Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Wiko View 2 Pro nam stiže! Evo o kavom telefonu se radi! (VIDEO)

Wiko View 2 Pro nam stiže! Evo o kavom telefonu se radi! (VIDEO)

Napravili smo recenziju nadolazećeg Wiko View 2 Pro telefona. Saznajte sve o njemu, uključujući benchmark testove, karakteristike, kakve su mu performanse, kamere i koja mu je cena!

Wiko je kompanija koja potiče iz Francuske, ali je pogon za proizvodnju njihovih telefona zapravo u Kini. Naime, biznismen Laurent Dahan je 2011. godine osnovao Wiko kompaniju sa sedištem u Marselju.

 



Prvi konkretan uspeh kompanije se dogodio 2013. godine nakon štu su prodali 2.6 miliona DualSIM Android telefona. Od tih 2.6 miliona, 1.7 je završilo unutar domovine. To je kompaniju Wiko načinilio vrlo poznatim brendom pametnih telefona u Francuskoj. Samo Samsung je te godine prodao više telefona u Francuskoj od Wiko kompanije.

Suštinski, Wiko nije u celosti Francuska kompanija jer je veći deo vlasništva u rukama kineske grupe “Tinno Mobile”. Međutim, osim proizvodnje, sve se odvija u Francuskoj te se Wiko i dalje smatra evropskim brendom.

>> Wiko View - Test [2018] <<

Tinno Mobile je ogromna kompanija koja nema svoj brend telefona kao takav, već se u raznoraznim zemljama predstavlja pod “različitim imenima”. Primera radi, u Americi se Tinno Mobile uređaji plasiraju kao BLU telefoni. Međutim, američko tržište nije jedino gde se Tinno Mobile uređaji plasiraju pod drugačijim brendom. Evo celokupne liste:

Amerika - BLU

Nemačka - Mobistel (Wiko)



Francuska - Wiko

Belgija - Wiko

Indija - Intex i Micromax

Italija - NGM



Pakistan - QMobile

Filipini - Cloudfone

Rusija - Fly



Tunis - Evertek

Vijetnam - Q-mobile, Q-Smart

Južna Amerika - Lanix Mobile

Eto, sada znate nešto više o Wiko brendu. Pogledajte kako je njihov najnoviji model “View 2 Pro” prošao naš test.

*Napomena

Pisanu recenziju ne želimo da odužimo jer smo sve detaljno govorili u našoj video recenziji ovog uređaja. U tekstu ćemo samo ukratko spomenuti o svakom aspektu po nešto i dopuniti ono što smo propustili da spomenemo u videu.

Uređaj je spakovan prilično pristojno. Nama se dizajn kutije ne dopada, sve je previše šareno i uslovno rečeno “masno”. Više preferiramo mat boje i elegantne kutije. No, to je samo naše subjetkivno mišljenje. Ono što je činjenica je da je kutija kvalitetna i da štiti telefon pri transportu što je suštinski najbitnije.

U pakovanju dobijate uputstva koja su vrlo domišljato dizajnirana. U kutiji imamo veoma kvalitetan kabel koji vas neće izneveriti nakon par meseci korišćenja. Zatim imamo punjač koji nije brz, slušalice koje su kvalitetu pristojne i zamense uloške za slušalice. Uz telefon dolazi i iglica za izvlačenje fiokice za SIM i MicroSD, ali kao privezak, sa simpatičnom gumenom futrolom.

Nema sumnje da Wiko View 2 Pro podseća na čuveni Essential PH1 telefon kojeg je napravio čuveny Andy Ruben, tvorac Androida. Taj zarez prednje kamere je po našem mišljenju daleko bolji od onih većih “notch-eva” koji su trenutno veoma popularni.

Vidimo da se Wiko potrudio da ekran bude što više razvučen do samih rubova telefona i to pozdravljamo. Međutim, ne možemo reći da se radi u telefonu koji ima ekran koji se prostire baš do samih bokova kućišta. Više nas je impresionralo to koliko se ekran prostire ka gornjem i donjem rubu telefona.

Ram Wiko View 2 Pro telefona je napravljen do aluminijuma koji je, žargonski rečeno, u “staklenom sendivču”. I sa prednje, i sa zadnje strane je Corning Gorilla Glass četvrte generacije.

Pozadi imamo dve kamere, jednu sa širokougaonim objektivom, a dugu sa klasičnim. Tu je naravno i vrlo prosečan čitač otiska prstiju.

Dok sa donje strane uređaja imamo dve rešetkice ispod kojih se kriju zvučnik i mikrofon. Između te dve rešetkice je MicroUSB. Moramo reći da USB Tip C mogao da se uglavi tu umesto sada već zastarelog MicroUSB konektora. I na kraju, sa gornje strane telefona imamo 3.5 mm audio izlaz i sekundarni mikrofon.

Za dizajn ovog telefona moramo reći da je inovativan i da prati trendove. Nije da dolimo taj “notch” trend, ali ako moramo da biramo, izabrali bismo pre notch koji okružuje samo kameru, a ne i sve senzore. Wiko View 2 Pro je čvrsto i kvalitetno izrađen da ko da ćemo za njegov dizajn dati *visoku ocenu.

*Ocene telefona možete pogledati na kraju teksta

Sve fotografije Wiko View 2 Pro telefona možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Wiko View 2 Pro <<

*Napomena

Imajte na umu da su fotografije zaštitećene autorskim pravima i da nije dozvoljeno njihovo korišćenje bez našeg odobrenja.

Jedini pravi kompromis Wiko View 2 Pro telefona je zapravo po pitanju performansi. Ne želimo da kažemo da Wiko View 2 Pro spor telefon, ali je želimo da istaknemo one nisu u skladu sa cenovnim rangom. Nas je telefon služio izuzetno, čak je moguće igrati neke prilično zahtevne igre kao što su Modern Combat i Asphalt 8. One su radile bez ikakvih poteškoća. A zahvaljujući 4 GB RAM memoriji, multitasking je sasvim pristojan.

Nećemo previše govoriti o performansama u samom tekstu jer smo u video sve objasnili, samo ćemo ovde dodati kako se radi o uređaju srednje klase. Dakle, premium iskustvo se ovde ne može očekivati.

Neki telefoni, uglavnom Xiaomi, imaju fokus na bateriju i na performanse, dok ekran, dizajn, izrada, kamere i s, “stradaju”.  Kod Wiko View 2 Pro su uštedelo pri izboru čipseta, ali zato nije na ostalim stvarima.

Ovaj telefon ne bismo preporučili onim koji bi tražili “dlaku u jajetu” za uložen novac. Ovo je telefon koji će da radi pristojno, koji vas neće iznervirati pri korišćenju jer šteka ili secka, a koji ćete ponosno spustiti na sto i pohvaliti se sa njim. Pritom, neće vas obrukati kada zaželite da napravite grupni selfie jer su fotke napravljene prednjom kamerom inzvaredne za uređaj ovog cenovnog ranga.

Mreža: GSM / HSPA / LTE

Datum lansiranja: Februar, 2018. godina.

Dostupan za kupovinu: Maj, 2018. godina.

Dimenzije: 153 x 72.6 x 8.3 mm.

Težina: 164 grama.

Izrada: Corning Gorilla Grlas 4 staklo sa prednje i zadnje strane. Aluminijumsa šasija i ram.

Povezivost: Hibridni slot | DualSIM | NanoSIM + MicroSD, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, WiFi pristupna tačka, GPS, A-GPS, Bluetooth 4.2, A2DP, Stereo FM Radio,

Ekran: IPS LCD, 16 miliona boja, 6 Inča dijagonala, ekran prekriva 80.6% prednje površine telefona, 720*1528 rezolucija, 282 gustina piksela, 5 dodira u isto vreme, 19:9 format slike.

Operativni sistem: Android 8 Oreo, Wiko Launcher.

Čipset: Snapdragon 450, osmojezgarni procesor takta 1.8 GHz, Cortex-A53.

Grafički čip: Adreno 506.

Memorija: 64 GB, proširivo do 256 GB, 4 GB RAM.

Zadnje kamere: Obe su 16 MPx, f/1.8 otvor blende, dual pixel fazni autofokus, dvotonski LED blic

    - primarna kamera, sa normalnim objektivom snima u 1080p rezoluciji sa 60 fps.

    - sekundarna, sa širokouganom objektivom (120°), snima u 1080p rezoluciji sa 30 fps.

Prednja kamera: 16 MPx, f/2.0 otvor blende, digitalna stabilizacija videa, snima u 1080p rezolouciji sa 30 fps.

Konektori: MicroUSB, USB OTG, 3.5 mm audio izlaz.

Senzori: Čitač otiska prstiju, akcelometar, žiroskop, senzor za blizinu, kompas.

Baterija: Nezamenljiva, 3000 mAh, nema sistem brzog punjenja.

Boje: Crna, zlatna.


Wiko View 2 Pro dolazi sa vrlo zanimljivm kamerama, od kojih je jedna širokougaona a druga standardna, rezolucije 16 MPx. Što se nas tiče, zadnje kamere su skroz ok. Upotrebljive su u skoro svim okolnostima osvetljenja, sem u onim lošijim, kada postoji samo jedan slab izvor svetla, recimo lampa ili slično.

Uvek, ali uvek je dobro imati širokougaonu kameru koja u jednoj fotografiji može da spakuje mnogo više od one standardne. Wiko View 2 Pro ima upravo jednu takvu širokougaonu kameru koja uopšte nije loša. Vrlo pristojne fotografije moze da napravi kada ima dovoljno svetla. Za nijansu slabije beleži fotografije u odnosu na kameru sa standardnim objektivom.

Čini nam se da se prednja kamera najbolja od svih koju Wiko View 2 Pro ima. Ona pravi sjajne selfie fotografije, a ima i dobar portret režim koji oni nazivaju “umetničko zamagljenje”.

Prilažemo vam nekoliko fotografija načinjenih Wiko View 2 Pro telefonom, a sve ostale koje smo napravili možete pogledati ovde, u punoj rezoluciji:

>> Fotografije načinjene Wiko View 2 Pro telefonom - 16 MPx | f1.8 | f/2.0 | Wide lens <<

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 90%

*Fotografija načinjena sekundarnom zadnjom kamerom [120° sočiva] | Osvetljenje 90%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 65%

*Fotografija načinjena sekundarnom zadnjom kamerom [120° sočiva] | Osvetljenje 65%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 40%

*Fotografija načinjena sekundarnom zadnjom kamerom [120° sočiva] | Osvetljenje 40%

*Fotografija načinjena primarnom zadnjom kamerom | Osvetljenje 25%

*Fotografija načinjena sekundarnom zadnjom kamerom [120° sočiva] | Osvetljenje 25%

*Fotografija načinjena sekundarnom zadnjom kamerom [120° sočiva] | Osvetljenje 25% | LED blic

*Fotografija načinjena zadnjim kamerama | Osvetljenje 25% | Zamagljena pozadina | Osvetljenje 85%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Osvetljenje 100%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Zamagljena pozadina | Osvetljenje 100%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Osvetljenje 80%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Osvetljenje 40%

*Fotografija načinjena prednjom kamerom | Osvetljenje 30%

Preskočićemo “ekran” i “korisnički izgled” kategorije jer smo to takođe detaljno pokrili u samom videu. Preći ćemo odmah na zaključak i reći vam da je ovo naša preporuka za one koji žele dobar, svestran telefon.

Preporučujemo ovaj telefon onima koji žele bolju podršku prodavca, onima koji žele lep i dobro napravljen telefon, onima koji žele dobre kamere, onima koji ne žele da izvodije više od 250. do 300€.

Trudimo se da budemo što objektivniji koristeći ocene.

Evo naših ocena:

Baterija - 7.5/10 > Baterija je dovoljno velikog kapaciteta da potraje i do 36 sati. Nedostaje tehnologija brzog punjenja.

Dizajn - 7.5/10 > Kvalitetno izreađen telefon sa modernim dizajnom koji podrazumeva izrezani ekran, staklenu zadnju površinu i aluminijumsku šasiju i ram.

Ekran - 7.0/10 > Ekran je HD rezolucije sa pristojim prikazom slike i pozadinskim osvetljenjem. Poseduje popularni “Notch”.

Pozivanje - 9.0/10 > Stabilnost u pozivima je primetna, 4G povezivost dostuono.

Funkcije - 8.0/10 >  Telefon ne obiluje brojnim posebnim funkcijama, ali zato ima ono što je najpotrebnije što je razlog naše visoke ocene. Takođe, poseduje “probudi pri podizanju” funkciju koja doprinosi neverovatno brzom otključavanju pri skeniranju lica.

Operativni sistem - 8.5/10 > Čist Android 8 Oreo direktno iz kutije, fino otpimizovan ali ipak sa Wiko launcher-om. Nema preinstaliranihi aplikacija, čak ni za galeriju ili za pozivanje.

Kamera - 7.5/10 > Zadnje kamere beleže pristojne fotografije. Tu je i režim za zamagljenu pozadinu koji takođe radi dobro. Velika prednost je kamera sa širokougaonim objektivom. Prednja kamera je još bolja.

Performanse - 6.5/10 > Snapdragon 450 nije baš proslavljen čipset, ali pruža pristojne performanse i omogućava gejming bez preterano čestog seckanja. 4 GB RAM-a je dovolno za solidan multitasking. 64 GB memorije je sasvim dovoljno za početak.