Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo šta je sve Huawei predstavio 16. oktobra, u Londonu!

Evo šta je sve Huawei predstavio 16. oktobra, u Londonu!

Pročitajte sve o Huawei Mate 20, ali i o Mate 20 Pro, i Mate 20 X telefonima. Takođe, saznajte nešto više o novim Huawei pametnim satovima i novoj opremi kao što je bežični punjač i slično.

Moramo priznati da je Huawei bio svestan toga da njihovi novi Mate 20 uređaji prave razliku. Baš iz tog razloga je kompanija poslala veliki broj pozivnica kako bi se okružila ogromnim brojem medija tokom predstavljanja u Londonu.

 



Nema portala, YouTube kanala, podcast-a koji nije prenosio vesti o novim Huawei Mate 20 telefonima. Prosto je internet stao na par dana jer su svi tekstovi bili okrenuti prema onome što se dogodilo u Londonu.

I? Da li su ti novi telefoni toliko inovativni i zanimljivi? Naravno da jesu, ali ne baš toliko kao što određeni mediji prenose. Huawei je po našem mišljenju uradio ono što je nedostajalo njihovim konkurentima: napravio razliku, ali ne samo po pitanju cene.

Novi Huawei Mate 20 telefoni, pogotovo Mate 20 Pro, su prosto zaokruženi! Ne postoji kompromis apsolutno ni u jednom aspektu. A pored toga što donose najbolje performanse, koristeći najnoviju dostupnu tehnologiju, Huawei je doneo i par hardwerskih tj. softwerskih inovacija. Taman onoliko koliko je potrebno. Ništa manje, ništa više. 

Ako pogledamo šta se dešavalo prethodnih godina, mogli bismo lako da zaključimo da Samsung (a ni Apple) nije uspeo da napravi telefone koji su drugačiji i bolji u odnosu na prethodnu generaciju. Galaxy S9 nije previše evoluirao u odnosu na Galaxy S7, pa i u odnosu na Galaxy S6 Edge. Isti slučaj je i sa Apple-om gde nakon iPhone 7 Plus modela nismo imali neke konkretne inovacije, sem novog dizajna koji podrazumeva staklo.

Sa druge strane, Huawei apsolutno svake godine drastično unapređuje svoje telefone P i Mate serije. To korisnici jednostavno žele, a Huawei je to prepoznao i uspeo da ostvari. Upravo zbog te tendecije, Huawei je trenutno ispred Apple-a. No, da vas upoznamo sa tim šta je sve predstavljeno na spektakularnom događaju u Londonu koji se odvio 16. oktobra, 2018. godine.

Huawei Mate 20

Kao osnovni model nove Mate 20 linije nam dolazi Huawei Mate 20 telefon. On nije drastično drugačiji u odnosu na Mate 20 Pro model, ali nije ni identičan. Postoje neke razlike koje se tiču dizajna, ali i karakteristika.



Dakle, Huawei Mate 20 dolazi sa LCD ekranom čija je dijagonala 6.5 inča, rezlucije FullHD+. Ekran je prosto drugačijeg formata pa se može reći da je “deblji” tj. širi u odnosu na Mate 20 Pro. Takođe, Huawei Mate 20 ne poseduje zaobljeni ekran na bokovima ali poseduje 2.5 ARC zakrivljeno staklo.

Oba modela imaju zarez na vrhu ekrana, stim da je kod Huawei Mate 20 modela on daleko manji. Naime, Mate 20 telefon ima zarez koji udomljava samo kameru, a koji je bolje znan kao “water drop notch”. Dakle, Huawei Mate 20 dolazi samo sa prednjom kamerom u okviru notch-a, bez 3D i ostalih senzora za prepoznavanje lica.

Ako pogledamo poleđinu Mate 20 telefona, onda ćemo zaključiti da je na prvi pogled vrlo slična Mate 20 Pro modelu. Tu imamo postavku od tri kamere, sa LED blicem i konvencionalnim čitačem otisaka prstiju.



Zadnja površina je takođe zaobljena prema metalnom ramu telefona te da nema tog čitača otiska prstiju, teško da bismo mogli vizuelno da razlikujemo Mate 20 od Mate 20 Pro.

Ipak, postavka zadnjih kamera nije identična. Situacija kod Mate 20 modela je malo drugačija u odnosu na Mate 20 Pro.

- Primarna kamera kod Mate 20 telefona je rezolucije 20 MPx, sa standardnim objektivom. Otvor blende ove kamere je f/2.0.



- Sekundarna kamera Mate 20 telefona je rezolucije 16 MPx, sa ultraširokim objektivom koji obuhvata 110° stepeni vidljivosti. Otvor blende ove kamere je f/2.0.

- I na kraju, treći senzor je rezolucije 8 MPx,  sa mogućnošću optičkog zuma do 3x. Ova kamera ima optičku stabilizaciju slike i f/2.4 otvor blende.

Kada je reč o prednjoj kameri, oba modela imaju senzor rezolucije 24 MPx, koji je u mogućnosti da napravi portrait fotografije sa zamagljenom pozadinom. Kada je reč o snimanju, zadnja kamere mogu da naprave 4K video snimke sa 30 fps maksimum.

Huawei Mate 20 pokreće najnoviji i do sada najmoćniji Kirin 980 čipset koji je napravljen na bazi 7 nm arhitekture. Ima 4 GB RAM-a i dolazi sa Mali G76 grafičkim čipom. Dobro je to što Mate 20 model dolazi sa minimum 128 GB interne memorije koja se može proširiti “NanoSD” karticom. Kapacitet baterije Huawei Mate 20 telefona je 4000 mAh i može se napuniti nekih 50% za 30 minuta.

Naravno, Huawei Mate 20 pokreće Android 9 Pire, zajedno sa novim EMIUI 9 korisničkim izgledom.

Huawei Mate 20 Pro

Telefon koji će se kod prodavati uz naravno već predstavljeni Mate 20 lite je upravo Mate 20 Pro! Dakle, Mate 20 model neće biti zvanično dostupan kod nas.

Inače, Huawei smatra da je Mate 20 Pro njihov glavni adut i trenutno najbolje što mogu da ponude. I nisu mnogo pogrešili. Prema onome što smo do sada uspeli da zapazimo, družeći se sa njim možda nekih 45 min. do 1h, Mate 20 Pro vrlo lako može biti trenutno najbolji telefon na svetu.

Ne želimo da se ponavljamo tako ćemo sve informacije vezano za Huawei Mate 20 Pro da vam priložimo u već napravljenom članku i videu. Video naravno možete pogledati ispod, a članak sa detaljnim informacijama o telefonu možete pročitati na priloženom linku:

>> Probali smo upravo lansirani Huawei Mate 20 Pro! (VIDEO) [Karakteristike i Cena] <<

Huawei Mate 20 X

Treći po redu telefon koji je Huawei predstavio u Londonu je upravo Mate 20 X. Radi se o fabletu koji ima neverovatne performanse i koji je osmišljen kao “everyday gaming” telefon.  

Mate 20 X dolazi sa OLED ekranom čija je dijagonala ni manje, ni više nego 7.21 inča. U pitanju je najveći telefon Huawei kompanije ikada! Plus, ovaj telefon podražava korišćenje Huawei stylus olovke što ga dodatno čini posebnim i direktnim konkurentom Galaxy Note telefona.

Dakle, Mate 20 X “ispod haube” ima Kirin 980 čipset, sa 6 GB RAM-a i sa 128 GB interne memorije. Naravno, pokreće ga Android 9 Pie, uz najnoviji EMUI 9. Pozadi ima postavku koja podrazumeva 3 kamere (kao što Mate 20 Pro ima) i dvotonski LED blic.

Sa prednje strane se nalazi selfie kamera, rezolucije 24 MPx, u “water drop” zarezu.  Ekran se prostire bukvalno do samih rubova telefona što uz kompaktno kućište olakšava korišćenje telefona. Rezolucija ovog HDR ekrana je FullHD+ (2244*1080).

Stylus olovka koju smo spomenuli će se prodavati posebno, a neke dodatne informacije o njoj još nismo dobili.  A budući da se radi o gaming telefonu, njegova baterija od 5000 mAh bi trebalo da obezbedi dovoljno “djusa” za jedan kvalitetan dan korišćenja telefona. Unutar kućišta se nalazi i vodeni sistem hlađenja kako tokom gaming-a ne bi došlo do pregrejavanja.

Iako ne dolazi uz Mate 20 X, dodatak u vidlju gaming pad-a (džojstika) će moći da se kupi posebno. On se kači sa leve strane telefona i trebalo bi da obezbedi bolje igračko iskustvo.

Izuzetno je teško odrediti neku titulu Mate 20 X telefonu jer nije namenjen samo za jednu stvar. Radi se o uređaju koji spaja gaming i sytlus, zajedno sa uobičajenim prednostima jednog premium uređaja.

Zanimljivo je to da će se Mate 20 X prodavati po nešto povoljnijoj ceni koja ne prelazi 900€. Naravno, ova cena je za model sa 6 GB RAM-a i 128 GB ROM-a. Što se boja tiče, dolazi u Midnight Blue i Phantom Silver bojama.

Huawei Mate 20 RS

I ove godine Huawei nastavlja saradnju sa Porsche kompanijom. Ovaj put imamo Mate 20 RS koji je praktično druga generacija ovog luksuznog telefona. Glavne razlike između Mate 20 Pro i Mate 20 RS se ogledaju u dizajnu telefona i nešto malo drugačijem korisničkom izgledu Android-a koji pokreće Mate 20 RS.

Pa tako, poleđina telefona je sačinjena od kože i stakla, gde kamre nemaju ispupčenje koje inače imaju na Mate 20 Pro modelu. Isto tako, telefon je takvih proporcija koje više priliče standardnom Mate 20 modelu, sa malo šririm ekranom čija je dijagonala 6.4 inča.

Kada je reč o karakteristikama, sve je isto kao i na Mate 20 Pro modelu, s` tim da Mate 20 RS poseduje minimum 8 GB RAM-a. Naravno, razlika u ceni takođe postoji pa tako Mate 20 RS košta oko 2000€.

Huawei Watch GT i Band 3 Pro

Huawei je osim telefona u Londonu predstavio i neke nosive uređaje kao što je novi pametni sat Watch GT i pametna narukvica Band 3 Pro. U pitanju su uređaji koje pokreće operativni sistem koji je razvio sam Huawei, a koji su pre svega orijentisani oko fitnesa.

Kada je reč o Huawei Watch GT pametnom satu, njega pokreće kompanijin “Light OS”. Ovo je možda razočaravajući potez za verne korisnike WearOS-a, ali to ne znači da je i pogrešan.

Google se već dugo muči da uskladi Wear OS tako da radi odlično sa svim Android uređajima, i bez obzira na taj trud, sve je više i više proizvođača koji se odlučuju za sopstveno rešenje tj. operativni sistem.

Zanimljivo je to da nakon samo jednog punjenja, Huawei Watch GT sat može da izdrži dve nedelje, koristeći konstantno senzor za praćenje rada srca i GPS modul. A ako se isključi GPS praćenje i senzor za praćenje rada srca, Huawei tvrdi da Watch GT može da izdrži i do 30 dana nakon poslednjeg punjenja! Tada će vam na raspolaganju naravno biti obaveštenja o porukama i pozivima.

Dizajn sata je prilično kompaktan i moderan, a podrazumeva korišćenje metala i keramike pri izradi. Unutar sata se nalazi nova “Dual-Chip” postavka procesora. Jedan čip je namenjen za zahtevnije zadatke, a drugi za neke uobičajene koji nisu toliko zahtevni.

Što se Huawei Band 3 Pro narukvice tiče, ona je vrlo slična prethodnoj generaciji, uz neka mala unapređenja. Kompanija tvrdi da novi Band 3 Pro može da izdrži do 20 dana normalnog korišćenja, nakon poslednjeg punjenja.

Oprema

Što se opreme tiče, Huawei je pripremio nekoliko različitih futrola za nove Mate 20 telefone, kao i dodatak u vidu gamepad-a i wireless punjača od 15W.