Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Samsung Gear 360 je kamera koja snima video od 360°! (VIDEO) [RECENZIJA]

Samsung Gear 360 je kamera koja snima video od 360°! (VIDEO) [RECENZIJA]

Ako ste se nekada pitali kako se prave oni video snimci u kojima možete da se krećete gore, dole, levo ili desno, onda je Samsung Gear 360 odgovor na to! Pogledajte našu detaljnu recenziju prve Samsung kamere ikada koja je sposobna da snima u 360°!

Ukazala nam se prilika da testiramo jednu kamericu koja može da snimi sve oko sebe zahvaljujući dva objektiva koja u isto vreme beleže po jedan video od 180°. Kasnije, kamera ta dva videa procesuira u jedan od 360° što znači da vi bukvalno možete da se krećete levo desno, gore ili dole, dok video traje.

 



Doduše, iako sada već imamo novu Samsung Gear 360 kameru sa oznakom 2017, to ne znači da je kasno testirati staru, iz 2016 godine. Dosta toga zanimljivog imamo da kažemo za prvu Samsung-ovu 360 kameru ikada zato budite sa nama do kraja!

Dizajn

Samsung je veoma kvalitetno napravio svoju prvu Gear 360 kameru! To je vidljivo na prvi pogled! Iako je u celosti od plastike, jako kvalitetne, sve je izuzetno čvrsto i bez ikakvih grešaka.

Loptastog je oblika, stim da na samom dnu ima ravnu površinu kako bi se kamera mogla nakačiti na tronožac koji dolazi u pakovanju ili na neki drugi stativ.

Naravno, tu su dve kamere koje mogu da zabeleže fotografiju ili video pod uglom od 180° stepeni i one su pozicionirane tako da jedna gleda na jednu stranu, da druga na drugu stranu.



Oba objektiva pored sebe imaju po jednu malu led lampicu koja sija crvene boje kada je objektiv aktivan. Na taj značin znate u koji objektiv treba da gledate kada snimate klasičan video tj. kada koristite samo jedan objektiv.  

Na samom vrhu kamere, u centru sfere, se nalazi taster za okidanje fotografija ili video zapisa. Tu je i mali ekrančić koji prvobitno prikazuje nivo napunjenosti baterije, da li je kamera u režimu fotografisanja ili snimanja i to koliko je fotografija ili minuta za snimanje preostalo.

Na desnom boku kamere je poklopac ispod kog se nalazi zamenljiva baterija, slot za brzu MicroSD karticu i MicroUSB konektor za punjenje. Ako bolje pogledate, na poklopcu se vidi gumena lajsna koja sprečava da prašina i voda dopre do unutrašnjosti. To ustvari opravdava Samsung-ove tvrdnje da je kamerica otprona na prašinu i kratak kontakt sa vodom.



Na levom boku su dva tastera putem kojih se kontroliše kamera tj. uključuje i povezuje sa kompatabilnim Samsung telefonima. Između ta dva tastera je još jedna LED lampica koja je tu do pomogne pri povezivanju svetleći u plavoj, crvenoj ili zelenoj boji.



Kamera poseduje i NFC čip putem kog je znatno lakše povezati je sa nekim od Samsung telefona, a taj način povezivanja podržava samo stara Gear 360 aplikacija, ne i nova. Tu su naravno i dva mikrofona koji ton beleže vrlo prosečno, kao i mali zvučnik koji prostim tonovima pruža neka osnovna obaveštenja.

Tronožac koji dolazi uz kameru često može biti od koristi u raznim situacijama, a kada ga skupite, on praktično postane ručka. No, kada iz ruke pravite 360 fotografije ili snimke, uvek se primećuje loš spoj što znači da ruka može biti izrezana. Prema tome, uvek  je pametno koristiti selfi štap ili stativ.

Gear 360 prve generacije je malo kabastiji za razliku od Gaer 360 iz 2017 godine. Samim tim,  razmak između dva objektiva je veći te je spoj u fotografijama ili snimcima od 360 stepeni malo dalji. To znači da se neće videti sve što je na nekih 20 cenitemtara od bokova kamere.

Isto tako, Gear 360 kamera, prve generacije nije zgodno nositi u džepu zbog svojih proporcija. Ustanovljeno je da je upravo to razlog zbog čega korisnici Gear 360 (2017) kamere prave i do 60% više 360° fotografija.

A zbog ispupčenih stakala, toplo savetujemo da Gear 360 nosite unutar torbice koju dobijate u pakovanje jer se staklo vrlo lako može pohabati.

Korisničko iskustvo

Samsung Gear 360 kamera je kompatabilna isključivo sa nekoliko Samsung telefona. To su Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge Plus, S7 S7 Edge i Galaxy Note 5 uređaji. Postoji način da koristite kamericu na nekim drugim telefonima koji nisu označeni kao kompatabilni, ali je potrebno malo modifikovanja kako bi sve radilo.

Na priloženom linku pogledajte koje telefone možete osposobiti za rad sa Gear 360, iako nisu na listi kompatabilnih:

LINK U PRIPREMI

Uglavnom, povezivanje sa kompatabilnim uređajima je vrlo prosto. Potrebno je uključiti kameru, dugim pritiskom na “Back” taster, pa je prebaciti u režim za povezivanje, dugim pritiskom na taster “Menu” sve dok se ne pojavi “Gear 360 Manager” na ekranu kamere. Tada pritisnite taster za okidanje i na ekranu će pisati “Gear360 EBEE” što znači da je to naziv koji ćete videti na listi pronađenih Bluetooth uređaja na svom telefonu.

A ako se povezujete putem Samsung Gear 360 aplikacije, samo treba da dodirnete na “poveži” i telefon će sve sam odraditi nakon što kameru postavite u režim za povezivanje na prethodno opisan način.

Budući da Gear 360 kamera koristi Bluetooth 2.0, nije ni čudo što konekcija često puca i što je potrebno više vremena da se sve poveže. Naš savet je da koristite Samsung Gear 360 softver koji dolazi besplatno uz novu kupljenu kamericu (dobijate kod), a koji možete preuzeti sa CyberLink sajta jer su ga oni, u saradnji sa Samsung kompanijom, i napravili.

Korićenje tog softvera koji je kompatabilan sa Windows 10 platformom je vrlo jednostavno, a čak je moguće dodati tekst, tranzicije i efekte preko 360° video zapisa.

Bitno je da znate da kamerica ne spaja dve 180° fotografije ili dva 180° videa u jedan od 360°, već to radi telefon ili softver koji smo pominjali. Pa tako, ako koristite Galaxy S6, pa čak i Galaxy S7, očekujte sporije konvertovanje video datoteka.

Kamericu je inače moguće koristiti i bez telefona, što je olakšavajuća okolnost kada se u obzir uzme da je lista kompatabilnih uređaja vrlo kratka. Dodirom na “Menu” taster birate režim tj. da li ćete da fotografišete ili da snimate, a dodirom na taster za okidanje započinjete snimanje ili bečežite fotografiju. Eto, bez telefona je itekako moguće korisititi kameru. Čak je moguće podesiti kameru da koristi samo jedan objektiv, a ne dva pa da ona poslužio kao akciona kamera.

Ali, uz telefon je sve mnogo lakše. Pre svega, na telefonu možete da vidite šta kamera vidi, pa da podesite rezoluciju, da podesite balans bele boje, ekspoziciju, ISO, oštrinu, način snimanja i još mnogo toga.

Ono što se nama ne dopada je spora komunikacija između kamere i telefona. To je naravnozbog povezivanja putem bluetooth modula, ali bez obzira, iskustvo je baš loše. Imamo nekako utisak da se taj deo korisničkog iskustva najviše treba unaprediti. 

Ruku na srce, rad sa 360 fotografijama je prijatan, sa možda problemima koji se retko javljaju a koji se najviše odnose na prvo povezivanje telefona sa kamerom. Dok je rad sa video zapisaom znatno težak i naporan. Čuvanje videa sa kamere na telefon može potrajati jako dugo, a što je najgore često biva i prekinuto što rezultira neuspešnim čuvanjem. To je baš frustrirajuće.

Performanse

Kamera je sposobna da napravi video od 360 stepeni u 4K rezoluciji, sa 30 frejmova po sekundi. Obično ti video zapisi nisu baš kristalni, pogotovu u lošim okolnostima osvetljenja, ali su definitivno upotrebljivi. Inače, moguće sniziti rezoluciju na 2K gde je dostupno beleženje u 60 fps, ili sniziti rezoluciju na FullHD gde je fps takođe 30.

A ako se pitate kako uopšte nastaju video zapis od 360 stepeni, onda nam dozvolite da objasnimo. Samsung Gear 360 ima dve kamere čiji senzori imaju po 15 MPx i otvor blende od f/2.0, ali sa objektivom koji ima opseg viljdivosti od 180 stepeni. Kada pritisnete na taster za okidanje, obe kamere započinju snimanje videa od 180 stepeni. Kada se snimanje završi, ta dva videa budu sastavljena u jedan od 360 stepeni. I to se nažalost može primetiti i u samim videima jer spoj nije perfektan. Često se dešava da nešto bude isečeno i to je obično ono što definiše kvalitet kamere.

Osim loše spojenih videa, problem je i neujednačena ekspozicija te jedan deo 360 videa može biti svetliji, a jedan tamniji. Nravno, to se primećuje samo ukoliko “naoštrite oko”.

Primetili smo da kamera u toku snimanja 360 videa bolje “vidi” ono što je blizu nje za razliku od onog što nije. To dovodi do videa koji ima “peskovitu” pozadinu, a čisto prikazan subjekat koji se snima i koji je bliži kameri.

Mi smo napravili nekoliko 360 videa u različitim uslovima osvetljenja koje smo objavili na našem YouTube kanalu. Oni će vam najbolje pokazati koliko je Samsung Gear 360 kamera zapravo sposobna. Prilažemo vam nekoliko 360 i 180 videa koji su načinjeni u različitim uslovima osvetljenja i u različitim rezolucijama:

Dan | 4K | 30 fps | 360

Dan | 2K | 30 fps | 360

Noć | 4K | 30 fps | 360

Noć | 2K | 60 fps | 360

Noć | FullHD | 30 fps | 360

Ono što se nama dopalo je mogućnost snimanja videa sa samo jednim objektivom od 180 stepeni, u 19:6 formatu. Samsung Gear 360 tada praktično preuzima ulogu akcione kamere, što je definitivno super i pre svega korisno! Smatramo da ovakva kamerica vlogerima koji putuju najviše odgovara jer jednim istim uređajem mogu da naprave klasične širokougaone, ali i 360 video priloge. Jedini problem je to što ne postoji optička stabilizacija slike što nekada može dovesti do drmusavog videa.

Baterija je zamenljiva što je definitivno olakšavajuća okolnost za one koji snimaju jer nakon godinu dana korišćenja ona ne može da izdrži mnogo dugo. Nama se potroši nakon par sati korišćenja kamere, ne snimanja, da napomenemo. Takođe, bitno je da znate da se kamera brzo pregreje kada snimate u visokim rezolicijama, konkretno u 4K rezoluciji. Otuda i naši nelogično završeni primer snimci.

Fotografije su sa druge strane odlične! Čak i u lošijim uslovima osvetljenja fotografije izenanđujuće dobre. Spajanje kod fotografija je daleko kvalitetnije u odnosu na video, ali ne možemo reži da je neprimetno. Ono što smo sigurni je da 360 fotografiju bez problema možete prodati klijentu jer je dovoljno kvalitetna.

Firma koja koristi upravo ovu kameru u svrhe hiper produkcije sfera za Google StreeView ili za potrebe nekog poslovnog prostora je CBGroup 360 View. Radi se je uglednom i aktivnom članu Google StreetView zajednice koja širom planete kreira 360 / virtuelne ture po raznim lokacijama, ali i po raznim objektima. Neki od znajačnijih objekata koji su obradili su čuveni Hotel Kragujevac, potom Akademija Oksford, restoran Angel & Devil i mnogi drugi. Pogledajte njihov detajan portfolio.

Za razliku od skupocenih sfera koje su načinjene profesionalnim DLSR foto-aparatima, CBGroup 360 View to obavlja znatno povoljnije i daleko brže uz pomoć Samsung Gear 360 aplikacije. Naravno, uz akreditaciju Google-a i nekoliko trikova i veština koje su stečene iskustvom.

Mnoge firme ne preporznaju značaj 360 / virtuelne ture za svoje poslovanje, a kada na kraju  to i shvate, ubeđene su da ne postoji alternativa skupocenim DLSR sferama. Zato sa zadovoljstvom želimo da vas obavestimo da nije potrebno izdvojiti ogromnu sumu novca za odličnu 360 / virtuelnu turu koja nekada podrazumeva i preko 40 sfera. Ali, o cenama i celkupnom načinu rada CBGroup 360 View se informišite detaljnije na njihovom sajtu www.360.cbg.rs

Mi smo se lepo poigrali Samsung Gear 360 kamerom gde smo napravili gomilu različitih fotografija u različitim uslovima osvetljenja. Shodno tome, evo nekoliko primera koji vam mogu pomoći da kreirate sliku o tome koliko je Samsung Gear 360 kamera sposobna:

*Odlični uslovi osvetljenja

*Dobri uslovi osvetljenja

*Solidni uslovi osvetljenja

*Loši uslovi osvetljenja

 

*Loši uslovi osvetljenja

 

Zaključak


Bićemo brzi i jednostavni jer smo u video zaključak previše zakoplikovali. Samsung Gear 360 košta oko 35.000 dinara. Polovnu je možete pronaći i za 150-200€. Za tu cenu ne možete pronaći bolju 360 kameru! Nema šanse!

Naravno, to ne znači da je ona perfektna. To samo znači da za taj novac, bolju kameru ne možete pronaći. Za veću sumu novca, možda. Ali, pitanje je koliko se isplati ulagati u neprofesionalne 360 kamere… Istražićemo to pa vam pišemo!

Sve u svemu, evo prednosti i nedostaka:

Prednosti

- Stabilan tronožac.

- Zamenljiva baterija.

- Bolje spajanje videa ili fotografija u odnosu na ostale kamere ovog ranga.

- Brži konverzija dva videa ili fotografije u 360 sadržaj.

- Fotografije visoke rezolucije.

- Odlične fotografije u lošim uslovima osvetljenja.

- Vrhunska izrada

Nedostaci

- Loša portabilnost.

- Neposedovanje optičke stabilizacije slike.

- Nizak frame-rate, maks. 60 fps.

- Kratka lista kompatabilnih uređaja.

- Loš HDR

- Nemogućnost korišćenja kamere za uživo strimovanje

- Izuzetno loša komunikacija sa telefonima / spora komunikacija