Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei je predstavio Mate 8 telefon! On ima ekran velike dijagonale i užasno dobar čipset!

Huawei je predstavio Mate 8 telefon! On ima ekran velike dijagonale i užasno dobar čipset!

Dok svet i dalje oduševljava Mate S sa svojom Force Touch tehnologijom, Huawei ne odustaje sa svojim "šepurenjem". Danas je predstavljen Huawei Mate 8! Pogledajte kako izgleda i šta ga čini posebnim.

Huawei je pre nekoliko sati predstavio svoj novi telefone, Mate 8! Ovo doslovno ogromna stvar za ovu kompaniju budući da je Mate 7 i dalje u centru pažnje. No, kada kažemo “ogromna stvar” mislimo i na to da je Mate 8 telefon velikih proporcija!

Huawei Mate 8 ima ekran dijagonale 6 inča koji je prekriven 2.5D staklom. Da podsetimo, 2.5D staklo je blago zakrivljeno na ivicama kako čime se postiže znatno prijatnije tj. udobnije korišćenje telefona. Ukratko ćemo vam predstaviti glavne karakteristike telefona pre nego što krenemo u detalje:



  • Operativni sistem: Android 6.0 Marshmallow sa Huawei Emotion UI 4.0 korisničkim izgledom.
  • Ekran: 6 inča IPS LCD rezolucije 1080*1920 piksela.
  • Čipset: HiSilicon Kirin 950 sa 4x Cortex A72s @ 2.3GHz, 4x Cortex A53s @ 1.8GHz.
  • RAM: 3GB/4GB.
  • Interna memorija: 32GB/64GB.
  • Kamera: 16 MPx Sony IMX298 zadnja kamera sa f/2.0 aperturom i 3-axis OIS, 8 MPx Sony IMX179 prednja kamera sa f/2.4 aperturom.
  • Baterija: 4,000 mAh.

Moramo istaći nekoliko novina koje Mate 8 čine svojevrsnim. Za početak to je ekran koji sada ima veću dijagonalu nego većina vodećih telefona svih ostalih proizvođača telefona. Ipak, očekivali smo da će Mate 8 imati QuadHD rezoluciju i tako podići gustinu piksela po inču barem preko 400. Sa rezolucijom koju ekran Mate 8 ima, 1080*1920, ne čudi nas malo niži PPI od 367. No, i dalje je ekran dovoljno dobar gde prikazuje porpilično oštru i bogatu sliku.

Što se zadnje kamere tiče. prema teoriji zbog dobro poznatog Sony IMX298 senzora, očekujemo poteškoća prilikom fotografisanja u lošijim uslovima osvetljenja. No, Huawei potencira na 3-axis optički stabilizator slike što dovesti do maksimalne redukcije zamućenja fotografije prilikom okidanja dok je telefon u ruci. Takođe, video zapisi bi trebalo da budu mnogo fluidniji nego ranije.

Naravno, na zadnjoj strani Mate 8 telefona se nalazi i unapređeni senzor koji čita otiske prstiju. Naime, Huawei tvrdi da novi senzor ne greši. Kako navode, senzor ima stopu grešaka od 1% do maksimalnih 2%. Takođe, senzor čita otisak prsta u bilo kom uglu što znači da senzor svojim prstom možete dodirnuti na bilo koji način, u bilo kom položaju. Takođe, senzor je dobio brojne nove funkcije kao što su plaćanje, otključavanje pojedinih aplikacija i još mnogo sličnih.



Moramo da pohvallimo odličnu bateriju kapaciteta 4.000 mAh, kao i Kirin 950 čipset što će verovatno pored odličnog dizajna i senzora, najviše uticati na uspeh Mate 8 telefona. Huawei je zvanično naveo da će korisnici moći da koriste Mate 8 do dva dana nakon poslednjeg punjenja. Takođe, Huawei tvrdi da Mate 8 može izdržati i do jedan dan intezivnijeg korišćenja koje podrazumeva surfovanje internetom, pregled fotografija, vidseo zapisa i blagog gejminga. No, iako vam je to nedovoljno, zahvaljujući tehnologiji brzog punjenja kojom je Mate 8 opremljen, za svega 30 minuta punjenja baterija će biti spremna za narednih dan ili dva.

Kirin 950 čipset podrazumeva procesor od osam jezgra čiji je takt 2.3 GHz. On obećava odlične performanse a da pri tome ne troši previše energije tj bateriju.



Početkom 2016 godine, Huawei Mate 8 će prvo biti dostupan u Kini, a više o samom uređaju i dostupnosti u svetu biće obelodanjeno na CES-u koji se održava u januaru.