Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Tesla Smartphone 6.1 - Test

Tesla Smartphone 6.1 - Test

ComTrade nastavlja sa svojom idejom koja podrazumeva ulazak na tržište pametnih telefona. Nedavno su predstavili naslednika Tesla Smartphone 6 modela i tako proširili izbor svojih uređaja srednje klase. Evo šta mislimo o novom Tesla Smartphone 6.1 telefonu, šta je to što ga ističe i koji su mu to nedostaci.

Ako ste čitali ili gledali naš test Tesla Smartphone 6 telefona, onda vam je potpuno poznata priča oko toga da je ComTrade rešio da krene sa ozbiljnom prodajom pametnih telefona. Već sada, pored brojnih tablet računara i televizora, ComTrade, odnosno brend Tesla, može da ponudi četri različita modela pametnih telefona. Dva u nižoj, budžetnoj klasi a dva u srednjoj.

Moramo da pohvalimo ComTrade jer su nedavno priznati kao jedna od vodećih IT kompanija u Jugoistočnoj Evropi. Dakle, to nam govori da Tesla nije samo naš brend već brend gotovo celog Balkanskog regiona. Kao što smo već jednom govorili o tome, Tesla telefoni se ne proizvode kod nas, barem ne za sada, te Tesla telefoni bivaju dizajnirani i izrađeni u Kini. To nije ništa novo, to rade brojne veće kompanije čiji je brend znatno izgrađeniji. Iz našeg razgovora sa Tesla timom zaključili smo da će proizvodnja Tesla telefona verovatno biti preseljena kod nas čim se uslovi za to ostvare.



Kako je Cile na njegovom YouTube kanalu lepo pojasnio, Tesla će ubuduće imati tri kategorije telefona koje će se označavati kodnim imenom 3, 6 i 9. Tri stoji za nižu klasu telefona, šest za srednju, a devet za visoku. Shodno navedenom, ne čudi nas to što se naziv novog modela ne razlikuje mnogo od prethodnog. Tačnije, dodato je samo “.1” na kraju naziva "Tesla Smartphone 6". No, to nije ni bitno, jer kada budete videli specifikaciju novog Tesla telefona, cenu i to kako se on ponaša, mislimo da ćete se oduševiti.

Dizajn

Prvo što nas je iznenadilo je to kako novi Tesla telefon izgleda. Naravno, imamo samo pozitivne utiske. Za jedan uređaj srednje klase, metalni ram oko telefona, zamenljiva baterija i tanak struk su odlična kombinacija. Dakle, oko telefona se može primetiti siva metalna lajsna koja se može više okarakterisati kao ram. Tesla Smartphone 6.1 je zaobljen svuda, što je promena u odnosu na Tesla Smartphone 6 model, koji je dosta oštar i ćoškast.

Na desnom boku telefona, kada je on okrenut ekranom prema vama, se nalaze tasteri za manipulaciju tona i otključavanje telefona.



Sa donje strane su mikrofon i zvučnik, a sa gornje MicroUSB konektori i 3.5 mm audio izlaz.

Iskreno, ne dopada nam se to što je MicroUSB konektor sa gornje strane, nekako smo navikli da nam taj kabel uvek “mrsi noge”. Sa druge strane, smatramo da je jako zgodno koristiti telefon u krevetu dok ležite, baš zbog toga što je konektor sa gornje strane.



Ako pogledamo zadnju stranu Tesla Smartphone 6.1 telefona, primetićemo da je ona od plastike i da se može skinuti. Hmm, ok, plastika nije cool kao metal ili staklo, međutim ovo je telefon srednje klase tako da je to skroz očekivano.

Sa druge strane, zadnja maska koja se skida nam daje mogućnost da lako zamenimo bateriju, zar ne? Dakle, baterija je kapaciteta 2150 mAh, a iznad nje se nalaze dva slota za MicroSIM karticu od kojih je jedan 4G povezivosti. Pored MicroSIM slotova se nalazi i slot za MicroSD karticu što znači da je moguće proširiti internu memoriju do 32GB.



Sa sadnje strane se naravno nalazi i zadnja kamera koja je blago isturena zajedno sa LED blicem.

Kada pogledate telefon spreda, primetićete HD ekran dijagonale 5 inča sa staklom preko njega koje izjedna prekriva celu površinu prednje strane telefona. Dopada nam se to što je staklo blago zakrivljeno prema metalnom ramu. Nismo sigurni, ispravite nas ako grešimo, ali čini nam se da je u pitanju čuveno 2.5D staklo, Corning Gorilla Glass treće generacije.

Između stakla i samog metalnog rama se vidi tanka plastična lajsnica koja je tu verovatno zbog boljeg prijanjanja ekrana. Pretpostavljamo da je ta tanka lajsnica tu i radi dilatacije. Tačnije, radi upijanja pritiska koji biva primenjen na staklo.

Iznad ekrana se nalazi prednja kamera, ambijentalni senzori, notifikaciona lampica i slušalica. Dopadanam se to kako je sve “utopljeno” i fino ukombinovano, bez značajnih isticanja.

Ono što nam se nikako ne dopada kod Tesla Smartphone 6.1 telefona je to što se kapacitativni tasteri za nedavno korišćene aplikacije i korak unazad veoma slabo vide. Situacija je identična kao na ZTE Blade S6 telefonu. Pored toga što im je osvetljenje gotovo nevidljivo čak i kada je mrak, odaziv na dodir je izuzetno slabiji. Da se ispravimo. Odaziv i nije slab koliko je loše to što korisnik mora da dodirne tačno u slabo osvetljenu tačkicu.

Sve u svemu, kada se podvuče linija, dizajn je veoma inovativan i prijatan. Danas svi telefoni teže ka tome da budu što obliji, poput Galaxy S6, S7, Xperia Z5, HTC One A, iPhone 6s, i sličnih telefona, tako da slobodno možemo reći da je Tesla Smartphone 6.1 taj segment ispratio. Naravno, težnja ka takvom dizajnu nije samo zbog estetike već i zbog ergonomičnijeg korišćenja jednom rukom.

Fotografije Tesla Smartphone 6.1 u punoj rezoluciji možete pregledati na priloženom linku:

>> Tesla Smartphone 6.1 - Fotografije telefona u punoj rezoluciji <<

Unboxing

Kutija je klasična, a prateća oprema strašno podseća na onu koja dolazi uz Samsung Galaxy S3 telefon. Punjač je identičan, a slušalice veoma slične nekadašnjem vodećem telefonu Samsung kompanije.

Pohvalili bismo to što uz telefon dolaze dve zaštitne folije. Jedna je fabrički postavljena na ekran telefona, a druga je spakovana u kutiji. Takođe, uz telefon dolazi i tanka silikonska maskica koja odlično čuva telefon.

Ekran

Kada je ekran u pitanju, nemojte da vas razočara podatak o njegovoj rezoluciji. Iskreno, Tesla Smartphone 6.1 smo počeli da koristimo pre nego što smo pročitali specifikacije. Volimo da to radimo jer smatramo da ćemo tako najobjektivnije testirati uređaj.

Nakon par dana smo zaključili da ekran daje odličnu sliku. Boje su fantastične, zahvaljujući softverskoj modifikaciji, a oštrina prikaza je jako dobra. Nismo mogli da procenimo da li se radi o FullHD ili HD rezoliciji. Svakako da smo slutili da je HD, ali verujte da se jedva primećuje. Dakle, Tesla Smartphone 6.1 ima HD ekran što podrazumeva rezoluciju od 1280*720 piksela.

Dakle, veoma oštar prikaz slike u HD rezoluciji, odlične boje i 2.5D zaštitno staklo fabrički prekriveno folijom je svakako nešto što je njegova pozitivna strana. Što se nedostataka tiče, nemamo šta da istaknemo. Ipak, moramo da spomenemo da smo u nekoliko navrata primetili da je odaziv na dodir malo sporiji. Nismo sigurni da li je to zbog zaštite koja je bila preko njega ili je on jednostavno takav. Međutim, kada smo koristili kameru, više puta nam se desilo da ekran nije registrovao dodir kada smo želeli da okinemo.

Kada je reč o korišćenju ekrana pri jakom suncu, tu smo pozitivno iznenađeni jer je poprilično vidljiv. Doduše, ništa spektakularno, ali u odnosu na ostale uređaje srednje klase, Tesla Smartphone 6.1 ima ekran koji se dobro vidi u pomenutim uslovima.

Korisnički izgled

Tesla Smartphone 6.1 ovaj put dolazi sa Android 5 LolliPop verzijom. To automatski podrazumeva neke promene kada je reč o korisničkom izgledu. Sada, za razliku od Tesla Smartphone 6 modela, imamo fioku sa aplikacijama. To je možda najveća promena kada je reč o prvom utisku.

Sledeća stvar koju smo primetili je to da ovaj put ima za nijansu više preinstaliranih aplikacija nego ranije. Ako izuzmemo Telegraf aplikaciju, tu su par po nama nepotrebnih aplikacija. Recimo FlashLight je sasvim nepotrebna aplikacija budući da postoji skraćenica za aktiviranje LED blica u notifikacionom baru.

Da rezimiramo, korisnički izgled je ovaj put još više “stock”. Sećate se da Tesla Smartphone 6 nije imao fioku sa aplikacijama i da su ikonice bile temirane? Sada toga nema! Jedina razlika između “stock” Android 5 LolliPop-a i onog koji pokreće Smartphone 6.1 je to što je fioka sa aplikacijama providna, a ne uokvirena belim panelom. To je to, sve ostalo je jako slično. Naravno, postoje neke sitnice koje su promenjene, ali to je više u funkcionalnom tonu nego u estetskom.

Ako pristupite panelu sa podešavanjem, uočićete da se tu nalaze neke dodatne kategorije. To je nešto što Tesla želi da istakne. Postoji kategorija “Action” koja u sebi sadrži brojne pametne funkcije. To su uglavnom funkcije kojim se diče vodeći telefoni Samsung kompanije. Tesla je primetila da je to korisno i da korisnici vole praktične gesture, te ih je implementirao u svoj novi Tesla Smartphone 6.1.

Po nama, “Pick to call” je nešto što stvarno olakšava korišćenje telefona jer njegovim jednostavnim naslanjanjem na uvo možete da pozovete osobu čiji kontakt pregledate u imeniku ili osobu sa kojom se dopisujete.

Za “Flip to mute” da ne govorimo. To je funkcija koju će svi voleti. Kada telefon krene da zvoni, a nije pravi trenutak, jednostavno ga okrenite ekranom prema ravnoj površini i on će se utišati.

Ako često uslikavate ekran vašeg telefona, onda će vam “Three fingers screenshots” funkcija itekako dobro doći. Kada je ona aktivna, jednostavno prevucite tri prsta preko ekrana i sulikajte ga, bilo to sa vrha ili sa dna ekrana.

I na kraju, po nama podjednako korisna funkcija je “Sheduled power on & off”. Radi se funkciji putem koje možete zakazati gašenje telefona i uključivanje. Volimo ovu funkciju jer nam pomaže da uštedimo bateriju tokom noći zakazanim isključivanjem telefona. Fino se naspavamo kada koristimo ovu funkciju.  

Na priloženom linku pogledajte screenshot fotke celokupnog korisničkog izgleda:

>> Tesla Smartphone 6.1 - Korisnički izgled <<

*Napomena

Tesla Smartphone 6.1 ima srpski jezik, međutim mi smo navikli da koristimo telefone na engleskom. Shodno tome, zaboravili da ga prebacimo na srpski za potrebe testa. Nadamo se da nam to nećete zameriti.

Performanse

Nemojte da vas zavara niska cena ovog telefona, kao i to što spominjemo da se radi o srednjoj klasi. To vam govorimo jer ćete 100% biti zadovoljni njegovim performansama. Ako ste prosečan korisnik i svoj telefon najčešće koristite za fotkanje, korišćenje društvenih aplikacija, tipa: Viber, Skype, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Telegraf i slično, onda nemojte da se brinete. Čak i ako volite igrice, Tesla Smartphone 6.1 je dobar izbor.

2 GB radne memorije, 64-bitni MediaTek 6753 osmojezgrani procesor takta 1.3 GHz i Mali T720 grafička kartica čini jednu veoma impresivnu postavku za ovaj cenovni rang. U praksi se takođe pokazalo da Tesla Smartphone 6.1 može da obavi mnoge zahtevne zadatke, pa čak i gejming. Probali smo zahtevnije igre kao što su Asphalt 8, N.O.V.A. 3, Modern Compat 5 i verujte da su radile super. Naravno, ne toliko fluidno kao na pojedinim jačim telefonima, ali su radile bez one gorke note koja se javlja kada igrate igrice na slabim uređajima.

Iskreno, stvarno smo zadovoljni radom telefona i možemo pouzdano reći da se oseća hardversko unapređenje u odnosu na Tesla Smartphone 6 model. Ako baš želite da odemo u detalje kada je reč o performansama, onda hajmo da zavirimo u rezultate testa koje smo sproveli pomoću  AnTuTu Benchmark i GeekBench 3 aplikacija.

Naime, AnTuTu Benchmark nam je dao 34495 bodova što je odlično za telefon ovog cenovnog ranga i klase. Sa druge strane GeekBench 3 je dao rezultat od 2796 bodova, što Tesla Smartphone 6.1 prema njihovoj zvaničnoj listi smešta odmah iznad OnePlus One telefona, a tik ispod Samsung Galaxy S5 telefona. Impresivno, zar ne?

Što se povezivosti tiče, Tesla Smartphone 6.1 je 4G kompatabilan za SIM karicticu u slotu broj jedan. Slot broj dva je 3G kompatabilan što je izuzetno retko kod uređaja srednje klase. Tačnije, retko je da uređaj sa ovako niskom cenom bude i 4G poveziv.

Glonass i GPS sistemi za pozicioniranje rade odlično, bez zastoja pri pronalaženju i zaključavanju lokacije. Navigacione aplikacije rade brzo i fluidno sa veoma kratkim intervalom uspostavljanja komunikacije sa satelitima. Koristili smo Google Maps i zadovoljni smo celokupnim iskustvom. Detaljne karakteristike Tesla Smartphone 6.1 telefona pogledajte na priloženom linku:

>> Tesla Smartphone 6.1 - Karakteristike i Cene <<

Baterija

Kao što smo na početku spomenuli, super je to što se baterija lako može zameniti. Ipak, nismo baš zadovoljni njenim kapacitetom koji iznosi svega 2150 mAH. Ne znamo da li je do test jedinice koju smo dobili ili će se vremenom ispostaviti da je tako sa svim modelima, međutim Tesla Smartphone 6.1 se neverovatno sporo punio. Slutimo da je punjač bio u kvaru.

  • Telefon bi nam izdržao najviše 8 sati prosečnog korišćenja, što podrazumeva povremeni surf, par fotki, malo YouTube-a i slično.

  • Naprednije korišćenje telefona ne može da potraje duže od 3 sata. Dakle, samo 3 sata života nakon intezivnog igranja igrica, a da je pritom GPS, WiFi i mobilni internet uključen. Obično telefoni izdrže od 4 do 5 sati.

  • Ako Tesla Smartphone 6.1 telefon koristite samo za pozive i poruke, uz povremeno proveravanje Facebook društvene mreže, onda računajte na nekih 12 sati “života”.

Kamera

Moramo biti iskreni sa vama i reći vam da sa kamerom nismo baš iznenađeni. Nemojte nas pogrešno razumeti, kamera je u skladu sa krakteristikama, ipak nije mnogo napredovala kao što smo mi očekivali. Fotografije načinjene kamerama Tesla Smartphone 6.1 su jako slične kvalitetu njegovog prethodnika. Nekako nas sve navodi na zaključak da su fotografije iste, s` tim da im je rezolucija veća.

Zadnja kamera - 13 MPx

Naime, zadnja kamera je rezolucije 13 MPx i sposobna je da napravi FullHD video snimke. HDR opcija, uz nekoliko ostalih, je prisutna, a tu je i autofokus, kao i LED blic. Generalno, fotografije su ok, međutim potrebno je malo više strpljenja da biste uspeli da iskoristite maksimum senzora od 13 MPx. U daljem prilogu pogledajte fotografije koje smo mi načinili zadnjom kamerom u različitim uslovima osvetljenja.

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom od 13 MPx u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom od 13 MPx u prosečnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom od 13 MPx u slabijim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom od 13 MPx u lošim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom od 13 MPx u lošim uslovima osvetljenja, sa blicem

Kako biste pregledali još fotografija načinjenih zadnjom kamerom Tesla Smartphone 6.1 telefona, u punoj rezoluciji, kliknite na ovaj LINK. Video snimak načinjen zadnjom kamerom možete pogledati na ovom LINKU.

Prednja kamera - 5 MPx

Prednja, selfie kamera je 5 MPx i pravi super fotografije. Tačnije, kada uzmemo u obzir karakteristike kamere, fotografije bolje nisu mogle biti. Kao i uvek, performanse kamere nam nikada nije bilo teško da demonstriramo budući da vam možemo priložiti primere. Evo kako se prednja kamera od 5 MPx ponaša u različitim uslovima osvetljenja:

*Fotografija načinjena prednjom kamerom od 5 MPx u odličnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena prednjom kamerom od 5 MPx u prosečnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena prednjom kamerom od 5 MPx u slabijim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena prednjom kamerom od 5 MPx u lošim uslovima osvetljenja

Nadamo se da su vam priložene fotografije zadnje i prednje kamere najbolje opisale njene performanse. Kako biste pregledali još fotografija načinjenih prednjom kamerom Tesla Smartphone 6.1 telefona, u punoj rezoluciji, kliknite na ovaj LINK.

Kamera aplikacija

Ako je kamera samo za nijansu unapređena, onda to ne važi za kamera aplikaciju. Aplikacija putem koje okidate fotografije na Tesla Smartphone 6.1 telefonu je sada bogatija za još nekoliko opcija.

Kada startujete kamera aplikaciju, u gornjem delu ekrana imaćete četri različita moda. Panorama i LivePhoto tj. GIF modovi su oni koji se ističu. Uvek preporučujemo da eksperimentišete tim modovima jer možete da napravite pravo remek delo pomoću njih.

Ako prevučete prstom sa leve strane ekrana ka desnom, dok je kamera aplikacija pokrenuta, doći ćete do živog pregleda filtera koje možete pre okidanja primeniti. Dopada nam se to jer su svi filteri prikazani na dve stranice uz mogućnost njihovog direktnog pregleda.

Posebno bismo pohvalili kratke ali korisne opcije sa desne strane ekrana. Tu su tasteri za aktiviranje okidanja putem gesture, zatim HDR taster (nažalost bez AutoHDR-a), taster za aktiviranje ili deaktiviranje blica i taster za promenu kamere.

Na dnu ekrana su tasteri za okidanje i snimanje, kao i skraćenice za pristup galeriji i dodatnim podešavanjima kamere.

Kada je reč o dodatnim opcijama one nisu ni malo naivne. Tu možete podesiti neke osnovne stvari kao što su rezolucija fotografije i video snimka ali to nije sve. Neke od korisnih opcija su redukcija drmanja (eng. anty-shake), zatim okidanje glasom (voice capture), detektovanje osmeha, redukcija šuma, ulepšavanje lica (eng. face beauty), ubrzano snimanje i slično.

Zaključak

Verujemo da ne moramo da vam dajemo zaključak jer je uvod i razrada bila dovoljno jasna. Novi Tesla Smartphone 6.1 je brz, pouzdan, inovativan i povoljan. Njegova cena je 24.990 dinara i za taj novac pruža više nego očekivano. Podsetićemo šta krasi novi Tesla telefon.

Super dizajn sa metalnim ramom i zamenljivom baterijom, odličan ekran jasnog prikaza, veoma pouzdane i brze performanse su svakako ono što ovaj uređaj izdvaja iz mase. Veliki plus je i to što u slučaju kvara servis traje što je kraće moguće. Imamo zvaničnu informaciju da se ComTrade trudi da sve reklamacije reši u što kraćem mogućem roku. Kako Tesla tim navodi, trude se da to ne traje više od 2-3 dana od prijema uređaja. Ipak, sve zavisi od ozbiljnosti kvara.

Ako govorimo o nedostacima, možda je baterija manjeg kapaciteta ono što se nekima neće dopasti, kao i blago unapređena kamera. Ako nas pitate da li preporučujemo ovaj telefon kao jedan od boljih u ovom cenovnom ranu, sa 100% sigurnošću ćemo vam to potvrditi i reći da!

Evo naših ocena:

Baterija - 6.5/10 > Baterija manjeg kapaciteta, bez ozbiljnijih režima štednje.

Dizajn - 7.5/10 > Telefon izjedna izrađen od plastike sa metalnim ramom.

Ekran - 7.5/10 > Standardan ekran, oštrog prikaza, HD rezolucije.

Pozivanje - 9/10 > Stabilnost signala odlična. 4G povezivost i DualSIM podrška je prisutna.

Funkcije - 8/10 > “Action” funkcije su odlične kao i one unutar kamera aplikacije.

Operativni sistem - 8.5/10 > Čist Android 5 LolliPop operativni sistem bez teškog presvlačenja i mnogo preinstaliranih aplikacija.

Kamera - 7/10 > Fotografije su prosečne, možda malo slabije kada se telefon ne drži mirno. Video zapis solidan.

Performanse - 7.5/10 > Odlične performanse za telefon srednje klase i ovog cenovnog ranga.