Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sony Xperia X - Test (VIDEO)

Sony Xperia X - Test (VIDEO)

Uradili smo recenziju novog Sony Xperia X telefona koji okončao Xperia Z liniju! Evo koje su njegove prednosti i nedostaci. 

Nedavno smo imali prilike da položimo naše ruke, pogled i um na novi Sony telefon koji ovaj put ne dolazi sam kao jedini premium uređaj. Sony je uz Xperia X telefon predstavio još dva, a to je Xperia XA i Xperia X Performance. Na ovaj način, oni su se prilagodili krajnjim korisnicima ponudivši im mogućnost da biraju. Naravno, izbor se svodi na Xperia X, koji je zlatna sredina, na Xperia X Performance, koji je najjači u okviru X linije, i na Xperia XA koji je najpovoljnija varijanta.

Mi smo pisali o ovim uređajima čim su bili najavljeni tj. zvanično predstavljeni na MWC konferenciji ove godine u februaru mesecu. Već tada smo znali da će dobro poznata Z linija biti “ugašena” ali nismo imali nikakvu ideju o tome da li je X linija opravdano nasledila “teret” vodećih uređaja Sony kompanije. No, po svemu sudeći, ispostavilo se da Xperia X linija samo uvod u nešto što nas čeka narednih godina.



Istina, nekima se neće dopasti rezovi koje je Sony napravio, to već možemo da primetimo kod brojnih kritičara. Međutim, zadnju reč daju krajnji korisnici. Mi kritičari smo tu da istaknemo šta smo zapazili i koje je naše mišljenje o svemu, a vi korisnici ćete najbolje zaključiti da li vam to odgovara ili ne. Shodno tome, napisaćemo vam naše utiske o telefonu u predočiti pojedine prednosti i nedostatke.

Dizajn

Kada pogledate Xperia X telefon, odmah ćete primetiti promenu koja neke raduje, a neke razočarava. Iskreno, ne znamo zašto neke razočarava to što je “magnet za otiske” zamenjen finom aluminijumskom maskom, ali eto o ukusima se ne raspravlja. Naime, zadnja površina više nije staklena već metalna što Xperia X praktično čini prvim telefonom koji je prekinuo tu tradiciju. Mi smo zadovoljni tom promenom i verujte, mnogo je lepši utisak kada telefon spustite na sto, a on nije prošaran otiscima prstiju. Zaboravićete na poliranje i čišćenje telefona koje obično svi vlasnici “staklenih cipelica” rade…

Jedino što nam se nije dopalo je to što je ram, koji uokviruje telefon, napravljena od plastike. Jednostavno volimo kada u ruci osetimo da se radi o metalnom telefonu. Naravno, telefon je znatno čvršći i bezbedniji kada ima metalni ram, ali eto, Sony je rešio da to bude tako. Lepša strana plastičnog rama je to što se oštećenja mnogo manje primećuju u odnosu na metalni ram.



Kad smo već kod bokova telefona, na desnom boku, pri dnu, se nalazi posvećeni taster za pokretanje kamere i okidanje. Kada pokrenete kamera aplikaciju, blagi pritiskom na taj taster fokusirate, a jačim pritiskom okidate. Veoma zgodno, zar ne?

Odmah iznad tog tastera su tasteri za kontrolu tona telefona. Zašto tako nisko pozicionirani? Razlog tome je to što oni služe za zumiranje kada koristite kameru.



Negde na sredini desnog boka telefona je i taster za otključavanje/zaključavanje koji je ujedno i čitač otiska prstiju. Ako bolje pogledate, zaključićete da je taj taster malo utisnut što olakšava da prst pronađe svoje mesto.

Sa gornje strane se nalazi 3.5 mm audio izlaz i mikrofon, dok na donjoj strani telefona boravi MicroUSB konektor i još jedan mikrofon.



Na levom boku se nalazi uložak za NanoSIM i MicroSD. Dobro je to što ovaj uložak možete da izvučete bez iglice, a loše je to što se telefon restartuje svaki put kada izvučete ili postavite nazad uložak.

Da ne zaboravimo, na poleđini se, osim metalne površine, nalaze LED Blic i zadnja kamera.

Iako Sony Xperia X poseduje NFC čip, one se nelazi pozadi već napred, u samom vrhu, pored senzora, slušalice i kamere... Čudno mesto za pozicioniranje NFC-a i svakako ne tako zgodno.

I na kraju, sa prednje strane se nalazi petoinčni ekran, stereo postavka zvučnika od kojih je jedan zapravo slušalica, prednja kamera, senzori i led notifikaciona lampica koja je smeštena ispod rešetke slušallice.

Super je to što i Xperia X ima 2.5 Arc zakrivljeno staklo što znatno olakšava korišćenje telefona jednom rukom. Mali je prostor između ekrana i bokova pa je tako Xperia X kompaktniji.

Ne možemo reći da X linija nije pozajmila dosta toga od Z linije. No, promene postoje i one su primetne. U poslednje vreme nagle promene kod dizajna nisu praksa koju često koriste giganti. Pretpostavljamo da značajnije promene možemo očekivati vremenom, kroz naredna par vodeća modela. Za sada, eliminisanje zadnjeg stakla je prvi korak.

Ekran

Xperia X ima ekran koji je nas lično oduševio. Uvek smo voleli ekrane Sony Ericsson telefona, a kasnije Sony telefona. U tom segmentu nikada nisu podbacili, pa ni sada. Loše kritike na račun rezolucije se uvek mogu čuti kod svih vodećih telefona, različitih proizvođača u ovom momentu, ali to ne znači da su te kritike na mestu. Ekran Xperia X telefona je dijagonale 5 inča i FullHD rezolucije je. Znači nije 2K, nije QuadHD, nije Ultra HD i nije 4k, već je FullHD sa rezolucijom od 1080*1920 piksela.

Zašto smatramo da nema razloga da ekran bude veće rezolucije? Prvi i najosnovniji razlog je dijagonala ekrana. Veća rezolucija na ovoj dijagonali ekrana bi došla do izražaja samo ukoliko u telefon gledate sa razdaljine vašeg nosa. Šalu na stranu, visoke rezolucije ekrana se obično mogu naći kod uređaja čiji su ekran digaonale od 6 inča pa na više, gde između ostalog i dolazi do izražaja ta oštrina slike.

Xperia X je telefon prosečnih dimenzija čiji ekran pruža odličnu sliku zahvaljujući Bravia sistemu i gustini piksela od 441 ppi. Doduše, boje su malo više naglašene ali u čestim okolnostima veoma precizne.

U svim uglovima gledanja, ekran pruža maksimum. Uživanje je gledati filmove ili YouTube snimke na njemu jer su “X Reality Enginge” i “Triluminos display” aduti Bravia tehnologije koje nam obezbeđuje vrhunski prikaz slike i samim tim fenomenalno korisničko iskustvo.

Nema sumnje da se radi o fantastičnom ekranu, ali moramo spomenuti da je malo slabiji u odnosu na AMOLED ekrane kada se u njega gleda u okolnostima jake sunčeve svetlosti. Dok smo testirali telefon, naši prijatelji su kod Xperia X telefona odmah zapazili ekran, a to govori koliko je on zapravo dobar.

Korisnički Izgled

Sony je prethodnih godina sve više i više rasterećivao Android platformu koja pokreće njihove telefone. Zbog toga, mi danas za Xperia X možemo da kažemo da poseduje zanimljivo prilagođen Android 6 Marshmallow operativni sistem.

Zaključani ekran je interesantan jer inicijalno, ukoliko ne preslušavate muziku i slično, prikazuje čistu “ravnu” površinu na kojoj je se iscrtavaju informacije o vremenu, datumu, alarmu i tako dalje. Veoma je elegatno i suptilno, možemo vam reći.

Početni ekran je u skladu sa Sony Xperia Home korisničkim izgledom što podrazumeva svojevrsne Sony ikonice, vidžete i brojne funkcije poput duplog dodira po ekranu za postavljanje telefona u režim sna ili buđaenja iz istog.

Naravno, moguće je promeniti pozadinu i izbarati neku iz Sony-eve baze ili čak odabrati neku drugu temu, budući da postoji Xperia sistem za temiranje sa ogromnom zajednicom.

Notifikacioni panel je kao i kod svih stock Android telefona, stim da Sony Xperia X ima mogućnost korišćenja više korisnika ili režim gosta što je po našem mišljenju dobrodošla funkcija.

Fioka sa aplikacijama sadrži panel za brzu pretragu i posvećenu stranicu koja vam predlaže aplikacije na bazi vaše lokacije i načina korišćenja telefona. Takođe, ova stranica vam na bazi vašeg interesovanja po internetu predlaže koje aplikacije bi mogli da preuzmete.

Tu su i brojne Xperia aplikacije poput “Movie Creator” koju mi lično obožavamo. U svega nekoliko koraka sebi možete napraviti kratke uzbudljive video snimke od fotografija i snimaka načinjenih putem Xperia X telefona. No, ukoliko niste baš spretni sa tim, Movie Creator aplikacija će vam na svakih par dana automatski kreirati kratke snimke i obavestiti vas o tome.

Potom imamo Sony Xperia aplikacije kao što su Lounge, Sketch, Track ID, Lifelog, News, Whats New i Video & TV SideView. Uz ove Sony aplikacije idu i par preinstaliranih, a to su AVG Protection, SwiftKey tastatura i nekoliko Google aplikacija.

Panel sa podešavanjima nije kao i kod ostalih telefona sa stock Android-om. On je malo promenjen. Pre naslova svake kategorije nalazi se ikona i uglavnom je to najznačajnija vizuelna promena. Ipak, kategorije koje možete pronaći su sadržajno veoma slične svim ostalim telefona. Dve kategorije koje možda nećete pronaći bilo gde su “Zvuk i obaveštenja” i “Uvod i saveti”. Sve drugo je manje, više isto…

Performanse

Ako uporedimo karakteristike Xperia X telefona sa Xperia X Performance ili nekim moćnijim uređajima, svakako da ćemo steći utisak da se radi telefonu koji spada u viši deo srednje klase. Međutim, naše iskustvo sa njim nam ne dozvoljava da ga tu smestimo. Viša klasa je njegovo mesto, to je sigurno. Eto, možemo opravdano reći da spada u taj niži deo više klase.

A koje su karakteristike!? Xperia X poseduje Snapdragon 650 čipset za koji se tvrdi da je nedovoljno dobar. O tome ćemo malo kasnije. Zatim 3 GB RAM-a, Adreno 510 i 32 GB interne memorije. I? Kako vam se čini? Zabrinjava vas ovo Snapdragon 650? Pa da vam predočimo par stvari.

Upravu ste. Snapdragon 650 nije kao i Snapdragon 820. Ali, to ne znači da Snapdragon 650 nema čime da se pohvali. Naime, postavka procesora je zanimljiva. Tu imamo jedan dvojezgarni Cortex A72 koji radi na 1.8 GHz i jedan četvorojezgarni Cortex A53 koji radi na 1.4 GHz. Sad ide matematika. Imate li digitron? Šalimo se naravno! Znači u pitanju je šestojezgarni procesor koji u društvu 3 GB RAM-a i Adreno 510 grafičkog čiša može da pruži impresivne performanse koje priliče premium telefonima.

*Detaljne karakteristike Sony Xperia X telefona možete pročitati OVDE.

Kretanje kroz sam korisnički izgled se odvija bez grešaka i veoma brzo, dok je preko dvadeset aplikacija u režimu pripravnosti. Naše iskustvo prilikom multitaskinga je odlično i nismo primetili ništa što bi moglo da se okarakteriše kao nedostatak.

Gejming je takođe skroz super, još ako uzmemo u obzir odličan ekran, nema šanse da i vi ne budete zadovoljni. Doduše, postoiji razlika u odnosu na ostale moćnije telefone, ali to se bez “side by side” upoređivanja ne može primetiti. Mi smo se fino igrali našim Xperia X telefonom te ne možemo reći da i vi nećete, koji god da je igrački naslov u pitanju.

I kao šlag na torti dolaze i rezultati benchmark testova. Oni koji prate rezultate benchmark testova lako mogu da se orijentišu putem postignutih rezultata telefona. Shodno tome, prilažemo vam kako je Xperia X telefon prošao našu “magnetnu rezonancu”.

Prvo idemo sa Geekbench 3 testom. Prosečan rezultat koji dobijemo je 1150 bodova za jednojezgarni test, a 3450 bodova za višejezgarni test. Ali šta to znači?

Teoretski, Xperia X je po rezultatima jednojezgarnog testa bolji od Nexus 6, a samo malo slabiji od Galaxy S6 telefona.

Dok sa druge strane, po rezultatima višejezgarnog testa, Xperia X je iznad Nexus 9 tableta, odmah ispod One Plus 2 telefona.

Zatim AnTuTu Benchmark test. Rezultat koji smo dobili je 76036 bodova što Xperia X pozicionira na dvadeseto mesto AnTuTu Benchmark liste. To znači da je on prema kriterijumu pomenute aplikacije bolji od Nexus 6, a slabiji od Meizu Pro 5 telefona.

To je to. Ako ste u toku, ovo vam najbolje govori koliko je ovaj telefon sposoban. Međutim, ukoliko želite naš sud, reći ćemo vam da on može da zadovolji i zahtevnijeg korisnika kada su performanse u pitanju.

Kamera

Postavka kamera kod Xperia X je poprilično impresivna! Sa prednje strane imamo selfie kameru od čak 13 MPx koja pruža veoma dobre performanse!

Sposobna je da napravi FullHD video snimke sa 30 frejmova po sekundi, ali i odlične selfie fotografije koje obiluju pristojnom dubinom, zahvaljujući f/2.0 aperturi. Veličina senzora je 1/3 inča, a objektiv je 22mm što daje krupan kadar pri fotografisanju. Takođe, tu je i autofokus koji pri okidanju razbistri selfie veoma brzo i efikasno. Ovo je jedna od najboljih selfie kamera koje na telefonima koji nisu selfie orijentisani.

Mi smo zadovoljni u potpunosti selfie kamerom, a mislimo da ćete i vi biti. Odlično se snalazi u svim uslovima osvetljenja što je jako bitno kod kamera pametnih telefona. Pogledajte primer fotografije i sami uverite u njene sposobnosti:

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja (Prednja kamera - 13 MPx)

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja (Prednja kamera - 13 MPx)

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja (Prednja kamera - 13 MPx)

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja (Prednja kamera - 13 MPx)

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja (Prednja kamera - 13 MPx)

*Više fotografija načinjenih prednjom kamerom od 13 MPx u raznim uslovima osvetljenja pogledajte u punoj rezoluciji OVDE.

Sa zadnje strane imamo senzor od čak 23 MPx koji zbog samo jedne sitnice mnogi kritikuju Xperia X. Kasnije ćemo o tome. Za sada bismo hteli da vam govorimo o lepšim stranama ove kamere.

Pored toga što je senor velike rezolucije, kamera Xperia X telefona ima hibridni autofokus koji je u mogućnosti da prati kretanje subjekta koji snimate. To je nešto što je  kod pametnih telefona uvek nedostajalo prilikom pravljenja video snimaka.

A kad smo već kod toga, Xperia X može da napravi FullHD snimke sa čak 60 frejmova po sekundi. Znači, video zapis sa 60 fps bez posledica lošijeg kvaliteta i smanjivanja rezolucije. Kao i selfie kamera, i zadnja ima f/2.0 otvor blende, dok je objektiv 24mm, a veličina senzora 1/2.3 inča.  

Problem je u tome što kamera zna da se pregreje i tako prestane sa radom. Sony je čak uvrstio obaveštenje unutar korisničkog izgleda kamere aplikacije koje glasi “Tokom korišćenja kamere, ona se može pregrejati te će snimci biti sačuvani pre isključivanja kamere”.

Hmm, ovo nije toliko strašno jer se dešava samo kada se koristi snimanje pri 60 fps, ili VR režimi. Međutim, za one koji kamere svojih telefona koriste češće i u dužim intervalima je ovo ključna boljka.

Ako izuzmemo snimanje, fotografisanje zadnjom kamerom je prava milina. Mi smo stvarno uživali. Nismo se opterećivali nekim sitnicama jer je kamera to automatski rešavala. Fotografisanje u hodu je konačno moguće bez posledica šuma i zamućenosti.

Ipak, moramo biti iskreni i reći da je zadnja kamera Xperia X telefona za nijansu slabija od pojedinih kamera drugih vodećih telefona. No, da ne bismo mi previše pametovali, prilažemo vam fotografije pa vi sami procenite:

*Fotografija načinjena u odličnim uslovima osvetljenja (Zadnja kamera - 23 MPx)

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja (Zadnja kamera - 23 MPx)

*Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja (Zadnja kamera - 23 MPx)

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja (Zadnja kamera - 23 MPx)

*Više fotografija načinjenih zadnjom kamerom od 23 MPx u raznim uslovima osvetljenja pogledajte u punoj rezoluciji OVDE.

Izdvojili bismo još jednu sliku koja je načinjena noću u uslovima gde nije bilo previše svetlosti, već samo one koju jedan kafe bar može pružiti u okviru svoje bašte. Kao što vidite, boje su veoma precizne, a šuma gotovo da nema. Naravno, nije svaka fotografija ovoliko precizno načinjena, ali većina njih bude. Zato smo i veoma zadovoljni kamerom Xperia X telefona.

Pored tastera putem kojih se aktivira ručni, automatski i režim za snimanje se nalazi taster za odabir, odnosno preuzimanje drugih režima. Jedan od popularnijih je VR režim i “Slowmotion” režim.

VR režimi su zanimljiv dodatak kameri Xperia X telefona. Oni podrazumevauju proširenu realnost, odnosno prilagođavanje 3D animacije kadru koji kamera beleži. Čim se procesuria kadar i kada aplikacija kreira 3D okruženje, u mogućnosti ste da se poigrate sa određenim animacijama, snimite ih ili napravite neku fotografiju. Više o ovome, kao i detaljan test kamere Xperia X telefona očekujte u narednih dana na našem sajtu.

Isto tako, tu je još jedan super dodatak, tačnije režim usporenog snimanja. Pomoću njega možete kreirati interesantne video snimke koji u nekim delovima mogu biti usporeni. Budući da postoji veoma intuitivan korisnički izgled ovog režima, sa lakoćom možete kreirati filmske usporene scene.

Što kamera aplikacije tiče, konačno nešto organizovano i ne previše načičkano. Kada pokrenete kameru, naravno pritiskom na povećeni taster, dobijete jedan čist korisnički izgled kamera aplikacije.

Tu su vam tasteri kretanje između tri režima, za kontrolu LED blica, za promenu kamere, za pregled načinjenih fotografija, okidanje i dodatna podešavanje. U stratu se automatski nalazite uvrhunski automatski režim koji vam obezbeđuje najbolju moguću fotografiju.

Uvek se možete prebaciti na ručni režim, ali on ne poseduje previše opcija te recimo niste u mogućnosti da podešavate fokus prema svojim potrebama. Tu je par opcija koje vam omogućavaju da podešavate boju i osvetljenje, ništa vipe.

Čudno je i to da je HDR dostupan samo u ručnom režimu i to u dodatnim podešavanjima. Takođe, kamera aplikacija je fabrički podešena da beleži fotografije od 8 MPx jer Sony smatra da tako možete da izvučete najkvalitetniju fotografiju. Da biste to promenili, treba da pristupite dodatnim opcijama tj. podešavanjima kamere.

U podešavanjima kamere možete pronaći gotovo iste opcije i za prednji i za zadnju kameru. Ipak što se režima za snimanje tiče, izbor je malo drugačiji. Ono što nam se dopada je da postoji “SteadySthot” opcija za stabilizovanje video snimka snimljeni u režimu sa 30 frejmova po sekundi.

Baterija

Baterija je kapaciteta 2.620 mAh što je sasvim dovoljno za telefon čiji je ekran dijgaonale 5 inča. Xperia X ima sistem brzog punjenja druge generacije, međutim, kako saznajemo, brzi punjač se ne dobija uz njega.

Sve u svemu, ova baterija vam može pružiti celi dan prosečnog korišćenja, što podrzumeva malo surfovanja po internetu, proveravanje društvenih mreža, fotkanje i slično.

Ukoliko ste neko ko koristi režimo štednje, Sony je mislio na vas. Tu stu dva režima Stamina i Ultra Stamina. Oni vam mogu omogućiti preko 2 dana korišćenja ili pak više, u zavisnosti koji režim koristite.

Što se aktivnijeg korišćenja tiče, na raspolaganju su vam od 8 do 10 sati. A ako volite da igrate igrice, u tom slučaju zabava može trajati 4 do 5 sati, sve zavisi i to koji u igru igrate…

Zaključak

Da je Sony predstavio samo Xperia X telefon, sigurno bismo bili razočarani u njih jer bismo pomislili da ne mogu bolje. Ipak, znajući njihove namere, Xperi X je telefon koji u potpunosti opravdava svoju svrhu.

Xperia X ima unapređeni dizajn koji ne odstupa od Sony filozofije. Ima odličnu postavku kamera. Fotografije su kristalno jasne, pristojno saturisane i imaju onu dubinu koju svi mi volimo da vidimo. Selife fotke su takođe super, a snimci vrhunski zahvaljujući 60 fps režimu i opciji stabilizovanja.

Performanse su odlične i ukoliko niste “hardcore” gejmer, neće primetiti ni jednu grešku u radu. Zvuk je fantastičan zahvaljujući prednjoj stereo postavci i par audo opcija i profila koji se mogu naći u podešavanjima telefona.

Na žalost nije optoran na vodu i prašinu, kamera ima problem pregrejavanja i pojedine aplikacije nije moguće izbrisati. To su neki značajni nedostaci koje smo mi zapazili. Ali ako to, i njegovu višu cenu zanemarimo, telefon je svakako odličan.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.5/10 > Baterija solidna, Quick Charging System je dostupan ali brzi punjač ne dolazi uz telefon.

Dizajn - 8.0/10 > Telefon ima zadnju aliminijumsku površinu, ali je lajsna plastična.

Ekran - 8.5/10 > Odličan FullHD ekran, jasnog i solidno saturisanog prikaza.

Pozivanje - 9.5/10 > Stabilnost signala odlična + 4G LTE povezivost. Nije moguće zameniti SIM a da se pritom ne restartuje uređaj.

Funkcije - 9.0/10 > Odličan čitač otiska prstiju koji je urisnut u sklopu tastera za zaključavanje/otključavanje.

Operativni sistem - 9.0/10 > Android 6.0 Marshmallow iz kutije, ali sa Xperia Home korisničkim izgledom koji je ovaj pute odlično organizovan. Postoji par preinstaliranih aplikacija.

Kamera - 9.0/10 > Fotografije i snimci obe kamere su odlične. Ne podržava 4K snimanje i kamera se nekada previše zagreje što dovodi do prekida snimanja.

Performanse - 9.0/10 > Odlične performanse, šestojezgrani procesor, 3 GB RAM-a i dobar Adreno 510 grafički čip.