Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

LG L Bello - Test (VIDEO)

LG L Bello - Test (VIDEO)

Pročitajte detaljnu recenziju LG L Bello telefona i pogledajte video koji demonstrira koliko je LG L Bello sposovan uređaj!

Kako početi recenziju a da malo ne porazgovaramo o tome koliko je LG uložio truda da udovolji svojim potrošačima. Naime, LG poslednjih nekoliko godina danonoćno radi na unapređenjima svojih telefona, na prilagođavanju i na softverskom “ulepšavanju”. Svi će se složiti sa nama da je LG UI3 korisnički izgled sve bolji i bolji, a to je upravo rezultat LG-vog napora da se izbori sa svojom konkurencijom i kreira neku svoju bazu korisnika. Da se razumemo, LG nije kompanija od juče i oni svakako imaju legije svojih obožavatelja, međutim kreativnost i želja za napredovanjem kod njih uprkos tome još nije uvenula. U prilog ide i to da je LG repozicionirao tastere za otključavanje telefona i za manipulaciju zvuka telefona. Ovaj potez je doneo ogroman uspeh LG uređajima visoke klase serije G i danas se polako to prenosi i na uređaje srednje klase serije L.  

LG nam je pre desetak dana poslao telefon za koji smo znali da je dobar ali nismo imali neke detaljne informacije. Zahvaljujući LG-u mi smo detaljno testirali LG L Bello telefon.



Ovaj telefon, kako mu i ime “Bello” samo govori, izgleda “lepo”! Obzirom da ide u dve boje, bela i crna, slobodno možemo reći da je telefon namenjen za oba pola ali i za bilo koji uzrast korisnika. Telefon je opremljen slušalicama i punjačem tako da sve od prateće opreme dobijate u kutiji.

Dizajn

Što se dizajna tiče, LG je odradio odličan posao. Kada govorimo o srednjoj klasi telefona retkost je da naiđete na uređaj koji je napravljen sa toliko pažnje kao i LG L Bello. Za početak reći ćemo vam da je Bello blago zaobljen sa zadnje strane što garantuje sigurno manipulisanje i korišćenje telefona iako je dijagonala ekrana čak 5 inča. LG L Bello je težak 137 grama, a debljine je svega 107 mm.

Primetićete da je telefon bez tastera sa strane ili na vrhu i da su ivice totalno čiste. Razlog tome je LG-ev inovativni repozicionirani taster koji se nalazi odmah ispod kamere za zadnje strane telefona. Na ovaj način nećete morati da svoje prste izlažete nekoj gimnastici kada zaželite da otključate svoj Bello ili pojačate odnosno utišate ton. Kao i obično sa donje strane telefona je MicroUSB port za punjenje ili povezivanje sa računarom. Odmah pored MicroUSB porta je i jedan mikrofon. Sa gornje strane telefona je 3.5mm audio izlaz i još jedan mikrofon. Sve u svemu linija telefona je krajnje privlačna, zadnja plastična maska veoma dobro imitira materijal aluminijum. Za ovih deset dana rigoroznog testa, telefon nije pretrpeo ni jedan trag korišćenja. To vam govori da je telefon iako je plastičan, veoma dobro zaštićen. No, valja spomenuti da je zadnja maska matirana tako da otisci prstiju nisu slučaj kod Bello telefona.

Ekran

Ekran i po malčice fizička konstitucija telefona je jedini razlog, po nama, što ovaj telefon ne može da se svrsta u visoku klasu uređaja. Svesni smo toga da se granice visoke klase svakodnevno pomeraju, međutim u trenutku kada je pušten u prodaju, a to je septembar mesec 2014 godine, ovom telefonu je malo falilo da se pridruži “ligi džentlmena”.  No, i dalje je ovaj telefon veoma zanimljiv uređaj i dosta toga može da se kaže o njemu. Sada kada govorimo o ekranu radi se o IPS LCD kapacitativnom panelu, rezolucije 480 x 854 piksela. Ekran broji 16 miliona boja i siromašnih 196 ppi, tj. gustinu piksela. U celoj ovoj priči o ekranu dobro je to što on čini čak 70.7 % tela telefona. Takođe boje su malo isprane i ugao vidljivosti nije kao kod onih telefona visoke klase ali šta je tu je.

Nemojte se razočarati dok čitate ove informacije o ekranu jer to ne izgleda toliko očajno. Zapravo, Bello nije izpikseliziran već je korisnički izgled telefona, odnosno sve što uopšte vidite na ekranu telefona malo “razvučeno” zbog nedostatka visoke rezolucije i ppi-a. Ono što i sami  možete videti na našoj video recenziji je da se ekran veoma dobro drži bez obzira na svoje karakteristike. Bello ima zaštitu ekrana koja nije “corning gorilla glass”, međutim ona sasvim korektno obavlja svoj posao. Konkretno, mi za deset dana normalnog korišćenja nismo zaradili ni jednu jedinu ogrebotinu na ekranu. Tačno je da ga nismo “mučili” ključevima, kovanicama ili slično ali smo ga koristili kao i svaki drugi prosečan korisnik.



Kamera

Evo jedne teme o kojoj nećemo mnogo govoriti jer smo ostali bez teksta kada smo videli kako se kamera na jednom telefonu srednje klase ponaša. Nemojte misliti da mi nismo imali prilike da testiramo znatno jače kamerice i bolje, međutim performanse kamerice LG L telefona, koji ima cenu pogodnu za svačiji džep, su prosto iznenađujuće. Fotke su jasne, čiste, a boje nisu previše “začinjene” odnosno naglašene. Tačno je da HDR-a nema i da se kamerica slabo snalazi noću ali to nije nešto što će uticati na naše mišljenje jer se mnoštvo kamera ne snalazi lepo u okolnostima slabijeg osvetljenja i nemaju HDR podršku. Aplikacija za fotkanje je siromašna po pitanju funkcija i opcija i to ne možemo pohvaliti, već ćemo malo i kritikovati LG zbog tog propusta. Opet nije to nešto nerešivo jer uvek možete instalirati naprednu aplikaciju za fotografisanje sa Google Play marketa. Kako vas ne bismo uskratili zvaničnih karakteristika, zadnja kamerica ima 8 MPx uz podršku LED blica, a prednja selfi kamerica ima 1 MPx. Primere fotografija imate na kraju video rezenzije koja je priložena na kraju ovog teksta.

Korisnički izgled

Pošto je ovo pisana recenzija onda možeme da se “razvežemo” i detaljno opišemo sam korisnički izgled LG L Bello telefona. Radi se LG UI3 korisničkom izgledu (eng. user interface) koji mnogo podseća na onaj koji koristi LG G2 i G3 telefoni. U okviru ovog korisničkog izgleda se mogu naći mnoštvo korisnih funkcija i opcija o kojima ćemo malo detaljnije upravo sada govoriti. Prva i najzanimljivija funkcija je Knock Code koja korisnicima LG L Bello telefona omogućava brzo otključavanje ili zaključavanje telefona. Brzim duplim dodirom po ugašenom ekranu otključava se telefon, a istom tom gesturom po uključenom ekranu postiže se zaključavanje telefona. Sledeće što nam se dopalo je mogućnost menjanja teme navigacionih tastera koji se prikazuju na ekranu. Takođe možete birati redosled tastera i podesiti ih po vašoj želji.

Notifikacioni bar je takođe jako interesantan segment UI3 korisničkog izgleda jer sadrži par korisnih funkcija. Prva funkcija na koju ćemo vam skrenuti pažnju je mogućnost biranja skraćenica na klizećoj traci. To vam omogućava da izaberete samo one skraćenice koje koristite ili da dodate neku drugu ukoliko nije na traci. Druga, jako zanimljiva funkcija je “QSlide” koja pruža listu aplikacija koje se mogu otvoriti u zasebnom prozoru. “QSlide” je nešto slično Samsung-ovoj funkciji “više prozora” što znači da možete otvoriti aplikaciju za pozivanje i SMS dopisivanje i koristiti ih na početnom ekranu u isto vreme.



LG je takođe implementirao set alatki za ulepšavanje ili menjanje korisničkog izgleda pa tako pomoću opcije “podešavanja početnog ekrana” možete promeniti temu telefona, pozadinu, efekte kretanja po početnim stranicama i slično. Što se tiče zaključanog ekrana Knock Code je i tu prisutan. Naime, korisnik uvek može odabrati četri dodira na ekranu koji će biti sigurnosni ključ pri otključavanju telefona. Ovo je praktično zamena za sigurnosnu proveru,šablon.



LG tastatura je takođe temirana i osposobljena za maksimalno modifikovanje. Korisnici LG L Bello telefona vrlo lako uz pomoć brojnih opcija mogu podesiti izgled i funkcionalnost tastature po svojoj meri.

Panel sa podešavanjima

U okviru podešavanja telefona mogu se takođe naći zanimljivi tvikovi (eng. teweak) i opcije, mi ćemo samo brzo navesti koje su to opcije i tvikovi i čemu služe.

Režim za tišinu - LG je uvrstio i funkciju “režim za tišinu” u okviru UI3 korisničkog izgleda na  L bello telefonu što uokviruje njegovu funkcionalnost i daje mi bedž “namenjeno za sve vrste korisnika”.

Efekti na isključenom ekranu - Korisnik pomoću ove opcije može izabrati efekat koji će se manifestovati pri gašenju ili paljenju ekrana.

Režim za gosta - Iako Bello ne pokreće Android 5 LolliPop, korisnici mogu odabrati aplikacije koje će osoba kojoj je telefon pozajmljen moći da koristi.

Pokreti - L Bello nije uređaj kojeg krasi samo pristojna postavka komponenti, Bello je zapravo opremljen nekim “pametnim funkcijama”. U podešavanjima funkcije “Pokreti” korisnik može podesiti razne aktivnosti koje se izvršavaju nakon pojedinih pokreta ruku. Neke od tih aktivnosti su: aktiviranje ekrana, odgovor na poziv, odlaganje alarma i pauziranje video klipa.

QuickCircle Futrola - Ofo je funkcija koja Bello telefonu omogućava korišćenje futrole na preklop sa okruglim prozorčićem. U okviru ove funkcije možete odabrati aplikacije koje će se koristiti u QuickCircle  stanju.

Smart Cleaning - Jednostavna alatka za brisanje nepotrebnih datoteka i rasterećenje memorije.

Performanse

Ove informacije će možda biti i presudne za svakog ko je zainteresovan da kupi ovaj telefon. Rezultati koje mi imamo nakon 10 dana intezivnog korišćenja su impresivni. Mi telefon nismo izložili nekom testu koji podrazumeva prezahtevne operacije jer smo želeli da se postavimo kao prosečan korisnik. Stoga, mi danas bez imalo sumnje možemo da kažemo da telefon radi odlično! Aplikacije koje smo koristili su :Facebook, Skype, Viber, WhatsApp, Camera360, Boxer, Keep, TuneIn Radio, Pixlr, FB Groups, Google Analitika, Instagram, FB Messenger, Peak, Twitter, FB Pages Manager, TeamViewer, Minion Rush, Asphalt 8 i AnTuTu Benchmark. Iz ove liste možete i sami zaključiti da telefon nismo mučili ali i da ga nismo štedeli. Pregled interneta preko integrisanog ili Google Chrome je na zadovoljavajućem nivou. Nije da se prilikom zumiranja sve odmah razbistri ali nije da traje večnost dok se sadržaj sa internet stranice razbistri. Skype pozivi funkcionišu odlično, kao i Viber. Primetili smo Facebook fotke zahtevaju malčice vremena da se razbistre ali nije ništa alarmantog tipa. Camera360 je obavezna ako nas pitate i odlično se sinhronizuje sa sočivima što garantuje brzo startovanje i okidanje. Sve u svemu multitasking odnosno rad sa više aplikacija odjednom je bolja strana ovog telefona, a to omogućava solidan četvorojezgrani procesor Cortex A7 koji je takta 1.3 GHz.

Kako bi smo proverili rad 3G-a koristili smo TeamViewer koristeći internet preko SIM kartice. Signal je često bio stabilan i protok interneta veoma fluidan bez nekih značajnih zastoja ili prekida. Nismo bili u mogućnosti da testiramo signal telefona u situacijama slabije pokrivenosti ali radimo na tome da dobijemo i tu informaciju koju ćemo blagovremeno priložiti u okviru ove pisane recenzije. WiFi radi besprekorno kao i precizni A-GPS. Dok smo uživali koristeći LG L Bello primetili smo da je zvučnik osrednjeg kvaliteta i da solidno obavlja svoj posao, naravno muzika itekako bude kvalitetnija ukoliko je slušate pomoću sluški. Što se tiče video klipova i filmova, LG L Bello bez problema pokreće i FullHD formate a uz pomoć pojedinih aplikacija trećeg lica možete učitati i prevod kako bi ste uživali u vašem omiljenom filmu.

Nismo zaboravili da oprobamo Mali400MP2 grafiku, koja nas je iznenadila i dočekala nespremne. Kada smo videli da je ekran jedina slabija tačka telefona pomislili smo da telefon nije sposoban da iznese neke malo zahtevnije igrice. Međutim, LG L Bello nas je brzo razuverio u to. Igrajući Minion Rush bili smo oduševljeni fluidnošću rada. Bili smo radoznali i zapitali smo se da li bi Bello mogao malo više. Odmah nakon Minion-a preuzeli smo i instalirali Asphalt 8. Pokrenuli smo igricu, igrali je i izgubili 3 sata našeg vremena jer je igra toliko dobro radila da smo se mi zaneli igrajući je. Nezaboravimo da je 1 GB RAM-a takođe doprineo odličnom radu Bello telefona, kako tokom igranja igrica tako i tokom multitaskinga. Znači, gejming (eng. gameing) je nešto na šta možete da računate ako kupite LG L Bello. To kako se telefon ponašao u toku igranja pogledajte u našoj video recenziji.

Detaljne karakteristike LG L Bello telefona pogledajte na ovom LINKU.

Gde kupiti LG L Bello i kako

Ako želite da kupite telefon gotovinom, karticom, čekovima ili potrošačkim kreditom možete ga poručiti putem interneta sa priloženih linkova ili odlaskom u radnju Gigatrona ili Tehnomanije:

Gigatron - LG L Bello
Tehnomanija - LG L Bello

Njegova cena varira između 24000 dinara i 25000 što je veoma povoljno za ovakav uređaj.

Pre nego što se odlučite da telefon kupite za keš, razmislite o tome da ga uzmete preko paketa! Ako ste osoba koja koristi dopune odnosno prepaid, trebalo bi da razmislite da pređete na postpaid. Kada se prebacite na postpaid pored toga što telefon dobijete po nižoj ceni vi imate znatno više minuta za razgovor i poruka za dopisivanje. U zavisnosti od paketa pretplata bi u češćem slučaju mogla biti manja od iznosa koji potrošite na dopune, a pritom mnogo više razgovarate dok ste na postpaid-u. Uz postapid ne dobijate samo minute i poruke već dobijate i besplatan internet što je jednom pametnom telefonu poput LG L Belo potrebno da bi zasijao u potpunosti! U prilogu imate linkove ka mrežnim operaterima i njihovoj ponudi. Za sada MTS ima jako privlačnu ponudu LG L Bello telefona, pogledajte:

MT:S - LG L Bello
Telenor - LG L Bello
VIP - LG L Bello

Ne zaboravite da pogledate video rezenziju, ako vam se dopadne izdvojite par minuta zapratite nas na YouTube-u i pritisnite taster “Like”: