Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Samsung Galaxy Note 20 - Telefon koji je privukao mnogo pažnje! [RECENZIJA]

Samsung Galaxy Note 20 - Telefon koji je privukao mnogo pažnje! [RECENZIJA]

Saznajte sve o novo Galaxy Note 20 telefonu, uključujući i to koja mu je cena, koje su mu karakteristike i za koga je možda ovaj telefon namenjen. 

Samsung nas je još prošle godine iznenadio lansirajući dva nova Note telefona: Galaxy Note 10 i Galaxy Note 10+. Svi smo se još tada pitali zašto dva Note telefona? Jedino logično objašnjenje je to da Samsung želi da ponudi kompaktniji i povoljniji Galaxy Note 10, ali i nešto veći, a skuplji Galaxy Note 10+. 

 



Ljudi su stvarno kupovali oba modela. Neki bi sebi kupili manji Note 10, a neki ipak veći Note 10+. Ove godine Samsung je opet lansirao dva različita Note telefona. Kada kažemo “različita” to i mislimo! Novopredstavljeni Galaxy Note 20 i Galaxy Note 20 Ultra su toliko različiti da im gotovo jedva možete pronaći sličnost.

Međutim,zašto je to Samsung uradio? Da bi utisak ekstravagantnog Galaxy Note 20 Ultra modela bio jači i bolji? Da bi ponudili nešto kompaktniji model sa nižom cenom? Ostaje na vama da donesete zaključak, a mi ćemo se potruditi da vam što detaljnije prenesemo naše utiske testiranja “ravnog” i ne tako glamuroznog Galaxy Note 20 telefona.

Galaxy Note 20 je teleofon suštinski podesća na Note 20 Ultra, ali ako samo malo bolje pogledate videćete da se dosta toga razlikuje. Prvu stvar koju ćete primetiti je da ekran nema zakrivljene ivice na bokovima.



Da, prednja površina Galaxy Note 20 telefona je potpuno ravna, a sigurni smo na radost mnogima. Takođe, prednja selfie kamera je cetralno orijentisana, pri vrhu telefona. U odnosu na Galaxy Note 20, ta selfie kamera ima nešto veći prorez. U pitanju je naravno takozvani “infinity o” prorez.

Osim slefie kamere i ekrana, na prednjoj površini Galaxy Note 20 telefona se ne može pronaći ništa više. Dodaćemo samo da Galaxy Note 20 model ipak nema slušalicu već vibriranjem stakla ekrana generiše ton koji čujete tokom poziva. Kod Galaxy Note 20 Ultra modela se na samom vrhu telefona može naći slušalica što je praktično eleiminiše neprijatan osejać vibracije prilikom reprodukcije tona. 



Nažalost, Galaxy Note 20 koristi Corning Gorilla Glass 5, umesto novog Corning Gorilla Glass 6. No, ivice oko ekrana su zaista tanke. Ono što smo primetili odmah kod Galaxy Note 20 telefona kada smo ga izvadili iz kutije i uključili je da su coškovi ekrana više zaobljeni u odnosu na Galax Note 20 Ultra i generalno u odnosu na telefone iz Note linije. Za jedan četvrtasti i oštar dizajn Galaxy Note 20 telefona to je možda sovežavajuć potez Samsung inžinjera.



Ram tj. okvir telefona je metalan sa nekoliko proreza za antene. Tačnije, poseduje po jedan prorez pri vrhu leve i desne strane okvira, jedan prorez na gornjoj ravnoj površini okvira i dva proreza na donjoj ravnoj površini okvira. Ovo je sasvim dovoljno proreza da WiFi, Bluetooth, 4G i ostale konekcije rade bez problema.

Na gornjoj strani okvira se nalazi jedan mikrofon i fiokica u koju možete smestiti dve nanosim kartice. Nažalost, ne postoji mogućnost da se interna memorija na Galaxy Note 20 telefonu proširi putem MicroSD kartice.

Levi bok telefona, odnosno leva strana okvira je vrlo tanka i čista, bez tastera. Međutim, sada su svi tasteri smešteni na desni bok telefona. Sada su tasteri za kontrolu tona telefona i za zaključavanje smešteni na prirodno mesto za sve korisnike koji su dešnjaci.

Na dnu telefona tj. na donjem delu okvira telefona se nalazi USB Tip C 3.2 konektor, centralno pozicioniran, još jedan mikrofon, rešetkica za zvučnik koji je prilično dobar i olovčica. Ono što je ovde čudno je to što je olovčica na veloj strani telefon što otežava njeno izvlačenje.

Svi oni koji kupe novi Galaxy Note 20 ili Note 20 Ultra će ubrzo shvatiti da je njihov omiljen gedzet, koji stiže uz telefon, sakriven ispod dlana leve ruke.

Samsung je kod Galaxy Note 20 modela iskoristio plastiku kako bi prekrio zadnju površinu telefona. To je vrlo jeftin materijal za jedan telefon koji košta oko 115000 dinara u prodavnicama kao što su Gigatron i slično.

Iako ta zadnja plastična površina nije tako lošeg kvaliteta, prosto je neverovatno da jedan Note telefon u 2020 godini ne bude u celosti od premium materijala. Ako je za utehu, zadnja plastična površina Galaxy Note 20 telefona odlično imitira staklo te ukoliko je uporedite sa zadnjom staklenom površinom Galaxy Note 20 Ultra telefona, koja je takođe matirana, teško je da ćete primetiti razlike.

No, nije to jedino što se može zapaziti ukoliko Galaxy Note 20 “odmerite otpozadi”. U gornjem delu telefona, na poleđini, boravi set kamera koje na prvi pogled vrlo liče na one koje su na Galaxy Note 20 Ultra modelu. Dakle, tu su tri kamere, jednotonski LED blic i mikrofon, uokvireni kućištem koje liči na malo ogledalce. To kućište koje “drži sve kamere na okupu” nije toliko izdignuto u odnosu na celokupnu zadnju površinu telefona što je lepo videti.

Mi smo sigurni da će se izgled Galax Note 20 telefona dopasti mnogima, u to nemamo sumnje. Jedino što ima potencijal da ostavi loš utisak na korisnika je ta zadnja plastična površina. Ostalo je sve u maniru premium telefona, barem kada je dizajn u pitanju.

Sve fotografije Galaxy Note 20 telefona, u puoj rezoluciji možete pogledati ovde:

>> Galaxy Note 20 <<

Galaxy Note 20 dolazi sa izvanrednim Super AMOLED PLus ekranom, dijagonale 6.7 inča. Nije zakrivljen na bokovima, ponovićemo. Kao i uvek, Samsung svoje premium telefone obogati vrhunskim ekranom. Prikaz slike je bez dileme odličan, sa jarkim bojama i istinski crnom bojom.

Ekran Galaxy Note 20 telefona dolazi u 1080p rezoluciji što je neočekivano za jedan telefon njegovog cenovnog ranga. Ali ok, rezolucija od 1080p stvarno nije uticala na prikaz slike, to moramo priznati. Gustina piksela od 393 nije malo za dijagonalu ekrana koju Galaxy Note 20 ima.

Ono što se ipak može primetiti je to da Galaxy Note 20 dolazi sa ekranom od 60 herca. Galaxy Note 20 Ultra raspolaže sa ekranom od 120 herca pa smo se negde nadali će to biti slučaj i kod regularnog Galaxy Note 20 modela. Smatramo da je Samsung tu mogao bolje. Nije trebalo štedeti na tome jer je to jedna od karakteristika koju je svaki verni korisnik Galaxy Note linije očekivao da vidi kod svog novog Galaxy Note 20 telefona.

Iako ekran ekran nije previše manji u dnosu na ekran Galaxy Note 20 Ultra modela, njegov 20:9 format ga čini nešto kompaktnijim i lakšim za korišćenje jednom rukom. Prosto je ekran uži pa je moguće uz blagu gimanstiku prstiju koristiti telefon jednom rukom.

Možda pravi novitet po pitanju ekrana je to što je smanjen odaziv za olovčicu na 25 milisekunde. Sada prilikom pisanja ili crtanja olovčicom, ekran praktično uopšte ne kasni za unosom. Stvarno se stiče utisak kao da markerom pišete tj. crtate na tabli. 

Ne znamo šta bi mogli da dodamo vezano za ekran. Sve je prosto u najboljem mogućem redu, ako izuzmemo to da je u pitanju 1080p ekran, sa stopom osvežavanja od 60 herca. 

Novi Galaxy Note 20 dolazi sa vrlo moćnim karakteristikama i to je možda jedino što ga blisko vezuje sa Galaxy Note 20 Ultra modelom.

Naime, Galaxy Note 20 dolazi sa Exynos 990 čipsetom koji raspolaže sa: 

- 2 Mongoose M5 jezgra čiji je takt 2.73 Ghz. 

- 2 Cortex A76 jezgra čiji je takt 2.50 Ghz.

- 4 Cortex A55 jezgra čiji je takt 20o Ghz.

Dakle, u pitanju je osmojegarni procesor, moćnih performansi koji je uparen sa 8 GB RAM memorije. Dok Galaxy Note 20 Ultra može da ima najviše 12 GB RAM memorije, regularan Galaxy Note 20 dolazi samo sa 8 GB verzijom. To bi trebalo da bude i više nego dovoljno za 99% korisnika.

Za dobar gaming na Galaxy Note 20 modelu je pored osmojezgarnog procesora i 8 GB RAM-a zadučen i Mali G77 MP11 grafički čip. Sigurni smo da će svi koji planiraju da uživaju u gaming-u na novom Galaxy Note 20 biti prezadovoljni sa ostvarenim performansama. Jedino što može biti problem je inerna memorija koja se ne može proširiti. Samim tim, savetujemo da kupite verziju od 256 GB, a ne onu od 128 GB. 

Stvarno smo uživali igrajući igrice na Galaxy Note 20 telefonu, bez preteranog zagrejavanja i bez bilo kakvih grešaka tokom igranja. Ipak, moramo priznati da su nam se prsti malo više znojili zbog te plastične površine koja je je prilično akumulirala toplotu tokom igranja igrica.

Što se aplikacija tiče, njihovo korišćenje je protekle bez ikakvih problema. Nismo primetili da je Galaxy Note 20 imao poteškoća ni sa jednim zadatkom. Sve su aplikacije radile odlično, bez zastoja i grešaka. 

Takođe, konekcije na Galaxy Note 20 su odlično. 4G radi u skladu sa mogućnostima mrežnog operatera. Veza se nije gubila, a mobilni internet je radio bez greške. WiFi 6 i Bluetooth 5.0 moduli takođe imaju čvrstu konekciju, tokom našeg testa nisu pokazali nikakvih slabosti.

Što se senzora za definisanje lokacije tiče, na raspolaganju su  A-GPS, GLONASS, BDS i GALILEO. Zaključavanje lokacije se obavlja izuzetno brzo i precizno te je korišćenje Google Maps, ili neke druge aplikacije za navigaciju, pravo uživanje.

Ultrasonic čitač otiska prstiju koji boravi ispod ekrana je, čini nam se, isti kao i na prošlogodišnjim Galaxy Note 10 telefonima. Podjednako brzo radi, ništa primetno brže.

Zvučnik je mu prilično glasan i ton koji reprodukuje je vrlo dobrog kvaliteta. Ništa spektakularno, ali je iznad proseka i u skladu sa onim što premium uređaji obično nude.

Na kraju nam ostaje da vam priložimo rezultate koje smo postigli sa Galaxy Note 20 modelom:

Geekbench

PC Mark

3D Mark

Baterija

Galaxy Note 20 dolazi sa 4300 mAh, što je dovoljno da mu obezbedi oko jednog dana (našeg) normalnog korišćenja. To podrazumeva pregledavanje YouTube sadržaja, listanje TikTok videa, surfovanje internetom, pozivanje, video pozivanje, nešto malo dopisivanja i preslušavanja muzike i slično. Ako se potrudite i prištedite bateriju time što ćete obratiti pažnju koji su sve moduli aktivni, onda možete da računate na nekih dva cela dana korišćenja.

Galaxy Note 20 podržava brzo punjenje do 25W, što bi trebalo da omogući telefonu da se napuni do 100% za sat vremena. Što se bežičnog punjenja tiče, dostupno je maksimalno punjenje do 15W. A naravno, Galaxy Note 20 podržava i obrnuto bežično punjenje do 4.5W. 

Galaxy Note 20 telefoni dolaze sa OneUI 2.5 verzijom korisničkog izgleda što donosi najnovije funkcije i opcije koje Samsung može da ponudi. Naravno, zbog momenta kada su Galaxy Note 20 i Note 20 Ultra lansirani, njih ne pokreće najnoviji Android 11 već i pokreće Android 10.

Međutim, ono što je zanimljivo je to da je Samsung obećao 3 godine podrške što bi trebalo da znači da će novi Galaxy Note 20 telefoni dobiti ključne nadogradnje Android-a. 

Ako ste upoznati sa Samsung-ovim OneUI korisničkim izgledom, onda nećete primetiti previše razlika u odnosu na OneUI verziju koja originalno pokreće Galaxy Note 10 telefone. Ali hajde da se dotaknemo par aspekata OneUI korisničkog izgleda u slučaju da ranije niste imali prilike da se susretnete sa nekim novijim Samsung telefonom. 

Zaključani ekran je vrlo čist, sa prikazom tačnog vremena i datuma u pri vrhu ekrana. Odmah ispod borave sva pristigla obaveštenja, a na dnu se mogu naći dve skracenice za pozivanje i pristup kameri. Sve ovo je u suštini moguće prilagoditi prema ličnim preferencama, a mislimo na izgled vidzeta i aplikacija za koje će skraćenice boraviti na dnu ekrana.

Početni ekran je takođe čist, sa vidzetom za vremensku prognozu, sa vidzetom za Google pretragu i sa nekoliko skraćenica na samom dnu ekrana.

Levo od početnog ekrana je takozvani “Samsung Daily”. Njega možete isključiti u podešavanjima početnog ekrana slučaju da ga ne želite. 

Fioci sa aplikacaijam se pristupa prevlačenjem prsta sa dna ekrana prema vrhu, a ako želite uvek možete aktivirati taster putem kojeg pristupate fioci sa aplikacijama.

Panel za brzim opcijama prikazuje uobičajen set funkcija i opcija koje možete koristiti. Sve te brze opcije možete reorganizovati tako što ćete im promeniti redosled, ukloniti ih ili dodati one koje vama više odgovara.

Podešavanja telefona su dodatno redefinisana tako da ima manje kategorija. Kako kojoj kategoriji pristupite, prikazaće vam se mnoštvo funkcija i opcija koje možete podesiti.

Super je to što Galaxy Note 20 telefoni dolaze sa “DeX” režimom koji omogućava korišćenje telefona u desktop okruženju. Ovaj put “DeX” može da se koristi kada se telefon bežično poveže sa TV ili monitorom, dok je ranije bilo potrebno da se telefon poveže kablom. 

Naravno, sve one prepoznatljive funkcije stylus olovčice koja dolazi uz nove Galaxy Note 20 telefone su tu. Dakle, počevši od toga da možete da izvučete olovčicu i nešto napišete preko zaključanog ekrana i tako napravite brzu belešku, a pa sve do toga da olovčicu možete koristiti kao “dirigent” i tako daljinski kontrolisati telefon.

Bitno je da znate da u nema značajnih unapređenja stylus olovčice ni u softverskom ni u hardverskom smislu u odnosu na Galaxy Note 10 liniju. 

Iako na prvi pogled deluje kao da je Samsung napravio ozbiljan kompromis kod kamera Galaxy Note 20 telefona, to i nije baš tako.  Galaxy Note 20 ima prilično kvalitetnu postavku kamera koje mogu da naprave gotovo identične fotografije onim koje pravi skuplji Galaxy Note 20 Ultra model.

Prednja kamera

Mi ćemo ovaj put početi od prednje selfie kamere za koju nam se ipak čini da je identična onoj koja se može naći na Galaxy Note 20 Ultra modelu. Podsetićemo vas da je prorez za kameru na Galaxy Note 20 modelu veći u odnosu na prorez koji se nalazi na Note 20 Ultra modelu, iako su kamere fizički identične. 

Radi se o kemeri rezolucije 10 MPx, sa otvorom blende od f/2.2, sa širokim objektivom koji moze od 26mm. Prednja kamera raspolaže sa “Dual Pixel” faznim autofokusom koji u praksi uspeva da obavi sjajan posao.


Ono što možemo da potvrdimo je da je selfie kamera na Galaxy Note 20 modelu postala bolja u odnosu na selfi kameru koju su koristili telefoni iz Galaxy Note 10 linije. Fotografije su oštrije, boje su preciznije i performanse u slabijim uslovima osvetljenja su i dalje prilično dobre. Takođe, dinamični raspon je bolji na slefie kameri kod Galaxy Note 20 nego kod selfie kamere Galaxy Note 10 Plus telefona.

Moguće je naravno napraviti selfie fotografije u portrait režimu tj. napraviti fotografije sa zamagljenom pozadinom. Tu su i režimi izmenjene realnosti. Inače, pomoću selfie kamere je moguće napraviti 4K video zapise sa 60fps.



Definitivno Samsung nije pravio kompromis kod kamera Galaxy Note 20 što je svakako super. U daljem tekstu vam prilažemo nekoliko selfie fotografija, a na priloženom linku možete pogledati više njih, u punoj rezoluciji zajedno sa video snimcima:

>> Fotografije načinjene kamerama Galaxy Note 20 telefona << 

*Odlični uslovi osvetljenja | 10 MPx | Prednja, seflie kamera

*Odlični uslovi osvetljenja | 10 MPx | Prednja, seflie kamera | Portrait režim

*Dobri uslovi osvetljenja | 10 MPx | Prednja, seflie kamera | Bez blica koji se simulira preko ekrana

*Dobri uslovi osvetljenja | 10 MPx | Prednja, seflie kamera | Sa blicem koji se simulira preko ekrana

*Loši uslovi osvetljenja | 10 MPx | Prednja, seflie kamera 

*Loši uslovi osvetljenja | 10 MPx | Prednja, seflie kamera  | Noćni režim

Zadnje kamere

Što se zadnjih kamera tiče, tu je stvar vrlo jasna. Umesto četiri kamere koliko Galaxy Note 20 Ultra ima, Galaxy Note 20 model se može pohvaliti sa 3 sjajne kamere:

- Glavna kamera: 12 MPx | Otvor blende f/1.8 | Objektiv 26mm (širok) | Veličina senzora  1/1.76", Veličina piksela 1.8µm | Dual Pixel fazni autofokus | Optička stabilizacija slike.

- Ultrawide kamera: 12 MPx | Otvor blende f/2.2 | Objektiv 13mm (ultra širok) | Veličina senzora  1/2.55", Veličina piksela 1.4µm 

- Telephoto kamera: 64 MP | Otvor blende f/2.0 | Objektiv 27mm (telephoto) | Veličina senzora 1/1.72" | Veličina piksela 0.8µm | Fazni autofokus | Optička stabilizacija slike | 3x optički zoom

Nas su kamere Galaxy Note 20 modela uspele pozitivno da iznenade. Vrlo se dobro snalaze u lošijim uslovima osvetljenja, a odlično u dobrim. Osim toga što su kamere sposobne da naprave odlične fotografije, moguće je napraviti i odlične 4K video zapise sa 60 fps. A ako baš želite, onda možete da napravite i 8K video zapis sa 24 fps. Optička stabilizacija slike radi odlično, a fokus je vrlo dobar. 

Na priloženom linku možete pogledatei sve video zapise koji su načinjeni kamerama Galaxy Note 20 telefona:

>> Video zapisi načinjeni kamerama Galaxy Note 20 telefona <<

*Odlični uslovi osvetljenja | 12 MPx | Primarna kamera

*Odlični uslovi osvetljenja | 12 MPx | Ultra širokougaona kamera

*Odlični uslovi osvetljenja | 64 MPx | Telephoto kamera

*Dobri uslovi osvetljenja | 12 MPx | Primarna kamera 

*Dobri uslovi osvetljenja | 12 MPx | Ultra širokougaona kamera

*Dobri uslovi osvetljenja | 64 MPx | Telephoto kamera

*Loši uslovi osvetljenja | 12 MPx | Primarna kamera 

*Loši uslovi osvetljenja | 12 MPx | Primarna kamera | Noćni režim

*Loši uslovi osvetljenja | 12 MPx | Ultra širokougaona kamera

*Loši uslovi osvetljenja | 12 MPx | Ultra širokougaona kamera | Nožni režim

*Loši uslovi osvetljenja | 64 MPx | Telephoto kamera

Kao što ste mogli da pročitate, Galaxy Note 20 model je odličan telefon, sa sjajnim karakteristikama, ali i ne tako sjajnom cenom. Samsung Galaxy Note 20 košta 115000 dinara u prodavnici kao što je Gigatron i za taj novac definitivno može da se kupi bolji telefon. U to nema sumnje. Ako vas samo to zanima, onda smo razrešili dilemu. 

Ipak, ako ste neko ko je godinama do sada koristio Galaxy Note telefone, onda ćete možda biti zadovoljni Galaxy Note 20 modelom ukoliko vam je Galaxy Note 20 Ultra previše skup. Naravno, nešto manja dijagonala Galaxy Note 20 modela takođe može biti faktor zbog kojeg ćete se odlučiti za njega. 

Ono što je sigurno je to da je Galaxy Note 20 unapređenje u odnosu na Galaxy Note 10. A logično je da će vlasnik Galaxy Note 10 modela razmotriti prelazak na narednu generaciju. Jer… Galaxy Note telefoni su jedini koji dolaze sa stylus olovčicom koja je bogata korisnim funkcijama kao što su daljinsko okidanje, gesture, vrlo niska latencija pri crtanju tj. pisanju po ekranu u još mnogo toga. 

Ako želite naš jasan odgovor i kratak zaključak, onda bi glasio ovako: Samsung Galaxy Note 20 će najverovatnije kupiti neko ko želi isključivo Galaxy Note telefon, a kome je Galaxy Note 20 Ultra preskup. Eventualno će ostali razmotriti ovaj model kada se on pojavi po akcijskim cenama i to najverovatnije preko nekog mreznog operatera.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.5/10 > Baterija je velikog kapaciteta, 4300 mAh, ali joj je potrebno oko sat vremena da se skroz napuni.

Dizajn - 8.0/10 > Dizajn je moderan, ali zadnja površina je plastična.

Ekran - 8.5/10 > Ekran je Super AMOLED Plus, sjajnog prikaza ali nešto slabijeg osvetljenja u odnosu na Note 20 Ultra. Rezolucija je 1080p i stopa osvežavanja je 60 Herca.

Funkcije - 9.0/10 > Dex Wireless je dostupan kao i mnoge druge funkcije koje su rezervisane samo za stylus olovčicu Galaxy Note 20 telefona.

Operativni sistem - 9.0/10 > Telefon dolazi sa Android 10 verzijom i OneUI 2.5. Samsung je za Note 20 liniju obećao podršku u naredne godine.

Kamera - 9.5/10 > Kamere su sjajne. Možda nisu najbolje na svetu, ali su najbolje što Samsung može da ponudi.

Performanse - 9.5/10 > Performanse telefona su izvanredne. Malo se više greje. Snapdragon verzija je nešto bolja u odnosu na Exynos verziju.