Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google je po prvi put predstavio svoje telefone: Pixel i Pixel XL! Pišemo vam sve o njima! (VIDEO)

Google je po prvi put predstavio svoje telefone: Pixel i Pixel XL! Pišemo vam sve o njima! (VIDEO)

Nexus linija se ugasila, ali se ujedno, sa druge strane, rodila nova Pixel linija telefona koju Google lansira kao isključivo svoje uređaje. Znači, Google ovaj put ima svoj telefon sa svojim operativnim sistemom…

Kao i kod svih telefona koji tek treba da budu predstavljeni, procurele informacije i fotografije nisu retkost. Imali svi mi prilike da pogledamo brojne procurele fotografije i već nekoliko dana ranije saznamo kako će novi, u ovom slučaju, Pixel telefoni izgledati. No, dok se telefoni zvanično ne predstave, sve te glasine su jedno veliko znak pitanja. Shodno tome, svi smo mi čekali 4. oktobar kako bi se zvanično upoznali sa Pixel telefonima i brojnim drugim proizvodima i uslugama koje je Google pripremio za nas! Prvo ćemo pisati o telefonima.

 



U pitanju su vrhunski, premium uređaji načinjeni u celosti od metala i to izjedna. Preciznije rečeno, Pixel i Pixel XL su “unibody” izrađeni, u tri boje: crna, siva i plava.

Tako je. Dobro ste naslutili! Novi Pixel telefoni su skupi. Najpovoljnija varijanta košta 645$ što znatno više u odnosu na brojne Nexus telefone kada su bili po premijerno predstavljani godinama unazad. Prošle godine smo imali prilike da biramo između dva Nexus telefona: 5X koji je povoljniji i 6P koji je skuplji! Ovaj put, oba Google telefona nose visoku cenu. Razlika je samo u dijagonali te korisnici mogu da biraju između 5 i 5.5 inča.

Google Pixel

Čipset

Snapdragon 821

RAM



4 GB

Interna memorija

32 GB / 128 GB

Ekran



5 Inča, 1080p, AMOLED

Zadnja kamera

12.3 MPx



Prednja kamera

8 MPx

Baterija

2770 mAh, sistem brzog punjenja treće generacije

Operativni sistem

Android 7.1 Nougat

Dimenzije

144.84 x 69.54 x 7.31-8.58mm, 143g


Google Pixel XL

Čipset

Snapdragon 821

RAM

4 GB

Interna memorija

32 GB / 128 GB

Ekran

5.5 inča, 1440p, AMOLED

Zadnja kamera

12.3 MPx

Prednja kamera

8 MPx

Baterija

3450 mAh, sistem brzog punjenja treće generacije

Operativni sistem                                          

Android 7.1 Nougat

Dimenzije

154.72 x 75.74 x 7.31-8.58mm, 168g

Google uz nove Pixel telefone lansira i Android 7.1 Nougat, kao i čuveni Pixel Launcher koji će vremenom biti dostupan i za ostale telefone. Google je ovim telefonima zaokružio svoj trud oko AI tj. veštačke inteligencije na kojoj radi godinama. Sada imamo priliku da koristimo Pixel telefone koji su specijalno napravljeni tako da Googel AI dođe do izražaja i vremenom postane neizostaviv deo svakodnevnice svih Android korisnika. To govorimo jer se dugim dodirom na taster za početni ekran aktivira Google AI digitalni asistent u bilo kom segmentu korišćenja telefona. Do dodtanih opcija se dolazi dugim dodirom na “home” taster pa prevlačenjem prsta na gore.

Google tvrdi da  su kamere na Pixel telefonima najbolje od svih, a kao pozadinu svojih tvrdnji iskoristili su DxOMark gde su dobili ocenu  89 od 100. Ako se u obzir uzmu rezultati ostalih telefona koji su testirali kamere putem DxOMark-a, onda su Google-ove tvrdnje osnovane.

Zanimljivo je to da ovi telefoni dolaze sa doživotno besplatnim prostorom za skladištenje fotografija na Google Slike servis i to u punoj rezoluciji! To podrazumeva i 4K snimke. Hej, doživotno besplatan prostor za skladištenje! Malo li je?

Google je takođe mislio na virtuelnu realnost pa je tako Pixel telefone prilagodio tako da budu prvi “Daydream Ready” odnosno Daydream kompatabilni.

 

Već sada možete poručiti Pixel telefone, ali će se oni tek 20 oktobra isporučivati. Za one iz SAD, Pixel telefoni će biti dostupni za kupovinu putem paketa preko Verizon mrežnog operatera. Za one koje to interesuje, bootloader neće biti moguće otključati.