Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Android 7.0 Nougat je zvanično pušten! Evo šta je novo i ko ga može preuzeti!

Android 7.0 Nougat je zvanično pušten! Evo šta je novo i ko ga može preuzeti!

Google je konačno pustio Android 7.0 Nougat operativni sistem. Nexus uređaji imaju prioritet, naravno, ali evo koji su to još urađji odmah dobili novu verziju Android-a i koji će prvi dobiti…

Obično Google kada izbaci novu verziju Android-a, izbaci i nove Nexus modele. Ipak, to se ove godine nije dogodilo. Android 7.0 Nougat je već dostupan za preuzimanje za pojedine Nexus uređaje, a novi Nexus modeli tek treba da budu predstavljeni. To znači, tradicija je prekinuta, verovatno iz nekih drugih razloga, ali videćemo…

Nadogradnja je dostupna za sve koji koriste Nexus 6P, Nexus 5X i Nexus 6 telefone, kao i za vlasnike Nexus 9 i Pixel C tablet računare. Kao što vidite, Nexus 5 je “izvisio”. Lukavo od Google-a… Ovaj potez će im sigurno doneti više korisnika novijih Nexus uređaja… Ako bolje razmislimo, na čije insistiranje je Google ovo rešio? LG ili Huawei? Pitanje je sada… No, treba dodati da će nadogradnju dobiti i Nexus Player TV box i Android One telefon.



Za one koji su do sada koristili Android 7.0 Beta verziju, ova nadogradnja neće doneti neke primetne promene jer je Google u suštini lansirao srabilnu Beta verziju. Postoje neke sitne promene po pitanju izgleda i funkcija, ali sve ostalo je ispod haube. Dakle, Beta verzija iz maja meseca ove godine, nije doživela ogromne estetske promene pa tako ne postoji mnogo razlika između nje i ove koje već danas možemo preuzeti.

Neke novine kod Android 7.0 Nougat operativnog sistema nisu ništa spektakularne. Možda dve najbitnije novine su nov sistem obaveštenja i režim obavljanja više operacija tj. “multi-tasking”.

Obaveštenja su sada objedinjena u okviru jedne aplikacije kako bi korisnik mogao da ima uredniji pregled svih obaveštenja. To znači da bi sva obaveštenja sa Facebook-a bila sortirana pod jednim Facebook nalsovom tj. obaveštenjem. Za detaljniji pregled svih obaveštenja dovoljno je prevući prst preko Facebook naslova/obaveštenja ispod kog će se izlistati sva ostala obaveštenja vezana za Facebook aplikaciju. Takođe, dok Android 7.0 Nougat operativnog sistema je moguće odgovoriti na poruku direktno iz notifikacionog panela, isto kao i dok iOS-a.

Korišćenje više aplikacija odjednom je podrazumevana opcija kod novog Android operativnog sistema. Dakle, korisnik je u mogućnosti da podeli ekran na dve aplikacije kako bi mogao da obavlja više poslova odjednom. Ovaj režim se naziva “multi-window multi-tasking”.

Android 7.0 Nougat je optimiziran tako da kretanje kroz sistem bude znatno intuitivnije i lakše. Sada je brzi panel sa skraćenicama prilagodiv pa je moguće menjati raspored ikona tj. koje će skraćenice biti prikazane.



Doze režim, koji je predstavljen još na prošloj verziji Android-a, je takođe unapređen. Ranija verzija Doze režima bi vaš telefon postavila u stanje sna kada ga ne koristite i dok on fizički miruje. Sada, Doze režim je sposoban da funkcioniše i kada se krećete, dok je telefon u džepu. To znači da će baterija mnogo duže trajati jer se pametnije štedi baterija.

Novitet je i to što će svaka sledeća nadogradnja biti obavljena u pozadini, bez odobravanja ili sličnih prepreka. Svaka nadogradnja će korisniku biti predstavljena po završetku instaliranja odnosno nakon restartovanja uzređaja.

Takođe, gomila novih emotikona će biti dostupno… Za one koji ne mogu bez njih, ovo je lepa vest. Ostale novtete pričitajte na priloženoj listi:



- Unapređeni prevodi fioke sa aplkacijama, korisničkog izgleda i lokalizacija

- Korišćenje više aplikacija odjednom pomoću podeljeniog ekrana tj više porozora.

- Brzo kretanje iz aplikacije u aplikacije u režimu više prozora.



- Napredno VR iskustvo za “Daydream” podržane telefone.

- Aktivan Doze režim i tokom kretanja.

- Grupisana obaveštenja i veća prilagodljivost panela sa brzim skraćenicama.

- Mogućnost dodeljivanja prioriteta obaveštenjima.

- Mogućnost brzog odgovora na poruku direktno iz panela sa obaveštenjima.

- Nova opcija za uštedu paketnih podataka.

- Prilagođavanje veličine teksta, ikonica i ekrana

- Automatske nadogradnje i viša bezbednost

- Šifrovanje celokupnog telefona na bazi datoteke.

- Brže podizanje Android sistema.

Više informacija možete pročitati OVDE. Štoi se tiče preuzimanja, uputite se u podešavanja (eng. settings) vašeg Nexus telefona ili tableta, pronađite kategoriju "o telefonu" (eng. about phone) pa na "nadogradnja sistema" (eng. system updates) potom dodirnite na "proveri da li ažuriranja dostupna" (eng. check for update).

>> Google je predstavio novi Android N za programere! Pogledajte šta on donosi! <<

>> Kako doći do Android N funkcija na Android 5 LolliPop i Marshmallow verzijama? <<

>> Preuzmite Android 7.0 Nougat inspirsanu temu za CM 12.1 ili CM 13! (VIDEO) <<