Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Vernee Thor - Test (VIDEO)

Vernee Thor - Test (VIDEO)

Testirali smo telefon koji ima 3GB RAM-a, osmojezgrani procesor i čitač otiska prstiju! A zamislite, košta 100e!

Zahvaljujući našoj saradnji sa GearBest.com web prodavnicom, imali smo prilike da testiramo najnoviji Vernee Thor telefon. Iako smo znali njegove karakteristike i pre testa, nismo se usudili da mu damo bilo kakav nadimak. Međutum, sada to smemo odgovorno da uradimo!

 



Mada, možda mu i nije potreban nadimak. Možda njegovo samo ime govori koliko je Thor zapravo moćan! Gledali ste Marvel-ove filmove sa karakterom koji se zove “Thor?” Znate, onaj tip sa ogromin čekićem? OK, ako znate, onda kapirate zašto mislimo da će Vernee Thor "lupati macole" brojnim telefonima koji koštaju i po 200€!


Da ne metaforišemo previše, hajdemo da pređemo na stvar i prenesemo vam zašto je Vernee Thor zaslužio našu i naklonost brojnih ostalih kritičara.

Dizajn

Kao i uvek, počećemo diskusijom o dizajnu telefona. Iako je Vernee Thor povoljan, on nije baš toliko jeftino izrađen. Barem nama tako deluje. Mnogo je skupljih telefona čiji je izbor materijala pri izradi bio znatno lošiji.



Mi ovde imamo telo napravljeno u potpunosti od plastike koja je nekako matirana i gumirana. Iskreno, nismo upućeni koji je stručni naziv ove vrste plastike, ali eto, mi ćemo reći da se radi o  nežno gumiranoj plastici. To automatski znači da telefon ne može tek tako da isklizne iz ruku pri korišćenju. Nama se ni jednom nije desilo da nam ispadne, čak “on nije ni pokušao da pobegne našem rigoroznom testu”. Šalu na stranu, njegova lajsna ima istu površinu kao i zadnja maska što garantuje korišćenje telefona bez opasnosti od ispadanja iz ruke.

Kada već govorimo o zadnjoj masci, dodaćemo da se pozadi nalazi zvučnik, ne baš preteranog kvaliteta, solidan čitač otiska prstiju, LED blic i kamera.



Takođe, zadnju masku je mogće skinuti kako bi se pristupilo slotovima za SIM i MicroSD kartice. I ne, nije moguće zameniti bateriju bez otvaranja telefona.

Na desnom boku telefona, kada je on okrenut ekranom prema vama, se nalaze tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona.



Inače, bokovi su zaobljeni što dodatno olakšava korišćenje telefona jednom rukom.

Naravno, sa donje strane se nalazi MicroUSB konektor i mikrofon, dakle ne USB Tip C, dok gore imamo 3.5 mm audio izlaz.

I konačno, sa prednje strane obiluje veoma dobar LCD petoični ekran ispod kog se nalaze kapacitativni tasteri koji nemaju pozadinsko osvetljenje.

Dakle, kao što po priloženom možete videti, iscrtane su dve tačkice i jedna kockica. Iznad ekrana imamo kameru, ambijentalne senzore i slušalicu. Nažalost, Vernee Thor dolazi bez LED notifikacione lampice.

Na prvi pogled telefon nikako ne izgleda kao da košta 100€, barem kada je dizajn u pitanju. 2.5D ARC zakrivljeno staklo, mat gumirana površina i ne tako kabaste dimenzije odaju jedan poprilično prijatan i suptilan utisak.

Jedino naše negativno zapažanje kod dizajna je to što je telefon magnet za otiske. Isto tako, nadamo se da se ova gumirana površina, koja nam se lično dopada, neće vremenom oguliti i otpasti sa telefona.  Takođe, igrom slučaja smo otvarali telefon gde smo zaključili da je njegova šasija plastična. To znači da telefon nije odporan na padove i ne znamo koliko će puta uspeti da preživi pri uobičajenim padovima. No, sreća u nesreći je da Vernee Thor koristi komponente koje se lako i po povoljnim cenama nabavljaju.

Fotografije Vernee Thor telefona u punoj rezoluciji možete pogledati na priloženom linku:

>> Vernee Thor - Photos by BLM Film <<

Ekran

Što se ekrana tiče, slobodno možemo reći da njegove performanse demantuju karakteristike. To govorimo jer bi se mogao steći pogrešan utisak čitajući samo karakteristike. Na prvi pogled, rekli biste običan HD ekran. Međutim, prikaz slike koju on pruža je više nego zadovoljavajuć zahvaljujući visokoj gustini piksela od čak 320 ppi.

Pride, ekran je InCell tipa što u prevodu znači da ne postoji ništa između stakla i ekrana. Vredi spomenuti da poseduje MiraVision sistem te je samim tim prikaz slike poboljšan u skladu sa onim što ova tehnologija obezbeđuje.

Ako vas zanima koliko jako osvetljenje ekran ima, odgovor je: veoma solidno! Doduše, ne kao premium telefoni ili oni iz višeg dela srednje klase, ali opet, on se odlično vidi kada u njega gledate dok ste izloženi jakoj sunčevoj svetlosti. Takođe, dodir je odličan. Možda je i osetljiviji nego što mi preferiramo. Ako ne volite telefone koji su baš osetljivi na dodir i koji imaju staklo preko kojeg prst praktično lebdi, onda Vernee Thor nije za vas.

I da! Moramo da dodamo to da je fabrička tastatura previše sitna za osobe sa krupnijim prstima te se može steći utisak da digitajzer meša slova prilikom kucanja. Rešenje je zapravo Google Tastatura koja može da se prilagodi da bude većih razmera. Prilažemo vam link gde je možete preuzeti:

>> Preuzmite novu Google tastaturu čiji izgled možete da prilagodite! <<

Što se nedostataka kod ekrana tiče, nema ih. Jednostavno nismo mogli da navedemo bilo šta kao nedostatak jer za 100€ nije fer pominjati preciznu saturaciju, nivo osvetljenosti ekrana i ostale sitnice…

Performanse

Bez obzira na njegovu nisku cenu, karakteristike uopšte nisu niske. Naime, Vernee Thor  unutar sebe ima čak 3 GB RAM-a i MTK6753 čipset koji podrazumeva osmojezgrani procesor takta 1.3 GHz. Složićete se sa nama da je teško poverovati da telefon sa ovim karakteristikama neće raditi dobro.

Dakle, multitasking je odličan i bez probelma se možete kretati između gomilu različitih aplikacija. U jednom momentu, prilikom dugog korišćenja telefona, smo pritisli taster za prikazivanje nedavno korišćenih aplikacija gde smo ostali šokirani koliko je njih zapravo bilo u režimu pripravnosti, dok telefon nije ni jednom usporio, štucnuo ili počeo da koči. Pride, animacije koje se javljaju kroz sam korisnički izgled se prikazuju bez štucanja, u sred multitaskinga, što je za svaku pohvalu.

O kretanju kroz fioku sa aplikacijama ili podešavanje telefona bi bilo naivno govoriti jer to nije nešto što zahteva moćne karakteristike. No, moramo priznati da smo u nekoliko navrata naišli na neke greške. Prvo, ne dopada nam se to kako je Vernee modifikovao brzinu kretanja kroz fioku sa aplikacijama. Jednostavno je sve prebrzo i previše osetljivo. Naravno, to se može aplikacijma trećeg lica rešiti, ali eto, to je naše zapaženje koje vredi pomenuti.

Drugo, WiFi ne funkcioniše baš “najbistrije”, uslovno rečeno. Da, on radi ok. Povezuje se bez problema, domet je veoma dobar i tu nema grešaka. Ali, sa druge strane, on se veoma sporo iznova povezuje sa ranijim WiFi pristupnim tačkama. Primera radi, iako smo se, i na poslu, i u obližnjem kafiću, ranije prijavljivali na WiFi, nekada telefon ne uspeva da se poveže iznova kada je on u dometu, već mi moramo ručno da pokrenemo WiFi podešavanja i odradimo posao. Napominjemo, nekada se ovo dešava, ne uvek. Iskreno, nervira nas to te smo želeli da podelimo naše iskustvo sa vama.

Verujemo da je softversko rešenje pomenutim problemima zajednička stvar i da će Vernee to rešiti nekom od nadogradnja Android-a koji pokreće Thor. Prema informacijama koje imamo, Vernee je programerima širom sveta dostavio sve neophodne informacije kako bi CustomROM-ovi mogli da se razvijaju za Thor. Budući da je ovo telefon koji će mnogi imati, sigurni smo da se na te CustomROM-ove neće dugo čekati. No, više o tome pročitajte u sekciji “Korisnički izgled”.

Gejming je prava milina na Vernee Thor telefonu. On se odlično snalazi sa 3D igricama, bez ikakvih grešaka i nedostataka. Grafički čip Mali T720 pruža odlične performanse pri igranju igrica kao što su N.O.V.A.3 i Dead Trigger 2 pa smo zato stekli utisak da ne postoji igrica koju ovaj telefon ne može pokrenuti.

Dakle, ukoliko zanemarimo nekoliko softverskih nedostataka, performanse telefona su na nivou znatno skupljih uređaja, pa čak i nekih prošlogodišnjih vodećih telefona. Veoma smo zadovoljni po tom pitanju. Detaljne karakteristike Vernee Thor telefona možete pročitati na priloženom linku:

>> Vernee Thor <<

Nećete pogrešiti kupovinom Vernee Thor telefona ukoliko su vam performanse jako bitne. Kako ne bi bilo da govorimo pristrasno, prilažemo vam nekoliko informacija o AnTuTu Benchmark i Geekbench 3 testovima.

Geekbench 3

U raznim okolnostima smo pokretali test putem GeekBench 3 aplikacije gde smo dobijali različite rezultate. Uglavnom, rezultat testa u režimu korišćenja više jezgra procesora je bio između 2930 i 3000 bodova. Dok je rezultat testa u režimu korišćenja jednog jezgra procesora bio između 620 i 700 bodova.

Prema Geekbench 3 aplikaciji, Vernee Thor je u rangu sa Galaxy S4 i Motorola Moto X telefonima, kada je reč o “Single-Core” testu. E sada, ako uzmemo u obzir to da pomenita dva telefona imaju Qualcomm Snapdragon čipesete, onda nije čudno to što je Thor rame uz rame sa njima.

Ipak, “Multi-Core” test daje malo drugačije rezultate i zanimljivije poređenje. Naime, Vernee Thor, prema Geekbench 3 aplikaciji, ima uvek bolje rezultate od Samsung Galaxy S5 telefona, a veoma slične rezultate Motorola Nexus 6 telefonu. Zanimljivo… Pretpostavljamo da vam je poznata cena ovih telefona, zar ne?

AnTuTu Benchmark 

AnTuTu Benchmark nam je dao 37900 bodova što je skroz ok. U poređenju sa ostalim telefonima, Vernee Thor je odmah ispod Meizu M3 i Xiaomi MI 4S telefona.

Nažalost, Verne Thor je veoma slab sa senzorima tako da on dolazi bez kompasa, žiroskopa i magnet senzora. Što se GPS-a tiče on je ok. Prosečan je, ali nije toliko precizan da biste mogli da pratite svaki vaš koriak i samim tim koristiti neke precizne fitnes aplikacije.

Sećate li se da smo spomenuli da Vernee Thor ima čitač otiska prstiju? Ok, ako ne, upravo vas podsećamo. U pitanju je solidni čitač koji će verovatno biti od koristi onima koji vole da na taj način prolaze kroz sigurnosne provere. Mi smo testirali čitač i nekako nismo baš najzadovoljniji njime. Jesmo zadovoljni ukoliko uzmemo u obzir cenu telefona, ali kada ga uporedimo sa nekim drugim čitačima, možemo reći da je sporiji. Nismo sigurni da li smo loše postavili čitač otiska prstiju ali dešavalo nam se da on nije hteo u više navrata da očita otisak. Kada često koristite telefon, to je malo frustrirajuće.

A što se zvučnika tiče, ne očekujte mnogo. Poput prednje kamere, zvučnik pruža osnovne performanse, a to podrazumeva glasan zvuk, bez basa i prefinjenih, preciznih tonova. Poslužiće za prvu pomoć. Biće dovoljno glasan da čujete poziv ili poruku, ali neće poslužiti u momentima kada želite da slušate muziku putem telefona.

Kamera

Ovaj deo je interesantan. Počećemo time da Vernee Thor ima prednju kameru od 5 MPx i zadnju od 13 MPx.

Zadnja kamera uspeva da napravi porpilično dobre fotografije, pogotovu u dobrim uslovima osvetljenja. Doduše, boje često bivaju malo isprane, ali ne previše. Dubina načinjenih fotografija je gotovo uvek odlična, i to je nešto što nam se baš dopada kod kamere. U suštini, nemamo neke bitne zamerke kameri telefona koji košta 100€. Naravno, nije najsjajnija, ali može završiti posao budući da ima brz i dobar fokus.

Snimci su isto veoma dobri, u FullHD rezoluciji, stim da je mikrofon traljav i nekada zvuk ne bude baš najbolje zabeležen. Na ovom LINKU možete da pogledate kako izgledaju snimci načinjeni  zadnjom kamerom Verne thor telefonom.

Zadnja kamera i uspe nekako da napravi pristojne fotografije u lošim uslovima osvetljenja, dok je prednja očajna.

Prilažemo vam fotografije koje su u različitim uslovima osvetljenja načinjene zadnjom kamerom (13 MPx) Vernee Thor telefona:

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u slabijim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u makro režimu

*Fotografija načinjena lošim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja sa HDR opcijom

Na priloženom linku možete pogledati više fotografija načinjenih zadnjom kamerom, u punoj rezoluciji:

>> Vernee Thor - Fotografije načinjene zadnjom kamerom od 13 MPx <<

Prednja kamera u dobrim uslovima osvetljenja može da napravi prihvatljive selfie fotografije koje sigurno neće zadiviti nekog ko voli da se fotka. Oni kojima to nije bitno će verovatno biti zadovoljni. Međutim, u lošim uslovima osvetljenja, fotografije su pune šuma, nejasnoća i ostalih nperavilnosti. Autofokus ne postoji kod prednje kamere i to je baš bezveze. Bez nedoumica možemo reći da je prednja kamera najslabija tačka Vernee Thor telefona.

Prilažemo vam fotografije koje su u različitim uslovima osvetljenja načinjene prednjom kamerom (5 MPx) Vernee Thor telefona:

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

Sve u svemu, zadnja kamera vadi prosek tako da ljubitelji fotkanja možda tu pronađu utehu. Eto, HDR opcija je prisutna te je moguće na taj način “ispeglati” ne tako dobre performanse u lošim okolnostima osvetljenja. 

Na priloženom linku možete pogledati više fotografija načinjenih prednjom kamerom, u punoj rezoluciji:

>> Vernee Thor - Fotografije načinjene prednjom kamerom od 5 MPx <<

Korisnički izgled kamera aplikacije je dosta siromašan. Nema tu mnogo opcija i mogućnosti podešavanja. Iznenadilo nas je to što se u podešavanjima ne može pronaći opcija za modifikovanje rezolucije pri snimanju. Eto, mogu se pronaći neke osnovne opcije kao što su okidanje putem gesture ruku, panorama režim, nekoliko različitih scena, antitreptaj i uživo pregled filtera. Dakle ništa specijalno…

Korisnički izgled

E ovde imamo podeljeno mišljenje. Sa jedne strane, volimo što Vernee Thor dolazi sa potpuno “stock” operativnim sistemom koji nije uopšte presvučen i natrpan nekim preinstaliranim aplikacijama.

Doduše, postoji jedna aplikacija, a to je “Uber” koja je nekako logično tu jer se Thor smatra “Uber” telefonom. Čak ga negde i nazivaju “Vernee Uber”. Osim toga, sve je čisto! Plus, Android 6.0 Marshmallow direktno iz kutije! Pomislio bi čovek, “gde ćeš lepše?”

Sa druge strane, Vernee jednostavno nije posvetio dovoljno pažnje prilagođavanju Android-a samom telefonu te se javljaju neke greške. Prva je sa WiFi konekcijom, to ste sigurno zapamtili. Zatim su tu neki sitni nedostaci kao što je prebrzo listanje fioke sa aplikacijama tj. prebrzo je takozvano “skrolovanje”.

Takođe, prilikom pozivanja senzor za blizinu isključi ekran kada telefon prislonimo na uvo, ali kasnije kada pogledamo u ekran, on se ne uključi sve dok ne dodirnemo taster za zaključavanje. To je baš iritantno!

Potom, tastatura je presitna. Zašto je jednostavno nisu razvukli još više budući da je ekran 5 inča. Svi pomenuti nedostaci su praktično nepažnja programera ili verovatno nedostatak vremena da se time bave. Lepa vest u svemu ovome je da mi sami, uz pomoć podešavanja i aplikacija trećeg lica, možemo rešiti pomenuto, barem dok Vernee to ne reši nekim od nadolazećih nadogradnja…

Nama je konkretno ovo smetalo par dana dok nismo prilagodili telefon prema svojim potrebama. Međutim, sigurni smo da će mnogi korisnici biti razočarani što će morati da izgube vreme oko tih stvari. Naša poruka njima je da se ne nerviraju oko toga, jer za 100€ su mogli da zavše sa telefonom koji ima znatno lošije performanse i koji ne može da se sredi jednostavnim prilagođavanjem.

Dobro, možda smo preterali opisivanjem nedostataka korisničkog izgleda. Ali pokušajte da nas shvatite. Razočaralo nas je kada smo videli da je Vernee uspeo da napravi odličan uređaj, za samo 100€, a dozvolio je da on bude kritikovan oko nekih sitnica. Žao nam je Vernee, ali to je tako!

No, da mi vama opišemo u kratkim crtama šta i gde možete pronaći. Dakle, notifikacioni panel je isti kao i kod svih stock Android Marshmallow platformi, uključujući i LolliPop. Tu su skraćenice za WiFi, Bluetooth, skraćenice za režim bez uznemiravanja, za režim rada u avionu, za deaktiviranje rotacije ekrana, deaktiviranje mobilnog interneta, prekidač za lampu, sakraćenica za GPS, deljenje ekrana i menjanje audio profila.

Dugim dodirom na pozadinu početne stranice pristupa se opcijama za menjanje pozadine, dodavanje vidžeta i slično. Znači klasika. Međutim, tu je opcija “Podešavanja” gde možete da aktivirate rotaciju početnog ekrana što je cool za one koji dele ekran svog telefona na pametnim televizorima ili monitorima.

Što se panela sa podešavanjima tiče, tu imate klasične Android 6 Marshmallow kategorije i opcije. Ne postoji ništa što vredi istaći. Nikakva dodatna opcija ili slično. Eto, možemo spomenuti da postoji opcija za zakazivanje isključivanja i uključuvanja telefona putem koje se može uštedeti baterija tokom noći. Takođe, tu je i opcija “Turbo preuzimanje” koja omogućava zajednički rad WiFi i 4G mreže radi što bržeg protoka interneta. Nažalost, Vernee Thor nema NFC. Eto u slučaju da je to nekom bitno, spomenuli smo.

Baterija

Odmah ćemo pohvaliti Vernee i reći da Thor dolazi sa odličnom baterijom koja ima između 2.700 i 2.800 mAh. Što bi se reklo, 2.700 mAh gore dole… Za telefon sa ekranom od 5 inča, baterija ovog kapaciteta je i više nego dovoljno. Ali, kako se ona ponaša u praksi.

Primera radi, nama Vernee Thor uspeva da izdrži 48h osnovnog korišćenja. Bez problema uspemo da napravimo takav rezultat. Zatim, nekih 27h izvučemo normalnog korišćenja.

Da se razumemo, ni u jednom scenariju preko 12h korišćenja ga nismo gasili tokom noći.

Onda imamo 11h sati aktivnog korišćenja, uključujući YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, pozive, fotkanje, 4G internet surf i malo gejminga, možda 20 min.

11h uz sve ovo!? Da, da… Doduše, to nam je gornja granica. Računajte do 11h maksimum, a 9h i 30m  minimum.

I na kraju 3h do 4h aktivnog 3D gejminga. Postali smo profi igrajući N.O.V.A. 3. Mormao da promenimo igru prilikom testiranja. Imate li neki predlog možda? Pišite nam u komentarima…

Ali, ali, ali… Moramo da vas razočaramo time da Vernee Thor ne uspeva da se napuni brzo, iako ima sistem brzog punjenja. Mislili smo da je to slučaj samo sa našom jedinicom, međutim istraživanjem smo utvrdili da nismo jedini.

Zaključak

Znamo da smo dosta isticali nedostakte Vernee Thor telefona. Međutim, to nismo radili zato što smatramo da je u pitanju loš uređaj, već smo želeli da vas najbolje uputimo sa svim njegovim stranama: dobrim i lošim.

Ako sumirate sve nedostatke Vernee Thor telefona i uporedite ih sa ostalim telefonima ovog cenovnog ranga, zaključićete da je sve to sitnica. Zatim ako sumirate prednosti i takođe ih uporedite sa ostalim telefonima ovog cenovnog ranga, donećete zaključak da je Vernee Thor “opasan telefon.”

Dakle za 100€ dobijate telefon koji ima 3 GB RAM-a, osmojezgrani procesor, odličan multitasking i gejming, solidan dizajn, dobru zadnju kameru i dobar ekran.

Kod njega ćete osetiti nedostatak bolje selfie kamere, kvalitetniji zvučnik i malo sporiji čitač otiska prstiju. To je sve!

Zanima nas vaše mišljenje o tome da li ovaj telefon pruža dovoljno da bi se on nazvao “ubicom najboljih telefona srednje klase”? Mi stvarno smatramo da je ovo izuzetan telefon i da nema boljeg čak u cenovnom rangu do 150€. Uz kupone koje GearBest.com prodavnica nudi, Vernee Thor telefon se može kupiti i po ceni nižoj od 100€! Zato se odmah registrujte na njihov sajt klikom na ovaj LINK pa potom kliknite na priloženi "KUPI" baner gde možete sebi poručiti ovaj jako zanimljiv telefon.

Evo naših ocena:

Baterija - 7.0/10 > Baterija solidna, Quick Charging System 2.0 je dostupan ali nije u funkciji.

Dizajn - 7.0/10 > Telefon je plastičan i nije baš čvrst ali sa druge strane ima lep dizajn i matiranu površinu preko sebe.

Ekran - 8.0/10 > Odličan HD ekran, jasnog i solidno saturisanog prikaza.

Pozivanje - 8.5/10 > Stabilnost signala odlična i DualSIM podrška + 4G LTE povezivost. WiFi ima neke softverske greške

Funkcije - 8/10 > Solidan čitač otiska prstiju sa svim potrebnim funkcijama.

Operativni sistem - 9.0/10 > Potpuno čist Android 6.0 Marshmallow, bez bilo kakavog presvlačenja. Pojedine greške su prisutne.

Kamera - 6.5/10 > Fotografije zadnje kamere su odlične, ali su snimci bez autofokusa. Takođe, prednja kamera nije baš najsjajnija.

Performanse - 8.5/10 > Odlične performanse, osmojezgrani procesor i 3 GB RAM-a.

Realizaciju ovog testa je omogućio BLM Film studio kojem smo zahvalni na profesionalnoj saradnji. Posetite njihov sajt BLMFilm.rs ili njihovu Facebook stranu na ovom LINKU i obavezno je lajkujte!  Toplo preporučujemo da posetite njihov kanal i pretplatite se zarad budućIh zanimljivih video snimaka i animacija:

>> BLM Film - YouTube <<