Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

LG G Flex 2 - Test (VIDEO)

LG G Flex 2 - Test (VIDEO)

Imali smo priliku “da se poigramo” sa telefonom koji je zakrivljen i fleksibilan u isto vreme! Bićete oduševljeni kada čujete šta ovaj telefon sve može!

Rekli smo “poigrali” jer nam je, nakon dužeg vremena korišćenja raznih pametnih uređaja, sa novim LG G Flex 2 telefonom stvarno bilo zabavno! Uživali smo u neverovatnim performansama, odličnoj kameri koja snima u UltraHD-u i u jako simpatičnom dizajnu koji ima mnogobrojne benefite. Zahvaljujući LG kompaniji imali smo prilike da ga detaljno testiramo što smo i uradili. Pogledajte kako je prošao kod nas na testu.

 



Dizajn

Još iz samog naziva telefona možemo zaključiti da se radi o uređaju koji je savitljiv i koji je blago zakrivljen. Još pre nego što raspakujete kutiju primetićete detalj koji nagoveštava sam dizajn telefona.

LG G Flex 2 je po veličini sličan LG G3 telefonu gde Flex 2 takođe ima tanke ivice oko ekrana što uređaj čini poprilično kompaktnim kada se uzme u obzir njegova dijagonala. Što se tiče zakrivljenosti telefona, nije ništa dramatično zakrivljen ali se ipak primećuje. Zadnja maska je sjajno polirana što telefon automatski pozicionira u grupu uređaja koji sakupljaju otiske. Srećom, Flex 2 nije baš toliko uspešan u tome. Prednost ove zadnje maske je to što se ona samo isceljuje gde sve ogrebotine, nastale putem blagog trenja po džepu ili nekoj ravnoj površini, vremenom nestanu. Kako LG navodi, apliciranjem toplote ogrebotine po zadnjoj masci budu reparirane. Naravno, nemojte očekivati da će neka teža oštećenja nestati. Moramo dodati da se zadnja maska može skidati ali ne radi promene baterije jer ona nije zamenljiva već radi ubacivanja MicroSD ili MicroSIM kartice.

Na poleđini se takođe mogu uočiti prepoznatiljivi tasteri za manipulaciju tona i otključavanje telefona. Odmah iznad tih tastera se nalazi i kamera od 13 MPx, dualtone LED blic i autofokus laser. Sa leve i desne strane telefona se ne nalazi ništa, dok sa donje strane telefona možemo primetiti MicroUSB konektor, mikrofon i 3.5 audio izlaz. Sa gornje strane telefona imamo još jedan mikrofon i infrared senzor.



Sa prednje strane telefona, iznad ekrana se nalazi 2.1 MPx kamera koja je sposobna da snima u 1080p @30fps rezoluciji. Odmah pored kamere je LED notifikaciona lampica, senzori i slušalica. Ispod ekrana je LG brending, a navigacioni tasteri se iscrtavaju unutar ekrana u okviru korisničkog izgleda Android platforme.

LG G Flex veoma lepo leži u ruci, a sa svojom zakrivljenom šasijom koja teži svega 152 grama doprineće ergonomnog korišćenju telefona. Moramo priznati da je dizajn sam po sebi krajnje zanimljiv, a sledeće razmere to i potvrđuju:

149.1 x 75.3 x 7.1-9.4 mm



LG G Flex ide u dve boje, sivu i crvenu. Crvena boja je jako zanimljiva jer je poleđina telefona svetlija po sredini a tamnija po krajevima. Pogledajte fotografiju i sve će vam biti jasno.



Ekran

Za razliku od prethodnog LG G Flex telefona, novi model LG G Flex 2 ima pola inča kraću dijagonalu pa ona broji 5.5 inča. No, ovaj put nas je LG počastio 1080p rezolucijom i tako nadomestio jedan od najvećih nedostataka prve generacije Flex telefona. Pored rezolucije, treba naglasiti da se radi o P-OLED ekranu koji pleni neverovatno kvalitetnim bojama i gustinom piksela od 403 ppi. Kao što možete videti u našoj video recenziji, ekran ima veoma širok ugao vidljivosti sa jako dubokom crnom bojom.

Sve ovo je upakovano sa Corning Gorilla Glass zaštitom treće generacije. Još jedna prednost zakrivljenosti telefona je ta što se ekran štiti od oštećenja kada telefon spustite na neku ravnu površinu ekranom na dole. Tada samo donja i gornja ivica dolazi u kontakt sa površinom.

Korisnički izgled

U samom startu, naglasićemo da je stari dobri KnockCode i dalje tu tako da telefon možete probuditi iz sna duplim dodirom po ekranu dok je on isključen. Takođe, preko uključenog ekrana istom gesturom se telefon postavlja u stanje sna.

Što se tiče zaključanog ekrana tu imamo pregršt nekih skraćenica koje nas prevlačenjem prsta preko njih mogu odvesti direktno u aplikaciju. Još jedna zanimljiva funkcija koju zaključani ekran ima je mogućnost uvida u datum i vreme prevlačenjem prsta sa vrha zaključanog ekrana na dole dok je telefon u stanju sna. Ova funkcija je poznata kao “Glance View”.

Sigurni smo da će sve obradovati činjenica da LG G Flex 2 ide sa Android 5 LolliPop-m već iz same kutije. LG G Flex 2 pokreće Android 5.0.1 koja se može nadograditi na Android 5.1.1. LG UI korisnički izgled Flex 2 telefona neodoljivo podseća na Samsung-ov TouchWiz što nas navodi da konstatujemo da je možda blago natrpan. Srećom, LolliPop sa “material design” izgledom vadi prosek gde su sve opcije i funkcije lepo prezentovane. Za početak, panel sa navigacionim tasterima je sada drugačiji, kao i notifikacioni panel koji je sada znatno lepši i pregledniji. Dodaćemo da na LG G Flex 2 telefonu možete koristiti dve aplikacije odjednom na podeljenom ekranu. Multitasking je unapređen pa je uz hardversku podršku korišćenje nekoliko aplikacija odjednom pravo uživanje.

Što se tiče preinstaliranih aplikacija ne možemo vam dati preterano preciznu informaciju. Naime, test jedinica nam je došla sa Google preinstaliranim aplikacijama kao što su Google Drive, Gmail i slično. Verujemo da to uveliko zavisi od toga da li ćete telefon kupiti preko mrežnog operatera ili ne. Međutim, i ako kupite telefon preko mrežnog operatera na njemu ne bi trebalo da idu više od dve ili tri preinstalirane aplikacije koje nisu Google-ove. Naravno, očekujte da će Flex 2 imati LG prepoznatljive aplikacije kao što su QMemo i QRemote.

Nova platforma LG Health, koja se nalazi u okviru “Smart Buletin” stranice, prati sve vaše načinjene korake i utrošene kalorije. U LG Health aplikaciji možete uneti informacije o vašoj trenutnoj težini, visini i krvnom pritisku što će poboljšati praćenje vašeg zdravstvenog stanja. Naravno, uz ovu aplikaciju možete voditi statistiku vaših aktivnosti tokom trčanja, vožnje bicikle, planinarenja, sve to uz pomoć GPS podrške. Sve u svemu, odličan dodatak koji će definitivno mnogi koristiti.

Performanse

Postavka komponenti LG G Flex 2 telefona je poprilično moćna uzevši u obzir novi Snapdragon 810 čipset i njegovu 64 bitnu strukturu. Radi se o dva četvorojezgrana procesora Cortex A53 takta 1.5 GHz i Cortex A57 takta 2.0 GHz koji u saradnji sa 2GB RAM-a pokrivaju veoma intenzivne operacije i aktivnosti, a uz grafiku Adreno 430 i gejming je odličan. Ovih osam jezgra, koliko ova dva procesora imaju, nisu stalno aktivna jer se aktivnosti na telefonu razlažu postepeno po jezgrima u zavisnosti od opterećenja. To optimizovanje performansi doprinosi odličnom multitaskingu, 4K strimingu, boljem gejmingu i čak boljoj audio reprodukciji.

Nažalost, primetili smo da se telefon brzo greje, a tada se dešavaju restrikcije koje se pojedinim korisnicima neće dopasti. Primera radi, jedna od sitnijih restrikcija kada je telefon pregrejan je nemogućnost osvetljivanja ekrana do 100%, obično je tada dostupno 75% sve do 90%.. No, ovo nije toliko strašno i neće smetati mnogima kao što hoće restrikcija vezana za korišćenje kamere. Naime, kada je telefon pregrejan tada ne možete da koristite kameru. U nekim situacijma ako često snimate, recimo 30 minuta aktivnog snimanja, vam se može desiti naglo zaustavljanje kamera aplikacije zbog pregrejavanja. Olakšavajuća okolnost je ta što se to dešava uglavnom kada snimate u UltraHD rezoluciji. LG je čak postavio limit dužine snimanja jednog snimka na 5 minuta, baš zbog pregrejavanja. U našem slučaju, te neprijatnosti se nisu dešavale prečesto iako smo praktično “silovali” kameru telefona. Dešavalo nam se da smo morali da “iskuliramo” s`vremena na vreme kako bi se telefon ohladio ali i ne čudi nas jer smo u pojedinim momentima snimali po 30 do 45 minuta.

Treba napomenuti da nam se pregrejavanje nije dešavalo tokom igranja igrica. Kao što imamo običaj, instalirali smo nekoliko vodećih igračkih naslova, a sa Apshalt 8 smo doneli sledeći zaključak. Ovo zakrivljeno čudo se ponaša iznenađujuće dobro kada je gejming i multitasking u pitanju. Igrice rade bez bilo kakvog štucanja, framedrop-ova, pikselizacije i slično. Grafika je odlična, a interakcija sa igricom je još bolja od klasičnih ravnih telefona. Kada LG G Flex 2 držite horizontalno, on pri igranju igrica odlično leži u ruci gde se dobija ta prijatna dubina koja obogaćuje igračko iskustvo. Nešto detaljnije pogledajte u video recenziji.

LG G Flex 2 nam je fantastične rezultate na AnTuTu Benchmark testu gde sa svojih 49280 bodova čvrsto stoji rame uz rame sa ostalim vodećim telefonima kao što su Meizu MX4, Galaxy Note 4, OnePlus One i slično.

Kamera

LG G Flex 2 poseduje unapređenu kameru u odnosu na svog prethodnika. Poseduje istu postavku kao i LG G3, pa se na poleđini Flex 2 telefona može naći senzor od 13 MPx sa posvećenim laserskim detektorom koji podpomaže fokusiranje. Sa prednje strane telefona se nalazi senzor od 2.1 MPx koji može načiniti pristojne širokougaone fotografije. LG se potrudio da hardverski unapredi kameru Flex 2 telefona pa je ona u mogućnosti da načini veoma zadivljujuće fotografije. Čini nam se da je pravo iznenađenje kako se kamera LG G Flex 2 telefona ponaša u uslovima lošijeg osvetljenja. Moramo priznati da fotografije načinjenje danju, sa dovoljno osvetljenja, nisu korak ispred ostalih vodećih telefona ali su svakako u istom rangu. Dodaćemo i to da je autofokus neverovatno brz pri okidanju zahvaljujući posvećenim laserom za fokus koji je smešten odmah pored kamere.

Značajnija promena se primećuje kod dualtone LED blica koji omogućava kvalitetnije fotografisanje noću. Takođe, kamera poseduje optički stabilizator slike što fotografije čini znatno kvalitetnijim i jasnijim.

Korisnički izgled kamera aplikacije je, za naš ukus, siromašan. No, LG je ciljao veću grupu korisnika koji ne žele zamršenu kamera aplikaciju. Zato se korisnički izgled kamera aplikacije svodi na nekoliko podešavanja rezolucije fotografisanja i snimanja, tastere za aktiviranje HDR-a, blica, tajmera promenu kamere, okidanje, snimanje i slično. Nećete naći ništa detaljnije. Dokaz da je LG hteo da što više pojednostavi fotografisanje na LG G Flex 2 telefonu je to što je implementirao par gestura.

Jednostavnim skupljanjem šake u pesnicu ispred kamere će aktivirati okidanje nakon 3 sekunde. A spuštanjem telefona na dole aktiviraće se pregled načinjene fotografije gde kada ponovo podignete telefon radi nove selfi fotografije, kamera će se automatski ponovo aktivirati. ž

Ako ako često koristite menjate kameru, postoji gestura i za to. Jednostavno prevucite prstom preko ekrana dok je kamera aplikacija startovana i prebacite se sa zadnje kamere na prednju i obrnuto. 

LG je svestan da će svaki korisnik koji želi napredniju aplikaciju za fotografisanje posetiti Google Play prodavnicu i preuzeti neku po svom ukusu. Tako da siromašniji korisnički izgled preinstalirane kamera aplikacije i ne možemo predstaviti kao lošu stranu LG G Flex 2 telefona.

Ako vas interesuje kako izgledaju fotografije načinjenje LG G Flex 2 telefonom u daljem tekstu ih pogledajte:

Zadnja kamera - 13 MPx

Fotografija je načinjena u dobrim uslovima osvetljenja. Primetićete da je sve lepo i pravilno izfokusirano bez mutnih kadrova, sve zahvaljujući posevećenom laseru za fokusiranje:

Fotografija je načinjena u blago slabijim uslovima osvetljenja a ipak nije izgubila kvalitet. Čak su u boje realno prenešene, bez prenaglašavanja ili izbleđivanja:

Evo jedne fotografije koja demonstrira mogućnosti fokusa. Primećujete i sami da je ručica jako blizu senzora kamere, a fotografija je pravilno fokusirana sa zamućenom pozadinom što joj daje određenu dubinu:

Kada govorimo o fotografisanju u lošim uslovima osvetljenja, na priloženoj fotografiji možete utvrditi da se kamera LG G Flex 2 teleefoan odlično snalazi i u tim uslovima:

Prednja kamera - 2.1 MPx

Fotografija je načinjena u dobrim uslovima osvetljenja gde se primećuje sasvim solidan kvalitet. "Face Beauty" alatka je pri okidanju ove fotografije bila na podrazumevanim vrednostima:

Fotografija je načinjena u sobnim uslovima osvetljenja gde preovlađuju toplije boje. Slobodno možemo reći da se prednja kamera i tada odlično snalazi:

I na kraju fotografija koja je načinjena u veoma lošim uslovima okolnostima, no ipak je pristojnog kvaliteta:

Što se tiče UltraHD video snimka LG G Flex telefona, pogledajte ga u našoj video recenziji koja je priložena na kraju ovog teksta.

Baterija

Na LG G Flex  telefonu baterija nije zamenljiva i kapaciteta je 3.500 mAh. Kapacitet baterije prve generacije LG G Flex  telefona je sasvim pristojan ali je i telo telefona svojom veličinom ostavljala prostora za jaču bateriju. Kod Flex 2 telefona situacija je drugačija jer je njegova šasija kompaktnija. To znači da nije bilo prostora da se ugradi baterija većeg kapaciteta od 3.000 mAh. U suštini, to nije nedostatak jer je dijagonala ekrana manja tako da je i potrošnja umanjena.

Neki naši rezultati telefona su nam pokazali da Flex 2 može izdržati oko 40 sati normalnog korišćenja dok sa druge strane 9-12 sati je najbolji rezultat intenzivnog korišćenja. Impresionirani smo koliko dugo telefon uspe da izdrži nakon samo jednog punjenja, ipak radi se o dijagonali od 5.5 inča. Kako bi sve bilo još krasnije po pitanju baterije, LG G Flex 2 podržava brzo punjenje (eng. fast charging) tehnologiju. Kada smo testirali telefon, od prilike 20-25 minuta je bilo potrebno da se napuni sa 10% do 50-55%. Ove informacije nam samo govore da je LG G Flex 2 veoma mobilan uređaj.

Povezivost

LG je pored svih unapređenja rešio da se pozabavi i time koji će standard povezivanja sve LG G Flex 2 imati. Zahvaljujući novom Snapdragon čipsetu Flex 2 podržava Cat 6 LTE/4G za razliku od Cat 4 modula koji je bio upakovan na LG G Flex. U praksi to znači da ćete, ako ste korisnik mts-a ili nekog drugog mrežnog operatera koji pruža 4G, moći da ostvarite download do neverovatnih 300 Mbps po sekundi u zavisnosti na jačinu signala.

Detaljnije karakteristike telefona pogledajte na priloženom linku:

>> LG G Flex 2 - Karakteristike <<

Zaključak

Mnogi žele da ponize zakrivljenost Flex telefona. Ne znamo zašto je to tako jer ako su imali prilike da ga koriste morali su da uvide prijatnije korišćenje u odnosu na telefone koji nisu zakrivljeni. Nije to jedini benefit, činjenica je da su šanse da se ekran ošteti mnogo male jer telefon zbog svoje zakrivljenosti ne dodiruje površinu na koju je spušten. I na kraju moramo da dodamo da LG G Flex zrači svojim inovativnim izgledom gde privlači pažnju svih ljubitelja pametnih telefona.

No, ako izuzmemo dizajn, LG G Flex je uređaj koji pruža odlične performanse, daje jako dobre fotografije i solidan vek trajanja baterije nakon jednog punjenja.

Prednja kamera je mogla da bude malo veće rezolucije ali 2.1 MPx za deljenje na društvenim mrežama nije loše. Ekran je sada 1080p sa 403ppi što je ogromno unapređenje. Možda bi bilo još bolje da je P-OLED QuadHD rezolucije, mada ne žalimo se.

Jedini pravi nedostatak ovog telefona je pregrejavanje. Međutim, očekujemo da će inžinjeri LG kompanije naći neko softversko rešenje koje će umanjiti procenat pregrejavanja. Sve u svemu, ukoliko niste “manijaci” kao mi pa da po 45 minuta snimate u UltraHD rezoluciji bez prestanka, ne verujemo da ćete primetiti neželjene efekte pregrejavanja LG G Flex 2 telefona.

Evo naših ocena:

Baterija - 7/10 > Odlična baterija ali ne i najbolja

Dizajn - 10/10 > Unikatni dizajn. Izrada telefona plastična zbog fleksibilnosti ali ipak visokog kvaliteta

Ekran - 8/10 > Odličan ekran, ppi i rezolucija bi mogla biti bolja zarad ocene 10

Pozivanje - 9/10 > Stabilnost signala odlična a slušalica i mikrofon još bolji.

Funkcije - 8/10 > Glance View i KnockCode vladaju

Operativni sistem - 8/10 > Android 5 LolliPop iz kutije ali presvučen teškim korisničkim izgledom

Kamera - 8/10 > Fotografije su odlične, pogotovu u uslovima lošeg osvetljenja, snimci takođe ali prednja kamera je mogla biti veće rezolucije.

Performanse - 9/10 > Da se telefon ne pregrejava ocena bi bila 10 jer 32 GB verzija Flex 2 telefona ide s 3 GB RAM-a.

Pogledajte našu video recenziju LG G Flex 2 telefona koja otrkriva nešto što nismo spomenuli u pisanoj recenziji. Uživajte!