Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

LG G3 - Test

LG G3 - Test

Sa najboljim ekranom u klasi, fascinantom kamerom, i dorađenom Android platformom ovo je jedan od najboljih telefona napravljenih u poslednjih godinu dana. 

LG je uspeo da napravi jedan od boljih telefona ove godine i iz tih razloga je ovaj model dobio "Editors Choice" nagradu od Android Authority.

Dobivši priliku da proizvodi Guglov telefon Nexus 4 i Nexus 5, LG je dobio vetar u leđa i pozicionirao se u centru pažnje u Android svetu. Prošle godine, LG je odlučio da promeni malo situaciju i svoje tradicionalno dugme prebaci na poledjinu telefona. Ovo je sigurno zahtevalo vreme da se korisnici naviknu ali je definitivno baš taj potez uzdigao LG G2 iz mase na tržištu pametnih telefona. Sada je LG ponovo dosta uložio, naime LG je glavni i prvi proizvođač pametnih telefona koji imaju Quad HD ekrane koji po kvalitetu i onog što ekran u celosti pruža probija sve barijere. Ali da li je to sve što LG G3 pruža?



Dizajn

Lepota je mnogo više nego samo površina na LG G3 telefonu. Trebalo bi da razmislimo pre kritikovanja ali i hvaljenja LG kompanije, prešavši nas u vezi materijala od kojih će se izraditi ovaj telefon. Dakle dugo se najavljivalo i nagađalo da će najnoviji telefon iz LG kompanije biti napravljen od metala. Međutim najavljivanje, glasine i nagađanja su jedno a realnost drugo. Opet se susrećemo sa telefonom visoke klase koji je napravljen od plastike. Naravno da uvek možemo da diskutujemo o LG G3 ne pominjajući ekran kao glavni adut telefona, ali pre nego što zaronimo u detalje o kvalitetu ekrana govorićemo o telu telefona.

 

>> LG L Bello - Test (VIDEO) <<

Telo je malo zakrivljeno po ivicama što vam pruža ugodnost pri korišćenju i smanjuje mogućnost da telefon ispadne. Njihov "potpis", odnosno dugme za zaključavanje se takođe pojavljuje na poleđini LG G3 telefona. LG G2 i LG G3 uspešno guraju taj potez njihovih dizajnera ka ogromnom uspehu. Zadnja maska koja se skida napravljena je od polikarbonata brušenog izgleda. To Vas oslobađa otisaka prstiju na zadnjoj masci ali treba nagovestiti da je maska dosta osetljiva i sklona habanju gde savetujem da koristite silikonsku zaštitu ili neku drugu.

Eliminisanjem tastera sa strane i stavljajući ih na poleđini telefona u cilju smanjenja debljine apsolutno je doprinelo lakšem manervisanju i kontroli telefona sa jednom rukom. Šokantno je lako koristiti telefon jednom rukom bez obzira na veliku dijagonalu koju LG G3 poseduje.

Ekran

Naravno sledeći i najjači adut ovog modela je ekran. Ovde imamo QuadHD ekran veličine 5.5 inča i ovu gromadu je iznenađujuće lako koristiti. Rezolucija od 2560 x 1440 daje ekranu ogromnu gustinu piksela od čak 534 PPI što ovaj model čini jedinim svoje vrste. Međutim to ne znači da ovaj ekran daje drastično kvalitetniju sliku od 1080p, mada kada približite telefon i izoštrite vaš vid uspećete da primetite razliku.

 



>> LG G Flex 2 - Test (VIDEO) <<

Kao "tata" u proizvodnji ekrana LG dolazi sa visoko kvalitetnim IPS ekranom sa zadovoljavajućim bojama koje se ne prenaglašavaju, a prijaju očima. Prilikom pregleda teksta na vebu, spuštajući se niz stranicu može se primetiti kako tekst kasni sa izoštravanjem ali ne drastično što je dokaz da je LG poradio na tehnologiji čuvanje baterije.

Performanse

Kao u sličaju svih telefona visoke klase trenutno dostupnih, LG G3 je opremljen sa paketom "besnih" procesora uslovno rečeno. Krase ga četvorojezgrani procesor Qualcomm Snapdragon 801, koji radi na 2,5 GHz uz podršku Adreno 330 GPU za grafiku i 2 GB RAMa. Ovo je paket aranžman koji vam je sigurno poznat i ne treba mnogo diskutovati o sposobnostima ove "besne družine".

Ne bih mnogo o tome kako se ovaj telefon ponašao predhodnih nedelju dana testa, ali možemo lagano reći da telefon radi kao "zmaj". Tokom nekoliko benchmarkova koristeći poslednju verziju AnTuTua, LG G3 pravi rezultat od 29760, što je iza ostalih trenutnih telefona koji su u samom vrhu. Između ostalog do sada pri korišćenju ovog telefona nismo naišli ni na jedan problem ili neku drugu nepravilnost u radu.

Hardver

Što se tiče hardvera samo ćemo naglasiti par novina i prednosti. LG se potrudio da za ovaj model takođe ide i kover odnosno zaštitna maska sa okruglim prozorčetom kroz koji možete da pogledate vreme i proverite obaveštenja. Naravno zaštita će se prodavati posebno. Sledeće je memorijska kartica. Obzirom da LG G3 ima zadnju masku koja se skida ne postoji razlog da nema slot za memorijsku karticu. Za razliku od prethodnog modela na ovaj možete da proširite memoriju pomoću MicroSD kartice do 32 GB. I konačno zamenljiva baterija je opcija, uzimajući okolnost da se zadnja maska skida. To će Vam pružiti mogućnost da nekad zamenite ili pojačate bateriju.



      

Kamera i Android platforma

Kad smo kod kamere slobodno možemo reći da je LG u ovu kameru spakovao sve što je mogao. 13 MPx zadnja kamera sa OIS+ što je programski unapređen optički stabilizator slike koji je imao LG G2 (OIS). Napred ide kamera sa 2.1 MPx. Naravno kamera može da snima u 4k rezoluciji. Što se tiče aplikacije za slikanje ona je ista kao i na LG G2 s`tim što su dodali još nekoliko modova sa sitnim grafičkim prepravkama. U odnosu na ostale telefone ova aplikacija vam pruža najugodniji doživljaj prilikom slikanja. Android platforma je malo redizajnirana što je po meni dobar potez jer nam se predhodna nije baš dopala.

Svakako je na Vama da date sud jer je to već stvar ukusa.

>> LG G4 je konačno predstavljen zvanično! <<