Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google je lansirao operativni sistem za IoT, a naziva se Android Things!

Google je lansirao operativni sistem za IoT, a naziva se Android Things!

Niste li se valjda ponadali da Google neće umešati svoje “prste” kada je reč o IoT-u? Ako jeste, onda ste se prešli jer je gigant upravo predstavio svoju verziju operativnog sistema za pametne stvari.

Google je predstavio programersku verziju svog novog operativnog sistema za pametne stvari. U pitanju je operativni sistem za razne proizvode koji koriste neku vrstu sistema, a on je naravno baziran na Android-u. Dakle, Android Things je u suštini namenjen svim IoT proizvodima. Nešto više o IoT i proizvodima koji su IoT kompatabilni, pročitajte na priloženom linku:

 



>> IoT dobija sve više članova! <<

Sistem baziran na Android-u za IoT je dizajniran tako da proizvođači pametnih stvari i programeri mogu vrlo lako da sinhronizuju svoj proizvod sa Android API i Google servisima.

Kako na “Developers” strani piše “Ako znate da napravite aplikaciju, onda znate da napravite i uređaj.”

Za Android Things se smatra da će pokretati sigurnosne kamere, zvučnike, rutere i slične uređaje. Generalno, Android Things je rebrendirana verzija Google Brillo projekta i Android baziranog sistema za IoT koji je predstavljen 2015 godine, uz nekoliko dodatih alatki kao što su Android Studio, Android Software Development Kit (SDK), Google Play Services i Google Cloud Platform.

Za sada, Weave SDK podržava šeme za pametne sijalice, termostate, kao i pametne utičnice ili prekidače, a uskoro će lista podržanih biti duža. Prema navodima Google-a, SmartThings i Hue već koriste Weave protokole kako bi se povezali sa Google asistentom. Belkin WeMo, LiFX, Honeywell, Wink, TP-Link, First Alert i mnogi drugi već takođe rade na tome da usvoje Weave.



Google programerska verzija Android Things sistema nudi podršku za Intel Edison, NXP Pico i Raspberry Pi 3 tako da programeri mogu napraviti uređaje koristeći pomenute hardverske razvojne komponente.

Dodatni sertifikovani uređaji će uskoro biti na listi kompatabilnih uređaja sa Android Things sistemom. Ukoliko ste programer, već sada možete probati “Android Things Developers Preview” klikom na ovaj LINK.