black & White žurke u Štark Areni. Ove fotografije možda i najbolje pokazuju sposobnosti kamera Huawei Mate 20 Pro telefona budući da su takvi uslovi osvetljenja možda i najizazovniji. 

Da podsetimo ukoliko ste propustili da pročitate početak ovog članka: detaljnije o kamera aplikaciji Mate 20 telefona, i njenim funkcijama tj. opcijama, ćemo govoriti u posebnom članku. 

Iako sa prednje strane Huawei Mate 20 Pro telefona imamo samo jedan senzor, to ne znači da ćete selfie kamerom biti nezadovoljni. No, pre nego što pređemo na primer fotografije i diskusiju o njima, evo detaljnih specifikacija.

Prednja, selfie kamera dolazi sa senzorom rezolucije 24 MPx. Koristi fiksirani, beskonačni fokus. Otvor blende ove kamere je f/2.0, a žižna daljina 26 mm. Uz ovu kameru dolazi i kamera koja detektuje 3D prostor. Ona omogućava portrait režime, otključavanje telefona licem i korišćenje kamere u svrhe izmenjene realnosti.

Selfie kamera je odlična, ali sa jednim malim nedostatkom: nema autofokus. Prosto je iznenađujuće da Huawei nije “išao do kraja” po tom pitanju kada se već potrudio oko mnogo toga drugog.

Fotografije načinjene prednjom kamerom su izvanredne, to da se razumemo. Na kraju krajeva, primer fotografije će potvrditi te moje tvrdnje. 

Ono što je posebno kod prednje, selfie kamere Mate 20 Pro telefona je taj AI HDR! U pitanju je funkcija koja je praktično sklop veštačke inteligencije i HDR-a. Dakle, AI prvo detektuje scenu koju prednja kamera vidi, nakon čega adaptira boje, ekspoziciju, oštrinu i sl.

Na ovaj način se može značajno unaprediti kvalitet fotografije. Uz portret režim i AI HDR funkciju, nedostatak autofokusa se nekako može zanemariti. 

No, sjajno je i to što AI HDR radi i prilikom beleženja FullHD video zapisa pa snimci načinjeni prednjom kamerom često budu fenomenalni. No, više ćemo o tome u trećem delu testa. 

Naravno, kada je reč o “Portret” režimu kod prednje kamere, sve funkcije su identične kao i kod zadnje. Shodno tome, imamo sve one oblike zamagljenja kao što su “krugovi, srca, vrtlog,” itd…

Čak u lošijim uslovima osvetljenja, prednja kamera Mate 20 Pro telefon uspe da napravi upotrebljive fotografije. A kada je previše mračno, tu je ekran u svojstvu LED blica koji na trenutak maksimalno zasvetli u beloj boji. Evo jednog primera sa “selfie blicem”:

 

*Napomena

Prilažemo vam sve fotografije koje su načinjene prednjom kamerom Huawei Mate 20 Pro telefeona - Loši, dobri i odlični uslovi osvetljenja: 

>> Huawei Mate 20 Pro - Prednja, selfie kamera <<

Takođe, format selfie fotografije može biti 4:3 ili “krop” na 18,9:9. Što se tiče nekih drugih opcija i funkcija, njih ima ali ne previše. Dodao bih da je tu zanimljiv “AR Objektiv” režim za kreiranje 3D Emoji video zapise ili GIF-ove. 

Na kraju, kada podvučem crtu, bez problema mogu da kažem da sam oduševljen prednjom kamerom Huawei Mate 20 Pro telefona jer mi veštačka inteligencija koju ona upošljava automatski dotera fotografiju tako da je ona odmah spremna za deljenje na Facebook ili Instagram.

Prednja kamera može da napravi super video zapise te je itekako pogodna za vlogovanje. A što se fotografija tiče, one nakon štampe bez problema mogu u album, bez onog osećaja da je na odmoru nedostajala neka malo skuplja kamera.

Kvalitet fotografija svih zadnjih kamera Huawei Mate 20 Pro telefona je na najvišem mogućem nivou za jedan pametni telefon. Sa potpunom odgovornošću tvrdim da je Huawei Mate 20 Pro najbolji telefon za fotografisanje! 

Dakle, ne telefon sa najboljim kamerama, već najbolji telefon za fotografisanje. Razlog te moje tvrdnje se ogleda u nekim vrlo prostim činjenicama. Dozvolite mi da ukratko obrazložim:

- Huawei Mate 20 Pro dolazi sa tri raznovrsne kamere koje su opremljene različitim objektivima i senzorima: ultra wide, telephoto i RGB.

- Huawei Mate 20 Pro pravi vrhunske fotografije u izuzetno lošim uslovima osvetljenja. A uz režim "Noć" te fotografije bivaju i više nego upotrebljive.

- Huawei Mate 20 Pro ima odlično procesuiranje fotografija koje maksimalno redukuje šum pri okidanju fotografije u lošim uslovima osvetljenja.

- Huawei Mate 20 Pro sjajno kalibriše dinamički raspon i eliminiše distorziju pri okidanju fotografija ultra wide kamerom.

- Huawei Mate 20 Pro ima kamere koje su poduprene Master AI opcijom tj. veštačkom inteligencijom koja na najbolji mogući način poboljšava fotografije, kako one načinjene zadnjim kamerama, tako i one načinjene prednjom, selfie kamerom.

- Huawei Mate 20 Pro ima ultra wide kameru koja može da fokusira na 2.5 cm od sebe. To ni jedan drugi telefon ne može.

Lista bi u suštini mogla da bude mnogo duža, ali recimo da je ovo dovoljno da kamere Huawei Mate 20 Pro telefona okarakterišemo jednom ocenom na skali od 1 do 10. Shodno tome, naša ocena je čista desetka!

Sve se na kraju svodi na to da Huawei Mate 20 Pro ima kamere za svaku situaciju. I što je najbitnije, nije potrebno bilo šta podešavati jer je tu Master AI. Sve što je potrebno je da se telefon izvadi, uperi i okine fotografija. Evo jedne fotografija koja je nastala upravo tako.

Ako mi ne verujete da je ova fotografija načinjena Mate 20 Pro telefonom, i to u svega dve sekunde, potpuno vas razumem... Ni ja ne bih verovao da nisam imao priliku da opušteno, bez vremenskog ograničenja, testiram Huawei Mate 20 telefon.

Za kraj ću samo istaći i to da kamere Mate 20 Pro telefona beleže fotografije sa izuzetno preciznim bojama, bez prejakog izoštravanja kada Master AI nije aktivan i sa odličnim dinamičkim rasponom. Ukoliko vas zanima kako se kamere Huawei Mate 20 Pro telefona snalaze po pitanju video zapisa, predlažemo da pogledate priloženi test koji smo pripremili za vas:

>> Huawei Mate 20 Pro - Video kamera test (ČLANAK U PRIPREMI) <<

A u slučaju da želite da saznate koje sve tačno opcije, funkcije i režime kamera aplikacija Huawei Mate 20 Pro telefona ima, onda pogledajte priloženi članak:

>> Sve funkcije, opcije i režimi Huawei Mate 20 Pro telefona (ČLANAK U PRIPREMI) <<

*Napomena

Prilažemo vam preko 340 fotografija koje su načinjene prednjom i zadnjim kamerama Huawei Mate 20 Pro telefona. Uslovi osvetljenja variraju od onih najlošijih pa sve do najboljih. 

>> Huawei Mate 20 Pro - Fotografije načinjene prednjom i zadnjim kamerama <<