Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako saznati da li je Xiaomi Mi Note kopija ili ne?

Kako saznati da li je Xiaomi Mi Note kopija ili ne?

Kupujete kineski telefon? Evo kako da proverite da li je Xiaomi Mi Note original.

Klonovi poznatih kineskih pametnih telefona su uveliko popularni kako kod njih tako i širom planete. Uopšte nije čudno to kada se na popularnim portalima za kupovinu (Taobao) nađe klon u svojstvu originala. Poznati klon je toliko dobro urađen da i oni koji su koristili ili koriste Xiaomi Mi Note ne mogu prepoznati razlike, međutim nije da ne postoje.

Ovo vam govorimo jer Xiaomi, Meizu, Oppo polako dolazi i na naše tržište preko nezvaničnih dilera od kojih ne možete dobiti papire ili garanciju. Mi smo rešili da pomognemo kupcima tako što ćemo apelovati na vas da se edukujete dobro pre kupovine kako ne biste završili sa klonom u ruci.



Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da utvrdite da li je klon u pitanju ili ne:

1. Pre svega proverite kvalitet izrade. Pored toga što klon neodoljivo liči na original jednostavno izrada telefona nije najboljeg kvaliteta i izbor materijala pri izradi klona nije kao na Xiaomi Mi Note-u. Dakle ako vidite da nešto nije na svom mestu ili jednostavno ne osećate kvalitet u svojoj ruci, verovatno držite klon telefon.


2. Poslednji klonovi Xiaomi Mi Note-a su napravljeni od plastike dok su original Xiaomi Mi Note telefoni napravljeni od čvrstog stakla. Dakle ako primetite da je telo telefona od plastike a ne od čvrstog otpornog stakla onda ste prevareni, odmah se alarmirajte i vratite telefon.


3. Prethodna dva koraka provere se vrše pre uključivanja telefona i ako niste uspeli da utvrdite razlike što se tiče fizičkog izgleda, nemojte brinuti postoje i drugi načini. Prvo, kada upalite kopiju odnosno klon telefona Xiaomi Mi Note-a primetićete da ekran ima taj plavi naglasak (teng. tin) odnosno nijansu preko svih ostalih boja, pogotovo preko bele boje. Razlog tome je jeftin izbor ekrana koji klon koristi. Sa druge strane pravi Xiaomi Mi Note ima kristalno jasan ekran balansiranih boja. Drugo, klon ima siromašnu rezoluciju koja se nikako ne može meriti sa uređajima visoke klase u koju Xiaomi Mi Note spada.




4. Sledeće što možete obaviti kako bi ste bili 100% sigurni da su vaše sumnje opravdane je da odradite neke testove. Većina “benchmark” testova bi za veoma kratak period prikazali rezultate. Ako je klon, rezultati će biti mnogo niži od Xiaomi Mi Note-a koji ima 46000+ bodova. Ako se pokaže da su bodovi ispod 46000, gde klonovi obično imaju 18000 bodova, onda budite sigurni da je taj Xiaomi koji vi držite u ruci definitivno klon.


Kao što možete videti, na izgled je teško utvrditi da li je kopija ili ne ali čim startujete telefon kroz nekoliko provera lako možete utvrditi sa čim imate posla. Dakle, nemojte bez provere uzimati ove telefone jer se veoma lako može ispostaviti da je kopija. Ovim tekstom nismo želeli da pokažemo prstom na nekog već smo želeli da podignemo svest da je naše tržište laka meta za klonove azijskih telefona.