Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

UleFone S8 Pro - Jeftin telefon, tri kamere, ekran bez ivica! [TEST] (VIDEO)

UleFone S8 Pro - Jeftin telefon, tri kamere, ekran bez ivica! [TEST] (VIDEO)

Testirali smo UleFone S8 Pro telefon koji poseduje jako privlačne karakteristike i odlike. Pogledajte šta je to dobro, a šta loše kod njega i sami zaključite da li vredi uložiti u njega 68€.

Kineski proizvođači telefona rastu kao nikada do sada. Razlog tome je njihova ponuda budžetnih telefona koji imaju prilično uzbudljive karakteristike, a nekada i dizajn. Kada kažemo “budžetni”, mislimo na nižu klasu telefona čiji je cenovni rang između 50$ i 200$.

 



Primera radi, danas za 100$ možete kupiti telefon koji gotovo da nema ivice na bokovima telefona, koji ima dve zadnje kamere, sa čitačem otiska prstiju, sa ekranom koji prikazje prilično kvalitetnu sliku i sve tako dalje.

Impresivno zar ne? Jedan od takvih telefona je upravo UleFone S8 Pro. A koliko su te posebne funkcije, koje inače odlikuju skuplje telefone, kvalitetne i vredne uloženog novca, saznajte u ovoj recenziji!

Pre nego što krenemo sa recenzijom, bitno je da znate da ovaj telefon možete kupiti u GearBest.com prodavnici po ceni od 82$ što je nekih 68€. Uz kupon ovaj telefon može biti i jeftiniji zato detaljno pročitajte tekst kako bi ga pronašli. ("nema `leba bez motike" - Propaganda 117).

I samo još jedna stvar, ukoliko vas zanima šta od opreme dolazi uz telefon, ne oklevajte da pogledate "Unboxing" video koji smo napravili:




UleFone S8 Pro dolazi u prilično zanimljivom izdanju. Zadnja površina mu je plastična i vrlo mekana na dodir. Ram telefona mu je metalan i vrlo ivičast.

Telefon u ruci leži super, to bez sumnje, ali je prilično težak za jedan telefon koji nije u celosti metalan. On teži 184 grama, dok "u struku" ima 0.92 mm, što je skoro pa jedan centimetar.



Sa prednje strane telefona je ekran dijagonale 5.3 inča koji se proteže skoro pa do samih ivica ekrana.



Ispod ekrana primećujemo veliki prostor u kojem se ne nalaze kapacitativni tasteri za navigaciju kroz Android. To je veliki propust. Ne znamo zašto su to tako napravili. Uglavnom, situacija je takva da se navigacioni tasteri zapravo iscrtavaju na ekranu telefona.

Iznad ekrana su senzori za blizinu, za ambijentalno svetlo, zatim slušalica, LED blic, što je super za "selfie manijake" i kamera koja je rezolucije 5 MPx.

Sa donje strane telefona imamo mikrofon i dve rešetkice, ali samo jedan zvučnik, ne dva. Na levom boku telefona je sve čisto, dok su tasteri za kontrolu tona i zaključavanje, na desnom boku telefona. Nije zgodno to što su ovi tasteri tako blizu. Bilo bi bolje da je taster za zaključavanje daleko niže pozicioniran.

Sa gornje strane se nalazi MicroUSB konektor, nekako neproporcionalno postavljen, i 3.5 mm audio izlaz.

Ako bolje pogledamo, i sa donje, i sa gornje strane telefona imamo po dve plastične linijice koje zapravo omogućavaju čvršći 4G i WiFi signal. Na poleđini telefona borave čak dve kamere, od kojih je jedna 13 MPx, a druga 5 MPx. Pored je i dvotonski LED blic, a ispod je čitač otiskta prstiju koji je nekako prilepljen uz samu kameru.

Dobro je to što je moguće skinuti zadnju plastičnu masku i tako pristupiti bateriji, slotovima za dve MicroSIM kartice i za jednu MicroSD karticu.

To je to u suštini. Izrada telefona je prilično čvrsta, to vas uveravamo, a dizajn je po našem mišljenju u skladu sa samom cenom telefona. Možemo slobodno reći da telefon izgleda sasvim pristojno i vrlo čvrsto.

Sve fotografije UleFone S8 Pro telefona možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> UleFone S8 Pro - Google Album [Dizajn] <<

Osim toga što se ekran UleFon S8 Pro telefona proteže, pa… skoro do samih bokova telefona, on ni po čemu drugom nije nešto poseban. No, nije ni loš, da se razumemo, jer je prikaz slike prilično oštar za HD rezoluciju kojom on raspolaže.

Što se pozadinskog osvetljenja tiče, pri jakoj sunčevoj svetlosti, ekran i nije baš najsvetliji ali ga je svakako moguće koristiti. Za razliku od ekrana koji ima UleFone S8 model, ekran na UleFone S8 Pro modelu podržava i do 5 dodira, u isto vreme, što je ogroman plus.

Budući da je ekran tipa IPS LCD, boje su prilično dobre. Doduše, može se primetiti da bela i crna boja nisu toliko jarke. Mislimo na to da crna nije baš crna, a bela baš bela.


Ono što je zanimljivo je da UleFone S8 Pro ima čak tri kamere. Ali… U praksi se pokazalo da one nisu najbolje. Zadnje dve kamere vrlo verovatno nikada nećete ni koristiti u paru. Taj efekat zamagljene pozadine koju bi trebalo dve kamere da isporuče je prilično loš.

Tačnije, kada fotografišete u “SLR” režimu, kako je nazvan u kamera aplikaciji, sve što je u tom centralnom krugu je izoštreno, a sve što je oko njega je zamagljeno. Kao kada koristite onaj efekat “Blur” u Instagram aplikaciji.

*Fotografija načinjena zadnjim kamerama UleFone S8 Pro telefona u SLR režimu

Takve fotografije ne poseduju nikakvu dubinu koju bi trebalo da imaju. Imamo nekako utisak da je ta sekundarna zadnja kamera tu samo kao ukras i da uopše nije povezana sa pločom telefona.

Što se kvaliteta glavne zadnje kamere tiče, ona je prilično prosečna. Naša redakcija je inače imala iskustva sa lošijim kamerama u cenovnom rangu ovog telefona te ne možemo reći da UleFone S8 Pro ima baš lošu zadnju kameru.

*Fotografija načinjena glavnom, zadnjom kamerom Ulefone S8 Pro telefona

Uostalom, pogledajte fotografije koje smo napravili zadnjim kamerama UleFone S8 Pro telefona i uverite se sami:

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 13 MPx - Bez HDR-a

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 13 MPx - Sa HDR-om

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 13 MPx - Solidno osvetljenje

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 13 MPx - Solidno osvetljenje

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 13 MPx - Veoma loše osvetljenje

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 13 MPx - Veoma loše osvetljenje - SLR režim

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 13 MPx - Panorama

Prednja selfie kamera je takođe prosečna i u skladu sa cenovnim rangom telefona. Uz malo više truda mogu se napraviti fine Selfie fotografije, a tu je i blic za neke malo lošije uslove osvetljenja.

Evo par primer fotografija koje smo napravili sa prednjom, selfie kamerom:

*Fotografija načinjena prednjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 5 MPx - Odlično osvetljenje

*Fotografija načinjena prednjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 5 MPx - Solidno osvetljenje

*Fotografija načinjena prednjom kamerom UleFone S8 Pro telefona - 5 MPx - Loše osvetljenje

Kamera aplikacija je naizgled vrlo prosta, ali ako pristupite podešavanjima videćete da se tu nalazi mnogo zgodnih opcija i funkcija. Primera radi, tu su opcije koje vam omogućavaju da aktivirate električnu stabilizaciju slike, smanjivanje šuma, anti treptaj tj. fliker filter i slično.

Video zapisi i nisu baš toliko dobri. Nekako snimci nisu dovoljno oštri i kao da je "frame-rate" nedovoljno visok. Napravili smo i poseban test svih kamera UleFone S8 Pro telefona tako da u tom videu možete da pogledate primer snimke koji su napravljeni njegovim kamerama. Na taj način ćete se najbolje uveriti u kvalitet video zapisa.



Ekspozicija i balans bele boje su vrlo spori. Često se dešava da tokom fotografisanja boje ne budu pravilno zabeležene, a neki delovi fotografije budu previše zamračeni ili osvetljenji.

Kupon je *XmasDec17* - Cena UleFone S8 Pro telefona uz kupon je 65€, a kupovinu možete ostvariti putem ovog LINKA.

Prednja kamera se, istina, ponaša bolje od zadnje, kada je reč o fotografisanju “na brzinu”. Ako ste strpljiva osoba, uz malo više truda, zadnjom kamerom je stvarno moguće napraviti vrlo zanimljive fotografije. No, u situacijama kada treba samo da izvadite telefon i okinete, fotografije mogu biti prilično loše.

Kada je reč o snimanju, zanimljivo je to da ovaj telefon može da beleži video samo HD rezoluciji. To je maksimum. Pritom, kvalitet video zapisa je... vrlo loš! Imali smo telefone na test čije su kamere za samu fotografiju bile prosečne, ali video zapis bi sa druge strane bio vrlo dobar. Kod UleFone S8 Pro modela to nije slučaj. Video zapisi su stvarno loši. Možemo reći da prednja kamera opet pravi bolje video zapise nego zadnja.

Trebalo bi da znate i to da kamere UleFone S8 Pro telefona nemaju autofokus. Nije moguće u toku snimanja fokusirati na nešto blizu bez dodira na ekranu za fokus. Isto tako, tokom snimanja kamera ima poteškoća sa balansom bele boje i ekspozicjiom.

Inače, mikrofoni beleže pristojno ton.

Sve fotografije koje smo načili kamerama UleFone S8 Pro telefonom možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Fotografije načinjene prednjom i zadnjim kamerama UleFone S8 Pro telefona <<

UleFone S8 Pro pokreće Android 7 Nougat koji nije presvučen nekim posebnim korisničkim izgledom već je sve čisto i glatko. U trenutku kada mi je stigao telefon već je bila dostupna zakrpa što pokazuje koliko Ulefone ustvari brine i sigurnosti svojih korisnika.

Početni ekran i same ikonice podesćaju na Android 5 LolliPop, nekako zastarelo, ali to sa druge strane doprinosi boljim performansama telefona. Fioka za aplikacije se lista vertikalno i unutar nje nećete pronaći baš ni jednu preinstaliranu aplikaciju, trećeg lica. 

Notifikacioni panel je crne boje, što inače nije karakteristično za "stock" Android, novije verzije, a skraćenice za opcije se listaju u dve stranice, horizontalno. Uvek možete dodati novu skraćenicu ili ih organizovati na način koji vama odgovara.

Panel sa podešavanjim je u potpunosti nepromenjen u odnosu na AOPS Android, a što se tiče nekih posebnih funkcija, njih nema.

UleFone S8 Pro dolazi u nekoliko varijanti. Ona koja je danas kod u našim rukama je sa 2 GB RAM-a, 16 GB interne memorije i MTK 6737 čipsetom koji raspolaže četvorojezgarnim procesorom, takta 1.3 GHz.

Čak i na papiru ovaj telefon ne obećava mnogo. Samim tim, u praksi se pokazalo da je on takođe vrlo prosečan. Moguće je naravno koristiti telefon bez nekih značajnih grešaka, ali zastoja tu i tamo ima, pogotovo kada koristite malo više aplikacija istovremeno. Dakle, multitasking mu nije jača strana.

Generalno je telefon sasvim ok. Čak je moguće igrati i igrice na njemu kao što su Asphalt 8. Nije to baš najsjajnije iskustvo jer igra jednostavno secka sve vreme. No, oni koji su uporni ipak će moći da igraju Asphalt 8, uprkos konstantnom seckanju. Naravno, neke malo slabije igre rade bez problema.

Iskreno, nama su performanse skroz ok za telefon koji vredi 82$. Naravno, nisu toliko dobre da možemo reći, "hej ovo moraš da kupiš", ali nisu ni loše da bi rekli, "ovo izbegavaj!"

Nikako ne treba zaboraviti da ovaj telefon, pored veoma solidnih performansi, ima čitač otiska prstiju, LED blic sa prednje strane, 2 GB RAM memorije, 16 GB interne memorije i još par zanimljivih karakteristika, a vredi samo 82$.

Čitač otiska prstiju

A kada već pominjem čitač otiska prstiju, samo da spomenemo da se ne nadate previše. Njegov procenat prepoznavanja otiska prstiju iz prvog pokušaja je nekih 90%, ali je zato prilično spor pri otključavanju. Dobro je to što ne treba prvo probuditi telefon pre nego što se dodirne čitač, ali je loše to što nekada otključavanje telefona može da potraje i po celu sekundu. Verujte nam, to je prilično dug period… 

Takođe, ne nadajte se da ćete pomoću njega moći da spustite notifikacioni panel ili odraditi neku drugu sličnu gesturu. Doduše, to se otprilike ni ne očekuje od čitača otiska prstiju kod budžetnih telefona. 

Zvučnik

Kao što smo u početku rekli, UleFone S8 Pro ima samo jedan zvučnik koji je solidan. Dovoljno glasno se čuje, ali ne i preterano kvalitetno. Poslušajte kratak primer u video prilogu koji možete pogledati na samom početku ove recenzije.

Senzori i povezivost

Ono što je super je to što UleFone S8 Pro podržava 4G povezivost! Takođe, od senzora, UleFone S8 Pro poseduje GPS modul, koji kada se konektuje sa satelitom ne puca često i radi fino. Zatim ima akcelometar, senzor za ambijentalnu svetlost i za blizinu. Lista je prilično siromašna što priliči ceni telefona.

Benchmark testovi

Što se benchmark testova tiče, prilažemo vam reziltate koje smo mi dobili:


*Upravo radimo i na video testu posvećen performansama UleFone S8 Pro telefona. Ne zaboravite da se pretplatite na naš YouTube kanalkako bi bili u toku. Video ćemo naknadno uvrstiti u ovaj tekst do 03.01.2018.

Baterija

Što se baterije tiče, ona je kapaciteta 3000 mAh što je za svaku pohvalu. Telefon može da izdrži jedan dan aktivnog korišćenja, a meni nekada potraje i do 2 dana. Prilikom konstantnog igranja igrica, baterija može da izdrži nekih 4-5 sati maksimum.

Imamo utisak da ste već nekako i sami doneli zaključak. Potrudili smo se da ne zalazimo u "tech" detalje i tako postanemo konfuzni. Ako smo kojim slučajem bili nejasni do sada, nek vam onda ocene otklone sve dileme.

Evo naših ocena:

Baterija - 7.5/10 > Baterija je dovoljno velikog kapaciteta da potraje i do 36 sati. Nedostaje tehnologija brzog punjenja.

Dizajn - 5.5/10 > Dizajn je iz prilično zanimljiv za jedan budžetni telefon. Metalna lajsna u kombinaciji sa plastikom.

Ekran - 5.0/10 > Ekran HD rezolucije sa pristojim prikazom slike i pozadinskim osvetljenjem.

Pozivanje - 7.5/10 > Stabilnost u pozivima je primetna, 4G povezivost dostuono ali samo za jednu SIM karticu.

Funkcije - 3.5/10 >  Telefon ne poseduje apsolutno nikakvu posebnu funkciju.

Operativni sistem - 8.0/10 > Čist Android 7 Nougat direktno iz kutije, fino otpimizovan ali sa zastareim frameworkom tj. dizajnom.

Kamera - 4.0/10 > Zadnje nisu toliko sposobne. Možemo reći da će samo skromni i uporni biti zadovoljni. LED blic sa prednje strane i fina selfie kamera vadi situaciju.

Performanse - 5.5/10 > MedioTek MT6737, 2G RAM i 16 GB interne memorije je dovoljno za fino i vrlo prosečno korisničko iskustvo. Ovaj telefon nije za gejming.