Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Android M DP2 je doneo neke promene vezane za manipulaciju memorije uređaja.

Android M DP2 je doneo neke promene vezane za manipulaciju memorije uređaja.

Prema onome što možemo da vidimo na Android M DP2, vrlo verovatno će nova, zvanična verzija Android platforme biti poprilično drugačija u odnosnu na Android 5 LolliPop. Evo još jedne promene koja se dogodila.

Prva verzija Android M DP je donela neke izmene po pitanju kategorije koja je zadužena za pregled i manipulaciju memeorije za skladištenje datoteka. U novoj verziji Android M DP2, Google je nastavio sa uređivanjem te kategorije dodelivši joj nov naziv, “Storage & USB”. Naravno, tu su i ostale tehničke promene o kojima ćemo malo detaljnije govoriti u daljem tekstu.

Kao što se može videti na priloženimm fotografijama, kada pristupite internoj memoriji uređaja, ono staro označavanje i organizacija zauzete memorije putem boja je nestalo. Sada imate jedan klasični panel u okviru koga se u naslovu može uočiti informacija o celokupnoj memoriji telefona. Ispod naslova imate listu sa informacijama koliko aplikacije, fotografije, video zapisi i audio zapisi zauzimaju memorije.



Sve te informacije o tome koliko šta zauzima memorije su interaktivne što znači da uvek možete dodirnuti na neku od njih i saznati nešto više o tome ili rasteretiti memoriju koju zauzima upravo taj tip potrošača. Recimo, ako dodirnete na informaciju koja vam govori koliko memorije zauzimaju fotografije, telefon će vas direktno odvesti do njih gde vi lako i brzo možete obrisati neke koje vam nisu potrebne i tako rasteretite memoriju telefona. Isto to možete činiti sa ostalim informacijama. Ne zanmo kako, ali nekako nam deluje da je ta interakcija znatno brža i fluidnija u odnosu na Android M DP.

Iz nekog razloga, Google je izbacio sekciju “Download” tj. informacije o tome koliko memorije zauzimaju preuzete datoteke sa interneta.

Zanimljivo se to da je Google preimenovao ovu kategoriju na “Sorage & USB” ali kada je pristupite u njenom naslovu piše “Internal Sorage”. To je verovatno zato što će Android, ukoliko imate priključene MicroSD ili USB Flash memorije, pitati kojoj memoriji želite da pristupite.