Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Testirali smo Huawei P Smart Z, evo na šta treba da obratite pažnju! (VIDEO)

Testirali smo Huawei P Smart Z, evo na šta treba da obratite pažnju! (VIDEO)

Pročitajte sve što treba da znate o prvom Huawei telefonu sa “pop-up” selfie kamerom: Huawei P Smart Z. Pogledajte njegove detaljne karakteristike, cenu, prednosti i nedostatke u detaljnom testu koji smo napravili za vas. 

U poslednje vreme smo imali prilike da se družimo sa nekim vrlo moćnim telefonima kao što su Mate 20 Pro, Huawei P30 Pro, Galaxy S9+ i njima sličnim.

 



Kada nam je Huawei P Smart Z stigao na test, zapitali smo se, hoće li narednih 10 dana biti naporan period jer pak se radi o uređaju iz srednje klase.

Pa… Da bi ste saznali kakvo je naše iskustvo sa Huawei P Smart Z telefonom, ostanite sa nama do kraja. Pogledajte zbog čega ga preporučujemo, ali zbog čega smatramo da ovaj telefon možda nije najbolji izbor za vas!


Kao i uvek, počećemo ovaj test govoreći o tome kako je ovaj telefon napravljen, dakle o kvalitetu izrade, kao i o tome da li mu je dizajn u skladu sa tekućim trendovima. Kao što možete i sami da primetite, Huawei P Smart Z je “all about design”.



U pitanju je prvi telefon srednje klase, dobro rangiranog brenda, koji dolazi sa takozvanom “pop-up” kamerom. Osim toga što ima taj mali mehanički jezičak koji se softverski aktivira i deaktivira, Huawei P Smart Z dolazi sa prostranim ekranom koji se prostire do samih ivica prednje površine telefona. 

Prostor na bokovima i kod slušalice je minimalan, dok se na dnu može primetiti malo, ali samo malo veći prazan prostor ili žargonski rečeno, malo veća “brada”. Tim malim ivicama oko ekrana bi pozavideli i pojedini premium uređaji iz 2019. godine.



Ali to nije jedina stvar čime Huawei P Smart Z može da se pohvali. Zahvaljujući mehaničkoj selfie kameri, ekran nema zareze. Prostire se do samih ivica prednje površine telefona. Ovo svakako značajno doprinosi korisničkom iskustvu. 



Okvir telefona, ili bolje reći ram, je sačinjen od metala, dok je zadnja površina plastična. Na donjoj strani rama telefona možemo da primetimo USB Tip C konektor, rešetkicu zvučnika, mikrofon i 3.5 mm audio izlaz. Treba imati na umu da je ovaj USB Tip C 2.0, a ne 3.1. 

Leva strana rama telefona je čista, dok se tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona nalaze na desnoj strani rama telefona. 

Na gornjoj strani rama telefona imamo još jedan mikrofon, fiokicu za dve NanoSIM kartice ili za kombinaciju NanoSIM/MicroSD. I naravno, tu je prorez za mehaničku selfie kameru. 

Huawei P Smart Z izgleda sjajno iz svih uglova, pa tako i odpozadi, da oprostite. Šalu na stranu, Huawei P Smart Z ima plastičnu zadnju površinu koja je zakrivljena prema bokovima. U pitanju je dizajn koji je prepoznatljiv za Huawei i Honor telefone, stim da u ovom slučaju imamo nešto malo drugačiji pristup kada je reč o teksturi zadnje površine. Naime, dve trećine zadnje površine je obrušeno sa unutrašnje strane, dok je ostatak proziran skroz. Ovo telefonu daje nešto drugačiji izgled u odnosu na ostale modele. 

Naravno, na poleđini telefona borave i dve kamere koje su u društvu jednotonskog LED blica. Osim vertikalne štampe, na poleđini se nalazi i kružni čitač otiska prstiju koji je smešten na idealnom mestu, baš tamo gde kažiprst odmara dok držite telefon.

Jasno nam je da je dizajn Huawei P Smart Z telefona prilično moderan i nadasve premium, ali moramo dodati i to da staklo koje prekriva ekran, kao i zadnje (nazovi staklo), nije otporno na viši stepen ogrebotina. Verovatno otud i odluka Huawei kompanije da ovaj model isporučuje sa već zalepljenom folijom na ekranu. 

Zadnja površina već ima neke tragove korišćenja, iako telefon nije dugo van svoje originalne kutije. Koliko znamo, naša redakcija je možda treća koja testira ovu jedinicu, a već se mogu primetiti tragovi korišćenja. Shodno tome, zaključićemo da zadnja površina ipak nije staklena, već plastićna.

Sledeće što bi trebalo da znate je da Huawei P Smart Z ipak nema LED notifikacionu lampicu te ćete biti prinuđeni da se okrenete nekim alternativama.

>> Kako podesiti LED blic da radi kao LED notifikaciona lampica!? <<

I još jedna stvar koju bismo spomenuli, a koja nije nužno i loša, je da Huawei P Smart Z ima 8.8 mm u svom “struku”, dok je težak skoro pa 200 grama, tačnije 196.8 grama. Za jedan telefon ove dijagonale i baterijom ovog kapaciteta, malo kabastije proporcije u struku i nešto veća težina je sasvim očekivana. No, nije da nije mogao biti nešto tanji i nešto lakši. 

 

Jedan od većih aduta Huawei P Smart Z telefona je definitivno njegov ekran koji se prostire do samih ivica prednje površine. Za jedan telefon ove klase, ovo je definitivno za svaku pohvalu.

U pitanju je IPS LCD ekran, dijagonale 6.6 inča, FullHD+ rezolucije sa 391 ppi tj. gustinom piksela. Radi se o jednom prilično dobrom ekranu koji zahvaljujući dobroj gustini piksela uspeva da prikaže kvalitetnu sliku. Naravno, radi se o ekranu čiji je format 19.5:9 što je sasvim očekivano za ovogodišnji model telefona.

Doduše, ovaj nema prejako osvetljenje te se nešto slabije vidi slika kada se on koristi na jakom suncu. 

Ali sa druge strane, on poseduje sve uobičajene funkcionalnosti kao što je redukcija plavog svetla ili kako je opcija nazvana “Prilagođavanje oku”. Takođe, uvek možete sami podesiti režim boje i temperaturu.

Zahvaljujući ambijentalnom senzoru koji telefon ima, automatsko osvetljenje je prisutno. A što se dodira tiče, ekran Huawei P Smart Z telefona podržava do 10 dodira u isto vreme. Nažalost, ovaj ekran ne dolazi sa nekom ozbiljnijom zaštitom te je preporučljivo imati neku foliju ili zaštitno staklo preko njega. 

Sve u svemu, u pitanju je prostran ekran, kvalitetnog prikaza koji se prostire do samih ivica telefona. Osim nešto slabijeg osvetljenja, ne možemo reći da ovaj ekran ima neke značajne nedostatke. A budući da se radi o IPS LCD tipu ekrana, sasvim je logično da ne poseduje “Always On” tehnologiju koja je rezervisana samo za AMOLED i OLED tipove ekrana.

Evo primer jednog trika koji će vam pomoći da dodatno iskoristite prostranost ekrana. U podešavanjima telefona pristupite kategoriji “Ekran”, pa zatim opciji “Veličina teksta i prikaza”. Ove trake na dnu ekrana prevucite skroz levo, kako za veličinu teksta, tako i za veličinu prikaza.

Ovo će vam omogućiti sitniji prikaz korisničkog izgleda te će mnogo toga više moći da stane na ekranu. Ovo je super ako često čitate tekstove na telefonu ili ako se recimo dopisujete. Sve je daleko preglednije. 

Ako u obzir uzmemo to da Huawei P Smart Z dolazi sa cenom koja nije viša od 280€, sasvim je logično da postoje kompromisi po pitanju određenih aspekata telefona. U ovom slučaju su to performanse.

Huawei P Smart Z imam sjajan dizajn, dobar ekran, inovativnu selfie kameru i veliku bateriju, ali sa druge strane, on ima nešto slabije karakteristike. Pa hajdemo prvo da se upoznamo sa tim koje komponente upošljava Huawei P Smart Z model.

Kada je reč o procesoru, u pitanju je osmojezgarna postavka Cortex A73 i Cortex A53 procesora. Dakle to su četiri jezgra koja rade na 2.2 GHz i četiri nešto ekonomičnija jezgra koja rade na 1.7 GHz. Oni su naravno bazirani na 12 mm tehnologiji i dolaze pod okrivljem Kirin 710F čipseta koji za razliku od standardnog Kirin 710 čipseta, znači bez oznake F, ima Bluetooth 5.0 modul. 

Uz 4 GB RAM-a i Mali G51 grafički čip, ova postavka komponenti omogućava solidan rad telefona za prosečne korisnike koji ne igraju prezahtevne igre. Performanse Huawei P Smart Z telefona su prikladne za svakog “non gaming” tinejdžera. Da telefon nije toliko krupan, rekli bismo da je napravljen za dame, ali izgleda da je ipak namenjen za sve, samo ne tako zahtevne korisnike.

Dakle, odmah da razrešimo dilemu da li je ovo gaming telefon: Nije! Možete da igrate igrice na njemu, to bez sumnje. PubG će recimo raditi, ali na nekim srednjim postavkama, uz blagovremeno seckanje. Modern Combat 5 takođe radi bez problema na nešto slabijim grafičkim postavkama, kao i Real Racing. 

Što se drugih aspekata tiče, Huawei P Samrt Z se snalazi prilično pristojno. Primera radi, poseduje 64 GB interne memorije što je sasvim dovoljno za gomilu aplikacija, fotografija, video zapisa, muzike ili kog drugog sadržaja. Naravno, uz pomoć MicroSD kartice vi uvek možete proširiti memoriju do 1 TB. 

A kada već govorimo o sadržaju, muzika je svakako nešto što mi svakodnevno konzumiramo. Shodno tome, moramo istaći da se zvučnik Huawei P Smart Z telefona čuje dovoljno glasno, ali ne i preterano kvalitetno. Iako možda nije najbolji način da vam to demonstriramo, U video koji smo priložili na početku članka imate audio primer koji počinje na 10:05. 

Kada je reč o modulima za definisanje lokacjie telefona, Huawei P Smart Z se može pohvaliti pristojnom postavkom GPS, GLONASS i BDS sistemima. Posledica te postavke je prilično precizno zaključavanje lokacije, za solidno kratak period.

Što se drugih modula tiče, ili bolje reći senzora, Huawei P Smart Z raspolaže sa:

- Akcelerometrom

- Senzorom za blizinu

- Magnetometar

- Žiroskopom

Ovo je sasvim dovoljno senzora da Huawei P Smart Z može da definiše koliko ste koraka napravili, gde se telefon nalazi u prostoru, u kom pravcu je okrenut, koliko brzo se kreće i slično.

Upravo ovi senzori omogućavaju motorizovanoj slefie kameri da se pri padu automatski vrati u telefon tj. svoje ležište kako bi se izbegla trajna oštećenja mehanike i jezička unutar kojeg je kamera smeštena. 

Ono što nam se dopalo je to što Huawei P Smart Z ima i NFC pa tako bez problema možete plaćati u prodavnicama dodirom telefona preko terminala. Ovo je vrlo korisna stvar i samo oni koji to nisu probali ne znaju šta propuštaju. 

Kada je reč o čitaču otiska prstiju, on je prilično brz i precizan. Nismo imali baš nikakvih problema ili neprijatnosti pri njegovom korišćenju. Inače, i dalje je moguće koristiti čitač otiska prstiju kako bi gesturom prsta spustili notifikacioni panel. 

Vrlo korisna opcija koja će olakšati korišćenje ovog ogromnog telefona jednom rukom. Naravno, tu su i ostale gesture čitača otiska prstiju koje vam omogućavaju listanje fotografija, odgovor na poziv ili zaustavljanje alarma. Imajte na umu da ove gesture nisu podrazumevano aktivne. Možete ih aktivirati u podešavanjima telefona, pristupanjem kategoriji “Bezbednost i privatnost” pa zatim kategoriji “ID otiska prstiju”.

Što se poziva tiče, sve radi bez greške. Slušalica radi odlično i budite sigurni da ćete dobro čuti sagovornika, kao i on vas. 4G povezivost je naravno dostupna i to na obe NanoSIM kartice što je za pohvalu. 

Bluetooth 5.0 i WiFi Direct opcije su tu, kao i WiFi+ koji vam omogućava automatsko prebacivanje sa lošeg WiFi-a na mobilni internet, bez prekida internet konekcije.

Detaljne karakteristike možete pročitati na priloženom linku:

>> Huawei P Smart Z - Karakteristike i cene <<

Baterija

Još jedan adut Huawei P Smart Z telefona je njegova baterija. On raspolaže sa baterijom kapaciteta 4000 mAh što je dovoljno za nekih 10h aktivnijeg korišćenja telefona. A ako niste toliko često na telefonu, već sa vremena na vreme proverite društvene mreže, napravite neki poziv, razmenite poruke i pogledate po koji video, onda možete da računate na recimo dva dana rada nakon poslednjeg punjenja.

Loša strana ove velike baterije je to što se ona sporije puni. Zapravo, oko 2h joj je potrebno da se napuni do 100%. Ovo može biti problem za one koji su često u putu, pa sebi ne mogu da priušte 2h na jednom mestu.

Huawei već godinama forsira svoj EMUI pa tako ništa drugačije nije i sa Huawei P Smart Z modelom. Njega pokreće Android 9 Pie preko kog je nabačen EMUI verzije 9.0.1. Sve one opcije prepoznatljive za ovaj korisnički izgled su tu, uključujući bežičnu projekciju, Huawei Share, početni ekran sa fiokom ili bez nje, časipisne pozadine i slično. 

Ali hajde da ne budemo lenji i onima koji ranije nisu imali prilike da se upoznaju sa EMUI, pokažemo kako sve izgleda. 

Za početak, zaključani ekran podrazumevano prikazuje časopisne pozadine i one se menjaju svaki put kada zaključate telefon. Takođe, EMUI zahteva 6 broja za PIN umesto 4. 

Početni ekran je podrazumevano podešen bez fioke sa aplikacijama, dok se svim postavkama vezano za početni ekran, pozadinu i vidžete, pristupa “pinch out” gesturom, odnosno dijagonalnim razvčenjem dva prsta od sredine ekrana ka krajevima. 

Levo od početnog ekrana, ili bolje reći stranice, se nalazi takozvani Google Feed gde možete napraviti neku pretragu ili pogledati neke novosti koji su vama relevantne. 

Panel sa obaveštenjima nudi neke brze opcije. Raspored tih brzih opcija možete podesiti i sami dodirom na “olovkica” taster. 

Huawei P Smart Z inače dolazi sa određenim brojem preinstaliranih aplikacija, ali sve te aplikacije se lako mogu izbrisati. EMUI koristi svoje aplikacije za pozivanje, za imenik, za kameru i slično, dok sa druge strane za poruke koristi Google-ovu, Messages aplikaciju. 

Super je to što Huawei poseduje sistem tj. prodavnicu sa temama pomoću koje možete detaljno izmeniti temu EMUI korisničkog izgleda.

Videćemo da li će Huawei P Smart Z dobiti novi EMUI 10 koji se nedavno pojavio. Ne bi bilo loše da uređaji iz ove klase budu osveženi novom verzijom Android-a i novim korisničkim izgledom. Više o EMUI 10 pogledajte na priloženom link:

>> Huawei je predstavio EMUI 10! (VIDEO) <<

Manje više, je to to. EMUI nije perfektan korisnički izgled, ali je svakako vredan vašeg truda i šanse da se naviknete na njega. Ono što je možda trebalo da imate na umu je njegov agresivan “Memory Managment” i to što pristiglim obaveštenjima ne može pristupiti direktno sa zaključanog ekrana.


Zadnje kamere | Primarna kamera 16 MPx | Sekundarna kamera 2 MPx

Huawei P Smart Z raspolaže sa dve zadnje kamere. Primarna kamera je 16 MPx sa otvorom blende f/1.8 i faznim autofokusom. Sekundarna kamera je 2 MPx i služi kao senzor dubine i ima otvor blende od f/2.4.  

Ova postavka kamera će vam obezbediti i više nego dobre fotografije u većini slučajeva. Pogotovo kada je osvetljenje dobro. 

Sekundarna kamera definitivno dobar posao završava kada je reč o kreiranju fotografija sa zamagljenom pozadinom. Te fotografije često budu obrađene solidno, bez zamagljivanja pogrešnih delova.

Budući da kamera raspolaže isključivo sa faznim autofokusom, u lošijim uslovima osvetljenja ona ne uspeva da zaključa fokus baš najbolje. Samim tim, talenat kojeg fotografišete nekada biva van fokusa, ali ne u toj meri da fotogafija nije upotrebljiva.

Fotografije u solidnim uslovima su suštinski solidne, ali moramo istaći da je nekada potrebno okinuti više puta kako biste dobili uputrebljivu fotografiju.

Što se tiče onih, baš loših uslova osvetljenja gde je jedini izvor svetla recimo odsjaj televizora ili svetiljke sa puta, tada fotografije često budu pune šuma i van fokusa.

Ipak, ukolko koristite stativ i noćni režim, čak i tada možete napraviti pristojnu fotografiju u lošim uslovima osvetljenja.

Treba napomenuti da se kalibracija ekspozicije vrlo dobro izvršava na Huawei P Smart Z telefonu te zadnje kamere mogu napraviti dobre fotografije kada u kadru postoji deo koji je vrlo jako osvetljen i deo koji je dosta zatamljen. 

Ipak, HDR kod kamera ovog telefona nije automatski te ukoliko želite da okinete fotografiju sa jarkim bojama i najbolje moguće kalibrisanom ekspozicijom, onda ćete morati ručno da pređete u HDR režim. 

Inače, ne treba da brinete za balans bele boje jer je dovoljno dobar da vaše fotografije ne budu previše tople.

A kada već pominjemo režime, na raspolaganju su profesionalni režim, sa svim onim naprednim opcijama i kontrolama. Zatim usporeni snimak, panorama, AR objektiv, slikanje svetlošću, HDR, ubrzani snimak, filteri i stikeri. 

Iznenađujuće je da vidimo da jedan telefon srednje klase koji raspolaže sa režimima kao što su AR objektiv i slikanje svetlošću. Ništa manje impresivno je i AI koji je zadužen da na što bolji način prilagodi parametre kamera aplikaciju pri fotografisanju i kasnije obradi fotografiju kako bi je unapredio. 

Dodali bismo samo i to da kamera aplikacija raspolaže sa opcijom “pokretna slika” koja praktično beleži kratak video pre i nakon okidanja. Ovako nešto je Apple prvi put predstavio na iOS-u kod svojih iPhone telefona. 

Što se video zapisa tiče, oni su prilično prosečni. Zadnja kamera može da napravi  FullHD video snimke sa maksimalno 60 fps. Video snimke koje smo napravili zadnjom kamerom Huawei P Smart Z telefonom možete pogledati na priloženom linku:

>> Huawei P Smart Z - Primer video snimci zadnje kamere << 

Prednja selfie kamera | 16 Mpx | Pop-Up

Ono u šta smo sigurni je da ćete biti zadovljni sa prednjom, selfie kamerom. Prvenstveno zato što je pop-up kamera, a kasnije zato što pravi vrlo dobre fotografije. 

Taj mali jezičak koji udomljava selfie kameru je prilično čvrsto napravljen. On ne pokazuje tragove slabosti kada pokušamo da ga prodrmamo, pritegnemo ili uvrnemo. Prema tvrdnjama Huawei kompanije, on je sposoban da utone ili se izdigne preko 100.000 puta. Budući da prednja kamera ne služi za otključavanje telefona skeniranjem lica, ovih 100.000 puta bi trebalo da bude sasvim dovoljno.

Što se tiče vremena koje kameri treba da se izdigne ili vrati u kućište telefona, evo proseka koji smo mi dobili nakon 20 pokušaja. Naime, 1.15 sekundi joj je potrebno za izdizanje, a 1.20 sekundi joj je potrebno da se vrati u kućište telefona.

Prednja selfie kamera ima rezoluciju od 16 MPx i otvor blende od f/2.0. Ona je hardverski u stanju da napravi impresivne fotografije u uslovima odličnog osvetljenja. No, u lošijim uslovima osvetljenja su lošije i fotografije. 

A ako prednja kamera ne podržava noćni režim, onda ne bi trebalo da očekujete da noću možete da napravite sjajne fotografije. Ono što bismo možda stvarno zamerili prednjoj kameri je lošija kalibracija ekspozicije te fotografije često budu preosvetljene. Uostalom, pogledajte kakave fotografije pravi prednja selfie kamera Huawei P Smart Z telefona:

*Prednja kamera | 16 MPx | Odlični uslovi osvetljenja

*Prednja kamera | 16 MPx | Dobri uslovi osvetljenja

*Prednja kamera | 16 MPx | Portret režim | Dobri uslovi osvetljenja

*Prednja kamera | 16 MPx | Solidni uslovi osvetljenja

*Prednja kamera | 16 MPx | Loši uslovi osvetljenja

*Prednja kamera | 16 MPx | Portret režim | Loši uslovi osvetljenja

*Napomena

Sve fotografije koje smo napravili zadnjim i prednjim kamerama možete pogledati u punoj rezoliciji klikom na ovaj LINK.

Iako nema dve prednje kamere, Huawei P Smart Z može da napravi selfie fotografije sa zamagljenom pozadinom zahvaljujući softverskoj obradi. Takođe, moguće je napraviti i FullHD video zapise sa maksimalnih 30 fps.

Video snimke koje smo napravili prednjom, selfie kamerom Huawei P Smart Z telefonom možete pogledati na priloženom linku:

>> Huawei P Smart Z - Primer video snimci prednje kamere << 

I na kraju da zaključimo o kakvom se telefonu radi, kome bismo ga preporučili, šta nam se dopalo, a šta ne.

Dakle, u pitanju je veliki i pre svega moderan telefon srednje klase, sa vrlo dobrim ekranom, bez ikakvih zareza. Huawei P Smart Z ima dizajn koji će, sigurni smo, oduševiti većinu korisnika, a za veći i jači “wow” utisak, tu je “pop-up” selfie kamera solidnih sposobnosti. 

Velika baterjia je svakako još jedan adut i ona će bez sumnje obezbediti oko 9-10 sati aktivnog korišćenja. Jedan ovakav telefon bismo preporučili svima koji žele nešto novo, inovativno, lepo, prostranog ekrana, a pritom pristojnih performansi i solidnih kamera. 

Ovaj telefon definitivno ne bismo preporučili onima koji žele telefon nešto moćnijih performansi. Iskreno, ne dopada nam se to što je telefon osetljiv na ogrebotine. Voleli bismo da pozadi vidimo Corning Gorilla staklo. Takođe, bili bi baš zadovoljni kada bi Huawei P Smart Z došao sa brzim punjenjem, ali to usled modela njegovog čipseta nije moguće. Nekako smo se navikli na telefone koji se za 30 min skoro skroz napune. Isto tako, bolji autofokus kod kamera bi zaokružio celu priču.

Međutim, veliki ekran bez zareza, mehanička selfie kamera i inovativni dizajn su svakako vredni kompromisa. Barem za određen broj korisnika, a tome u prilog ide i veliko interesovanje za ovaj model. 

Cena Huawei P Smart Z je 33000 dinara ili 280 evra, a trenutno ga možete ga kupiti i preko Vip mobilnog operatera. 

Evo naših ocena:

Baterija - 8.0/10 > Baterija je velikog kapaciteta, 4000 mAh, ali nema brzo punjenje.

Dizajn - 8.5/10 > Dizajn je prilično moderan, ali izbor materijala je pri izradi telefona lošiji. Ram je metalan, ali je zadnja površina plastična.

Ekran - 9.0/10 > Prostran IPS LCD ekran koji se prostire do samih ivica prednje površine, bez zareza. Nema Corning Gorilla Glass zaštitu, samo već zalepljenu foliju.

Funkcije - 8.0/10 > EMUI 9.0.1 je prisutan sa većinom prepoznatljivih opcija. 

Operativni sistem - 9.0/10 > Telefon pokreće najnovija verzija operativnog sistema - Android 9.0.1

Kamera - 8.0/10 > Prednja kamera je mehanička, tačnije pop-up. Kvalitet fotografija je prosečan. Video zapisi takođe.

Performanse - 7.5/10 > Performanse telefona su solidne. Bluetooth 5 i AI su doprinele nešto višoj oceni.