Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google je lanisrao novi Android O za programere! Evo šta je novo… (VIDEO)

Google je lanisrao novi Android O za programere! Evo šta je novo… (VIDEO)

Pojavila se verzija novog Android operativnog sistema pod kodnim nazivom O. Evo koje to novitete donosi novi Android O…

Android O donosi nekoliko promena postojećih funkcija Android 7 Nougat operativnog sistema kao i neke potpuno nove funkcije. Od kako je Android postoji, još od 2008. godine, on je uvek bio jedan poprilično fluidan operativni sistem. No, kako su se karakteristike i mogućnosti pametnih telefona menjale, tako je i Android evoluirao u nešto mnogo ozbiljnije.

 



Sa novim Android O za programere možemo da vidimo na čemu to programeri iz Google-a rade i šta će nam to novo stići sa zvaničnom novom verzijom Android-a za koju još ne znamo naziv, osim da će počinjati sa slovom “O”.

Evo noviteta koje nam je otkrila Android O verzija za programere…

Pozadinska ograničenja

Mogućnost ograničenja određenih pozadinskih aktivnosti je postala dostupna još u Android 7 Nougat verziji. Android O je donosi unapređenja u tom segmentu kako bi ta ograničenja rezultirala boljom uštedom baterije.

U Android O će se ograničenja pozadinskih aktivnosti odnositi na implicitna emitovanja, uobičajene pozadinske servise i na definisanje lokacije uređaja u pozadini.

Ovo je potpuno nova teritorija za programere koji će razvijati aplikacije za Android O verziju. To znači da će oni, uz dobro tumačenje novog sistema, moći da naprave aplikacije koje neće previše trošiti bateriju.

Kanali obaveštenja

Android N je doneo novi framework za obaveštenja, kao i nove načine da ih programeri iskoriste kako bi korisnici imali više mogućnosti direktno iz panela sa obavešteljnima.



Sa Android O verzijom, Google je predstavio kanale obaveštenja, a to znači da obaveštenja mogu biti grupisana po kategoriji. Obaveštenja i dalje kontrolišu aplikacije koje ih šalju, ali korisnici mogu da podese kako će se prikazivati i kada. Na ovaj način će korisnici moći da odrede kako će ih nove aplikacije obaveštavati kada su u pitanju konstanta obaveštenja.

 

API za automatsko popunjavanje polja

Novi API za automatsko popunjavanje polja donosi sigurnosna unapređenja, a aplikacije koje su zadužene za skladištenje te vrste podataka više neće morati da deluju u okviru “Accessibility Servise”. Aplikacije za menadžment lozinki može uključiti svoje aktivnosti u okviru Autofill API tako da korisnik može birati način automatskog popunjavanja.



Slika u slici

Google će omogućiti PiP podršku i za telefone. Do sada, Android TV je imao PiP nativnu podršku, dok su telefoni i ostalil uređaji imali podeljen ekran opciju, umesto slika u slici. Ovo će doneti mnogo noviteta i potpuno nov pristup multitaskingu.

Izvor fontova u XML

Ovo znači da fontovi mogu biti definisani na isti način kao boje i ostali izvori koji koriste XML. To će programerima omogućiti više slobode pri određivanju stila, boje i slično, nad fontovima. Za nas krajnje korisnike ovo znači da će aplikacije moći da imaju svoje lične fontove koji ne zavise od fontova samog Android sistema.



Prilagodljive ikone

Google Pixel Launcher je doneo prilagodljive ikone, a sada ih i Android O koristi. Razne mogućnosti su na raspolaganju, uključujući animacije, oblik, itd. Što je najbitnije, prilagodljive ikone će biti raširene svuda po sistemu, a to podrazumeva i kategorije u okviru podešavanja.

Široka paleta boja i za aplikacije

Programeri koji budu pravili aplikacije za Android O uređaje koji podržavaju “wide-gamut color” sada mogu iskoristiti te ekrane.

Aplikacije za uređivanje fotografija mogu iskoristiti ovaj novitet tako što će programeri jednostavno omogućiti to u podešavanjima kako bi sistem mogao da ih prepozna kao “wide-gamut” svesne aplikacije.

Povezivost

Android O donosi i neke promene na način kako naši uređaji komuniciraju sa drugim uređajima. To podrazumeva:

Bluetooh Audio visok kvaliteta uz Sony LDAC kodek. Ovo će nam omogućiti da naše pesme zvuče još bolje kada se reproduktuje putem Bluetooth-a, na nekom dobrom audio sistemu ili slušalicama.

NAN povezivost koja koristi “svesnu WiFi specifikaciju”. Ovo znači da će kompatabilni uređaji moći da komuniciraju između sebe pomoću WiFi modula, bez centralne pristupne tačke.

Telecom Framwork predstavlja novi način da različite aplikacije trećeg lica za pozivanje mogu da rade uzajamno, uz posebne mogućnosti mrežnog provajdera. Dakle, novi API sada podržava aplikacije koje ne moraju da koriste univerzalnu aplikaciju za pozivanje kako bi prikazale informacije o pozivanju, te ti podaci mogu biti prikazani ill biti kontrolisani putem bluetooth-a.

Korišćenje tastature

Android na Chromebook uređajima u suštini postoji kako bi mogli da na bolji način iskoristimo prednosti određenih aplikacija koristeći tastaturu i miša. Android O se fokusira na izradu boljeg modela navigacije pomoću tastature…

AAudio API za Pro Audio

Novi AAudio API je napravljen za aplikacije koje se služe visoko kvalitetnim audio čipom i zvukom niske latencije. Adio podaci mogu biti pročitani i napisani normalnim tokom gde kasnije AAudio API preusmerava te informacije i latenciju.

WebView unapređenja

Android O omogućava višeprocesorski režim za WebView komponente Nougat verzije kao podrazumevani i dodaje API kako bi programeri mogli da se izbore sa svojim greškama i problemima.

Ovo aplikaciju koja koristi te web jezike za razvoj čini stabilnijom i sigurnijom. Korisnici će osetiti prednosti ukoliko programeri aktiviraju Google bezbednostno pretraživanej za daljinske URL veze.

Java 8 API i runtime optimizacija

Android O podržava nove Java API jezike , uključujuči nove java.time API koji su predstavljeni kada se pojavila nova Java 8 verzija. Optimizacija za novi runtime je takođe uključena kako bi se perfromanse i stabilnost aplikacija, koje su kreirane za Android O, poboljšale.

Jako je bitno da se zapamti da je Android O namenjen programerima kako bi mogli da se orijentišu pri razvoju svojih aplikacija. Ovo znači da nešto od navedenog može biti promenjeno ili uklonjeno u trenutku kada zvanična verzija novog Android O bude lansirana.