Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google project Soli - Neverovatno parče futurističke tehnologije! (VIDEO)

Google project Soli - Neverovatno parče futurističke tehnologije! (VIDEO)

Zaboravite na ekrane na dodir i glasovne komande jer dolazi nova era interakcije sa uređajima! 

Prošlo je tri godine od kako je Google prvi put predstavio novi način interakcije. Kako stvari stoje, Novi Pixel telefoni bi trebalo da poseduju neke funkcionalnosti sa koje smo imali priliku da prvi put vidimo u okviru Google projekta "Soli". Pa podsetimo se o kakvim inovacijama se radi.

 



“Google I/O” nije naša uzrečica već se radi o konferenciji koju je Google održao i na kojoj je predstavio brojne projekte i inovacije. Možda vam zato što često pišemo o tome deluje kao da smo navikli da rečenicu počenmo sa Google I/O 2015.

Sa uzbuđenjem prenosimo sve sa Google I/O 2015 konferencije jer sve što se tamo desilo je prozor u budućnost. Pisali smo vam o novoj Android M verziji, o novom Google Slike servisu, o projektu Jacquard koji tkanane površine pretvara u panele osetljive na dodir, a vreme je da vam malo govorimo i o projektu Soli za koji verujemo da će nam unaprediti način života.

>> Google je zvanično predstavio novi Android M. Već ga danas možete preuzeti! <<

>> Nova, fenomenalna Google Slike aplikacija je sad dostupna za preuzimanje <<

>> Google je predstavio nov projekat Jacquard. Uskoro će garderoba biti pametna! (VIDEO) <<

Google ATAP tim, koji je zadužen za razvijanje i kreiranje raznih zanimljivih i korisnih stvari, nam je predstavio Soli projekat koji je sve oduvao! Soli ima za cilj da vaši prsti postanu jedini korisnički izgled, tačnije navigacioni sistem, koji će vam ikad biti potreban.



Da bi se to desilo, Google tim koji stoji iza projekta Soli je izumeo minijaturni radar koji je dovoljno mali da se smesti u pametni sat, nakit ili slično. Mali radar kupi sve pokrete u realnom vremenu gde ih na kraju konvertuje u navigacione aktivnosi.

Bukvalno svaki pokret ruke se može konvertovati u neku od aktivnosti ili operacija, tako da kada trljate prste napred ili nazad, tom gesturom recimo podešavate jačinu tona elefona. Kada ruku odaljite od radara, to će se manifestovati takođe kao neka aktivnost .Dakle jednostavnim gesturama ruku ili prstiju u budućnosti će moći da se obavljaju gotovo sve operacije ili aktivnosti na bilo kom uređaju.

Fascinanto je to što radar kupi i najmanje moguće pokrete koji se mogu meriti milimetrima. To će nam omogućiti da vršimo neke jako precizne aktivnosti koje ni u snu nismo mogli da obavljamo na uređajima osetljivim na dodir.



Da bi konvertovanje svih informacija pokupljenih uz pomoć ovog radara mogle biti od koristi, Google ATAP tim će imati potrebne API-eve sa kojim će istraživati potencijalne mogućnosti. Verujemo da će ti API-evi biti dostupni svim programerima čim projekat bude zašao u ozbiljniju fazu. I dalje je sve u domenu početka za Soli projekat tako da zamislite šta sve može da se izrodi tokom nekog ozbiljnijeg istraživanja i prilagođavanja ovog radara drugim uređajima.

Projekat Soli će nas uvesti u eru hands-UI gde će era hands-free ostati iza nas. Pogledajte video koji demonstrira kako radar funkcioniše: