Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei P40 Lite je ONAJ telefon sa HMS-om koji ćete ipak kupiti! [RECENZIJA]

Huawei P40 Lite je ONAJ telefon sa HMS-om koji ćete ipak kupiti! [RECENZIJA]

Huawei Mobile Services je uspešno zamenio Google servise i kupcima novih Huawei telefona omogućio njima dobro poznato korisničko iskustvo. Prvi model zbog kojeg smatramo da je veliki broj kupaca pružio šansu “telefonu bez Google-a” je upravo Huawei P40 Lite. A evo i zašto je to tako! 

Ne možemo da počnemo pisanje recenzije novog Huawei P40 Lite telefona, a da se ne dotaknemo činjenice da je ovo model koji dolazi sa HMS umesto Google servisa. Dakle, to je nešto što značajno utiče na odluku kupaca i nešto o čemu svi razmišljaju pre kupovine nekog novog Huawei telefona.

 



Mi smo imali prilike da koristimo Huawei P40 Lite model na način na koji bi i svaki drugi kupac koristio pa smo izvukli neke vrlo zanimljive informacije za koje smatramo da će vam biti od koristi. Pa hajdemo odmah da krenemo onim našim, dobro poznatim redosledom.

Prvo što ćete primetiti kod Huawei P40 Lite telefona je vrlo privlačan i moderan dizajn. Telefon stvarno odaje premium utisak iako je u celosti izrađen od plastike. Bez obzira što je telefon vrlo čvrsto izrađen, Huawei P40 Lite ipak nije otporan na vodu i prašinu. 

Zadnja površina telefona je plastična i ona se lagano previja prema, takođe plastičnoj lajsni. U zavisnosti od boje telefona, lajsna tj. ram može biti hromiran. Na poleđini telefona boravi sada već dobro poznati zaobljeni kvadrat koji udomljava čak četiri kamere. Ispod njega je i LED blic pored kojeg je i štampa koja govori o sistemu kamera. Bitno je znati da kamere nisu previše ispupčene te jedna futrloma može bez problema “poravnati stvar”.



Na desnom boku Huawei P40 Lite telefona borave tasteri za kontrolu tona telefona, kao i izuzetno brzi čitač otiska prstiju koji je integrisan u okviru tastera za uključivanje telefona. To je vrlo pametan potez budući da na pozadini Huawei P40 Lite telefona već imamo “dešavanje” u vidu kamera pa bi kruzni prorez bio suvišan. 

Sa donje strane telefona se nalazi rešetkica za zvučnik, mikrofon, USB Tip C konektor i 3.5 audio izlaz.



Na levom boku imamo fiokicu za dve NanoSIM karticu ili za kombinaciju NanoSIM i NanoSD karticu. 



I na kraju, na gornjoj strani telefona imamo mirkofon i to je to. Bez Infrared senzora koji obično nešto malo skuplji Huawei modeli imaju.

Ako pogledamo telefon napred, sačekaće nas divan i prostrani ekran sa kruznim prorezom za selfie kameru. Kružni prorez ili takozvani “punch hole” se nalazi u levom uglu ekrana i zahvaljujući zaobljenim ćoškovima, kamera se sjajno uklopila. 

Ivice oko ekrana su vrlo tanke, ali to nije sprečilo Huawei da umetne tanku rešetkicu za slušallicu na samom vrhu telefona.

Sve u svemu, Huawei P40 Lite bez problema može da se pohvali sjajnim izgledom, uprkos tome što je kompanija izabrala plastiku umesto aluminijuma i stakla. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju ukoliko se odlučite da ga kupite je zaštita. Ne… Nećete postati roditelj i dobiti “male telefončiće” već ćete na kraju završiti sa vrlo pohabanim telefonom ukoliko ga ne uvjete u neku foliju i futrolu. No, sjajno je to što telefon već dolazi sa folijom preko ekrana.

*Napomena

Sve priložene fotografije koje prikazuju Huawei P40 Pro, kao i mnoge druge koje nismo uvrstili u ovaj članak, možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Huawei P40 Lite <<

Huawei P40 Lite dolazi sa prostranim  IPS LCD ekranom, dijagonale 6.4 inča, FullHD+ rezolucije. Gustina piksela je oko 400 ppi što garantuje kristalno oštru sliku. Kao što možemo primetiti, ekran nema kalsičan zarez (eng. notch), već ima kružni prorez (eng. punch hole) za kameru koji se nalazi u gornjem levom uglu ekrana. Može se primetiti “razlivanje” pozadinskog osvetljenja oko tog kružnog proreza, ali ništa spektakularno. Naše je da spomenemo, a na vama da odlučite da je to sa čim možete da živite.

Ekran se ne proteže baš do samih rubova prednje površine telefona, ali uspeva da pokrije čak 83.5% celokupne prednje površine što odaje sjajan utisak pri korišćenju. Boje koje ekran prikazuje su vividne, ali se u podešavanjima to može promeniti. Osvetljenje ekrana je prosečno, sa 460 niti što će omogućiti normalno korišćenje telefona na jakom suncu. Naravno, ekran podržava do 10 dodira u istom trenutku što ispunjava prvi uslov za gaming na ovom telefonu.

Stvarno nismo našli ni jednu zamerku po pitanju ekrana kod Huawei P40 Lite telefona. Sve prosto radi i izgleda kako treba. Dodiri su precizni, slika ošta, boje saturisane… Jedino što može bit bolje je pozadinsko osvetljenje, ali i to je opet rezervisano za skuplje modele.

Jednom kada postavite Huawei P40 Lite i počnete da ga koristite, primetićete da su njegove performanse iznenađujuće dobre! Sve prosto radi bez greške, štucanja ili bilo kakve neprijatnosti. Gejming je itekako moguć na ovom modelu zahvaljujući najnovijem Kirin 810 čipsetu za uređaje srednje klase.

Taj čipset, pored sjajnih performansi procesora, donosi čak 6 GB RAM-a što će omogućiti korišćenje mnoštvo aplikacija u isto vreme i bolju organizaciju radne memorije (eng. memory management).  Memorija telefona je kapaciteta 128GB koju možete proširiti koristeći Huawei NanoSD kartice.

Da spomenemo još jednom, gaming na Huawei P40 Lite telefonu savršeno funkcioniše, bez pregrejavanja telefona i štucanja pri igranju igrica. 

Benchmark testovi su doneli rezultate kojim se retki telefoni iz ove klase mogu pohvaliti. Napravili smo testove koristeći AnTuTu i nekoliko drugih aplikacija pa krenimo redom:

AnTuTu Benchmark

Geekbench 5

PC Mark

Detaljne karakteristike vezano za Huawei P40 Lite model možete pročitati na priloženom linku:

>> Huawei P40 Lite - karakteristike i cene << 

Moramo istaći da smo veoma zadovoljni performansama Huawei P40 telefona. Nismo imali negativno iskustvo tokom testiranja. Naravno, imali smo u obzir cenovni rang ovog telefona i to šta on sve u paketu nudi.

Ako vas brine da li je Huawei kod ovog telefona napravio kompromis kada su performanse u pitanju, odgovor je NE! O tome gde je Huawei štedeo ćemo više govoriti u poslednjoj sekciji ove recenzije…

Dodali bismo i to da Huawei P40 Lite dolazi sa prosečnim mono zvučnikom, gde su nešto niži tonovi problem. No, sjajno je to što je zvučnik prilično glasan.

Svi senzori i moduli rade bez greške, uključujući GPS, WiFI, Bluetooth, NFC, kao i senzor blizine (koji na pojedinim telefonima pravi korisnicima noćne more)...

Čitač otiska prstiju koji je integrisan u okviru tastera za uključivanje telefona je ekstremno brz i precizan. Moguće je registrovati nekoliko razičitih otisaka tako da nećete imati problem sa tim. Ono što može biti problem je to što je taj čitač otiska prstiju orijentisan na desnom boku telefona što će osobama koji telefon koriste levom rukom biti nezgodno.

Baterija drži prično dugo, a ono što dodatno krasi Huawei P40 Lite model je jedna premium funcionalnost, a to je brzo punjenje. Naime, bateriju Huawei P40 Lite čiji je kapacitet 4200 mAh je moguće napuniti do 70% za svega 30 minuta uz pomoć brzog punjača od 40W koji dolazi uz telefon. 

Mi smo uspeli da izvučemo nekih 2 dana prosečnog korišćenja telefona nakon poslednjeg punjenja do 100%. Dok kada bi malo više igrali igrice i koristili YouTube, baterija Huawei P40 Lite telefona bi uspela da nam dostavi energiju za nekih 30 sati.

Kada već govorimo šta sve dolazi uz telefon, onda da napomenemo da se pored punjača dobijaju i slušalice.

Ono zbog čega su se mnogi bojali da sebi kupe Huawei P40 Lite i mnoge druge telefone sa HMS umesto Google servisa je upravo strah od navikavanja na nešto novo. I to je, verovali ili ne, potpuno bezpotrebno jer suštinski nije sve drugačije. 

Na HMS treba da gledate kao na Google servise sa drugačijim korisničkim izgledom. Dobro, nije da Huawei trenutno ima takav ekosistem kao što ga Google ima, ali to se bukvalno na dnevnom nivou menja. Mi smo za vreme testiranja Huawei P40 Lite telefona dobili oko 5 nadogradnja HMS-a! Nekoliko novih bankarskih aplikacija se pojavila u periodu od 10 dana. Zar to ne govori koliko brzo napreduje razvijanje Huawei Mobile Service-a.

Shodno navedenom, mi smo Huawei P40 Lite koristili bez značajnih kompromisa po pitanju svojh navika i aplikacija na koje smo navikli. Ali hajdemo da krenemo redom. Huawei P40 Lite dolazi sa Android 10 operativnim sistemom i EMUI 10 direktno iz kutije. 

Ako ste ranije koristi Huawei telefon sa EMUI korisničkim izgledom, onda vam praktično neće biti ništa strano. Sve sistemske aplikacije koje ste ranije koristili za pozivanje, dopisivanje, fotografisanje, za preslušavanje muzike i slično su ostale nepromenjene. 

Ono šta se značajno i suštinski promenilo je mesto odakle preuzimate aplikacije i gde sihronizujete svoj nalog. Umesto Google Play prodavnice koristićete Huawei App Gallery. Tu ćete pronaći sve aplikacije koje su do datog momenta adaptirane za HMS. 

Zatim, umesto da vaš telefon sihronizujete sa Google nalogom, vi ćete ga sihronizovati sa vašim Huawei ID-em. On se kreira uz pomoć bilo koje email adrese tako da niste uslovljeni da kreirate novu.

I to je manje više to! Email klijent koji ste ranije imali na Huawei telefonima je i dalje tu. Putem njega se možete prijaviti na bilo koji email servis, uključujući i Gmail, Hotmail, Yahoo i sl.

Dakle, sve je praktično ostalo isto i u skladu sa EMUI korisničkim izgledom, stim da se umesto Google servisa Huawei telefoni se sada oslanjaju na svoje Huawei Mobile servise. Znači Huawei telefoni i dalje koriste Android operativni sistem i Android aplikacije, samo je sve to prilagođeno tako da ništa ne zavisi od Google servisa. 

Upravo to je korisnike navelo da pruže šansu novim Huawei telefonima. A znate kako to ide? Sve što je dobro se širi brzo pa je tako Huawei za P40 Lite model imao svoje korisnike kao najbolju reklamu.

A ako se brinete šta je sa aplikacijama koje se ne mogu naći u Huawei App Gallery, onda obavezno pogledajte priloženi video:

Budući da ovu recenziju čitate u nadi da ćete dobiti sve info koje mogu uticati na vašu odluku, onda je jako bitno da znate i sledeće stvari koje se tiču novih Huawei telefona, a samim tim i P40 Lite modela:

- Google aplikacije koje se oslanjaju na Google servise neće raditi uopšte ili će raditi delimično. To znači da ne možete koristiti Google Maps aplikaciju, ali možete koristiti Google Maps preko internet pregledača.

- Google servisi se najverovatnije nikada neće vratiti na Huawei telefone. 

- Google Play prodavnicu i servise je možda moguće instalirati na nove Huawei telefone, ali to neće raditi pouzdano ili će nakon nekog vremena u potpunosti prestati da rade.

- Iako instalirate neke aplikacije koje se ne nalaze u Huawei App Gallery, to ne znači da će one raditi. Neke hoće, a neke ipak neće i treba sačekati da budu adaptirane od strane vlasnika.

Ako želite da se upoznate bolje sa EMUI 10 i korisničkim izgledom koji ne koristi Google servise već HMS, onda pogledajte album klikom na priloženi link:

>>Huawei P40 Lite - EMUI 10 + HMS <<

Huawei ovaj put donosi maksimum kada su u pitanju kamere! Čak četiri kamere poseduje Huawei P40 Lite i one će vam poslužiti za svaku priliku.

Tu je standardna, primarna kamera od 48 MPx sa f/1.8  otvorom blende i faznim autofokusom. Ona svojim korisnicima omogućava kreiranje vrlo dobrih fotografija, rezolucije 12 MPx, u skoro svim uslovima osvetljenja. Međutim, ako želite da izvučete više detalja, potrebno je u podešavanjima kamere podesiti je na 48 MPx.

A u slučaju da u jednom kadru treba da uhvatite “celu familiju”, tu je ultraširoka kamera rezolucije 8 MPx, sa otvorom blende od f/2.4. Fotografije ovom kamerom u dobrim uslovima osvetljenja budu stvarno sjajne, ali u nedostatku dobrog osvetljenja primećuje se gubitak oštrine, šum i generalno opadanje kvaliteta fotografije.

Za one koji vole da “fotografišu na sitno”, tu je macro senzor rezolucije 2 MPx i dolazi sa istim otvorom blende kao i ultra širokougaona kamera, a to je f/2.4.

Tu je i kamera koja od 2 MPx, koja ima ulogu senzora dubine, a koja je tu kako bi portret fotografije imale precizno i kvalitetno zamućenu pozadinu.

Kvalitetom fotografija smo stvarno zadovoljni i nemamo dilemu oko toga da vam preporučimo ovaj telefon kada su fotografije u pitanju. One neretko budu super vez iz prvog okidanja. Fokus je prilično precizan i brz, a dinamički raspon je pristojan. Ne dopada nam se to što HDR nije automatski, ali nas teši to što Huawei P40 Lite ima integrisan AI koji u najčešćem slučaju sjajno prepozna scenu i obradi fotografiju.

Ono gde je Huawei zapravo napravio kompromis je kod video zapisa. Video zapisi zadnjim kamerama mogu biti solidni samo u situaciji kada su uslovi osvetljenja sjajni ili barem dobri. Takođe, moguće je kreirati video zapis do maksimum FullHD+ rezolucije i to samo u 30fps. Takođe, ne postoji nikakva stabilizacija video što je praktično ogroman minus. Danas gotovo svi koriste svoje telefone za kreiranje video zapisa gotovo u istoj meri kao i za fotografisanje i prosto je neverovatno da Huawei nije posvetio više pažnje ovom segmentu.

Što se selfie kamere tiče, ona dolazi sa senzorom od 16 MPx i f/2.0 otvorom blende. I ona je u mogućnosti da napravi FullHD+ video zapise, sa 30 fps. Rekli bismo da je prednja, selfie kamera dobro optimizovana i samim tim uspeva da napravi vrlo dobre fotografije u gotovo svim uslovima osvetljenja. Boje su precizne, kontrast je dobar. Nedostaje autofokus, ali ako je za uteju, prednja kamera ima noćni režim koji uspeva da odlično zabeleži i obradi fotografiju.

No, kaoi uvek, EMUI 10 donosi razne režime koji će vam biti od koristi prilikom fotografisanja, u to smo sigurni. Shodno tome, nadamo se da će to nekima biti razlog da zaboravi na loše performanse kamera po pitanju video zapisa.

Ne želimo previše da vam govorimo kakve su fotografije, već će vam, kao i uvek, fotografije same reći koliko su kamere Huawei P40 Lite telefoa sposobne.

*Odlični uslovi osvetljenja | (48)12 MPx | Primarna kamera 

*Odlični uslovi osvetljenja | (48)12 MPx | Primarna kamera | Portrait režim

*Odlični uslovi osvetljenja | (48)12 MPx | Primarna kamera | Panorama režim

*Odlični uslovi osvetljenja | 8 MPx | Ultra širokougaona kamera 

*Odlični uslovi osvetljenja | 2 MPx | Macro kamera 

*Loši uslovi osvetljenja | (48)12 MPx | Primarna kamera 

*Loši uslovi osvetljenja | (48)12 MPx | Primarna kamera | Noćni režim

*Loši uslovi osvetljenja | (48)12 MPx | Primarna kamera | Portrait režim

*Loši uslovi osvetljenja | (48)12 MPx | Primarna kamera | Panorama režim

*Loši uslovi osvetljenja | 8 MPx | Ultra širokougaona kamera 

*Loši uslovi osvetljenja | 2 MPx | Macro kamera 

*Odlični uslovi osvetljenja | 16 MPx | Prednja, seflie kamera 

*Solidni uslovi osvetljenja | 16 MPx | Prednja, seflie kamera 

*Loši uslovi osvetljenja | 16 MPx | Prednja, seflie kamera | Screen Flash

*Loši uslovi osvetljenja | 16 MPx | Prednja, seflie kamera

*Loši uslovi osvetljenja | 16 MPx | Prednja, seflie kamera | Portrait režim

*Napomena

Sve priložene fotografije, ali i mnoge druge fotografije i video snimke, možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Huawei P40 Lite - Primer fotografije i video zapisi <<

 

Dakle, prirodno se nekako nameće pitanje zašto baš Huawei P40 Lite, a ne neki drugi model telefona u ovom cenovnom rangu? Huawei ipak nije implementirao sve ono što bi možda bilo potrebno da bi P40 Lite model bio “win win” u svakom pogledu.

Prvo, ovo je telefon koji se može kupiti putem operatera po vrlo povoljnim uslovima i on upravo tu ima ogromnu šansu da se dokaže. Kroz komunikaciju sa brojim vlasnicima Huawei P40 Lite telefona smo saznali da se nisu pokajali jer su dobili ono što su traži. Dakle, telefon pouzdanih performansi, sa odličnim kamerama za svoj cenovni rang, pre svega za fotografisanje. I još vrlo bitna stavka koja je osvojila većinu sada već ponosnih vlasnika Huawei P40 Lite telefona je dizajn. On prosto izgleda moderno, ima dobar i veliki ekran što osvaja na prvi pogled.

Problem sa Google servisima je prevaziđen vrlo lako usled jake prisutnosti i uticaja Huawei brenda na našem tržištu je dovelo do toga da kupci ne razmišljaju previše o tome da li će im korisničko iskustvo biti drugačije ili ne. Prosto veruju Huawei brendu da će dostaviti ono što oni najbolje umeju. A pokazalo da nezadovoljnih korisnika nema previše.

Ne bismo preporučili ovaj telefon onima koji vole da kreiraju video zapise i vlogove ili možda korisnicima koji očekuju premium iskustvo jer to svakako neće dobiti sa Lite modelom. Svi ostali će sigurno biti oduševljeni ovim modelom. 

Cena Huawei P40 Lite telefona je 35000 dinara ili 300 evra, a trenutno ga možete ga kupiti i preko Vip mobilnog operatera. 

Evo naših ocena:

Baterija - 9.5/10 > Baterija je velikog kapaciteta, 4200 mAh koja podržava super brzu tehnologiju punjenja.

Dizajn - 7.5/10 > Dizajn je prilično moderan, ali je telefon u celosti izrađen od plastike.

Ekran - 8.5/10 > Prostran IPS LCD ekran koji se proteže do samih ivica prednje površine, sa kružnim prorezom za selfie kameru. Nema Corning Gorilla Glass zaštitu, samo zalepljenu foliju.

Funkcije - 7.5/10 > EMUI 10 je prisutan sa većinom prepoznatljivih opcija. Ovaj telefon koristi HMS umesto Google servise.

Operativni sistem - 9.0/10 > Telefon pokreće najnovija verzija operativnog sistema - Android 10

Kamera - 8.0/10 > Prednja kamera je solidna, zadnje vrlo dobre. Kvalitet fotografija je vrlo dobar. Video zapisi loši, bez stabilizacije i snimanja u višim rezolucijama ili sa više frame-a po sekundi.

Performanse - 8.0/10 > Performanse telefona su i više nego dobre. Sve radi bez grešaka.