Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sony Xperia X - Kamera test (VIDEO)

Sony Xperia X - Kamera test (VIDEO)

Testirali smo prednju i zadnju kameru za vas! Evo kakve snimke i fotografije možete napraviti sa najnovijim vodećim telefonom Sony kompanije.

Nedavno smo imali prilike da testiramo najnoviji Sony Xperia X telefon, što smo mi i učinili! Detaljno! Ipak, u prvom video prilogu koji smo uradili nismo mogli detaljno da govorimo o svakom segmentu telefona jer bi on trajao oko 45 minuta. Zato smo rešili da samo ukratko spomenemo koju reč o kameri, a da naše detaljnije utiske iznesemo u novom video prilogu.

Pre nego što nastavimo dalje i obuhvatimo ono što nismo u opštem testu, (ipak nije poenta da i test kamere traje preko 10-15 minuta), preporučujemo da pogledate naš test prednje i zadnje kamere Sony Xperia X.



Dakle, videli ste da prednja i zadnja kamera slobodno mogu da se uvrste u prvih pet najboljih kod pametnih telefona. Fotografije koje one mogu napraviti su pune detalja, odlično su saturisane i uvek oštre, odnosno u fokusu.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom Xperia X telefona - 23 MPx

Zahvaljujući hibridnom fokusu, Xperia X može da napravi vrhunske snimke. Prema našem sudu, Xperia X je telefon koji može da napravi najbolje video snimke od svih pametnih telefona, ako govorimo o FullHD rezoluciji. Nažalost, za one kojima je 4K rezolucija binta, za sada nije moguće beležiti takve snimke na Xperia X telefonu. Šuška se da bi Sony u budućnosti mogao da to softverski omogući jer je hardverski moguće. Videćemo šta će biti…



O saturaciji, o količini detalja, rezoluciji i slično, smo pričali u samom video prilogu. Ono što nismo spominjali je kako se kamera snalazi u uslovima brze promene svetlosti, odnosno kakva je ekspozicija zadnje kamere. Pa, budući da se definitivno radi o vrhunskom senzoru, kamera uspeva da reši problem variranja osvetljenja i promene ekspozicije vrlo dobro, ali nekada joj treba malo vremena da kalibriše ekspoziciju takod a snimci u pojedinim momentima bivaju “maličice” zatamljeni ili previše osvetljeni.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom Xperia X telefona - 23 MPx 

Takođe, primetili smo da prednja kamera ima poteškoća prilikom beleženja video snimka tokom noći. Ako ste pažljivo gledali naš test kamere, sigurno ste primetili da se na primer snimku vidi da se boje naglo menjanju. Pretpostavljamo da je to zbog izrazito toplog osvetljenja uličnih svetiljka u trenucima snimanja pa je kamera tim promenama boja pokušala da “ispegla” faktor lošeg osvetljenja.



*Fotografija načinjena prednjom kamerom Xperia X telefona - 13 MPx 

Sve pomenuto do sada, može da zapazi samo oštro oko kritičara te smatramo da će krajni korisnik sigurno biti prezadovoljan kamerama Xperia X telefona. Jedini i pravi nedostatak zadnje kamere Xperia X telefona je to što se senzor nekada zagreje. Tada kamera prekine snimanje koje je u toku, sačuva video i isključi kamera apkikaciju kako bi se senzor ohladio. Eto to jedina stvar koju bi svi trebalo da zanju i imaju u vidu kada je u pitanju zadnja kamera kod Xperia X telefona.



Primer snimke imate u samom video prilogu koji smo priložili iznad. Primer fotografije možete pogledati na priloženom linku, u punoj rezoluciji:

>> Fotografije načinjene kamerama Sony Xperia X telefona <<

I na kraju želimo da vam priložimo detaljne specifikacije kamera Xperia X telefona.

Zadnja kamera - 23 MPx

Dakle, zadnja kamera je rezolucije 23 MPx. Veličina senzora je 1/2.3" inča, a objektiva je 24mm, dok je otvor blende f/2.0. Zadnja kamera poseduje, u našem testu često pominjan, hibridni fokus koji je sposoban da prati ono što želite da fotografišete, bez obzira da li se kreće po kadru ili je statično. Naravno, fokus na dodir je dostupan, GPS označavanje prilikom fotografisanja, kao i detekcija lica, HDR i panorama režimi. Snimanje je moguće na maksimalnoj 1080p rezoluciji sa 60 ili 30 frejmova po sekundi.

Prednja kamera - 13 MPx

Kao što naslovu piše, prednja kamera je rezolucije 13 MPx. Veličina senzora je 1/3" inča, a objektiv je 22mm, dok je otvor blende takođe f/2.0. Prednja kamera je u stanju da snima pri maksimalnoj rezoluciji od 1080p rezoluciji sa 30 frejmova po sekundi.

Detaljnije karakteristike Xperia X telefona možete pročitati na priloženom linku:

>> Sony Xperia X - karakteristike i cene <<

Opšti test Xperia X telefona možete pročitati na priloženom linku:

>> Sony Xperia X - Test (VIDEO) <<