Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google "Vault" je projekat koji podrazumeva najsigurniju MicroSD karticu!

Google "Vault" je projekat koji podrazumeva najsigurniju MicroSD karticu!

Google je baš krenuo u pohod na inovitete i futurističke proizvode! Ako, ako... Nama korisnicima je svako unapređenje dobrodošlo, pogotovu ono koje je vezano za sigurnost naše privatnosti. 

Drugi dan Google I/O konferencije je protekao u znaku raznih projekata koji tek treba da zažive. Jedan novi projekat, među mnogobrojnim predstavljenim, je “Vault”. Potpuno nova MicroSD kartica koja kreira ulta sigrno okruženje koje je čak kompatabilno sa šifrovanim komunikacijama.

Od kako su pametni telefoni postali mnogo sposobniji uređaji, kodovi koji ih pokređu su takođe unapređeni” rekao je Regina Dugan, šef Google ATAP tima, i objasnio da “velike baze kodova, načinjene od strane čoveka, imaju greške. Upravo te greške se mogu zloupotrebiti.” Kako Dugan metaforički objašnjava, "kuća može biti mesto gde ćete skladištiti sve svoje bitne stvari ali i ta kuća ima prozore i vrata, koja ako nisu osigurana, i koja mogu biti put kojim će se “lopov” provući. Iz tog razloga svako od nas ima lični “sef” u kom čuva sve svoje vrednosti."



Google ATAP tim je rešio da napravi digitalnu verziju tog sefa, radili su na tome jedno vrme gde je Dugan na Google I/O konferenciji predstavio dosadašnjih rad. Ko bi mogao bolje da nas upozna sa prednostima ovog projekta od Peter C. Zatko, hakeer poznat pod nadimkom Mudge.

Mudge je objasnio da je ATAP ti izabrao baš MicroSD zbog svoje namene i kompatabilnosti sa mnogim uređajima. “Ispostavilo se da već imate sigurnosne elemente na vašim pametnim telefonima i računarima” naveo je Mudge. “Recimo SIM kartica štite sve informacije koje donose mrežni operateri. TPM štiti stvari važne OEM-u i dostavljačima sadržaja. Super je to, ali gde je element koji štiti vas i vaše, vama bitne, dokumente? E pa mi smo ga upravo stvorili” objasnio je Mudge".

Projekat Vault je specijalna MicroSD kartica koja pruža 4 GB sigurnog skladištenja, a čak poseduje i NFC čip, antenu, komplet šifrovanih servisa i još po nešto. Omogućava korisnicima da svoje podatke koriste bezbedno i pruža nekoliko dodatnih sigurnosnih servisa koje je ATAP Google tim još ranije kreirao i koji se zove “Projekt Abacus”. Abacus je zapravo softver koji analizira aktivnosti korisnika radi kasnijeg utvrđivanja identiteta. Na osnovu zabeleženih aktivnosti tokom korišćenja telefona, Abacus će po navikama vlasnika uređaja znati da li on trenutno koristi telefon ili neko drugi. Zamislite koliko je Vault MicroSD kartica sigurna kada je ona hardverski i softverski napravljena da bude pravi digitalni sef. Još jedna zanimljiva stvar vezana za ovaj projekat je to što će dopisivanje biti šifrovano i bezbedno.



Mudge je rekao da on i njegov tim trenutno ispituje sve i iksperimentiše tako da je moguće da plodovi njihovog rada neće biti za branje uskoro. Dobro je to što je ovaj projekat otvorenog koda jer će se mnogi drugi programeri pridružiti i doprineti bržem razvoju.