Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Gmail sada ima opciju slanja “samo uništavajućih” email-ova!

Gmail sada ima opciju slanja “samo uništavajućih” email-ova!

Gmail je uveo novi "poverljivi režim" koji korisnicima omogućava da odrede za koliko vremena će njihov email da se uništi jednom kada bude pročitan. 

Google je prethodnih godina aktivno razvijao svoj gmail servis dodavajući mu neke nove funkcije i opcije koje prate tekuće trendove i potrebe korisnika. Jedna od novijih funkcija je upravo “poverljivi režim”.

 



Kao što sam naziv nagoveštava, radi se o funkciji koja korisnicima omogućava da šalju ili primaju “strogo poverljive” email-ove. Ali šta to u stvari znači?

Radi se o email-ovima koji imaju rok trajanja, jednostavno rečeno. Pošiljalac može odrediti koliko će email biti dostupan nakon prvog čitanja. Pa tako, emal može boraviti u sandučetu od jednog dana do pet godina. Čak je moguće naknadno onemogućiti pristup poverljivom email-u. A jednom kada primalac otvori poverljivi email, on neće moći da ga prosledi, kopira, odštampa ili preuzme.

Moguće je čak podesiti i lozinku na poverljivi email. To znači da primalac poverljivog email-a mora imati lozinku kako bi mu pristupio. Lozinka za pristuo email-u se može poslati putem standardnog email-a ili putem SMS-a, ali je ta opcija rezervisana za Evropu, Indiju, Japan, Južnu i Severnu Ameriku.

Sve ovo je veoma slično Snapchat aplikaciji i njenim samouništavajućim porukama stim da Gmail dozvoljava “screenshot” poverljivih email-ova. Dakle, pošiljalac ne prima obaveštenje o tome da je napravljen screenshot poverljivog email-a kao što je to slučaj u okviru Snapchat aplikaciji.

Da biste aktivirali “poverljivi režim” u Gmail aplikaciji, na Android uređajima, potrebno je da započnete kreiranje novog email-a, pa da dodirnete na “tri tačkice” taster pa na “poverljivi režim” (eng. confidetial mode).