Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo kako je Disney iskoristio proširenu realnost kako bi oživeo bojanke! (VIDEO)

Evo kako je Disney iskoristio proširenu realnost kako bi oživeo bojanke! (VIDEO)

Bojanke su odavno oživele putem zanimljve "Live Texture" i "Augmentet Reality" tehnologije. Međutim, Dizney je našao način da sve to začini, evo kako...

Disney istraživački tim je razvio tehnologiju koja putem telefona ili tablet računara projektuje likove iz bojanki u 3D formatum, čak i u tiku bojenja! Ovo funkcioniše zahvaljujući novom papiru kojeg oni nazivaju “LTARCCD” (skr. live texturing of augmentet reality characters from colored drawings). Uhh, duga skraćenica… Ova nova tehnologija je predstavljena 29. septembra na IEEE internacionalnom simpozijumu miksovane i proširene stvarnosti.

 



"Live Texture" tehnologija omogućava korisnicima da kako njihovi obojeni likovi animirano cupkaju ili jednostavno porave u toj proširenoj realnosti, pa čak i u toku bojenja. Recimo na priloženom video zapisu možete videti kako pantalone slona, na tablet računaru, polako bivaju obojene u palvu boju. Ceo taj proces bojenja se konvertuje u proširenu realnost tj. 3D model koji se emituje na ekran nekog prenosivog uređaja poput telefona ili tablet računara.

Proširena realnost (eng. augmentet reality) se ranije često koristila kako bi se stvorio most između statičnih crteža, fotografija i slično sa animiranim likovima. Primera radi, Crayola u saradnji sa programerima iz DAQRI je do sada uspevala da napravi zanimljive proizvode proširene realnosti ali ne i interaktivne kao što je Dizney u priloženom video zapisu predstavio. Ti proizvodi su podrazumevali da crteži prvo budu obojeni pa tek onda emitovani na ekrane prenosivih uređaja, naravno pomoću određene aplikacije.

Ako Disney uspe da finalizira svoje novo istraživanje i pretvori ga u proizvod komercijalne prirode, to će biti značajan korak napred kada je reč o “digitalnim” bojankama. Naravno, previše je rano da bi se prašina dizala, ali je svakako lepa vest koja nam obećava da će u budućnosti naši pametni telefoni i tablet računari dobiti zanimljivje uloge, barem klincima!