Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Mate 9 - Test (VIDEO)

Huawei Mate 9 - Test (VIDEO)

Uradili smo detaljnu recenziju Huawei Mate 9 telefona, sa posebnim testom njegovih kamera! Pogledajte koje stu karakteristike Huawei Mate 9 telefona, kako se on ponaša i kako izgleda novi EMUI 5 na njemu!

Nedavno smo na testu imali Huawei Mate 9 telefon ili možda bolje reći fablet. On je praktično krupniji i moćniji brat Huawei P9 telefona koji smo mi testirali kada se pojavio.


Mate 9 je takođe napravljen u saradnji sa Leica kompanijom te on i ovaj put ima Leica dual-camera postavku. Ali to nije sve čime se on može pohvaliti. Tu je i velika baterija koja traje sasvim pristojno, novi EMUI 5 korisnički izgled, 4 GB RAM-a i par stvari o kojima će sada govoriti. Pa hajdemo da počnemo sa dizajnom.



Dizajn

Nema sumnje u to da Mate 9 izgleda odlično. Vidi se da je u celosti izrađen od metala, da je čvrst, ne previše debeo, svega oko 7.9 mm, ali je zato malo teži. On ima 190 grama što se da primetiti kada ga nosite u trenterci ili šorcu.

Na poleđini imamo dve kamere. Jedna je 12 MPx, a druga 20 MPx. Ispod tih kamera nalazi se odlični čitač otiska prstiju za koji slobodno možemo reći da je jedan od najbržih i najpreciznijih.

Sa desne strane od kamere se nalazi laserski autofokus, a sa leve dvotonski LED blic. To je to što se poleđine tiče. Sve je koncentrisano i čisto kada je zadnja stana Mate 9 u pitanju. Na desnom boku se nalaze tasteri za kontrolu dona i taster za isključivanje tj. uključivanje telefona.



Sa gornje strane telefona imamo 3.5 mm audio izlaz i infrared zenzor, dok se sa donje strane nalazi USB Tip C konektor koji okružen rešetkama. Ikao tu imamo dve rešetke, iza desne se krije zvučnik, a iza leve mikrofon. Kasnije ćemo malo više o tome.

Na levom boku telefona imamo slot za dve NanoSIM kartice ili za kombinaciju NanoSIM / MicroSD.



Kada je prednja strana u pitanju, moramo da primetimo da je prostrani ekran dijagonale 5.9 inča, odlično spakovan u kućište koje nije preveliko.. Vidi se da je taj prostor između ekrana i same ivice telefona, minimalan. Isto je tako ispod i iznad ekrana stim da se u tom gornjem prostoru nalazi slušalica, notifikaciona lampica, ambijentalni senzori i selfie kamera od 8 MPx.



*Fotografije Huawei Mate 9 telefona u punoj rezoluciji možete pogledati OVDE. Sva perava na njih zadržavamo mi. Njihova dalja distribucija bez našeg odobrenja je zabranjena.

Ekran

Ekran Mate 9 telefona je veoma dobar. Ne možemo reći da se radi o jednom od najboljih ekrana, ali sa odgovornošću tvrdimo da se radi o ekranu koji pruža odlične performanse.

IPS LCD ekran ima izuzetno oštar prikaz slike koji je bogat odličnim bojama. Pozadinsko osvetljenje je jako pa tako bez problema možemo koristiti telefon i u okolnostima jače sunčeve svetlosti.

Što se rezolucije tiče, ovde imamo FullHD sa 373 piksela po inču što svakako nije impresivno, ali je i više nego dovoljno. 4K rezolucija je uvek poželjna kod ovako velikih ekrana, ali to sa sobom nosi posledice. Prednost 4K rezolucije je kristalno jasna slika i podrška za VR, a nedostaci su pre svega velika potrošnja baterije… Ako vam VR nije bitan, sigurni smo da nećete imati zamerke na ekran Mate 9 telefona. Mi ih barem nemamo.

Inače, staklo koje prekriva ekran je nažalost Corning Gorilla Glass treće generacije, ali je oboreno u skladu sa 2.5D ARC standardom.

I za kraj da spomenemo samo i to da je ekran Mate 9 telefona opremljen i režimom koji korisnicima omogućava da ga koriste i sa rukavicama. To je jako bitno, pogotovo za naš region jer imamo zimsko doba godine kada su rukavice neizbežne…

Korisnički izgled

Huawei Mate 9 dolazi sa Android 7 Nougat operativnim sistemom, direktno iz kutije. Naravno, preko njega se nalazi novije EMUI korisnički izgled, verzije 5. On donosi brojne promene, nekoliko novih funkcija, ali je znatno lakši u odnosu na prethodne verzije.

Neko ko je ranije koristio Huawei telefone, EMUI 5 na Mate 9 telefonu će biti prava poslastica. Ali za nekog ko nije, navikavanje na telefon može potrajati. Uglavnom, na brzinu ćemo vam navesti neke značajnije promene.

Počećemo od zaključanog ekrana koji konstantno menja pozadine. Telefon putem WiFi-a sa interneta preuzima zanimljive pozadine, visoke rezolucije, i svaki put kada se ekran isključi, pozadina se menja.

Sledeća promena vredna pomena je mogućnost dodavanja fioke sa aplikacijama. Ranije su sve aplikacije bile na radnoj površini, ali sada ih je moguće spakovati u fioku. Dakle, sada je to stvar izbora i to možete pronaći u podešavanjima telefona u okviru kateogrije: “Stil početnog ekrana”

Multitasking je obogaćen korišćenjem aplikacija u režimu podeljenog ekrana pa tako novi EMUI donosi opciju koja nam omogućava da jednu aplikaciju zakačimo za jedan deo ekrana, a drugu aplikaciju za drugi deo ekrana. Na ovaj način bez problema možemo pratiti Facebook vremesnu liniju i uporedo slušati neku muziku sa YouTube-a.

Tu je i nova “blizanci” opcija koja nam omogućava da kloniramo Facebook aplikaciju i tako imamo dve Facebook aplikacije koje koriste dva različita naloga! Tu su i mnoge druge zgodne funkcije i alatke karakteristične za EMUI poput prilagođavanja navigacionog bara, menadžer telefona, pametni upravljač i slično.

Performanse

Kada je reč o karakteristikama Huawei Mate 9 telefona, tu je Kirin 960 čipset koji podrazumeva osmojezgarni procesor, 4GB RAM-a i Mali G71 MP8 grafički čip. Ovi mišići pumpaju energiju Mate 9 telefonu do te mere da bukvalno sve funkcioniše bez ikakvih grešaka.

Tokom ove dve nedelje korišćenja, nismo primetili baš ništa loše što bi mogli da spomenemo. Istina, dve nedelje nije dovoljno dug period kako bi mogli da damo finalni sud, ali je sasvim dovoljno da kažemo se radi o veoma moćnom uređaju.

Kretanje kroz sam korisnički izgled je kristalno fluidno. multitasking takođe, a što se gejminga tiče, nema apsolutno nikakvih grešaka, niti framedropova. Sve radi kao podmazano! Priložilli smo vam i Geekbench 4 rezultat testa koji je iz nekog razloga iznenađujuće nizak za njegove karakteristike.

Mate 9 ima odličnu postavku zvučnika za koju ipak ne možemo reći da je stereo, kao što mnogi tvrde.

Mate 9 zapravo ima zvučnik sa svoje donje strane koji reproduktuje dublje tonove, dok njegova slušalica ima i ulogu zvučnika koji reproduktuje više tonove. Na ovaj način se postiže kvalitetno iskustvo prilikom slušanja muzike.

Moramo još jednom da spomenemo odlični čitač otiska prstiju kuji je gromovski brz i precizan. Super je to što su sve čuvene gesture i dalje prisutne pa tako i na Mate 9 telefonu možemo da spustimo panel sa obaveštenjima prevlačenjem prsta preko čitača odozgo na dole. Gestura za okidanje fotografije je i dalje tu pa tako kada smo u kamera aplikaciji, jedan dodir na čitač otiska prstiju okida fotografiju.

Dodaćemo i to da Huawei Mate 9 ima 64 GB interne memorije koja je proširiva do 256 GB.  4G povezivost je dostupna, a GPS je precizan i izuzetno brz. Neke ostale informacije o karakteristikama telefona možete pronaći u našoj pisanoj recenizij za koju imate link u opisu ovog videa. Detaljne karakteristike Huawei Mate 9 telefona možete pročitati OVDE.

Baterija

Baterija je nezamenljiva što je sasvim očigledno. Ali, prema tankom struku Mate 9 telefona retko ko bi rekao da se tu nalazi baterija kapaciteta od čak 4000 mili amper časov.

Sistem brzog punjenja je dostupan te je bateriju moguće napuniti do 80% za svega pola sata. Što se autonomije tiče, Mate 9 smo maltretirali celi dan na razne načine i opet smo završili na kraju 10%.

Nije istina da telefon može komotno da izdrži dva dana, ali uz malo opreznije korišćenje i režime štednje, moguće je pregurati dva dana normalnog korišćenja… E sada, sve zavisi šta je za koga normalno… Uglavnom, baterija je bolja strana ovog telefona tako da očekuje neočikavno!

Kamera

I na kraju, govorimo o kamerama Huawei Mate 9 telefona. Kao što smo na početku rekli, pozadi imamo jedan RGB senzor od 12 MPx i jedan monohromatski senzor od 20 MPx. Ako niste primetili, Leica je odgovorna za ovu postavku što obećava odlične fotografije.

Kada smo počeli da fotkamo, pomislili smo, obećanje je ispunjeno! Zadnje kamere se fantastično snalaze u svim okolnostima osvetljenja, a što je nabitnije, tu su mnogi režimi koji nam omogućavaju da izvučemo maksimum.

Jedan od zanimljivjih režima je Wide Aperture režim koji nam omogućava da pravimo fotografije koje imaju zamagljenu pozadinu. Baš poput onih fotografija koje su načinjene DSLR fotoaparatima.

Moramo da primetimo da zadnje kamere pravilno beleže boje, dok već selfie kamera od 8 MPx i ne baš. Vidi se da su boje malo umekšane. No, to ne bi trbalo nikome da smeta. Ono što može da zafali jeste širokougaoni selfe jer kamera ima žižnu daljinu od svega 26mm.

Snimcci su dobri i po pitanju samog kvaliteta zapisa nemamo zamerki. Ono što bismo voleli da je bolje je stabilizacija videa. Iako su kamere opremljene optičkom stabilizacijom, sve nekako deluje osnovno. 

Uradili smo poseban test kamera Mate 9 telefona pa ako vas zanima kako se one ponašaju u različitim okolnostima, onda pogledajte video:

Zaključak

Nema sumnje da je Mate 9 u skoro svakom aspektu doneo unapređenja u odnosu na P9 model te ćemo biti slobodni da kažemo da se radi o veoma moćnom uređaju sa odličnom postavkom kamera.

Za ovakav telefon je teško reći da ima nedostatke. Odnos cene i kvaliteta je veoma dobar što će svakoga ko vodi računa koliko će novca izdvojiti za telefon, privući. Eto jedino što nam pada napamet da bi moglo da se unapredi kod Mate 9 telefona je ta 4K rezolucija, bolja stabilizacija videa i selfie kamera sa širokougaonim objektivom…

Evo naših ocena:

Baterija - 9.0/10 > Baterija je većeg kapaciteta i puni do 80% za 30 minuta.

Dizajn - 8.5/10 > Metalni, premium dizajn koji podrazumeva debljinu telefona od 7.9mm. Ali, sve je bazično, bez inovacija.

Ekran - 8.0/10 > Odličan FullHD ekran sa jakim pozadinskim osvetljenjem, ali na dijagonalu od 5.9 inča, 4K rezolucija je neophodnija.

Pozivanje - 9.0/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost. Dual NanoSIM ili kombinacija NanoSIM / MicroSD.

Funkcije - 8.0/10 > Tu je novi EMUI 5 koji je znatno lakši u odnosu na prethodne verzije. Ipak, sam po sebi, EMUI je težak koirniči izgled. Čitač otiska prstiju je fantastičan, možda i najbolji od svih.

Operativni sistem - 9.0/10 > Android 7 Nougat direktno iz kutije, ali bez tog čistog korisničkog iskustva. Bez nagoveštanaj da će Google AI biti dostupan.

Kamera - 9.0/10 > Zadnja postavka Leica kamera je odlična. Vrhunske fotografije se mogu napraviti ovim teleofnom, kao i 4K snimci. No, stabilizacija videa nije impresivna kao i selfie kamera.

Performanse - 9.5/10 > Huawei Mate 9 sa svojim novim Kirin 960 čipsetom, Malii G71 grafičkim čipom i 4 GB RAM-a pruža vrhunske performanse.