Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei P9 - Test [32 GB ROM, 3 GB RAM]

Huawei P9 - Test [32 GB ROM, 3 GB RAM]

Huawei P9 je naslednik Huawei P8 telefona i njegovog uspeha, stim da ovaj put imamo prilike da uživamo u više noviteta.

Huawei je za svoj najnoviji model P linije obezbedio nekoliko noviteta i mnoštvo unapređenja. Jedan od značajnijih noviteta je Leica dual postavka kamera za sadnje strane telefona. To je prvo što će svaki korisnik primetiti, bilo da je ranije koristio neki Huawei telefon ili ne. Sledeće što je potpuno novo je USB Tip C konektor. Istina, ovo je novo za ovu liniju, ali ne i za industriju pametnih telefona.

Neka značajnija unapređenja se više odnose na same performanse Huawei P9 telefona. Naime, Huawei je unutar svog novog vodećeg telefona spakovao jedan od najačih procesora. Tačnije, Huawei P9 je telefon koji ima najmoćniji čipset od svih ranijih Huawei telefona.



Naravno, mnogo toga zanimljivog imamo da kažemo za Huawei P9 telefon zato nastavite da čitate. Kao i uvek, počećemo od dizajna koji je svakako dobio novi dodir inžinjera Huawei kompanije.

Dizajn

Kada telefon ima dobar dizajn to se odmah primeti. Ukoliko vas telefon ne iznenadi čim ga izvadite iz kutije i ukoliko vam “leptirići” u stomaku ne prorade prilikom otpakivanja, onda tu nema ništa specijalno. U našem slučaju, iako smo dobro bili upoznati sa Huawei P9 telefonom tako što smo čitali o njemu, mi smo bili oduvani njegovim dizajnom čim smo ga otpakovali.

Njegovo telo je načinjeno u celosti od metala. Napravljen je izjedna ili ako vam je lakše, on je “unibody” izrađen. Kada držite telefon ne možete a da ne primetite to koliko je tanak, svega 7 milimetara. A naravno, nije ni težak tako da ne verujemo da će vam 144 grama biti problem.

Sa njegove strane se nalazi prelep ekran koji je odlično upakovan sa prednjom kamerom, slušalicom, senzorima i Huawei brendigom. Navigacioni tasteri se iscrtavaju na ekranu. Dakle, sa prednje strane nemamo ogromnu “bradu” tj. prostor između ekrana i dna telefona nije veliki. Širok je toliko da mogže da stane Huawei brending.



Kako napred tako i pozadi, ivice telefona su oborene što uz tanak “struk” telefona dodatno olakšava korišćenje jednom rukom. Naravno, zdanja strana je odlično “ukompovana” te Huawei P9 pozadi ima Leica dual postavku kamera, dvotonski LED blic, i laserski autofokus. Sve pomenuto se svakako nalazi na vrhu zadnje strane uređaja, a uokvireno je Corning Gorilla Glas staklom četvrte generacije.  

Odmah ispod, po sredini vertikalno gledano, se nalazi i fantastični otisak prstiju koji nas nikada nije izneverio tokom testiranja. Na dnu zadnje strane je Huawei brending i plastična lajsna ispod koje je umetnuta antena. Dakle, veliki deo zadnje površine telefona nije “izšarana” nepotrebnim stvarima.



Što se bokova tiče, postoji nekoliko promena u odnosu na Huawei P8 model. Prvo, sa donje strane Huawei P9 telefona se ne nalaze dve rešetke za zvučnik, već jedna. Potom, umesto MicroUSB konektora sada imamo USB Tip C, a pored njega se nalazi 3.5 mm audio izlaz i mikrofon.

Zatim na desnom boku Huawei P9 telefona, ako ga držimo ekranom prema nama, možemo primetiti tastere za manipulaciju tona i taster za zaključavanje telefona koji ovaj put ima reljefastu površinu.



Naravno, i uložak za SIM i MicroSD karticu je izmešten. Sada se on nalazi na levom boku telefona, dok se sa gornje strane nalazi samo još jedan mikrofon. Moramo priznati da se Huawei baš zabavo unutršnjosti novog P9 modela čim je morao da menja celu postavku konektora, uloška i tastera.

Ekran

Huawei P9 dolaui sa FullHD IPS ekranom, dijagonale 5.2 inča kojeg prekriva 2.5D ARC zakrivljeno staklo na ivicama. Naravno, u pitanju je Corning Gorilla Glass 4. Kako specifikacije govore, ekran je sposoban da prikaže 500 niti osvetljenja i poseduje 96% saturaiju boje.

FullHD rezolucija koja broji 1920*1080 piksela rezultira gustinom piksela od 423 ppi. Nema sumnje da je ekran dovoljno dobro osvetljen, a to potvrđuje i činjenica da se odlično snalazi u okolnostima jake sunčeve svetlosti. Boje su vividne i pravilno saturisane, a malo jači kontrast se može uočiti. No, ukoliko želite, temperaturu boje ekrana uvek možete promeniti u podešavanjima telefona. Uglovi gledanja su široki te vam to pri korišćenju telefona svakako neće biti problem.

Dopada nam se što prostor između ekrana i bokova telefona gotovo da ne postoji. Kada pogledate prednju stranu Huawei P9 verovatno ćete steći utisak da on ima ekran koji se prostire od leve do desne ivice telefona, baš zbog tog malog prostora od 1.7 mm.

Rezolucija jeste FullHD ali to ne znači da ekran Huawei P9 telefona ne pruža fantastičan prikaz boja i slike. Mi nismo imali ni jednu zamerku na ekran.

Performanse

Huawei P9 koristi moćan HiSilicon Kirin 955 čipset koji podrazumeva osmojezgarni procesor.  Inače, Kirin 955 je unapređena verzija Kirin 950 čipseta te tu imamo 4 Cortex-A72 jezgra koja rade na 2.5 GHz i 4 Cortex-A53 jezgra koja rade na 1.8 GHz.

Uz ovu postavku procesora ide i Mali-T880 MP4 grafički čip koji do duše nije najmoćniji ali će svakako zadovoljiti većinu naprednijih korisnika. Neke ostale karakteristike Huawei P9 telefona su i 3GB RAM-a za verziju sa 32 GB interne memorije i 4 GB RAM-a za verziju sa 64 GB interne memorije.

*Detaljne karakteristike Huawei P9 telefona možete pogledati OVDE

Mi smo imali varijantu sa 3 GB RAM-a i verujte nam nismo primetili ni jednu, jedinu grešku pri korišćenju telefona u raznim okolnostima. Multitasking je funkcionisao sasvim fluidno, animacije su se takođe prikazivale bez “štucanja”, a telefon je generalno obavljao sve zadatke tako da smo se iznenadili i zapitali koje će to rezultate postići na testovima.

Pa, hadjedmo da bacimo pogled na rezultate Geekbenchmark 4 i AnTuTu Benchamrk aplikacija. Krenućemo sa Geekbenchmark-om gde, kao što po priloženoj fotografij možete da vidite, Huawei P9 postiže 1760 bodova za jednojezgarni testi i 4729 bodova za višejezgarni test.

Ovo nam govori da je Huawei P9 u samom vrhu Geekbenchmark liste uređaja za jednojezgarni test, odmah iznad Nvidia Shield tableta i Motorola Nexus 6 telefona.

Ista situacija je i kod na listi uređaja za višejezgarni test te je Huawei P9 takođe iznad malopre pomunutih uređaja. Možemo vam reći da su rezultati poprilično impresivni, a inače ovaj rezultat je najniži od svih postignutih koje je Huawei P9 kod nas dobijao.

Kada je AnTuTu Benchmark u pitanju, rezultat je 87444 bodova. Nije lošezar ne?

Prema listi rezultata svih telefona koju AnTuTu Benchamrk ima, Huawei P9 je odmah ispod Huawei P9 verzije sa 4 GB RAM-a, i LeEco i Honor telefona. Ispod Huawei P9 telefona, kojeg smo mi testirali, se nalaze uređaji kao što su Galaxy Note 5 i iPhone 6 za 4000 ili više bodova manje.

Huawei P9 uspeva da renderuje oko 57 frejmova po sekundi što je više od očekivanja za jedan telefons a ovakvom specifikacijom.

Nismo mnogo igrali igrice na Huawei P9 telefonu, nismo imali vremena, ali jesmo stigli da odigramo par mečeva i omaltimo par njih. Tokom igranja UFC dvojke, nismo primetili nešto što je vredno pomena.Da, telefon se greje, ali ništa spektakularno, kao i svi ostali telefoni.

Kao i ranije, Huawei nastavlja da pravi telefone sa najboljim čitačima otiska prstiju, pa tako i Huawei P9 ima jedan takav. Nismo imali apsolutno nikakvih poteškoća sa čitačem otiska prstiju, čak smo i uživali u njegovim pogodnostima kao što su, pre svega preciznost, ali i mogućnost da probute telefon i otključate telefon jednostavnim dodirom na njega. On takođe može poslužiti kao okidač prilikom fotografisanja ili za prelistavanje fotografija u galeriji prevlačenjem prsta preko njega.

Zvučnik koji Huawei P9 poseduje jeste glasan ali niej po našem ukusu. Nekako nam se čini da bi telefon ovog kalibra trebalo da ima bolju postavku zvučnika.

Korisnički izgled

Huawei P9 dolazi sa Android 6 Marshamllow operativnim sistemom koji je presvučen EMUI korisničkim izgledom. Ovo je karakterističan potez Huawei kompanije te nas to ne čudi. Retko koji Huawei telefon danas dolazi sa čistim Android operativnim sistemom. No, što se našeg ukusa tiče, EMUI je ok.

Pojasnićemo malo onima koji ne poznaju koncept EMUI korisničkog izgleda. EMUI nema fioku sa aplikacijama, a gotovo svaki segment korisničkog izgleda je izmenjen, uključujući i notifikacioni panel, podešavanja telefona i sistemske aplikacije.

Ikonice su temirane tako da izgledaju kockasto sa zaobljenim ćoškovima, notifikacioni panel je reorganizovan drugalijom šemom boja i postavkom skraćenica i opcija, a po našem ukusu, podešvanje telefona je nekako zamršeno brojnim kategorijama i ocpijama.

Huawei P9 i njegov EMUI ima dosta dodatnih opcija koje ne dolaze sa klasičnim, čistim Android-om. Te dodatne opcije su režimi za korišćenje telefona jednom rukom, gesture koje aktiviraju razne opcije i aplikacije, plutajući panel i buđenje telefon glasovnim komandama.

Kada je reč o gesturama tu su opcije koje omogućavaju korisnicima da isključe ton okretanjem telefona (eng. flip). Zatim da se jave na poziv podizanje telefona i postavljanjem na uvo (eng. rise to ear), kao i naginjanje telefona za pomeranje ikona i vidžeta prilkom njihove organizacije na početnom ekranu ili sporednim stranicama.

Tu su u gesture zglobom prsta koje korisnicima omogućavaju da uslikaju ekran duplim dodirom po ekranu, naravno zglobom prsta, ili da iscrtavanjem slova kako bi pokrenuli neku aplikaciju.

Budući da Huawei P9 koristi navigacione tastere koji se iscrtavaju na ekran, u podešavanjima telefona je moguće promeniti raspored tastera ili dodati četvrti taster za spuštanje notifikacionog panela.

Ono što nam se dopalo je to što Huawei P9 takođe poseduje sistem za temiranje korisničkog izgleda koji bogat različitim temama. Jednostavno pronađite temu unutar aplikacije i primenite dodirom na jedan taster.

Ceo korisnički izgled Huawei P9 telefona možete pogledati na ovom LINKU.

Baterija

Baterija je kapaciteta 3.000 mAh i naravno nije zamenljiva. Što se brzog punjenaj tiče, baterija se do nekih 35 do 40%  napuni za pola sata.

Što se igranja igrica tiče, mi smo nakon sat vremena igranja UFC 2 igrice osali na 60%. Nismo mnogo igrali igrice tako da nismo uspeli da donesemo zaključak koliko dugo bi zapravo telefon izdržao sa 100% napunjenosti. Ako se prepustimo matematici, recimo da bi telefon izdržao nekih 3 do 4 sada aktivnog igranja 3D igrica.

Što se malo naprednijeg korišćenja tiče, dakle surfovanje internetom, facebook, youtube, fotkanje, slušanje muzike i slično, računajte na 8 sati korišćenja, naravno ukoliko je Huawei P9 prethodno napunjen 100%.

Kada je reč o prosečnom korišćenju, a to podruzemva korišćenje osnovnih aplikacija u kratkim vremenskim periodima, onda se vek trajanja baterije duplira na 16 sati.

Huawei P9 poseduje i agresivni režim štednje koji deaktivira sve osim poziva i poruka. Pitanje koliko dugo baterija može izdržati sa tim režimom. Recimo 4-5 dana ako ne i više.

Kamera

Ovo je telefon koji najveći fokus baca upravo na svoje kamere. Kako je Huawei svojevremeno tvrdio, Huawei P9 bi trebalo da napravi revoluciju pri fotografisanju sa pametnim telefonima. Zašto? Oni smatraju da su veoma blizu tom cilju koji podrazumeva kreiranje fotografija takvog kvaliteta da budu slične onim koje su načinjene DSLR aparatima.

Zadnja kamera

Kao što smo na početku spomenuli, Huawei je u saradnji sa Leica kompanijom napravio dual postavku kamera od kojih jedna kamera ima “monochrom” senzor, a druga onaj klasičan “RGB” senzor. Rezolucija obe zadnje kamere je 12 MPx. Kombinacija senzora od kojih jedan beleži fotografije u boji (RGB), a drugi crno-bele fotografije (monochrome) omogućava Huawei P9 telefonu da zabeleži što više detalja.

Ideja iza dve zadnje kamere tj. senzora je da se zabeleži što više svetla. Tvrdnje Leica kompanije za monochrome senzor su da on može pružiti više od 200% osetljivosti na svetlost od klasičnog senzora. Više o tome kako kamere pametnih telefona funkcionišu pogledajte OVDE.

Zadnja kamera podržava tri različita sistema za fokusiranje: lasersko fokusiranje, fokusiranje na bazi “dubine” kadra i fokusiranje na bazi kontrasta. Sve ovo funkcioniše zahvaljujući posvećenom, zasebnom čipu koji omogućava obema kamera da idividualno fokusiraju, a pomoću “ASP-u” Huawei P9 uspeva da automatski izabere najbolji rezultat fokusiranja i odmahga isporuči. Nažalost, ni jedna od obe zadnje kamere ne poseduje optičku stabilizaciju slike što je svakako nedostatak.

Isto tako, zadnja kamera može da načini fotografije u RAW formatu što je po našem mišljenju veoma bitno. Inače, zadnja kamera je sposobna da snima u 1080p rezoluciji sa 30 ili 60 frejmovima po sekundi, kao i da snima u 72p rezoluciji sa 120 fps. Ona ima f/2.2 otvor blende, a večičina piksela je 1.25 µm.

Fotografije načinjene “monochrome” kamerom uvek ispadnu super i verovatno će se dopasti onima koji često koriste crno-beli filter na Instagram-u. U daljem tekstu ćemo vam priložiti nekoliko fotografija koje su načinjene zadnjim kamerama Huawei P9 telefona, a ceo album možete pogledati na priloženom linku:

>> Fotografije načinjene zadnjim kamerama Huawei P9 telefona - 12 MPx <<

Evo prvo jedne fotografije koja je načinjena u režimu "svetlosni repovi" za koju smatramo da je fenomenalna. Ukoliko budete pokušavali da napravite sličnu fotografiju, evo jednog saveta: obavezno koristite stativ jer fotografija u suprotnom biti zamućena.

 

#taillights by #huaweip9 / #huawei #smartphone #dualcamera #p9 #oo #photography #mobilephotography #leica

Фотографија корисника PametniTelefoni.rs (@pametnitelefoni.rs) дана 21. Авг 2016. у 12:42 PDT

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u dobrim uslovima osvetljenja tokom korišćenja “Shallow depth of field” režima

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u slabijim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u lošim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u lošim uslovima osvetljenja uz dvotonski LED blic

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u dobrim uslovima osvetljenja sa maksimalnim zumom

Kamera aplikacija

Što se kamera aplikacije tiče, ona poseduje gomilu korisnih i različitih opcija. To nas je oduševilo, kao i hardverske sposobnosti kamere svakako. Osim klasičnih režima kao što su panorama, profesionalno režim i HDR, tu su i neki drugi ne tako standardni režimi. Jedan koji se ističe je režim “Shallow depth of field”. Iskreno, telefon smo koristili na engleskom, kao što se po priloženim fotografijama može primetiti, te nismo videli kako je transkriptovan naziv ovog režima. Izvinjavamo se na tome.

Sve u svemu, “Shallow depth of field” režim nam omogućava da kreiramo fotografije koje će imati zamagljenu pozadinu. Ukoliko vam je poznat “bokeh” efekat, onda znate o čemu govorimo. Dakle, u realnom vremenu možete korigovati “blendu” i tako odrediti koliko će senzor primiti svetlo. Naravno, ne mislimo da kamere Huawei P9 telefona imaju mogućnost podešvanje blende, već želimo da napravimo komparaciju mogućnosti zadnjih kamera sa DSLR aparatima.

Znači, zahvaljujući postavi koja podrazumeva dve kamere, pomoću Huawei P9 telefona je moguće u realnom vremenu odrediti zamagljenost nekog dela fotografije. Isto tako, u galeriji je naknadno moguće odrediti šta će to biti u fokusu, a šta ne. Neki drugi režimi koji se istižu su: noćni režim, ubrzano snimanje, usporeno snimanje, svetlosno iscrtavanje, monochrome itd.

Mi smo se lepo zabavili sa režimom svetlosni repovi koji se izlistava u okviru režima svetlosnog  iscrtavanja. Na priloženom video prilogu pogledajte kakve fotografije smo uspeli da kreiramo koristeći pomenuti režim.

Na priloženom linku možete detaljnije pogledati kako izgleda kamera aplikacija:

>> Kamera aplikacija Huawei P9 telefona - Screenshot`s <<

Prednja kamera

Prednja kamera je rezolucije 8 MPx, dok joj je otvor blende f/2.4. Pomoću nje se mogu kreirati 1080p video snimci sa 30 fps.

Sigurni smo da će svi koji vole selfie biti zadovoljni prednjom kamerom Huawei P9 telefona. Tu su i one opcije ulepšavanja, kako mi volimo da je nazovemo “opcija za šminkanje”. Većina fotografija bude pravilno saturisana, dovoljno jasne i fokusirane, sa velikom količinom detalja. Uostalom pogledajte i sami fotografije koje smo načini prednjom kamerom Huawei P9 telefona.

*Fotografija načinjena prednjom kamerom u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena prednjom kamerom u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena prednjom kamerom u slabijim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena prednjom kamerom u lošim uslovima osvetljenja

Izuzetno je teško sažeto, a precizno opisati kameru Huawei P9 telefona te smo vam samo nit toga kako se ona ponaša preneli u ovom testu. Uskoro ćemo napisati posvećen tekst koji će detaljno opisivati mogućnosti kamera Huawei P9 telefona gde ćemo priložiti i video. Shodno tome, pratite nas redovno!

Zaključak

Dizajn novog Huawei P9 telefona je definitivno unapređen u odnosu na Huawei P8 model, iako je delovano da to nije moguće. Dopada nam se kako izgleda i to se kroz naše pisanje sigurno prepoznali. Što se performansi tiče, Huawei P9 je telefon kom ni tvrdokorni napredni korisnici neće naći velike zamerke, dok će gejmeri zasigurno uživati u blagodetima velikog ekrana i 3D performansama. Ekran jeste odličan ali nije poput onih AMOLED i tu svakako postoji prostor za napredovanje.

Naš sud oko možda najbitnije stavke Huawei P9 telefona, a to je kamera, je sledeći: postavka Leica dual kamera bez sumnje otvara neke nove horizonte, ali sam kvalitet fotografija nije takav da se daleko distancira od fotografija načinjenih drugim telefonima. Konkretno, razni režimi koje Huawei P9 telefon ima omogućavaju korisnicima da "zaplivaju u neke nove kreativne vode" koje ranije nisu toliko bile dostupne kod pametnih telefona. Sa druge strane, kvalitet fotografija je negde u rangu premium telefona koji su predstavljeni u periodu kao i Huawei P9. 

Ono u šta smo sigurno je da niko neće ostati ravnodušan sa Huawei P9 telefonom, a pogotovo njegovom kamerom. Preporučujemo ga svima koji žeče nešto novo "u starom pakovanju!"

Evo naših ocena:

Baterija - 9/10 > Baterija uspe da izdrži celi dan normalnog korišćenja, ali je ogroman plus sistem brzog punjenja i njen kapacitet od 3.000 mAh. Smatramo da je Huawei odradio odličan posao kada je spakovao bateriju ovolikog kapaciteta u tanano kućište Huawei P9 telefona.

Dizajn - 9.5/10 > Ovo je stvar ukusa, ali ako se oslonimo na činjenice onda je ova ocena opravdana: metalno "unibody" kućište sa oborenim ivicama i veoma tanke i čvrste izrade.

Ekran - 9.5/10 > Odličan FullHD IPS ekran, jasnog i doboro saturisanog prikaza.

Pozivanje - 9.5/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost.

Funkcije - 9.0/10 > Fantastičan čitač otiska prstiju koji osim sigurnosnih provera pruža i neke druge mogućnosti. 

Operativni sistem - 8.5/10 > Android 6.0 Marshmallow iz kutije ali sa EMUI korisničkim izgledom preko njega. 

Kamera - 9.5/10 > Kako prednja, tako su i zadnje kamere vrhunske. Nove mogućnosti su svakako za najvišu ocenu, ali zbog nedostatka opcija za snimanje u 4K i ne tako revolucionarnog kvaliteta fotografije dajemo ovu ocenu. Malo li je 9.5? 

Performanse - 9.5/10 > Odlične performanse koje samo zavidni osporiti!