Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Mate 9 - Kamera test (VIDEO) [2017]

Huawei Mate 9 - Kamera test (VIDEO) [2017]

Testirali smo kamere Huawei Mate 9 telefon koristeći novi Android 7 Nougat operativni sistem. Pogledajte kakve fotografije i video snimke Huawei Mate 9 moža napraviti svojim zadnjim Leica kamerama, kao i prednjom kamerom od 8 MPx...

Krajem prošle godine, u novembru mesecu, Huawei je pretstavio novi Mate 9 telefon. Nema sumnje u to da se radi o fabletu, a ne o telefonu… On na prvu osvaja sa svojim ekranom od 5.9 inča, ali to nije jedini adut kojim se on može pohvaliti!

 



Tu je odličan dizajn metalne izrade, vrhunski čitač otiska prstiju, veoma moćne karakteristike, ali i nova, druga generacija, Leica dual-camera postavka. Istu tu postavku koristi i nedavno predstavljeni Huawei P10, sa malo drugačijom softverskom podrškom, te možemo reći da je Huawei svoje poverenje još jednom podario nemačkoj kompaniji Leica.

Danas želimo da vam pišemo o tome kako se kamere Huawei Mate telefona snalaze u različitim okolnostima osvetljenja. Pisaćemo vam o svemu po malo, a što se tiče određenih aspekata, priložićemo vam i posvećeni video…

Prvo da vas upoznamo čime to tačno Huawei Mate 9 raspolaže. Sa zadnje strane imamo dve kamere. Jedna je rezolucije 12 MPx, sa RBB senzorom, a druga je 20 MPx, sa monohromatskim senzorom. Obe kamere imaju otvor blende od f/2.2, kao i optičku stabilizaciju slike.

Kamere se poripomažu laserskim autofoukusom koji koristi i “phase detection” tehnologiju. 2X zum je možda nešto što će se mnogima dopasti. Softver koristi kameru od 20 MPx kako bi obezbedio zum pri okidanju fotografije od 12 MPx, bez gubitka kvaliteta fotografije.



Sa prednje strane imamo selfie kameru rezolucije 8 MPx koja se veoma dobro snalazi. Otvor blende je f/1.9, a žižna daljina je 26mm što nam govori da ostajemo bez širokougaonih selfie fotografija. Ona je sposobna da napravi video snimke u FullHD rezoluciji i to uz stabilizaciju slike…

Zadnja kamera svakako pravi odlične fotografije te bi bilo naivno pomisliti da se ona ne može porediti sa kamerama ostalih vrhunskih telefona. Međutim, treba istaći jednu činjenicu koju svi često zaboravimo: za uloženi novac se dobija i više nego očekivano!



Huawei Mate 9 definitivno nije jeftin telefon, ali je znatno povoljniji u odnosu na ostale vodeće telefone poznatijih kompanija… Kao što smo spomenuli, kamere Huawei Mate 9 mogu da zabeleže impresivne fotografije koje su po kvalitetu slične onim fotografijama načinjenim znatno skupljim telefonima. I tu leži glavna razlika!

Plus, Huawei Mate 9 sa svojim kamerama nudi neke režime i opcije koje drugi telefoni nemaju! Da li možete da snimate nekim drugim telefonom sa zamagljenom pozadinom? Ne, ne mislimo da fotografišete sa bo-ka efektom, nego da pravite video snimke! To sa Huawei Mate 9 bez problema možete!



Dakle, kada podvučemo liniju, Huawei Mate 9 nije preskup telefon, a poseduje kamere koje mogu da naprave fotografije i video snimke visokog kvaliteta. Ono što se nama lično dopada su brojni režimi i funkcije koje Huawei Mate 9 ima. Možda neće svi odmah to zavoleti jer nije sve baš sjajno oragnizovano, ali, dajte Huawei Mate 9 telefonu malo vremena i brzo ćete se navići. Pa hajdemo onda da se bacimo u obilzak nekih korisnih funkcija i režima.

Režimima kamere se pristupa prevlačenjem prsta sa leve na desnu stranu dok je aktivna kamera aplikacija. Osim onih standardnih režim, tu su i režimi prepoznatljivi za premium Huawei telefone. Dakle, svetlosni repovi režim je tu, kao i skeniranja dekumenata, vodeni žig, zvučna beleška i slično…

Ono čega bismo se mi dotakli je režim usporenog snimanja… Primetili smo da Huawei Mate 9 može da napravi 1080p video snimak sa 120 fps ili 720p video snimak sa 240 fps. Zanimljivo je to da je taj efekat usporenog snimka znatno kvalitetniji na nižoj rezoluciji, nego na višoj. Naravno, zahvaljući većem broju frejmova…Ono što nam se nije dopalo je to što efekat usporenog snimka ne može da se pregleda na računaru. Video se reproduktuje sasvim normalno, bez usporavanja videa, ali sa 120 ili 240 frejmova po sekundi… To znači da je potrebno “razvući” i usporiti video u nekom programu za montiranje video materijala. Znači, neophodno je uložiti malo truda kako bi snimci mogli da se pregledaju na računaru sa efektom usporenog snimanja…

Kada smo već kod režima, dotaći ćemo se malo korisničkog izgleda same kamera aplikacije. Uradili smo video koji će vam u najboljem svetlu predstaviti nju pa izvolite pogledajte.

Kao što vidite, kamera aplikacija je bogata mnogim režimima i opcijama, uključujući i Pro režim sa mogućnošću fotografisanaj u RAW formatu. Međutim, ono što do sada nismo videli su fotografije načinjene kamerama Mate 9 telefona. Sa namerom ih nismo u velikoj meri priložili u videu kako on ne bi trajao predugo. Taj deo smo sačuvali za pisanu recenziju jer tu možemo detaljnije da prodiskutujemo oko svega. Pa da počeno prvo sa fotografijama bačinjenim zadnjim kamerama Huawei Mate 9 telefona.

Da krenemo od onih fotografija koje su napravljene u odličnim uslovima osvetljenja. Prvo da pohvalimo ekspoziciju. Fotografije uvek bivaju pravilno osvetljene, bez previše svetlih ili zatamljenih delova. Softver kamere odlično kalibriše ekspoziciju, čak i kada svetlost ide u susret sa kamerom.

Boje su takođe pravilno zabeležene, bez neprirodne saturacije. To se nam se baš dopada jer je vrlo malo telefona koji precizno beleže boju. Za one koji obrađuju fotografiju, to je jako bitno.

Huawei je mislio i na ne tako napredne korisnike koji jednostavno žele da fotografija bude bogata vividnim bojama. Zato, u okviru kamera aplikacije, imamo nove “Vivid Colors” režime koji omogućavaju beleženje fotografije sa izraženijim ili mekšim bojama.

Fotografija koju vidite ispod je bez Vivid Colors režima. Kamera je maksimalno pravilno zabeležila boje, bez bilo kakvog prenaglašavanja.

Za one koji ipak žele fotografiju sa izraženijim bojama, Vivid Colors režim “Živopisne boje” će im to pružiti. Evo kako izgleda fotografija načinjena u tom režimu.

U ovom primeru se ne primeću velika razlika, ali postoje situacije gde će “Živopisne boje” režim biti od ogromne koristi. Ako pogledate poređenje ispod, fotografija na levoj strani ne koristi živopisne boje režim, dok desna ipak koristi. Vidimo da je zelena boja travnjaka, žuta boja fasade leve zgrade i crvena boja limenke, znatno izraženija što fotografiji daje toplinu.

I na kraju, prilažemo vam fotografiju koja je načinjena pomoću Vivid Colors režima “Umekšane boje”.

Kada kamerom pokušavate da fotografišete nešto sasvim blizu, da ne kažemo u “macro” režimu, taj efekat zamagljenja pozadine je sjajan. Naravno, tome je doprineo veliki otvor blende od f/2.2. Evo jedne primer fotografije…

Nema šanse, a da se ne složite sa nama sa tim da ovaj efekat zamagljenja daje fotografiji potpuno novu dimenziju. Zahvaljujući Leica dual-camera postavci, Huawei Mate 9 može da napravi fotografiju sa zamagljenom pozadinom u bilo kojim okolnostima. Znači, niste uslovljeni da fotkate uvek nešto izbliza kako bi imali taj bo-ka efekat…

Mi smo se igrali “Wide Aperture” režimom gde smo dobili odlične rezultate, bez obzira na okolnosti osvetljenja. U kombinaciji sa Vivid Colors režimima, fotografije sa zamagljenim pozadinama mogu da budu iznvaredne. Izdvajamo vam jednu koja je nama skroz super.

Moramo priznati, nije uvek korisno koristiti Wide Aperture režim, ali kada je god moguće koristiti ga fotografije budu znatno lepše. Poređenja radi, evo jedne fotografije koja izgleda odlično i bez zamagljenja.

Ali šta ako želimo da zamaglimo pozadinu i tako istaknemo samo saksiju? Ok, nije problem, Huawei Mate 9 to može i evo kako fotografija u tom slučaju izgleda.

Ono što je super je da se polje fokusa uvek možete naknadno korigovati dodirom na “Wide Aperture” ikonicu dok se nalazite u galerija aplikaciji.

Kasnije jednostavno dodirnite na ono što želite da bude u fokusu, odredite intezitet zamagljenja i sačuvajte.

Dakle, ovo znači da ne morate da zamaglite samo pozadinu, već možete i ono što je krupnom planu. Taj efekat često može da posluži... Znate one kadrove kada glumac uperi pištolj u kameru pa je vrh pištolja zamućen, a glumac izbistren? Evo jedne primer fotografije u tom fazonu, stim da Sale nama preti saksijom?

Kao što smo već spomenuli jednom, Wide Aperture režim odlično funkcioniše i u lošim uslovima osvetljenja. Prilažemo vam primer fotografiju koja će to demonstrirati.

A kada smo se već dotakli lošijih uslova osvetljenja, onda da vam priložimo i par fotografija načinjenih u tim, nezahvalim uslovima. Na priloženoj fotografiji se može primetiti da zadnje kamere maksimalno kupe svetla te je šum sveden na minimum.

Čak i kada su uslovi osvetljenja solidni, kamera se trudi da posvetli svaki deo fotografije kako bi ona bila što prezentativnije zabeležena

U svim drugim, slabijim okolnostima, kamera Huawei Mate 9 telefona se odlično snalazi. Evo jedne fotografije gde je malo sunčeve svetlosti prodiralo kroz prozor, dok su neonke obasjavale iznad. Perfektno, zar ne?

Najveći šum koji smo primetili prilikom fotografisanja noću je na ovoj fotografiji. Gotovo da ga nema…

Ono što je sigurno, LED blic je potpuno nepotreban u većini slučajeva jer često uništi celu fotografiju. Evo na šta mislimo...

I na kraju da prodiskutujemo 2X kvalitetni zum koji je na raspolaganju. Iako Huawei izbegava da spomene da se radi o softverskom zumu, mi ćemo otvoreno to reći. Ali, moramo i da ga pohvalimo! Nije da fotografije sa 2X zumom budu perfektno jasne i generalno sjajne, ali nije ni da su loše.

Evo jedne fotografije bez zuma. Golub koji “pravi pauzu” ili cilja nekog dole, se ne vidi baš najbolje.

Ali, ako 2X zumiramo, situacija se menja. Golub se mnogo bolje vidi, a kvalitet fotografije je poprilično pristojan.

Kada ovako pišemo sve deluje bajno i gotovo perfektno. Ali nije… Zadnje kamere Huawei Mate 9 telefona imaju problem sa preciznom saturacijom tokom fotografisanja noću. Manje, više, to je normalno. Ali, ono što nam se nije dopalo su često zamućene fotografije okinute u slabijim uslovima osvetljenja.

Nebitno da li je baš mračno ili ne, kamere jednostavno imaju problem da dovoljno brzo fokusiraju ono što fotografišete. Pretpostavljamo da je to zbog toga što se algoritam i same kamere trude da posvetle svaki deo kadra. Ali, to nije opravdanje i voleli bismo da se kamera u tim okolnostima bolje snalazi…

Sve u svemu, svaka 3-4 okinuta fotografija u lošim uslovima osvetljenja bude zamućena, ali samo ukoliko se nešto u kadru pomera. Ako je ono što fotografišete u lošim uslovima statično ili se ne kreće previše brzo, onda gotovo nikada nećete imati loših rezultata.

Mnohromatski senzor, u kombinaciji sa RGB senzorom, u velikoj meri doprinosi kvalitetnim fotografijama koje su načinjene u lošim uslovima osvetljenja. Međutim, monohromatski senzor možete koristiti i individualno, zarad kreiranja prelepih crno-belih fotografija. Evo jedne fotografije načinjene koristeći samo monohromatski senzor, u dobrim uslovima osvetljenja.

I malo da prodiskutujemo o prednjoj, selfie kameri. Tu imamo senzor rezolucije 8 MPx koji nije širokougaoni te već tu odmah imamo jednu malu zamerku… Ali, kvalitet selfie fotografija žižnu daljinu od 26mm baca u senku. Fotografije načinjene prednjom kamerom su praktično uvek sjajno zabeležene, kao i video snimci… Kamera uvek sve oštro i jasno zabeleži, doduše sa blago nepravilnom saturacijom. No, boje nemaju veliku distrorziju, ali se ona ipak primećuje…

Prilažemo vam jednu selfie fotografiju načinjenu u odličnim uslovima osvetljenja, bez režima šminkanja.

A ako vas zanima kako funkcioniše režim ulepšavanja, evo jedne fotografije pomoću koje možete napraviti komparaciju. Imajte na umu da intezitet ulepšavanja nije na najvišem nivou.

Evo još jedne fotografije načinjene u odličnim uslovima osvetljenja.

Što se loših uslova osvetljenja tiče, kamera se po našem mišljenju odlično snalazi! Napravili smo jednu selfie fotografiju gde nam je jedini izvor osvetljenja bila svetlost koju emituju dekorativne svećice i bljesak samog ekrana Huawei Mate 9 telefona. Nema sumnje da se kamera odlično snalazi i da uspeva da zabeleži veliki broj detalja.

Što se ekspozicije tiče, nekada se dešava da kamera zabeleži fotografiju čiji su određeni delovi preosvetljeni. Evo jedne fotografije gde se to može primetiti…

Sve prližene primer fotografije u ovom tekstu, uz mnoge druge, možete pogledati u punoj rezoluciji klikom na ovaj LINK.

Ako se pitate kakve video snimke kamere Huawei Mate 9 telefona mogu da zabeleže, reći ćemo vam samo: odlične! Iako nismo prezadovoljni optičkom satbilizacijom videa, sam kvalitet zapisa je odličan. Na raspolaganju su 1080p rezolucije sa 60fp ili 30fps, kao i 4K sa 30 fps. Ono što nas je oduševilo je kopresovanje 4K snimaka zarad manjeg opterećivanja memorije telefona. Iako “kompresovanje” odmah nameće i pomisao o narušavanju kvaliteta samog videa, to nije slučaj ovde.

Telefon beleži 4K video u HEVC formatu. Loša strana toga je to što na računaru treba da imate odgovarajući codec ili player kako biste reproduktovali 4K snimke načinjene Huawei Mate 9 telefonom.

Mi smo napravili mnoge video snimke sa Huawei Mate 9 telefonom koje smo spojili u jedan video radi bolje prezentacije. Pogledajte kako se zadnja i prednja kamera snalaze kada snimanje u potanju: